Lips - teszt

Lips - teszt

Oldern2008.11.21. 18:00

A karaoke stílus rajongói eddig nem nagyon tehették próbára magukat semmilyen Xbox 360-as játékkal: ez a helyzet most megváltozni látszik, hiszen a Microsoft kiadásában megjelent az Elite Beat Agents által már ismert INiS legújabb játéka. Teszteltük a Lips-t.

Karaoke. A szó egy olyan szórakozást takar, amelyben mások által elénekelt nótákat veszünk, és az eredeti énekhang nélkül, butított vagy teljes minőségű zenére felénekeljük a szöveget saját hangunkkal. Ez a szórakozás Japánból indult el, ott van a legnagyobb hagyománya, de az európaiak is hamar rákaptak a dolog ízére, és nem hiszem, hogy lenne olyan közülünk, aki ne lett volna egyetlen karaoke-partin sem, akár becsípett önkéntesként, vagy az énekest megítélő közönség részeként. Sokan hobbijuknak tartják ezt, és persze vannak olyanok is, akik józanul semmi pénzért sem vállalnák be a nyilvános megszégyenülés eme fajtáját. A karaoke tehát "játék", a feladat mindig az, hogy az elvárásoknak (az eredeti dal ugyebár) megfeleljünk, vagy legalábbis saját produkciónkkal annyit tegyünk hozzá a zenéhez, hogy az élvezetes végeredményt adjon. A Sony néhány éve nagyot harapott a karaoke-szoftverek tortájából, a Singstar névre hallgató termékükkel - most, 2008 végén a Microsoft is úgy döntött, hogy ideje elhozni Xbox 360-ra a definitív karaoke-alapot, amelyet aztán toldoztak-foldoztak, módosítottak, pikáns szószt öntöttek rá - az eredmény a Lips lett.

A Lips egy csomag része, amely csomagban két wireless mikrofon és az alapjáték található, 40 darab beépített nótával. Ne is szaladjunk előre a dalokhoz: inkább nézzük, milyen mikrofonokról is van szó. A két darab szabvány ceruzaelem segítségével működő mikrofonok valamivel könyebbek, mint a wireless kontroller, fogás és látvány szempontjából sincs velük abszolút semmi probléma, egyébként szemre ugyanabból az anyagből készült a borításuk, mint a kontrollereké. A külső kikapcsolt üzemmódban nem mutatja, de a belső többet is rejt: egy mozgásérzékelő szerkezet is található a mikrofonokban, amelyekre az énekléskor és a minijátékok alatt lesz szükségünk. A mikrofon alsó részén található megannyi led pedig a dalok ütemére különböző színekben villog majd - hangulatos bónusz, de ettől azért senki nem fogja elragadtatni magát.

Két jól elkülöníthető játékmód szerepel a Lips-ben - az első ebből a "normális" éneklés. Ekkor rögtön több lehetőségünk is támad kiválasztani, hogy melyik zenét is szeretnénk elénekelni: a lemezen ugyebár negyven zeneszám található, de a pc-ről streamelve illetve az Xbox 360 usb portjára kötött adathordozó segítségével bármely DRM-mentes mp3-at kiválaszthatunk. A lemezen található nóták teljes szöveget, az eredeti videóklipet, és egy rövidített változatot is tartalmaznak a kóstoló kedvéért. A játékmenet - ne felejtsük, alapjában véve ez egy karaoke-szoftver - egyszerű: a középső sáv jelzi, hogy mit és milyen módon kell énekelnünk: ha egy hajlításban túl magasra vagy túl alacsonyra vesszük a figurát, az legfeljebb részpontokat érhet. Ha jól éneklünk, nem csak pontokat érhetünk el, hanem a képernyőn lévő vékony sárga csík is töltődik: amint ez "feltöltődik", úgy aktiválhatjuk (a mikrofon erőteljes, néha megadott irányba való lendítésével) a bónuszt: ekkor sokkal több pontot ér a jó teljesítmény, és kihagyott ziccer, ha hibázunk. Ha példát szeretnénk mondani más ritmusjátékokból, akkor a Boom Boom Rocket ravasszal aktiválható power-upja, vagy épp a Guitar Hero-s Star Power jusson mindenki eszébe: elsőre nem feltétlenül tudjuk, mikor is érdemes aktiválni, sokadik végigjátszásra azonban egyre jobban és jobban időzítünk, sok-sok pontot begyűjtve ezzel. A multiplayer egyszerűen van megvalósítva, a mikrofon megrázásával csatlakozhatunk a nótához, a számok végén pedig a program kiértékeli és összehasonlítja a két játékos teljesítményét (kapunk kategóriákat: bolygó, csillag, naprendszer, univerzum, satöbbi - egy jól sikerült menet után a szuper nova sem éppen elérhetetlen titulus).

Ahogy azt már említettük, léteznek minijátékok: van, amikor egy bomba felrobbanását kell megakadályozni (időről-időre eloltva a kanócot - a mikrofont megdöntésével), vagy egymás elleni "párbajt" vívni - esetleg a szerelem próbájának alávetni magunkat és partnerünket. Ezzel kapcsolatban akadnak fenntartásaink: ezek a minijátékok pontosan annyira jópofák, mint amennyire a Wii Play néhány opciója: semennyire. Egyszer kipróbálja az ember, aztán nagy valószínűséggel sosem tér vissza: az éneklésben ezek az extra feladatok inkább csak zavaró kellemetlenséget, semmint hozzáadott játékélményt jelentenek.. Miért? Mert azt a mikrofont kell mozgatni hozzá, amibe énekelünk is - ezzel pedig a saját dolgunkat tesszük nehezebbé.


