[Teszt] Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour - Switch
Eddig 19 hozzszls
keviny
2020. July 02.
Thursday 21:00
Br a Duke Nukem 3D lassan versenybe szll a Street Fighter 2-vel meg a Worms-al a “Jtk, amelyrl a legtbb brt lerngattuk” titulusrt, mindettl fggetlenl kptelen megutltatni velnk a nagyszj szke macs humanoid idegen-termintor izomtibit. Mig elevenen l bennem az a flledt nyri dlutn a kilencvenes vek kzepe-vgefele, amikor bekltztt a pcmbe a magyarul beszl Duke, majd az els plyn tjkoztat jelleggel felhomlyostott, hogy azok a kibabrlt idegenek leszedtk a gpt s ezrt most a htsjuk szoros rokonsgba fognak kerlni a Herceg surranjval. Persze ez mr annyira rgen volt, hogy ha Mr. Nukemet letfogytiglani brtnbntetsre tlte volna az intergalaktikus kria rtatlan rendrmalacok lemszrlsrt, mr szabadlbon lenne - ennyi id elteltvel pedig az emlkeink sajnos ritkn szintk. Mgis: kisebb beavatkozsok rn a DN3D a mai napig jl jtszhat, st, kifejezetten szrakoztat FPS.


Dg elttem, dg utnam


Ha rnzel a jtk alcmre s valami furcsa deja vu rzs kert hatalmba, a hiba nem a te kszlkedben van. Igen, ez a World Tour mr 4 ve megjelent korunk kurrensgen gpeire, a semmibl egyszercsak megrkezett Switch verzi pedig igyekszik a gp adta lehetsgeket maximlisan kihasznlni. Rviden: van mozgsrzkels meg HD rezgs. A mozgsrzkelsnek hla a clozni jval pontosabban tudsz majd, nomeg a bal JC lblsval instant kn-knozsra brod a Herceget. A HD rumble meg… ht rezegni rezeg, de csodt azrt ne vrj. A kiadvny egybknt bitre pontosan egyezik a nagygpes vltozatokkal - mondjuk szpen nznnk ki, ha egy 96-os jtk kifogna a Switch hardvern - s a World Tour tbbfle “felzrkztat” vltoztatst eszkzl. Mondjuk a kkorszaki ltvnyon nem sokat segtenek a jtkba erszakolt sznes fnyek, viszont a sokakat elrettent, a korszakra amgy jellemz “meghalsz s kezdheted elrl a plyt” szivatsra talltak orvossgot: a program folyamatosan kveti minden lpsed / lvsed s ha kinyiffansz, egy kis csszkn visszaprgetheted az idt, arra a pontra, amelyikre csak szeretnd. Csals? Persze, a “csak az eredeti megkzelts j, minden ms nem” vrpistk szerint ezzel mr nem azt az lmnyt kapod mint ~25 ve, de a helyzet az, hogy korunk FPS jtkosai, akik megszoktk a minden sarokban felvillan checkpoint feliratot, relative gyorsan agybajt kapnnak a Duke Nukem-tl. Nameg szintn: az ezeregy backlog vilgban kinek van ideje harminchatodszorra is nekimenni egyetlen plynak, mert egyesek szerint gy az igazi?


Tncolsz, kicsi?


Jmagam azon kevesek egyike vagyok, akik a kiss felems Forever rsszel is remekl elvoltak - hiba, van ezekben a rgisulis FPS-ekben valami megmagyarzhatatlan bj. Ennek okn gy gondolom, ez a kiadvny is leginkbb azokat clozza meg, akik ott voltak anno s szeretnk jralni (utazs kzben, handheld mdban) a Duke3D-t, klnfle macerk nlkl. Ellenben valahogy nem ltom korunk Fortnite jtkost, ahogy nfeledten futballozik az idegenek golyival meg kivakolja a boss-ok nyakt bellrl blsrral. Szval ha az utbbi kzegbl jssz: csak vatosan.

Duke Nukem 3D: World Tour| Platform: Switch (tesztelt), PC, PS4, XO|
Kiad: Gearbox; Fejleszt: 3D Realms, Gearbox Software, Nerve Software, Sonka Games |
Megjelens: 2020. jnius 23.


mcmacko is nosztalgizik

n is belestam magam a 20th Anniversary rejtelmeibe, s azt kell mondjam iszonyat pozitvan csaldtam Duke kalandjban. A 3D Realms remek munkt vgzett annak idejn - ez a cucc mg a mai napig prget, hajt elre, a plyk rafksak, az ellenfelekben van kihvs! A humor taln mr nem t akkort, de sokat kihoztak a lehetsgekbl, a visszatekers mka, valamint a plyk menbl val elrhetsge s a vilg krli turn fejezete olyan extra, amit brmikor szvesen befogadok. Az Ion Fury ta tudjuk, hogy a Build portols nem egyrtelm azrt egy Switch esetben, szval a Sonka-munkatrsak is megrdemlik a vllveregetst, ha jl megy a jtk a kis Nintendo masinn...

