[M365] Pretending I’m a Superman - ajánló
Eddig 5 hozzászólás
mcmacko
2020. August 23.
Sunday 09:28
Hosszas előkészületek és egy sikertelen (!) Indiegogo kampány után hozta el a Wood Entertainment és a D’Amato párosa a Tony Hawk játéksorozat történetéről szóló dokumentumfilmet. A Pretending I’m a Superman hetven perce izgalmas és érdekes anyag, de főleg a skateboarding kultúra felől közelítők számára – sajnos a játék fejlesztéséről nem fogunk túl sokat megtudni, a készítők épp csak megkaparják a felszínt.A D'Amato filmesei ehelyett gondosan építik fel a gördeszkás kultúra történeti idővonalát, főleg persze ámerikai szemüvegen keresztül vizsgálva az eseményeket. A hetvenes évekből indulunk, majd a nyolcvanas évek vonaláról megismerjük a későbbi nagyokat. Interjúk, visszaemlékezések és sok-sok archív felvétel mutatja be a szubkultúra hullámhegyeinek és völgyeinek történelmét. A kilencvenes évekre evezve aztán kapunk némi infót arról, hogy miként próbálkozott a piac az amúgy kiaknázatlan gördeszkás játékok vonalán boldogulni. Majd mindenki számára összeáll a kép: ahogy Sólyom Tóni barátunk beadja a 900-at azon a bizonyos X-Games eseményen, és az Activision-Neversoft párosa a nulláról indulva alkotja meg a játékot, ott történelem születik.

Szinte végig arra koncentrál a film, hogy a kultúrának milyen hatása volt a játékra, és vica versa – ilyen szempontból tehát sikeres az alkotó szándéka. Jelenségként mutatja be a sportot, és azt, ahogy a játék felforgatta az emberek és fiatalok hozzáállását a gördeszkázás iránt. Mullen, Burnquist, Tony és a többiek nagyképűséget és allűröket nélkülöző sztorikat mesélnek, (például arról, hogy miként tettek szert a játék által még nagyobb ismeretségre), és a zenei háttér felépítésében fontos szerepet játszó zenekarok tagjai is megszólalnak (Pl. Feldmann a Goldfingerből, vagy Bentley a Bad Religion-ből).Ha a filmben jutott volna még plusz 10 perc a videojátékos vonalnak, vagy egy kicsit jobban megvágják a deszkázás korai időszakát bemutató részeket, akkor boldogabb lettem volna. Így videojátékos szemmel kicsit soványnak tűnhet a Pretending I’m a Superman. A megszólaló arcok (pl. a Neversoftos vonal) persze hozzák a kötelezőt, de végig azt várod, hogy mikor ásnak mélyebbre, mikor láthatunk egy kicsit jobban a kulisszák mögé. A sorozat kifutását bemutató szakasz is kifejezetten rövidnek tűnik - jóval több lett volna a témában, mint ami végül digitális szalagra került. Ami így marad, az végül egy érdekes, de nem hiánytalan korrajz, ami megér 70 percet az életedből, de csak akkor, ha nem csak a játék és a fejlesztői sztorik után szomjazol, hanem érdekel maga a deszkás szubkultúra is a maga érdekes karaktereivel.

[3] Wakka
Aug 24., Monday 11:24 #5
nem hangzik rosszul, pont jól fog 'csúszni' a mid90s-ra. :>
[11] ZS0LTI
Aug 23., Sunday 21:46 #4
Válasz mcmacko (#3) üzenetére
Youtube-on és itunes-on sem érhető el. (Amúgy ezeken pénzbe kerül?) Amazonon megy, 5 dollárért kölcsönözhető.
Aug 23., Sunday 15:00 #3
Még egy adalék, ha valaki nézni akarja: don't forget your VPN provider! Nem is tudom, hogy itthonról máshogy elérhető-e (talán Amazon Prime-ról...).
"This is our time to medicate..."
[16] skiz0
Aug 23., Sunday 14:07 #2
fú, ez érdekes! én sem deszkáztam sosem, örültem ha egy olliet megtudtam csinálni haverok deszkájával, és itt ki is fújt a deszkás karrierem... nade a játékokat orrvérzésig toltam

meg voltam veszve anno a szériáért a 3. résztől kezdődően - bár mondjuk igaz, részről részre egyre rosszabbak lettek kb. meg nyilván mi is öregedtünk - viszont számomra mindig megdöbbentő, hogy Tonyn mennyire fogott azóta az idő, szerintem sokkal többnek néz ki, mint 52 év :\
PSN: mucsacso
[55] axl
Aug 23., Sunday 12:04 #1
Nekem való. Annak ellenére, hogy sosem deszkáztam, érdekesnek találom a szubkultúrát, a Tony Hawk sorozat pedig nagyon közel áll a szívemhez, így a játékos vonatkozásnak kimondottan örülök, legyen bármilyen sovány is.
I WλNT TO BELI3VE