Saját dalok használata

A játék egyik legjobban beharangozott képessége az volt, hogy a teljes szerzeményünket beimportálhatjuk, és azokra énekelhetünk. Nos, a lehetőségek korlátozottak: a dalszövegeket nem lehet ingyen és bérmentve felhasználni, éppen ezért a fejlesztőnek és a kiadónak döntenie kellett: az ily módon játékba bekerült daloknak nincs szövege. Sebaj, ezt hívják freestyle módnak: ekkor semmilyen megkötés nincs - énekelünk, ahogy jónak látjuk, a freestyle képernyőjén egyedül a kedvenc Star Stream csúszkája pompázik. A dalokat rém egyszerű importálni: pc-s kapcsolatról átmásolhatjuk, vagy egy usb-s csatlakozással bíró eszközt rádugunk az Xbox 360-ra, amely pillanatok alatt átmásolja a kívánt nótákat. Ezek után a menüben az eredeti 40 dal mellett megtalálható lesz az általunk felmásolt számok özöne is. Meg lehet érteni, de negatívum: ahhoz, hogy máskor is használni tudjuk a "felmásolt" dalokat, az adathordozót újra csatlakoztatni kell.

A Lips értékelésekor három nagyon fontos dolgot kell figyelembe vennünk: a jövendőbeli vásárlók is mérlegeljék majd a következő szempontokat. Az első: ez a játék a gerince csupán az Xbox 360 karaoke-hadjáratának: nyilvánvaló, hogy negyven dal nem lesz örökké elég: a Lips jövőjét a DLC formájában közzétett csomagok jelentik majd, amelyek darabonként 160 Microsoft pontért lesznek megvásárolhatóak - ez az árszabás a jelek szerint marad, mindenki döntse el magában, hogy ér-e neki ennyit egy-egy kedvenc dal. Azoknak tehát, akiknek nincs internet-hozzáférésük, egy karaoke-program azért mégis kellene nekik, azt ajánljuk, nézzék át alaposan a játék dallistáját: ez a kínálat és a szerényebb prezentációt képviselő saját dalok lejátszása lesz az, amire támaszkodhatnak. A második tényező az, hogy mennyire letisztult a játék koncepciója: itt negatívumként számítottuk fel azokat a feladatokat, amelyek megzavarnak minket az éneklésben (forgassuk, mozgassuk a mikrofont - mindezt néha olyankor, amikor eléggé koncentrálni kell a jó énekléshez) : még szerencse, hogy a minimálisra lehet redukálni ezeknek a bónusz tevékenységeknek a jelenlétét. Ebből következik az a tény is, hogy a Lips még mindig karaoke: csak azt a közönséget tudja majd igazán sikeresen megszólítani, akiket érdekel ez a hobbi: őket pedig aligha érdekli a mozgásérzékelés a mikrofonban, és a ritmusra villódzás. A harmadik szempont már a mérleg pozitív felét erősíti: a játék egy igazán profin összerakott produktum: a kristálytiszta kép, precíz hangkiértékelés (a szokásos hümmögős trükkök azért még mindig bejönnek - normális énekléskor azonban a program észreveszi a hibákat, és meg is büntet), jól átgondolt menü, az előre beállítható playlist lehetősége és a viszonylag kevés töltés eredményeképpen tényleg a házibulik kedvence lehet a játék: és valahol pontosan ez volt a cél.

A teszt harmadik oldalán a dallistát tekinthetitek meg, amely az európai régióban minimálisan különbözik az amerikai társától.

  • No One - Alicia Keys

  • Stand By Me - Ben E. King

  • Irreplaceable - Beyoncé

  • Call Me - Blondie

  • Boogie 2Nite - Booty Luv

  • With You - Chris Brown

  • Yellow - Coldplay

  • Personal Jesus - Depeche Mode

  • Survivor - Destiny's Child

  • White Flag - Dido

  • Mercy - Duffy

  • Hungry Like The Wolf - Duran Duran

  • An End Has A Start - Editors

  • It's Raining Men - Geri Halliwell

  • Virtual Insanity - Jamiroquai

  • Ring Of Fire - Johnny Cash

  • Ruby - Kaiser Chiefs

  • Suddenly I See - KT Tunstall

  • Love At First Sight - Kylie Minogue

  • Bleeding Love - Leona Lewis

  • Superstar - Lupe Fiasco (feat. Matthew Santos)

  • Makes Me Wonder - Maroon 5

  • Rome Wasn't Built In A Day - Morcheeba

  • In Bloom - Nirvana

  • Young Folks - Peter Bjorn And John

  • Another One Bites The Dust - Queen

  • Fake Plastic Trees - Radiohead

  • I Wanna Be Sedated - Ramones

  • Umbrella - Rihanna

  • Listen To Your Heart - Roxette

  • Amazing - Seal

  • Put 'Em High - Stonebridge

  • Song For Whoever - The Beautiful South

  • Just Like Heaven - The Cure

  • ABC - The Jackson 5

  • Naïve - The Kooks

  • Every Little Thing She Does Is Magic - The Police

  • I'm Gonna Be (500 Miles) - The Proclaimers

  • Love In A Trashcan - The Raveonettes

  • Bust A Move - Young MC

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 órája

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

17 órája
5

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==