[Teszt] Gamer laptop a kakasülőn - Trust 10-in-1 dokkoló teszt
Eddig 3 hozzászólás
mcmacko
2020. June 03.
Wednesday 21:30


Mégis mire jó egy dokkoló? - tettem fel a kérdést folyton magamban, amikor kollégáknál ilyet láttam. Laptop, külön billentyűzet, egér, külön monitor – felesleges helyrablónak gondoltam ezeket, ha már egyszer a laptop képernyőjén is mindent meg tudok oldani, kezdve a CAD-es feladatoktól, az irodai munkán át a játékig, akkor minek bonyolítsam az életem. Aztán eljött a pont, amikor összefüggést fedeztem fel az alvós párnáim váltogatása, a reggeli nyakmerevség és a laptop előtt való görnyedés között. Jött a felismerés – nekem is kell a külső monitor, de ha mindig a kábelek dugdosásával vesződöm, azzal a laptop csatlakozóinak élettartamát is csökkentem. Csak kell tehát az a nyamvadt dokkoló. A történetnek itt nyilván nincs vége. Ha már dokkolom a gépet, akkor külön billentyűzet is kéne, emellett okosan kellene megoldani a kábelezést… stb. A korábbi gépem egyébként egy Dell Latitude volt, alsó dokkoló csatlakozóval, ez megoldja a masszív ültetést, de rengeteg helyet foglalt az asztalon dokkolóval együtt. Eltelt egy-két év, közben masinaváltás történt, az új állaton pedig nincs alsó dokkoló foglalat, csak egy USB-C csatlakozó, ahová a külső dokkolókat szokás manapság csatlakoztatni. A Dell kurrens felhozataláról nem jókat hallottam, úgyhogy egy kínai külső egységgel karistoltam idáig. Ez a darab úgy nézett ki, mint egy külső vinyó, de sem a csatalkozók minőségével, sem a végső formával nem voltam 100%-ban elégedett, ráadásul a gép elhelyezése sem hozza az érzést, mint amikor az ember „bedokkolja” valahová a laptopot reggel az irodai asztalnál. A csillagok együtt állása hozta a váratlan lehetőséget, befutott a Trust Dalyx Aluminium 10-in-1 Adapter egysége, amely nem csak port-megosztó egységként, de állványként is funkcionál. A fenti paraméterek mentén gyakorlatilag pont erre volt szüksége a Covid-időkben otthonra szorult office berendezkedésemnek.Régi és új - hát igen - a méreteken is durván látszik az évek múlása és az elvárások átalakulása.

Lássuk a száraz tényeket: a Trust 10-in-1 adaptere egy hosszú aluházban kapott helyet, amely vékony designjával tökéletesen passzol a pinterest-pozitív irodaasztalok látképébe. A fémes borítás minőségi érzetet kelt, a csatlakozók kivágásánál sem sorja, sem törmelékes maradék nem látszik. A hosszú fődarab két szélére magad húzhatod fel az állvány részt, ami kiemeli a gépet az asztal síkjáról – hogy ez miért jó, arról majd később beszélünk még a cikkben. A száraz paraméterek mentén haladva a dokkoló 4 USB-A csatalkozót, két USB-C foglalatot (az egyikkel rácsatlakozunk a gépre, a másikkal tölteni tudunk 60W-ig), egy HDMI-t, egy SD és Micro-SD slotot tartalmaz. Az USB-C-n keresztül történik (a mellékelt kábel szerint) a csatlakozás a modern hordozható PC-hez, a HDMI nyilván a videóért felel 4K UHD képességgel, a többit pedig nem kell magyarázni.Rendezett kábelezés - anya elégedetten csettintene, ha látná!.

