[Teszt] Fyru 4-in-1 GTX 582 mikrofon

Fyru 4-in-1 GTX 582 mikrofon

mcmackoGéczy Attila2020.06.12. 07:00

Vonzódok a hanggal kapcsolatos cuccok iránt - legyen szó hangszerről, előerősítőről, basszusgitár-húrról, fejhallgató DAC-ról, egy szép limitált LP-ről, vagy mikrofonról. A mikrofonokat több ízben is használom. Egyetemi távelőadások, meetingek, online játék, egyszerűbb Skype hívások, táv- esetleg jelenléti podcast felvételek vagy otthoni stúdiózás - mindegyik célra más-más eszközt veszek elő. Ilyenkor sem elvetendő szituáció, ha egy kütyü helyettesítheti az összes többi mikrofont a rendszerben. A Trust Fyru 4-in-1 mikrofon pont ilyen aspirációkkal indul a piacnak - lássuk mit tud a GXT szériában dobbantó eszköz.

Lépkedjünk végig a száraz tényeken. A mikrofon azért 4-in-1, mert négy féle felvevő karakterisztikát kapcsolhatunk rajta. Az első a klasszikus vese (kardioid) karakterisztika, amely a front felől fogadja a hangot. Énekhez, streameléshez, egyszemélyes mókához javasolják ezt a módot - a benyomásokról később mesélünk részletesebben. A sztereó mód több mikrofon kapszulát használ a rács alatt, és kiszélesedő hangot garantál. A hang iránya többfelől is jöhet, például egy szobában pengetett, térrel rendelkező akusztikus gitár testének és a szobának a visszavert rezgései felől. A Bi- azaz kétirányú mód interjúhoz, duett felvételre, vagy egy asztalon szembe helyezkedő felek beszélgetésére használható. Az Omnidirectional mód mindenhonnan szedi a hangot, kerekasztal beszélgetésekhez, szoba ambiencia rögzítésére lehet jó így konfigolni a mikrofont.

Ez a fő tudáskészlet, amit remek ergonómia segít, mert a rács fölött, a mikrofon tetején egy gombnyomásra váltható az irány - ráadásul LED-ek jelzik hogy a hangot honnan fogadja a mikrofon - nincs szükség szoftverben való mód-kijelzés keresésére. Ránézésre azonnal tudjuk hányadán áll a setup. Az RGB nem szabadon konfigurálható, csak öt színt tudunk beállítani a rendszerben. Na bumm - ha ez a fő tényező és 16 millió színre vágysz, vagy a teljes asztalon végig nyújtózó, átfogó színbeállításra, akkor ez nem a te eszközöd lesz. A világítást egy alsó gombbal tudjuk amúgy állítgatni, ami tovább fokozza az ergonómiai elégedettséget.

Ha pusztán a nyers audio specifikációkat nézem, akkor a dobozon feltüntetett adatok alapján a Fyru 30-18.000 Hz-es frekvenciatartományt, 24 bites / 96 kHz-es analóg-digitál átalakítást és RGB világítást tud. Némi ellentmondásként a website 16 bit, 48 kHz minőséget írt, amit gyorsan validáltam is a Windows hangvezérlő részlegénél - ettől magasabb értékeket tényleg nem tudtam beállítani a felvételre. A paraméterek ezzel együtt is egész impresszívek, bár nem biztos, hogy mindenre elengedők. Mindennapos használatra teljesen oké a fenti számsor, de a 18.000 Hz-es felső korlátnak és a 16 bites felbontásnak nem biztos hogy örülnek majd a hangmérnökök egy profi hangstúdióban, mondjuk az esetben, ha felvett sávjainkat keverésre küldenénk.

Félsötét szobában is odatalálsz a mikrofonhoz, ha a LED-ek szolidan világítanak. (És a popfiltert sem kell keresgélned.)

Az ergonómiáról már beszéltünk, annyival még érdemes kiegészíteni az eszköz fizikai kialakításáról szóló mondókát, hogy a mikrofon meglehetősen masszív - az adatlap alapján bő egy kilós, amiből az jön majd le, hogy „van anyag” a készülékházban, amit teljesen fémből alakítottak ki. A hozzáadott talapzat stabilan tartja az asztalon a mikrofont, shock-mountra nincs szükség, de KELL neki némi felület és tér. Lehet, hogy a belógatós állványozás jobb tud lenni, de ez extra költség, és más asztali rendezést igényel - valamint a Fyru-t nem is igazán erre találták ki. Persze a mikrofon 5/8”-os csavarfoglalatot tartalmaz alul, tehát szabványos mikrofonállványokra azért rá illeszthető! Az eszköz amúgy jól is néz ki, tehát videón is simán vállalható - de home office asztalon is insta-pozitív marad tőle az összkép. Arra figyelni kell, hogy az USB-C foglalathoz nem mindegy, hogy milyen kábelt használsz, alulról egy résen keresztül tudod a mikrofonhoz illeszteni a vezetéket, de ezen a résen kicsit szélesebb USB-C csatlakozók már nem mennek át. A dobozban található kábel viszont pöccre illeszkedik és jó minőségűnek is mondható! A készülék lelkénben egy AD átalakító oldja meg ugye a digitális jel előállítását (USB-n csatlakozunk a PC-hez), ebből kifolyólag mélyre szántó analóg mókolásra nincs lehetőségünk. A fronton található gain potival állíthatjuk az előfokot, és lenyomásra fizikailag is hangtalaníthatjuk az eszközt - ez praktikus megoldás, sokszor gyorsabb egy gombot nyomni magunk előtt, mint szoftverben keresni a mute ikont. (Aki volt már távértekezleten, az tudja miről beszélek…) Ha akarjuk az eszköz fejhallgató csatlakozóként is működik - ezt külön tudjuk a Windows-on belül állítani - az eszköz frontján fejhallgató kimenet és hangerő állító potméter található. A fejhallgató csatlakozó minimális késleltetést ígér monitorozás üzemmódban, ezt alá tudjuk írni. Hogy külön Hi-Fi DAC van-e a kütyüben, arra nem jöttem rá, de egy biztos - itt már beállítható a 24 bites / 96 kHz-es minőség, amit a régebbi Realtek hangcsipem tudtommal nem tud, tehát valamilyen hangfeldolgozást csinál a kütyü önmagában is.