Jul 06., Monday 19:11 #19
Na, belertam n is a magamt!
"This is our time to medicate..."
[15] grosy
Jul 04., Saturday 8:03 #18
Vlasz ne5h (#17) zenetre
Ez igaz, ahogy Duke-nak sincs s mgis itt van 25 v utn. Igazbl a jelenlegi videjtkok szgyene, hogy piackpes egy 25 ves cm.
Jul 03., Friday 22:54 #17
Vlasz grosy (#13) zenetre
J, de a Tetris-nek sztorija sincs, szval ebbl a szempontbl elve handicapes a gameplay.
I am such a B.A.
[15] grosy
Jul 03., Friday 20:59 #16
Vlasz axl (#14) zenetre
Lertad hosszabban azt, amit n is rtam, itt nincs vita.
[55] axl
Jul 03., Friday 20:03 #15
Vlasz axl (#14) zenetre
Ja, s bocsi a hossz OFF-rt. Mentsgemre kizrlag azt tudom felhozni, hogy eltte azrt a tmhoz is hozzszltam (s hogy imdom a kalandjtkokat).
Minden jtk szerepjtk
[55] axl
Jul 03., Friday 20:01 #14
Vlasz grosy (#13) zenetre
Ezzel vitba szllnk, a point & click kalandjtkoknak szerintem sokkal jobban llt az a megolds, hogy a 12 lehetsges cselekvsbl neked kellett kivlasztanod a megfelelt, s gy hasznlnod a kiszemelt trgyon / karakteren. Ha vletlenszeren mindent kiprbltl mindenen, gy persze sokkal nygvenyelsebb volt a kombincis lehetsgek jval magasabb szma miatt (mrpedig az ember sajnos nha rknyszerlt erre, ha nem kattant az agya a fejlesztk ltal logikusnak gondolt megoldsra), de pp ez sarkallt gondolkodsra ahelyett, hogy nyers ervel verted volna keresztl magad a feladaton. Mondjuk eleinte nyelvtuds hjn n pont gy jtszottam (tetszettek a vicces animcik a DotT-ban, a trtnet akkor mg nem rdekelt, de egy rszt ki lehetett kvetkeztetni gy is), viszont ezeknek az igknek a jelentst is innen sikerlt megtanulnom.

Namrmost, ha a kurzor az interakcis pontokon automatikusan talakul a megfelel cselekvs ikonjv (neadjisten mg ezek a pontok is jellve vannak), azzal szerintem pont az egsz lnyege szenved csorbt. (Mondjuk a Syberia I-II ennek ellenre befurakodott a kedvenceim kz.) Arrl nem is szlva, hogy nha a legviccesebb helyzeteket / prbeszdeket pont egy helytelen kombinci szli.
Egyedl az egrgomb nyomvatartsra felugr cselekvs-ment tartom elfogadhat kompromisszumnak a'la The Curse of Monkey Island, Full Throttle vagy pp The Longest Journey. (Nagy kr, hogy ezeket csak egyszer lehet elszr megtapasztalni, pedig a TLJ volt az egyik legnagyobb videojtkos lmnyem, viszont a hossza s a kttt jtkmenet miatt nagyon nygvenyels lenne jra vgigtolni, az emlkt elrontani pedig nem szeretnm...)
Minden jtk szerepjtk
[15] grosy
Jul 03., Friday 17:18 #13
Vlasz ne5h (#12) zenetre
Ezt senki nem vitatja, hogy maradand lmny lehet egy j trtnet. Viszont ha alapul vesszk a rgi kalandjtkokat, akkor az a tendencia figyelhet meg, hogy sajnos a jtkmenetk miatt nem lljk ki az id prbjt. Konkrt plda pl. The Secret of Monkey Island, ami egy zsenilis jtk, de ma mr nagyon nygvenyels a lda-nz-lda-vizsgl-tallt trgy-eltesz jtkmenet. Viszont ott van a Tetris, ami a jtkmenete okn gyakorlatilag kortalan.
Jul 03., Friday 16:33 #12
Vlasz grosy (#4) zenetre
Szerintem egy j trtnet ppgy tud maradand lmny lenni, mint a j jtkmenet. Mindkettre tudnk pldt hozni (nem, nem Sony cmeket, mieltt ezt felhoznd ), szval ezzel az lltsoddal nem felttlenl rtek egyet.
I am such a B.A.
[15] grosy
Jul 03., Friday 14:08 #11
Vlasz mcmacko (#10) zenetre
X-en????????????????????????????
Mirt nem Switchen a szabadban?
Jul 03., Friday 13:58 #10
Vlasz nonkeat (#9) zenetre
Pedig nagyon j kiads, X-en pp most zzom!
"This is our time to medicate..."
[12] nonkeat
Jul 03., Friday 11:35 #9
Arcom nem lett volna kiadni.
Some are like water, some are like the heat Some are a melody and some are the beat
Jul 03., Friday 11:16 #8
Vlasz carville (#7) zenetre
Nzegettem a Megaton Edition hogy s mikntjt - az a Devolver gisze alatt jelent meg, 2013-ban... szval alaposan meg van kavarva ez a feklia. Ember legyen a talpn, aki megtallja benne a kukorict.
let the sun never blind your eyes
[37] carville
Jul 03., Friday 10:40 #7
Vlasz keviny (#2) zenetre
Maximum az trtnhetett, hogy a 3DRealms kicseszsbl azt mondta nincs meg a forrskd azokhoz a kiegsztsekhez s/vagy Megaton Editionhz, ezrt nem tudjk oda adni, s egybknt meg lett volna. Mivel sose hangzott bartsgos ads-vtelnek a trtnet ilyen emberi kicsinyessg simn belefr.
A megint felledt jogi krds a zenkrl szlnak, amit pp a Switch release miatt inkbb jralicenszeltek kzvetlenl a zeneszerztl, ennek szksgessgt pedig brsgon szmon krik a 3DRealms-en. Az viszont mr jogers, hogy minden rgen 3DRealms tulajdontkpez Duke Nukem asset mr a Gearbox, gy a kiegsztk assetjei is, amennyiben megvannak.
A zeneszerz viszont gy gondolja, a zenit sose adta el a 3DRealmsnek, ezrt az sose kpeztk az tulajdonukat, hogy tovbbadjk a Gearboxnak.

