Red Alert 3 - teszt

Red Alert 3 - teszt

LotharFuchs Róbert2008.11.26. 18:54

Yuri felejthetetlen bosszúja óta tart a gyötrelmes várakozás. Hét kerek év kellett, hogy a Red Alert harmadik epizódja is debütáljon végre. Ám most ismét felharsan a vörös riadó, zúgnak az apokalipszis tankok, és sorlépésben dübörögnek az elvtársak surranói. Mindenki vágja magát vigyázba, hisz a harmadik ütközet sorsdöntő lesz: a Red Alert hű lesz a patinás névhez, vagy átsorol a tucat RTS-ek birodalmába?

Lássuk a történetet. Az oroszok Dr. Zlinsky segedelmével tesznek egy röpke kitérőt a múltban, hogy Einstein figuráját kiradírozzák az emberi történelemből. Hogy miért? Semmi szükség atombombára és a időjárást manipuláló szerkezetre, mondván, az ominózus tudós felfedezései behozhatatlan előnyt vernek a vörösökre. Na de álljunk csak megy kósza gondolatra: az atombomba nem az oroszok aduásza? És a többi innováció? Mirage tank, kronotechnológia? Mind maradtak. Ennek fényében Albert barátunk még talán hasznukra is volt, nem beszélve arról, hogy ha már ekkora sanszuk van (időutazás), miért pont egy ilyen kisstílű húzással akarnak a helyzetükön fordítani? És ez nem az egyetlen inkoherens esemény a sztoriban. Következetességből egyes. Lényeg a lényeg: tervük sikerrel jár, ám ezen “apró” korrekció (a pillangó effektushoz hűen) egy nem várt mellékhatással jelentkezik: a Japán Birodalom felemelkedésével.

A világuralomért tehát ezúttal már három fél száll harcba. A kampány e szerint, kronológiailag, illetve nehézségük alapján három felé lett osztva. Az első újdonság itt lép képbe, miszerint a kampány összes küldetését végigküzdhetjük kooperatívban. Kellemes újítás, ám a magányos stratégák kénytelenek lesznek beérni egy AI kontrollálta beosztottal, akinek nagyrészt önálló tevékenységét négy alapvető paranccsal koordinálhatjuk. Mivel mind az orosz, mind a szövetséges kampány összes pályája rettentő mód könnyű (részben miattuk), az esetek többségében nincs is szükség a pesztrálásukra, ami bizony egy (hozzám hasonló) önérzetes, mindent a közvetlen irányítása alatt tudni akaró sztratégoszt nem érint túl jól. Vagyis a kampány mindenképp koop-ban javallott, máskülönben búcsút inthetünk a kihívás és a csapatmunka okozta örömöknek egyaránt.


Az Xbox 360 verzió

A Red Alert 3 Xbox 360 verziója korrekt átirat, sőt, a fejlesztők szerint még csak nem is átirat - a X360-as kivetülés párhuzamossan készült, gyakran a PC változat előtt járva. A kontrolleres irányítás a C&C3 kiegészítőjéből megismert rendszert alkalmazza, és a felfokozott tempó ellenére is uralható vele a játék. A grafika a PC-n látottakhoz hasonló, talán kevésbé vibráns, és helyenként v-sync problémmákkal is küzd - a sebesség azért szerencsére rendben van.

A játékmechanizmusnak is megvannak a maga problémái. Leginkább az, hogy az újdonságok sora szinte egytől-egyig máshonnan átemelt ötletek halmaza. Ami alapvetően nem lenne baj, ha ügyesen van csomagolva, ha nem annyira szemtelen hogy szemet szúr, és ha az összkép mégis újnak hat. Erről azonban szó sincs. Elsőként itt a speciális képességek lehetősége. Egységenként egy darab, melyek valóban színesítik a taktikai repertoárt, ám jobban és nagyobb számban kivitelezett formátumban mindezt pl. a World in Conflict is megadta anno. A különbség annyi, hogy a kevesebb, de radikálisabb képességekben nem igazán keveredhet el a játékos, rendeltetésszerű használatukhoz nem kell annyira megterhelnie magát - rendszer az abszolút kezdők figyelembe vételével lett kialakítva. Sokat hangoztatott differencia, hogy ezúttal a víz, mint terület, sokkal nagyobb szerepet kap. Ami igaz is: építkezhetünk rá, anyagi forrás is akad benne, valamint rengeteg egység kétéltű lett. Kivitelezését illetően nem lehet rá panasz, de így önmagában még kevés, hogy maradandóként legyen számon tartva. A Tiberium Wars-ban megismert rengeteg (bár sokszor hasztalan) fajspecifikus támogatások (speciális légicsapás, tibérium rakéta, stb.) itt is jelen vannak, ám konszolidáltabb formában. Az elpusztított egységekért pontokat kapunk, amiket kevesebb, de jobban használható képességekre válthatunk be. Rendben van, de mintha ilyet is láttunk volna már...