Személy szerint jobban örültem volna a két USB-C helyett egy plusz USB-A-nak, de ez az én sirámom, szerencsére a monitoromon tovább van osztva 4 felé az USB-infrastruktúra. A fő adapterbe tehát csatlakozhat az egér, a billentyűzet, a monitor HUB-jának kábele és a külső audio interfész, amit zenéhez használok. A monitoromba megy tovább a fejhallgató DAC, a Trust Fyru Podcast mikrofon, és az épp gépre kötött Arduino. Épp elférünk, még egy plusz slot van a hirtelen érkező pendrive-ok számára, vagy a nyomtatóm részére. Ugye dokkolt állapotban az ember kíméli a gépének csatlakozóit, de adott esetben még oda is bemászhat egy-egy USB periféria, ha arra van szükség. (Ugyanitt, hazugság minden olyan social médiában futó kép, ahol nincs egy kábel sem – normális irodai vagy gaming állomásnál nincs az a Bluetooth vezérlő, ami mindent vezeték nélkül lekezel…) Apropó, kártyaslotok - ezek kifejezetten jól jönnek, révén az új gépemen már nincs is ilyen foglalat, úgyhogy ha fényképezőgéppel, vagy a Switch mikrokártyájával érkezek, akkor ezt is meg tudom oldani, némi hajlongás és hátramászás után. A dokkoló Ethernet portot is tartalmaz a tyúkbél bekötésére; ezt oldalról értheti el az ember, gigabites kapacitás reményében.Lássuk, hogy gyakorlatban mire jó a már említett állványzati funkció. A gép tehát egy Alienware M15 notebook, saját rafinált hűtési megoldással, és lapos formával, ami azt jelenti, hogy a termikus tervezők állhatatos munkája mellett is mágiának kell történnie, hogy ne melegdjen a laptop egy komolyabb tekerés alatt. Nos, a gép ennek megfelelően gaming közben hozza a jó kis sugárhatjású repülőgép hangot, terheléstől függően zúg, fújtat ahogy kell. Azt is lehet érezni, hogy lapos asztalon tartva, alapvető munka után is felmelegszik az asztallap. Lássuk mi történik, miután felrakom a dokkolóra. A gép szabályosan kevesebbet szörcsög, sőt, az asztal átmelegedését sem érzem annyira durván, akárhányszor le-lenyúltam a gép alá benézni, hogy mi újság. Terheléses teszt következett, mert a mérnök a számokat szereti. Átlag 23-23,5 °C szobahőmérséklet mellett, kétszeri hidegindítással, két 3D Mark teszt lefuttatással akartam megnézni a gép melegedésének dinamikáját. A Time Spy demó extreme beállításai mellett pörgött a vizsgálat, a gépen a Geforce Experience és az Alienware Command Center úgy állította a hajtóműveket, ahogy az optimalizálós algoritmusokat kitalálták, szóval ebbe nem akartam belenyúlni. Miért? Mert nem akartam megsütni a gépet. Ez azt is magával vonja, hogy természetesen a teljesítményt a hőháztartás miatt visszaszabályozhatja a masina, így nem biztos, hogy releváns benchmark értékeket kapunk minden tekintetben.Egész csecse így a desktop, nem?

Egy tuti a dokkolóra emelt gép 2542 pontot ért el, még az asztalon hagyott masina 2527 -et. Ez a 6 ezrelék (!!!) változás mérési hiba is lehet, vagy a throttle algoritmusok játékából is ki tud adódni. Sokkal inkább meggyőzött azonban, hogy az Open Hardware Monitor által loggolt adatokban, a két azonos hőmérsékleti görbejelleggel bíró lefutás közül a dokkolóra emelt masinánál a GPU átlaghőmérséklete 64,0 °C volt, még az asztalon hagyott laptopnál ugyanez 83,7 °C! Vonjuk le az ambiens hőmérsékletet és máris 48% lesz a különbség a hőmérsékleti növekményben – természetesen a dokkolt állapot javára, ami eléggé szignifikáns! Ebből persze arra következtetünk, hogy a gaming teljesítményt alapvetően nem, a gép megbízhatóságát (azaz hosszan tartó jó működését) talán javíthatja, ha ilyen dokkolón ültetjük a kicsikét. A CPU kicsit más tészta, alapvetően hasonló görbéket kaptam mindkét esetben, de az utolsó teszt végére egy 5 °C-os csökkenést láttam általánosan, a kiemelt dokkolt állapot javára. Bátran ki merem állítani, hogy a gaming laptopok többségénél ezeket a méréseket hasonló módon meg lehetne ismételni – és persze az is igaz, hogy más kiemelős dokkolónál is valószínű hasonló eredményeket érnénk el.