Szexi módon ül egy univerzális shock-mount tartóban is, bár a befogatása alsó csőr nélkül nem 100%-os.

Lássuk felvétel közben is az eszköz teljesítményét! A tesztek során vegyesen szerepelt a Fyru, de variált használatban széleskörű terhelés alá vetettem, így nem csoda, hogy szélsőséges esetben találtam azért problémás használati módot. Kezdjük ott, hogy a mikrofon podcastre, online meetingekre, előadások tartására, streamelésre tökéletes! Nagyon tiszta, zajmentes, kiegyenlített (már-már kompresszáltnak tűnő) hangot ad a mikrofon az egy hangforrásra fókuszáló kardioid karakterisztika módban. Ezt hallhatjátok a lentebb bemutatott, kép formájában linkelt Podcast anyagban is, ahol én magam ezt az eszközt használtam a Zencastr-es távfelvétel során. Sajnos a mostani időszakban nem tudtunk összeülni élőben, így a körbeülős podcast mókát nem tudtuk kipróbálni. A mikrofon jele jellemzően tisztább és teltebb, mint például a műfajban eléggé ár-érték bajnoknak tartott Blue mikrofonok (pl. Snowball) esetében. Próbáltam zajkarakterisztikát mérni egy AT2020 kondimikrofonnal és egy Blue Snowball-al összevetve a mikrofont, de gyakorlatilag elhasaltam. A Fyru-ból kijövő digitális jel ugyanis nulla zajt visz át, ami a digitális audio munkaállomás szoftverben szinte észlelhetetlen. Ez azt jelenti, hogy az eszköz saját beépített digitális zajszűrőt, esetleg gate-et is tartalmaz - a jelfeldolgozás miatt tehát már egy színezett, nedves jelet fogsz kapni. Ezzel megint csak zenei felvételeknél érdemes számolni.

A mikrofon próbája az üvöltés: a Fyru-t zenei felvételekhez is bevetettem, itt jött elő igazán a mikrofon korlátos mivolta. Jelesül hangos rock éneknél a kapszulák kis méretéből fakadóan érezni a matt, tompuló, adott esetben önrezonanciáktól sem mentes hangot. Minimumra leszabályozott előerősítéssel is ilyen helyzet áll elő, tehát nem vezéreltem túl a jelet, egyszerűen a mikrofon fizikai kiképzése hozza a fizikai korlátot. Mint amikor analóg kondimikrofonnál túl közel énekelsz, és a membrán finoman rárecseg az énekhangra. Itt viszont ebben nem találtam távolság optimumot. Közeltérben recsegés van, távolodva viszont erősödik a szobahang - szóval dübörgő éneklésre nem feltétlen ajánlott az eszköz. Viszont óvatos, kevésbé energikus énekhangnál, akusztikus gitárnál, perkussziós játékszerek esetében, adott esetben süketszobában valószínű egész jó dolgokat ki lehet hozni a Fyru-ból - szóval nem menthetetlen zenére sem a kütyü!

Alapvetően elégedett voltam a Fyru 4-in-1 mikrofonnal. Ezért a kb. 40-50.000 Ft-os árért egy sokszínű, brutálisan masszív eszközt kapok, amely streameléshez, podcasthez, online meetingekhez kiváló választás lehet - ezen a hangkarakteren érzi magát legjobban a mikrofon, és valójában erre is találták ki. Zenéhez megvannak a limitációi - nem ezzel fogod leváltani az olcsó kondimikrofonodat a házi stúdióból, de egy alternatívának elmehet, ha többféle moderált hangerővel bíró hangszeren is próbálsz sávokat rögzíteni. Belépített popfiltere, kiemelten jó kezelhetősége, és a már fent említett robosztus kialakítása miatt sem feltétlen érzed majd, hogy sokat fizettél érte.

A rendelkezésünkre bocsájtott teszthardvert köszönjük a Galaktus stábjának!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

9 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

21 órája
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==