Mégis, ami legnagyobb szívfájdalmam, hogy a dinamikát illetően átvették a Tiberium Wars tempóját. Kicsi, felületesen megtervezett pályák, gyorsan mozgó, formációkba nem rendezhető egységek, villámgyors gyártás és építkezés. Mindez ötvöződik a kő-papír-olló mechanizmussal (nincs mindent elsöprő egység / taktika), illetve a speciális képességekkel. Ergo egyenes út egy klasszikus csukló RTS-hez, ami a Red Alert korábbi részeire messze nem volt ennyire jellemző, és nekem speciel csalódást okozott. Olybá tűnik, hogy az új idők új szava a Red Alert esetében is az "akció" a lassabb, meggondoltabb, taktikusabb RTS vonal a háttérbe szorult. A magam részéről sajnálom, még akkor is, ha a játék ezzel a felfokozott tempóval együtt is működik, élvezhető, sőt, szerethető.

A híres-nevezetes, B kategóriás átvezető jelenetek maradtak, ahogy a szatirikus, humoros hangvétel is, ám a sztori számtalan botlása miatt az egészre árny vetül, amit szemmel láthatóan a formás női idomok hivatottak korrigálni. Szép lányok pár dekás öltözetekben, morcos szamurájok, David Hasselhoff. Minden, ami kell... és mégis, a játék saját belső logikájára is nyelvet öltő új történetszál nehezen tudja megidézni a régi szép időket.

A megjelenítésért felelős SAGE motorról sokan nem tudják, hogy kezdeti manifesztációja majd egyidős a Westwood-dal, bár mai nevét csak a Generals megjelenésével kapta meg. Vagyis nagyon öreg technológiáról beszélünk, amit az idők során folyton fejlesztgettek. Nem értem, hogy egy ilyen volumenű visszatérés (Red Alert 3 és Tiberium Wars) alkalmával miért nem voltak hajlandóak egy új motort tető alá hozni, egyfelől ugyanis erőforrás és pénz is volt rá, másfelől pedig az, ami a TW esetében még csak illendő, az a Red Alert 3-nál már-már kötelező lett volna. A stilizált megjelenítés ugyan ellensúlyozza némiképp, de az egységek, objektumok részletessége már nem feltétlenül üti meg a ma elvárt szintet. A vízzel, mint elemmel sokat, és láthatóan kiemelten foglalkoztak, jól is néz ki - de ezzel nagyjából véget is ért a témához kapcsolódó pozitívumok felsorolása.

A körítés ezzel szemben nagyon is étvágygerjesztő. Stílusos, letisztult menü és kezelőfelület, karakteres, fülbemászó dallamok Frank Kelpacki-tól (RA, Tiberian Sun), melyek méltóak a múlthoz. A kampány átvezetői és a tutorial gondos kezek munkáját dicséri, valamint a multiplayer-ben sincsenek komoly egyensúly-problémák. Sok pálya, bár a korábban említett felszínes tervezés, illetve a kis méret itt is játszik a gyors játékmenet jegyében.

Összegzés. A Red Alert 3 gyakorlatilag semmi újat nem mutatott fel a Tiberium Wars óta, csupán más köntösbe bújt. Felamás folytatása a patinás sorozatnak, és a beígért innovációk többsége is csupán kölcsönzött ötleteket takar. Maradtak egy olyan receptnél, ami már a közelmúltban sem aratott osztatlan sikert, és mindezt egy olyan névvel tették, amitől sokan sokkal többet, mást vártak. Mindezek ellenére egy élvezhető, szerethető, multiplayerre kihegyezett RTS, ami korántsem rossz, ha hajlamosak vagyunk eltekinteni elődjeitől. A Red Alert 3 korrekt játék, ami inkább szól a szériával most ismerkedőknek, mint a sorozat veteránjainak.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

14 órája
2

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

22 órája
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==