[Teszt] Gamer laptop a kakasülőn - Trust 10-in-1 dokkoló teszt

Gamer laptop a kakasülőn - Trust 10-in-1 dokkoló teszt

mcmackoGéczy Attila2020.06.03. 23:30

Mégis mire jó egy dokkoló? - tettem fel a kérdést folyton magamban, amikor kollégáknál ilyet láttam. Laptop, külön billentyűzet, egér, külön monitor - felesleges helyrablónak gondoltam ezeket, ha már egyszer a laptop képernyőjén is mindent meg tudok oldani, kezdve a CAD-es feladatoktól, az irodai munkán át a játékig, akkor minek bonyolítsam az életem. Aztán eljött a pont, amikor összefüggést fedeztem fel az alvós párnáim váltogatása, a reggeli nyakmerevség és a laptop előtt való görnyedés között. Jött a felismerés - nekem is kell a külső monitor, de ha mindig a kábelek dugdosásával vesződöm, azzal a laptop csatlakozóinak élettartamát is csökkentem. Csak kell tehát az a nyamvadt dokkoló. A történetnek itt nyilván nincs vége. Ha már dokkolom a gépet, akkor külön billentyűzet is kéne, emellett okosan kellene megoldani a kábelezést… stb. A korábbi gépem egyébként egy Dell Latitude volt, alsó dokkoló csatlakozóval, ez megoldja a masszív ültetést, de rengeteg helyet foglalt az asztalon dokkolóval együtt. Eltelt egy-két év, közben masinaváltás történt, az új állaton pedig nincs alsó dokkoló foglalat, csak egy USB-C csatlakozó, ahová a külső dokkolókat szokás manapság csatlakoztatni. A Dell kurrens felhozataláról nem jókat hallottam, úgyhogy egy kínai külső egységgel karistoltam idáig. Ez a darab úgy nézett ki, mint egy külső vinyó, de sem a csatalkozók minőségével, sem a végső formával nem voltam 100%-ban elégedett, ráadásul a gép elhelyezése sem hozza az érzést, mint amikor az ember „bedokkolja” valahová a laptopot reggel az irodai asztalnál. A csillagok együtt állása hozta a váratlan lehetőséget, befutott a Trust Dalyx Aluminium 10-in-1 Adapter egysége, amely nem csak port-megosztó egységként, de állványként is funkcionál. A fenti paraméterek mentén gyakorlatilag pont erre volt szüksége a Covid-időkben otthonra szorult office berendezkedésemnek.

Régi és új - hát igen - a méreteken is durván látszik az évek múlása és az elvárások átalakulása.

Lássuk a száraz tényeket: a Trust 10-in-1 adaptere egy hosszú aluházban kapott helyet, amely vékony designjával tökéletesen passzol a pinterest-pozitív irodaasztalok látképébe. A fémes borítás minőségi érzetet kelt, a csatlakozók kivágásánál sem sorja, sem törmelékes maradék nem látszik. A hosszú fődarab két szélére magad húzhatod fel az állvány részt, ami kiemeli a gépet az asztal síkjáról - hogy ez miért jó, arról majd később beszélünk még a cikkben. A száraz paraméterek mentén haladva a dokkoló 4 USB-A csatalkozót, két USB-C foglalatot (az egyikkel rácsatlakozunk a gépre, a másikkal tölteni tudunk 60W-ig), egy HDMI-t, egy SD és Micro-SD slotot tartalmaz. Az USB-C-n keresztül történik (a mellékelt kábel szerint) a csatlakozás a modern hordozható PC-hez, a HDMI nyilván a videóért felel 4K UHD képességgel, a többit pedig nem kell magyarázni.

Rendezett kábelezés - anya elégedetten csettintene, ha látná!.

Személy szerint jobban örültem volna a két USB-C helyett egy plusz USB-A-nak, de ez az én sirámom, szerencsére a monitoromon tovább van osztva 4 felé az USB-infrastruktúra. A fő adapterbe tehát csatlakozhat az egér, a billentyűzet, a monitor HUB-jának kábele és a külső audio interfész, amit zenéhez használok. A monitoromba megy tovább a fejhallgató DAC, a Trust Fyru Podcast mikrofon, és az épp gépre kötött Arduino. Épp elférünk, még egy plusz slot van a hirtelen érkező pendrive-ok számára, vagy a nyomtatóm részére. Ugye dokkolt állapotban az ember kíméli a gépének csatlakozóit, de adott esetben még oda is bemászhat egy-egy USB periféria, ha arra van szükség. (Ugyanitt, hazugság minden olyan social médiában futó kép, ahol nincs egy kábel sem - normális irodai vagy gaming állomásnál nincs az a Bluetooth vezérlő, ami mindent vezeték nélkül lekezel…) Apropó, kártyaslotok - ezek kifejezetten jól jönnek, révén az új gépemen már nincs is ilyen foglalat, úgyhogy ha fényképezőgéppel, vagy a Switch mikrokártyájával érkezek, akkor ezt is meg tudom oldani, némi hajlongás és hátramászás után. A dokkoló Ethernet portot is tartalmaz a tyúkbél bekötésére; ezt oldalról értheti el az ember, gigabites kapacitás reményében.

