[Teszt] Tony Hawk's Pro Skater 1+2

Tony Hawk's Pro Skater 1+2

mcmackoGéczy Attila2020.09.12. 13:30

Nem akarom újra és újra elmondani, hogy a Tony Hawk játékok mekkora alapvetések - ezt szinte mindenki tudja, a Metacriticre feltekintve az eredeti epizódoknál csillagokba ívelő számokat láthatunk, emellett annyi megjelenést és leágazást ritkán tudhat magáénak egy franchise, mint amit a deszkás barátaink műveltek az elmúlt évtizedekben, ja és persze dokumentumfilm is debütált nemrég az egész THPS jelenségről. Kultúraformáló, szemlélettágító és piszok szórakoztató játékokról van szó, amelyek mai napig megállják a helyüket.

Nem tévedés, a Tony Hawk's Pro Skater 1+2 egy szuper remake, mégpedig olyan, ahol az eredeti alapoktól a modern technológiai vívmányokig minden részlet szinte tökéletes helyre illeszkedik. Ha azt mondjuk, hogy a sorozat két legfontosabb epizódjáról beszélünk, lehet nem is lóditunk nagyot, de az tuti, hogy a legkiválóbb epizód (THPS3 rajongók, forduljatok el, pls!) itt van teljes pompájában ebben az újrakiadásban. A franchise gondozói sokat bénáztak az előző időszakban. A perifériákkal ellátott részek tanyáztak, a THPS HD kiadás - hogy is mondjam - könnyű kis Summer of Arcade szösszenet volt csupán, a THPS 5 pedig egész egyszerűen unalmas, önismétlő, és darabos lett - nem méltó a széria nagy híréhez. Dobbantani kellett tehát.

A dobbantás pedig megtörtént, majd egy perfekt 900-as fordulat után, reverttel érkezett a kombó túlsó végére. A THPS 1+2 mindent tartalmaz az első két részekből, és még egy kicsit többet is. A látvány óriási ugrás a Robomodo játékához képest is, az apró frissítések pedig jót tesznek a modernebb légkörben. A két epizód párhuzamosan játszható, a karaktereket pedig két játékon átívelő módon fejleszthetjük a statok vadászata mentén. Kapunk challenge kihívásokat, amivel szintet lépünk és virtuális zsozsót zsebelünk be, hogy a saját avatárjainkat is maxra cicomázhassuk, emellett pedig ranked meneteken mutathatjuk meg, hogy melyik pályán ki az ász a házban. A korszellem stílusában fogant apróságokól eleinte rázott a hideg, de később beláttam, hogy állandóan éberen tartja a figyelmünket a kihívásrendszer és a kozmetikázás - tehát nem ördögtől való dolog ez a fránya modernizálás. A kihívások pedig a legnagyobb profikat is megdolgoztatják majd, készüljetek cziffra káromkodásokra és sok-sok újraindításra, mire megoldjátok majd a nagyobb feladatokat.

Hiánytalan tartalom, csodás és időtálló tartalom az ami a csomagban felfedezésre vár, és talán valahol döbbenetes is az a felhőtlen szórakoztatás, amit a játéktól kapunk. Ezeket az alapokat bizony már huszonéve lefektette a Neversoft, és pont ezektől az eredeti ötletektől jó, ettől zseniális ma is a THPS 1+2. Mivel a készítők visszanyúltak az alapokhoz, ezért az ős-kódból jött át a mozgás karaktere és a dinamika is. Apró fejlesztésként ott a VHS-szalag effekt, ami esésnél javítja a lábra állás flowját, és az első két epizód pályáin is behozhatjuk a revertet, hogy még bitangabb pontokat kombózzunk össze a régi kedvenc deszkás zugokban-pályaíveken.

Természetesen az apró változások elkerülhetetlenek, így a tiszta átiratot keresők, neadjisten a puristák kicsit félrehúzhatják a szájukat - mondjuk úgy persze, hogy megszokás kérdése az egész. A karakterek mintha (mondom mintha) kicsit kisebbek lennének, vagy talán a kameranézet változott egy picit. Ehhez az érzéshez is kötöm, hogy az érintésre összegyűjthető tárgyak (SKATE betűk, egyéb biszbaszok) is határozottan nehezebben kaphatóak el, mintha a hitboxok kevésbé lennének engedékenyek, és az íveket máshogy kell megválasztani - emiatt sok-sok újrakezdésen át szívtam - például a New York-i dobbantóról elérhető metrójegy végett. És a megérzésem nem csalt. Gyorsan beraktam a THPS 2 eredetijét, és bizony kiderült, hogy nem csak az emlékeim vágtak át a palánkon. A modernebb geometria magával hozza, hogy bizonyos tereptárgyak máshogy viselkednek, másképp ugrasztják az embert, ezért NEM MINDEN izomreflex fog úgy működni, ahogy azt elsőre gondoljuk…

Ha továbbra is fanyalogni szeretnék, akkor még azt is hozzátettem volna, hogy egy emulált eredeti verzió is elfért volna a két játékból a csomagban, de a THPS 1+2 alacsonyabb ára és a licenszelt zenék mellett ezen nem csodálkozom. Minden más példás: a látvány ízléses, és nem csak a motor adja a modern vizuált, hanem a művészeti tervezők is odatették magukat. A régi gegek mellé újak is bekerültek, a falakon lévő reklámok, és a skater-kultúra elemei is frissültek. A Birdhouse és Vans logók mellett elsuhanunk majd Lakai és Volcom boltok és poszterek előtt is. A multi lehetőségekre ennyi idő alatt szinte még csak idő sem jutott, de garantált, hogy hónapokig elfoglaltságot jelenthetnek a klasszikus módok. A zseni soundtrackben pedig olyan bővülések vannak, amelyek mind a hip-hop, mint a skatepunk-metal szcéna legjavából lett idetéve. A libabőr persze most is a No Cigar első felbukkanásánál fog eljönni (ahogy gépelem a sorokat, rendesen lúdbőrzik a combom), de a Bad Religion You-ja, vagy a Public Enemy/Anthrax himnusza is napokig beragad majd újra a fejedbe… Bring the noise!

Jó nosztalgiázni, jó újraélni azokat az élményeket, amelyeket gyerekként, vagy kiskamaszként megtapasztaltunk. Tudjátok milyen az, amikor meglátjátok a régi szerelmeteket? A tarkótok elkezd izzadni, a pulzus megnő, a frappáns beszélőke zavarba jön, az emlékek és az új találkozás impulzusai pedig átmossák az embert, több évtizedes, ős-emóciók hullámaival. Játsszatok a Tony Hawk's Pro Skater 1+2-vel és adjátok át magatokat az őszinte, sallangmentes szórakozásnak.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

5 órája
9

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

1 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

1 napja
21

Heti megjelenések

1 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

3 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

4 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

5 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

5 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

5 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

5 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

6 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

6 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

7 napja
8

Heti megjelenések

8 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

8 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

2024.04.06.
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

2024.04.05.
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

2024.04.05.
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

2024.04.05.
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

2024.04.04.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==