Kapszulák: Colt Canyon, Fell Seal, Skully, Mr. Driller

Kapszulák: Colt Canyon, Fell Seal, Skully, Mr. Driller

mcmackoGéczy Attila2020.08.11. 11:22

COLT CANYON - TESZT

A HeadUp portfóliója tele van jobbnál-jobb indie finomságokkal, de ezekbe belevágni nem mindig magától értetődő. A Colt Canyon is egy relatíve érdektelen pixelrakásnak tűnik első ránézésre, pláne ha csak screenshotokat néz az ember.

Pedig egy remek twin-stick lövöldéről van szó, amely a western sztorivonalát egy rogue-szerű játékmenetre húzza fel - annak limitációt nem megkerülve. Nem könnyű a játék, de rengeteg féle ellenfél, fegyver, mechanika (lopakodás) és terepi leosztás gondolkodik arról, hogy kisebb pályaszakaszokon előrehaladva ne legyen könnyű dolgunk ebben a véres akciódús vadnyugati darálóban.

Hogy mitől működik a program játékmenete? Attól, hogy a fegyverjáték és az akciódinamika remekül illeszkedik. Klassz húzása van a mozgásnak, a lövésnek, a találatnak, és a paradicsomszósszal alaposan meglocsolt pixelgrafika is remekbe szabott látványt nyújt élőben, pláne nagyképernyőn. Switchtől kezdve PC-ig, szinte mindenre elérhető a játék, így ha a vadnyugat+twinstick kombináció bejön, akkor egy titkos kis finomságra lelhetsz így a nyári punnyadásban.

7 / 10

***Colt Canyon | Platform: PC (tesztelt), PS4, Xbox One, Switch

Kiadó: Headup | Fejlesztő: Jonathan Mannshoven | Megjelenés: 2020.06.16.***

mcmacko

FELL SEAL: ARBITER'S MARK + MISSIONS & MONSTERS - TESZT

A Disgaea és a Final Fantasy Tactics sorozatban edződött játékosok valószínű rá is untak bizonyos szinten a stratégiai JRPG vonalra. Megmondom őszintén, nekem egy-egy ilyen játék akár egy bő 4-5 évre elegendő muníciót ad a műfajból, de nyilván a többség ezzel másképp van, mert a zsáner folyamatosan termeli az újoncokat.

A Fell Seal: Arbiter's Mark 2018 óta minden évben tesz valamit, hogy a fronton legyen, tavaly például a konzolos kiadások jöttek, most pedig egy friss DLC érkezett a játékhoz Missions and Monsters címen.

Ami jó a játékban: iszonyat mélység van a mechanikákban, már ami a tárgyakat és különböző "foglalkozásokat" illeti. A sztori is hosszú és kacifántos, bár már idejekorán látszik, hogy sok benne az időhúzás. (Ez a műfajra általánosan is jellemző, szóval ezért feltétlenül nem éri meg kardélre hányni a játékot.)

Ami viszont gond: a játék messziről jól fest, közelről azonban hihetetlen amatőr az összhatás - mintha a HD-festmények és alacsonyabb igényű Pixelart teljesen széttartó hatása közé estek volna a grafikusok, mindezt bumszli animációkkal, és (nem tudom körmönfontabb módon mondani) amatőr stílusban tálalva.

A mostani írásnak amúgy a Missions & Monsters kiegészítő ad aktualitást. A fő feature a szörnygyűjtögetés, pajtásaink kusztomizációja (ehh) mellett pedig az eredeti alapok tovább bővítgetése is bejön a képbe, tovább komplikálva a mechanikák rendszerét. Sajnos a fő sztorivonalhoz nem ad túl sokat a DLC, de ha bekap a gameplay hurok, akkor jó sok tennivalót ad még a teljes játékhoz.

