[Teszt] Neighbours back From Hell
Eddig 4 hozzszls
ne5h
2020. October 27.
Tuesday 17:30
A 2000-es vek elejnek egyik meghatroz jtka volt szmomra a Pokoli Szomszdok. A JoWood Vienna jtkt mg a nagy slgernek szmt EVM (Ezt Vedd Meg) plecsnivel elltott fillres cmek kztt talltam meg s valamilyen oknl fogva leragadtam mellette. Nem tudom megmondani, hogy a magyar kezelfellet vagy a ms nyomorra ptett jtkmenet (a rnk jellemz dgljn meg a szomszd tehene effekt) miatt, de kismilliszor vgigjtszottam az els felvonst. A ksbbi epizdok mr nem rntottak be ugyanakkora mrtkben, de az els rsz plyira a mai napig emlkszem.Ezrt is volt meglep, hogy a rg elfeledett IP-k megmentje, a THQ Nordic tbb mint 15 v utn elhzta Woody-t s utlatos szomszdjt a fikbl s a klasszikus els rszhez hozzcsapva a msodik epizdot, egy duplapakkban egy jabb krre kldte ket. A nosztalgia erejvel felvrtezve pedig kaptam az alkalmon, hogy megnzzem, hogyan teljestenek konzolon az ismers plyk.

Nos, meglehetsen felems lmnyekkel gazdagodtam a Neighbours back From Hell-lel eltlttt id sorn. Az jrakiads leginkbb az els rsz esetben eszkzlt nhny vltoztatst, melyek nem mindegyike nyerte el a tetszsemet. Az els s legfjbb, hogy az eredetivel ellenttben a remaster 3-mal kevesebb plyt tartalmaz az els rszbl. Hogy ezek kihagysa mgtt pontosan milyen dnts ll, azt nehz megmondani, br gyantom, hogy kze lehet ahhoz, hogy az ominzus plykon llatok is rszesei lesznek nhny trfnak, ez pedig lehet, hogy nhny rzkenyebb egynt zavart (br vlemnyem szerint ezek azrt tvol llnak az llatknzstl).Hasonlan rthetetlen hzsnak tartottam, hogy bizonyos trfk elkszleteinl egy apr minijtk sorn kell sszeszednnk a hozzjuk szksges trgyakat, valamint hogy az egyes trkkk megvalstsnl szmztk a hozzjuk tartoz vizulis visszajelzst, azaz a teljestsi szzalkot jelz brt. Ez csak azrt zavar, mert nhny trfa tbb idt vesz ignybe, ennek hinyban pedig knny beleszaladni nhny pofonba. Ugyancsak szmomra rthetetlen okokbl megvltoztattak nhnyat a megvalsthat trkkkbl, gy aki hozzm hasonlan emlkezetbl akarja megcsinlni a plykat, annak kszlnie kell nhny nem vrt jdonsgra.A vltoztatsok egy rszre valsznleg a kt rsz egysgestse miatt kerlt sor, lvn mindkt epizd esetben azonos kezelfellettel tallkozunk, ami leginkbb a msodik rsz eredeti megoldsait tkrzi, az els rszre jellemz szzalkos rtkelst a folytats tallros rendszere vltotta. Ezen fell a PC-s point-and-click irnytst konzolon a knnyebben kezelhet analgos navigci vltotta, ami Woody terelgetsnl valban jl jn, a trfk esetben viszont nem teljest ennyire kimagaslan. Sok esetben ha tl kzel llunk egy trgyhoz, a jtk nem rzkeli, hogy mit is szeretnnk vele csinlni, ezrt elfordul, hogy a plya egy-egy pontjn kell fel-al tiprdnunk, mint a szar galambnak, mire sikerl elvarzsolni a kvnt cselekvst.Technikai oldalrl a remaster nem dnti ki a hz oldalt, nhny rszletesebb textra mellett jobb animcikat kapunk, de drasztikusan nagy vltozsra nem kell szmtani az eredeti vltozatokhoz kpest. A msodik rsz esetben a htterek kaptak lesebb kpeket, de megkockztatom, hogy nhny plya esetben jobban nz ki az eredeti anyag. A hangok tekintetben nem trtnt ilyen mrtk vltoztats, a szomszd ikonikus hrgse tovbbra is megmaradt, ahogy a ktelez alkevert rhgsek is, az pedig kln dicsretes, hogy a lokalizci is megmaradt.

A Neighbours back From Hell tipikusan olyan jrakiads, melynl a nosztalgia hathats rsegtse nlkl knnyen csaldhat az ember. Aki konzolon most tallkozik vele elszr, annak az egyszer jtkmenet s a kicsit sutcska irnyts szegheti kedvt, PC-n pedig knnyszerrel beszerezhet az eredeti, nem megnyirblt kiads, gy jobban megri inkbb azt beszerezni. Aki hozzm hasonlan kedves emlkeket tpll a klasszikus rszekhez, annak okozhat rmteli pillanatokat, de a mltba rveds nlkl sokkal kevesebbet nyjt.

Neighbours back From Hell
Platform: PlayStation 4 (tesztelt), Xbox One, Switch, PC
Kiad: HandyGames | Fejleszt: Farbworks, THQ Nordic
Megjelens: 2020.10.08. | r: 14.99 USD

Oct 28., Wednesday 21:29 #4
Valamelyik exbartnm jtszogatott vele, de egybknt kzm nem volt hozz.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
Oct 27., Tuesday 21:02 #3
A jtk amit minden ltalnos iskols gyerek szeretett, s kb ehhez volt is mindenkinek gpe.
"This is our time to medicate..."
[55] axl
Oct 27., Tuesday 19:04 #2
Vlasz axl (#1) zenetre
Ja igen, s ugyan tkrsimk lettek az animcik, de nekem valahogy hozzadott a gyurmafilmes-jelleghez a darabos mozgs.
I WλNT TO BELI3VE
[55] axl
Oct 27., Tuesday 18:58 #1
"PC-n pedig knnyszerrel beszerezhet az eredeti, nem megnyirblt kiads"

Azt hiszem, mr csak gy szerezhet be (leglisan), ha megveszed a feljtottat. Kedves gesztusnak tnhet ajndkba adni, de ha csak az eredeti rdekelne, akkor ezzel a hzssal kvzi drgtottak rajta, ejnye-bejnye. Szerencsre n pont fordtva jrtam: a rgi birtokban megkaptam ingyen az jat. (Ez viszont tnyleg jfejsg volt.) Mondjuk mrges is lettem volna, ha ezrt a kiadsrt pnzt adtam volna...

A lertakon kvl azt tapasztaltam, hogy hajlamos bugzani s pl. a szomszd "dh-mtere" kt gyors egymsutnban vgrehajtott trfa utn kpes beragadni maximum rtken, gy rhgve hozhat a legjobb pontszm. Na nem mintha a msodik rsz rendszervel az els rsz plyin nehz lenne. Egy jpofa logikai jtkbl (a 100% csak a tkletes trkk-sorrend megtallsval volt elrhet) csinltak egy rendkvl egyszer, kizrlag a trgyhasznlatra pt point & click kalandjtkot. Aprop, point & click: Woody (PC-n, egeres irnyts mellett) hajlamos elfelejteni a kapott utastst, ha az egy msik szobra irnyul s csak ttovn csorog az ajt tloldaln, amg jat nem kap. Ilyen azrt a rgiben soha nem fordult el.
I WλNT TO BELI3VE