Lássuk, hogy gyakorlatban mire jó a már említett állványzati funkció. A gép tehát egy Alienware M15 notebook, saját rafinált hűtési megoldással, és lapos formával, ami azt jelenti, hogy a termikus tervezők állhatatos munkája mellett is mágiának kell történnie, hogy ne melegdjen a laptop egy komolyabb tekerés alatt. Nos, a gép ennek megfelelően gaming közben hozza a jó kis sugárhatjású repülőgép hangot, terheléstől függően zúg, fújtat ahogy kell. Azt is lehet érezni, hogy lapos asztalon tartva, alapvető munka után is felmelegszik az asztallap. Lássuk mi történik, miután felrakom a dokkolóra. A gép szabályosan kevesebbet szörcsög, sőt, az asztal átmelegedését sem érzem annyira durván, akárhányszor le-lenyúltam a gép alá benézni, hogy mi újság. Terheléses teszt következett, mert a mérnök a számokat szereti. Átlag 23-23,5 °C szobahőmérséklet mellett, kétszeri hidegindítással, két 3D Mark teszt lefuttatással akartam megnézni a gép melegedésének dinamikáját. A Time Spy demó extreme beállításai mellett pörgött a vizsgálat, a gépen a Geforce Experience és az Alienware Command Center úgy állította a hajtóműveket, ahogy az optimalizálós algoritmusokat kitalálták, szóval ebbe nem akartam belenyúlni. Miért? Mert nem akartam megsütni a gépet. Ez azt is magával vonja, hogy természetesen a teljesítményt a hőháztartás miatt visszaszabályozhatja a masina, így nem biztos, hogy releváns benchmark értékeket kapunk minden tekintetben.

Egész csecse így a desktop, nem?

Egy tuti a dokkolóra emelt gép 2542 pontot ért el, még az asztalon hagyott masina 2527 -et. Ez a 6 ezrelék (!!!) változás mérési hiba is lehet, vagy a throttle algoritmusok játékából is ki tud adódni. Sokkal inkább meggyőzött azonban, hogy az Open Hardware Monitor által loggolt adatokban, a két azonos hőmérsékleti görbejelleggel bíró lefutás közül a dokkolóra emelt masinánál a GPU átlaghőmérséklete 64,0 °C volt, még az asztalon hagyott laptopnál ugyanez 83,7 °C! Vonjuk le az ambiens hőmérsékletet és máris 48% lesz a különbség a hőmérsékleti növekményben - természetesen a dokkolt állapot javára, ami eléggé szignifikáns! Ebből persze arra következtetünk, hogy a gaming teljesítményt alapvetően nem, a gép megbízhatóságát (azaz hosszan tartó jó működését) talán javíthatja, ha ilyen dokkolón ültetjük a kicsikét. A CPU kicsit más tészta, alapvetően hasonló görbéket kaptam mindkét esetben, de az utolsó teszt végére egy 5 °C-os csökkenést láttam általánosan, a kiemelt dokkolt állapot javára. Bátran ki merem állítani, hogy a gaming laptopok többségénél ezeket a méréseket hasonló módon meg lehetne ismételni - és persze az is igaz, hogy más kiemelős dokkolónál is valószínű hasonló eredményeket érnénk el.

Ugyanezt a tesztet mindennapi munka mellett is elvégeztem. Teams értekezletek, cikkírás, olykor egy kis Youtube és alap PC felhasználás. Különösebb hőmérsékletbeli változásokat nem érzékeltem, DE a gép mindenképp halkabban működik, és szinte sosem pörgött fel úgy a ventilátor, ahogy az asztalon általában önmagában szokott. Ezután nem hagyott nyugodni a kérdés, jött egy másfél-másfél órás teszt, asztalon és dokkolón egyaránt. A lenti ábra ismét önmagáért beszél: majd -10 Celsius fok különbség adódik általánosan a dokkolt állapot javára a CPU-nál, de a GPU is jobban érzi magát körülbelül 5 °C értékkel.

A laptop CPU és GPU hőmérséklete, kb. másfél-másfél óra általános irodai munka mellett, dokkolt és asztalon hagyott állapotban. Adat forrása: Open Hardware Monitor.

Alapvetően tehát irodai vagy éppen gaming életminőség terén is javulást hoz egy ilyen dokkoló alkalmazása. A kábeleket jobban tudod rendszerezni, a laptopodnak kényelmes helye lehet egy monitor mellett, és persze a kétmonitoros felállásnak is megvannak a maga erényei. Lehet vitatkozni a Trust Dalyx Aluminium 10-in-1 dokkoló kiosztásának elégséges mivoltán, az audio portok hiányán, a 100 EUR körüli ár szintjén - de ez egyéni ízlés és pénztárca kérdése. A 3.1-es USB sebességével nincs gond, a HDMI gond nélkül működik a 1.4-es formátum keretein belül, szoftveres bugba nem futottam bele (magától ment minden összedugaszolás után), a mechanikai kivitelezés pedig igényes. Aktív laptopos játékosok számára mindenképp megfontolandó, mert szinte biztosan fellélegez majd a gépetek egy ilyen kakasülőn.

A tesztvasat és az ezzel járó lehetőséget köszönjük a Galaktus/Trust-nak!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

16 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==