Indie Leltár: sötétségből a fény felé

Indie Leltár: sötétségből a fény felé

mcmackoGéczy Attila2020.06.08. 21:00

Ritkán marad benn tesztjáték a munkafolyamataink csövében, de néha előfordul az ilyesmi - mikor milyen indokból fakadóan. Most három indie címet vettünk elő, amelyre a tavasszal nem volt kapacitásunk. Leltároztuk a Necronator-t PC-n, a Soul Searching-et Switchen és a Through The Darkest of Times-t szintén Steamen keresztül.

NECRONATOR - DEAD WRONG (Early Access)

A Necronator az élő(halott) példája a balkezes koncepciónak: fordított tower defense játékmenet, roguelike rendszer, kártyaalapú mechanikával és gonosz karakterekkel. Szokatlan hibrid, és talán épp ezért nem is bonyolították túl.

A tower defense aspektus például sok-sok pályán át csak egy, majd két járható úttal operál, ami stratégiai szempontból minimális variálásra ad lehetőséget. Főleg, ha összevetjük vetélytársaival. A kártyarendszer is meglehetősen kötött, ugyanis a pakli tartalmát nem módosíthatjuk szabadon, csak jutalom kártyák kerülnek bele, vagy fejleszthetjük a meglévőket két ostrom között. Ugyanakkor ez garantálja, hogy a játékmenet gyors legyen, és bíbelődés helyett a harcra lehessen koncentrálni. Amiből sok lesz.

És ez nem is lenne baj, mert az egyhangúságot feldobják új kártyákkal, ellenségekkel és helyszínekkel, ahogy azt kell. A gond a durva nehézségi ívvel és a roguelike filozófia kombinációjával van, amivel a dolgok jelenlegi állása szerint átestek a ló túloldalára. Természetesen kulcsfontosságú a megfelelő képességek használata és az időzítés, amivel ideális támadási hullámokat indíthatunk, ám számos, igazán hatékony kártya a választott karakter (amiből jelenleg kettő van, de később bővül a gárda) szintjei mögé vannak zárva. És ehhez sok vereségen át vezet az út. Az arány egyelőre nem stimmel: túl sokszor és igazságtalanul éri a játékost kudarc, akár már a kampány elején is, amíg valódi ütőkártyákat nem kap a kezébe. Pontosabban nem is oda, hanem csak a nagy kalapba, amiből aztán vagy előhúzza a gonosz hadjárat során, vagy nem. Vereség esetén pedig az egész az enyészeté lesz, újrakezdeni csak a karakterek fix paklijaival lehet. Az elképzelés érthető, de a kivitelezés még csiszolásra szorul. Ami egy early access játék esetében nem különösebben meglepő. Ezt leszámítva viszont a Necronator: Dead Wrong egy szórakoztató szörnyszülött, amivel fajtársaitól eltérően gyorsan, akár pár percre is le lehet ülni. (Lothar)

***Necronator: Dead Wrong | Platform: PC (tesztelt) |

Kiadó/fejlesztő: Toge Productions / Modern Wolf

Megjelenés: 2020. február 13***

SOUL SEARCHING

Az elmúlt 10 évben hatalmasat mentek az indie fejlesztők: a laikus szemmel is látható hihetetlen fejlődés mellett sikerült elérniük azt, hogy a játékosok megértették, elfogadták, sőt, sokan megszerették az alacsony felbontású pixelgrafikát. De hol van az ingerküszöb alsó határa? Ha a kérdésre nem is ad választ a Soul Searching, mindenesetre a hecc kedvéért alámegy az eddig látottaknak, hisz egy spriteja sem nagyon áll 10 pixelnél több elemből. Erre mondhatjuk, hogy a nagy pixel gyönyörű, nade na.

A játék egyfajta Odüsszeusz-szimulátor. A cselekmény egy szigetről indul, ahol az a tradíció járja, hogy az ifjú legényeknek el kell hagyniuk a szigetet a “lélek keresgélése” okán. Ha száz évig élsz se fogod kitalálni: az irányításod alá kerülő főhősnek is pont ez a sors jutott, szóval tutajra fel, nyomás lelket keresni.

A játékidő nagy részét a tengeren töltöd és legfőképp három dolog lesz az ellenséged: az éhség, a szomjúság és a fáradtság. Szerintem nagyon nem kell elmagyaráznom, melyikre mi a sárkányfű. Utad során különféle szigetekbe “botlasz”, ahol gyümölcsöket és ivóvizet zsákmányolhatsz, valamit fejlesztheted/cserélheted a hajód - feltéve ha összepecáztál annyi pénzt, hogy ezt megtehesd. Emellett a játék erősen támaszkodik a roppant finoman adagolt, ám annál bizarabb narratívájára (lelket keresel, érted). Többnyire ez az, ami - ha nem is túl hatásosan de - adagolja bennünk a benzint a “végigjátszani akarás” motorjára.

Ha nem zavar különösen a minimalizált cselekmény (most valamiért véletlenül rápillantottam a Death Stranding dobozára - jé, hello!) vagy az, hogy a játék kis túlzással Atari 2600-on vagy Colecovision-ön is elfutna, akkor kukkants bele. (Keviny)

***Soul Searching | Platform: Switch (tesztelt), PC |

Kiadó/fejlesztő: Nakana.io / Kayabros, QubicGames

Megjelenés: 2019. Október 25.***

THROUGH THE DARKEST OF TIMES

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy a karantén helyzetben egy ilyen témájú játékot bemutassunk-e, így a negatív hangulat sűrűjében nem akartuk elővenni. A világ mostani történései értelmében sem egyszerű a témát taglalni, de kár elhaladni a Handy Games/Paintbucket alkotása felett, pláne ha érdekel a második világháború és a téma köré font stratégiai játékmenet.

A Through The Darkest of Times pont a náci birodalom fokozatos felemelkedéséről, az ezzel járó fenyegetésével szemben kiépülő belső ellenállásról szól, mégpedig érzékeny megvalósításban és fantasztikusan nyomasztó vizuállal megvalósítva.

A játék egy stratégiai rendszerben forog, ami akár a kilencvenes években is megjelenhetett volna. Ennek során az ellenállást próbáljuk megszervezni, polgári szintről indulva. A játékban nem tudjuk megváltoztatni a történelmet, de az egyes személyek életén keresztül egy nem mindennap taglalt szeletét láthatjuk az eseményeknek. A játék amolyan visual novel jelleggel segíti a sztori alakulását, a stratégiai rész pedig társasjátékokra és klasszikus csapatmenedzsmenti mechanikákra emlékezteti a játékost.

Húsbavágó téma, kőkemény következmények, és ötletes megoldások - de nem mindenkinek, és legfőképp nem gyerekeknek. Ha kedveled a témát, esetleg öreg rókaként szeretted a hasonló stratégiai kihívásokat a kilencvenes években, akkor ne hagyd figyelmeden kívül a Through the Darkest of Timest. (mcmacko)

***Through the Darkest of Times | Platform: PC |

Kiadó/fejlesztő: HandyGames / PaintBucket Games

Megjelenés: 2020. január 30.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

7 órája
1

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

15 órája
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==