Ugyanezt a tesztet mindennapi munka mellett is elvégeztem. Teams értekezletek, cikkírás, olykor egy kis Youtube és alap PC felhasználás. Különösebb hőmérsékletbeli változásokat nem érzékeltem, DE a gép mindenképp halkabban működik, és szinte sosem pörgött fel úgy a ventilátor, ahogy az asztalon általában önmagában szokott. Ezután nem hagyott nyugodni a kérdés, jött egy másfél-másfél órás teszt, asztalon és dokkolón egyaránt. A lenti ábra ismét önmagáért beszél: majd -10 Celsius fok különbség adódik általánosan a dokkolt állapot javára a CPU-nál, de a GPU is jobban érzi magát körülbelül 5 °C értékkel.A laptop CPU és GPU hőmérséklete, kb. másfél-másfél óra általános irodai munka mellett, dokkolt és asztalon hagyott állapotban. Adat forrása: Open Hardware Monitor.

Alapvetően tehát irodai vagy éppen gaming életminőség terén is javulást hoz egy ilyen dokkoló alkalmazása. A kábeleket jobban tudod rendszerezni, a laptopodnak kényelmes helye lehet egy monitor mellett, és persze a kétmonitoros felállásnak is megvannak a maga erényei. Lehet vitatkozni a Trust Dalyx Aluminium 10-in-1 dokkoló kiosztásának elégséges mivoltán, az audio portok hiányán, a 100 EUR körüli ár szintjén - de ez egyéni ízlés és pénztárca kérdése. A 3.1-es USB sebességével nincs gond, a HDMI gond nélkül működik a 1.4-es formátum keretein belül, szoftveres bugba nem futottam bele (magától ment minden összedugaszolás után), a mechanikai kivitelezés pedig igényes. Aktív laptopos játékosok számára mindenképp megfontolandó, mert szinte biztosan fellélegez majd a gépetek egy ilyen kakasülőn.

A tesztvasat és az ezzel járó lehetőséget köszönjük a Galaktus/Trust-nak!

[51] Dude
Jun 04., Thursday 11:14 #3
Válasz mcmacko (#2) üzenetére
Nincs mit. Csak már felcsillant a szemem
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
Jun 04., Thursday 11:09 #2
Válasz Dude (#1) üzenetére
Hm, valami megvezetett, az adatlap 1.4-est ír, javítom! Köszi!
"This is our time to medicate..."
[51] Dude
Jun 04., Thursday 10:31 #1
A HDMI biztosan 2.1? Mert a gyártói oldalon ezt nem látom.
KATT!
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
Friss hírek

1016 | [Maradj otthon és nyerd meg!] SpongeBob SquarePants: BFBB (PC)

Mindannyiunk életén nyomot hagy a jelenlegi helyzet. A felelős játékos otthon marad és pozitívan tekint a jövőbe, mi pedig a Gamer365-nél azon fáradozunk, hogy jó kedvvel töltsük együtt az időt, és ne lankadjon játékos kedv. SpongyaBob érkezik kettes dagállyal - egy PC kódot sorsolunk ki a játékból!

10 | The Last of Us Part II - innen indulj!

A Last of Us Part II az év talán egyik legjobban várt megjelenése, amelyet hihetetlen várakozás, felfordulás és fogadtatás övezett. Összeszedtük nektek egy helyre a legfontosabb tartalmainkat, ha a játékkal kapcsolatban szeretnél információhoz jutni, vagy a fórumtársakkal kibeszélni a látottakat.

ps4 477 | [Összefoglaló] PlayStation 5 - Future of Gaming bemutató

A Sony egy hetes halasztással ugyan, de megtartotta a PlayStation 5-höz kapcsolódó első nagy horderejű prezentációját, mely a Future of Gaming szlogent kapta. A kicsivel több, mint egy órás bemutató alatt exkluzív bejelentésekből sem volt hiány és végre láthattuk az újgenerációs konzol kinézetét is.

54 | Drágulnak a játékok a következő generációban?

A 2K közleményéből erre következtethetünk.

6 | Fallout: televíziósorozat készül!

Többek között a Westworld forgatókönyvírója dolgoznak majd rajta.

ps4 0 | Budget Cuts: konzolos megjelenés

A virtuális valóság egyik úttörője végre konzolokra látogat.

0 | Outriders: a világ veszélyei

Részletesebben bemutatkozott Enoch világa és a küldetések.

0 | Hyper Scape: futurisztikus lövöldözés

A Ubisoft is beszáll a battle royale műfajba.