Ha rég volt már taktikai RPG az asztalodon, vagy eleve falod a stílust, akkor nem rossz kombó lehet az alapjátékot a DLC-vel összehozni (amit Switchen sajna nem tudsz egyelőre megtenni) - rengeteg időt bele lehet tenni a csomagba. Engem kissé taszít a világa és a külleme - gonosz leszek, de a Fae Tactics, vagy valamelyik korábbi Disgaea játék jobban mozgat, mint az amúgy maga közönségét (főleg PC-n) szépen megtaláló Fell Seal saga.

mcmacko

***Fell Seal: Arbiter's Mark + Missions and Monsters DLC | Platform: PC, PS4, Xbox One, (Switch)

Kiadó: 1C Entertainment | Fejlesztő: 6 Eyes Studio | Megjelenés: 2018.08.16. - 2020. 06. 23. (DLC)***

SKULLY - TESZT

Nem impotens csapat a Finish Line Games - a Cel Damage HD és a Maize a saját köreikben egész szépen helyt álltak, a mostani eresztés pedig új terepre gurítja a játékosokat.

Emlékeztek a Monkey Ball szériára? Hasonló elven alapul a Skully is. Egy varázskoponyát irányítasz benne, csak nem a terepet döntögeted, hanem a direkte a labdát irányítod. A terep leküzdése mellett virágokat gyűjtögethetsz, és változatos skilleket villantó szörnyformákat öltesz magadra, amelyek a továbbjutás kulcsát jelentik majd; akár több forma is segítheti egymást egyszerre a megoldás elérésének céljából. Működik a koncepció? Igen, a Skully kissé laposnak tűnik messziről, de valójában egész pofás és igényes darab. Jól pakolja az árkád ős alapjaira a nóvumot, ráadásul szórakoztat is. Már amikor nem akarod a kontrollert ripityomra törni egy-egy vérbeli, old-school skillt igénylő szakasznál.

Tizennyolc pályájával tartalmi szempontokban sem tudunk belekötni. Oké, a gyűjtögetés egy idő után kifullad, és az órádra nézve inkább mennél előre a terepen, mintsem a két csokor csóró virágért erőlködj. Szerencsére a pályák és az akadályok pont annyira érdekesek, hogy nyárra két Tsushima meg Flight Simulator közé épp be tudd szuszakolni a Skully-t.

6 / 10

Sgt Pep

***Skully | Platform: PC (tesztelt), PS4, Xbox One, Switch

Kiadó: Modus | Fejlesztő: Finish Line Games | Megjelenés: 2020. 08. 04.***

MR. DRILLER: DRILLAND - TESZT

Érdekes élmény a Mr. Driller sorozatot ismét köreinkben tudni. Régóta köztünk van a Namco kicsi fúrómestere, és a mostani megjelenés is egy remake, mégpedig a GameCube időkben pörgő DrillLand epizódé. Engedjetek meg ennyi szentimentalizmust - olyan rég volt szerencsém Driller úrhoz, hogy emlékek sora záporoz ilyenkor. Másik kor, másik életszakasz... ugyanaz a hős.

A szinte tökéletesen kitalált játékmechanikai alapok az újrakiadásban is változatlanok - ezt egy 2002-es játék renoválásánál el is várhatjuk (persze csak akkor, ha azok az alapok tényleg nem igényelnek belepiszkálást). Fúrónkkal haladunk lefele az egyes pályák gödreiben, taktikusan megválasztva a következő kődarabot, melyet fúrásra kiszemelünk. Csavar a menetes szárban: a DrillLand egyes látványosságai külön módosítókat, bónuszokat, pályaelemeket tartalmaznak, ezzel kellemes változatosságot kapunk a Switch hordozható elvéhez is tökéletesen illeszkedő kiadással. Apropó 4 fős multit is varázsolhatunk (fúróverseny, vagy csata formájában), és egy Casual mód is helyet kapott a kiadásban.

Grafikailag nem egy nagy szám a játék, de nem is ezért szerettük a sorozatot. A zenék viszont összeállnak a látvánnyal, és a művészeti stílus egységes vonalvezetése kényezteti az érzékeket. Mindez egy polír árkád játékmenettel társul, ezzel együtt tehát a Mr. Driller Drillandiában egy kifejezetten komoly kis játékká avanzsál, amely sokkal jobban öregedett mechanikái és stílusjegyeit tekintve, mint sok más PS1-PS2 korból átmentett klasszikus.

8 / 10

Sgt Pep

***Mr. Driller: DrillLand | Platform: Switch (tesztelt), PC

Kiadó: Bandai Namco | Fejlesztő: Infinity | Megjelenés: 2020. 06. 25..***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

23 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==