A lnyeg a lnyeg, nekem mg megvan a Megaton Edition, ami a legjobb kiads.
Nincs rvid jtk, csak knny Achievement! A Pepsi ljkol, a Coca-Cola a kvetm, s a Burger King a bartom. Emlkeztek azokra a rgi szp idkre, amikor csupn vsrlk voltunk?
[15] grosy
Jul 03., Friday 10:36 #6
Vlasz Fieldtom (#5) zenetre
Tbb a prhuzam, mint gondolnd. Ha rdekel kifejtem Neked, de ez itt szljon inkbb Dukerl s az halhatatlansgrl
[38] Fieldtom
Jul 03., Friday 10:03 #5
Vlasz grosy (#4) zenetre
Kr lett volna ezt a LoUII prhuzamot kihagyni, igazad van.
s akinek az els, meghatroz videjtkos lmnye neadjisten a LoU2?! Bizonyra is Duke nukemet fogja 25 v mlva felemlegetni...
Tegnap is ma fekdtem le, ma is holnap fogok. Nintendo switch friend code: SW-3226-4561-1915, PSN: Fieldtom
[15] grosy
Jul 03., Friday 9:25 #4
Ez a jtk tkletes iskolapldja annak, hogy a jtkmenet az, ami igazn meghatroz s nem a trtnet. Kzel 25 v utn is az idrl megfeledkezve nyomom, most mr Switchen. Elkpzelhetetlennek tartom, hogy 25 v mlva brkit is rdekelne egy Last of Us 2, de azon nem csodlkoznk, ha az akkori 64 ves nem ne nyomn Duke Nukem 3D-t, ha elrhet lesz
[55] axl
Jul 03., Friday 8:28 #3
n is jl elvoltam a Forever-rel, vitte a htn a masszv nosztalgiahullm s az "el sem hiszem, hogy ennyi v utn tnyleg megjelent s valban jtszom vele" rzs, de azrt kvncsi lennk, ha olyan formban s akkortjt jtt volna ki, ahogy a '98-as E3 trailer-ben mutattk, milyen emlkeim lennnek rla. Azt tudom, hogy annak idejn teljesen letaglzott, amit ott lttam. Lehet, hogy olyan hatssal lett volna rm, mint ksbb a Half-Life 2, de ez mr sosem derl ki...

A DN3D meg az egyik els videojtk volt az letemben (a Pinball Fantasies mellett), amit hatrozottan fel tudok idzni s konkrt emlkeim vannak rla. Mint ilyen, egsz gamer "plyafutsomat" vgigkisrte s a mai napig is a kedveceim kztt tartom szmon.
Minden jtk szerepjtk
Jul 03., Friday 8:07 #2
Vlasz frg_dnl (#1) zenetre
Gondolom a jogi hercehurck ldozatai lettek, amik mg mindig (!) zajlanak a 3DRealms jogutdja s a Gearbox kztt... sajnlatos.
let the sun never blind your eyes
[11] frg_dnl
Jul 03., Friday 7:44 #1
Az egyik legjobb jtk a vilgon. Viszont kr, hogy a teljes j hivatalos kampny mell nem kerltek r a nem hivatalos kiegsztsek amiket a beszerezhetetlen - minden platformrl levettk jogi kvetkezmnyek miatt - Megaton Edition tartalmazott.