[Hardver] DualShock 4 Back Button Attachment

DualShock 4 Back Button Attachment

GhzSzabó Ákos2020.05.22. 12:00

A kompetitív e-sport szféra évről évre egyre nagyobb és nagyobb teret nyer magának, legfőképp az online de manapság már a hagyományos platformokon is. Egyik szemem nevet, mert ez alapvetően egy jó dolog, másik viszont egy kicsit sír mivel a covid-19 okozta járványnak elég nagy szerepe volt ebben, hiszen az elmúlt két hónapban nagyjából megszűntek a világon a sportesemények. Egy átlagos játékos valószínűleg csak annyit vesz észre ezekből a közvetítésekből, hogy iszonyat reflexszel, szuper precízen vezérlik az aktuális játékot és közben az egér, a billentyűzet, a fejes, meg néha az egész terem össze-vissza villog mindenféle színekben. Na azok az eszközök nem csak azért annyira pofátlanul drágák mert villognak, hanem mert olyan dolgokra képesek amire a mezei perifériák nem. Így van ez a kontrollerek esetében is. Amikor valaki úgy dönt, hogy akkora nagy császár az aktuális kompetitív játékban, hogy neki már nem elég a hagyományos alap kontroller, elkezd körbenézni, hogy mit használnak a profik. Elég hamar megtalálja a csúcs kontrollereket, majd rájön, hogy ez bizony legalább 2 de inkább 2.5 teljesárú játék árába fog fájni. Ilyenkor újra elgondolkodik azon, hogy vajon nyomja-e ő annyira profin, hogy megérje ennyit kicsengetni érte. A kérdés természetesen költői, hiszen az ember rosszul egy ilyennel biztosan nem fog járni, ettől függetlenül sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen extra kiegészítő egy átlag játékosnak teljesen felesleges, hiszen úgy sem fogja kihasználni. Ebben igazuk is van, meg nem is.

Ha nem spoilereztük volna el a cikk címével, hogy miről fogok itt hadoválni, gondolom ennél a pontnál még mindig fogalmad nem lenne, hogy miről beszélek. Mivel a Sony által februárban piacra dobott “Dualshock 4 Back Button Attachment”-et szerintem a játékosok 90%-a egy vállrándítással elintézte. "Ok, még egy izé a burzsujoknak, én inkább veszek belőle játékot." - hallom lelki füleimmel. Pedig ennél egy kicsit összetettebb a történet, hiszen ez a kiegészítő “csupán” 10 darab jó magyar ezresért hazavihető. Ez azért nem a megfizethetetlen kategória és amit kínál az egy olyan fajta kényelem, ami még számomra is újdonság volt, hiszen sosem használtam olyan kontrollert amin lettek volna extra gombok.

Kezdjük azzal, hogy mi is ez az izé. A dobozban nem találsz mást mint egy OLED kijelzős bataranget, ami valószínűleg sokkal rosszabb aerodinamikai tulajdonságokkal bír mint az eredeti, és az OLED kijelzőnek köszönhetően bztosan hamarabb is tönkremegy, ha este pizsamában és maszkban vadásznál a kertedbe kakkantó szomszéd macskájára vele. Kiáll belőle egy minimálisan mozgatható jack dugó, amit a kontroller aljában található foglalatba kell borzasztó furán belepattintani (Illetve, ami lehetetlenné teszi a dokkolós kontroller töltést - ejnye! mcmacko). Többször hittem azt, hogy most biztosan el fogom törni, annyira lehetetlen szögben kell összenyomni őket, de nem kell megijedni csak követni a mellékelt ábrát és tényleg nem lesz baj. Ha ez sikerült akkor lett két darab, versenyautókban is használatos lapát kapcsoló/váltó szerűségünk, amik két extra gombként funkcionálnak, bármelyik játékunkban. A jack dugó funkcionalitását sem veszted el, mivel magán az eszközön is van egy bemenet. Maga az OLED kijelző szerintem egy elképesztő nagy overkill ide, az utolsó kínai tamagotchi lcd is megfelelt volna, ha cserébe mondjuk 5k a cucc. Ugye egyszerűen azért, mert életedben kb 3 alkalommal fogod látni a kijelzőt, hiszen kizárólag arra szolgál, hogy beállítsd rajta a karok funkcióját. Ha azt kérdezitek, hogy miért nem lehetett egy szoftver frissítéssel a ps4 menüjében állítani ezt, a válaszom (saját logika alapján) az, hogy így a PC-vel is remekül működik majd a dolog. A kalibráció pofon egyszerű, nyomvatartod a kijelzőt, majd a villogó jeleket a karokkal addig váltogatod ameddig a kívánt szimbólumot oda nem pörgeted, ilyenkor még egyszer megnyomod a gombot és tároltad is a profilt. Összesen 3-at tudunk így lementeni, ami a tapasztalataim alapján elég szokott lenni, mivel sok hasonló játékban vannak ugyanazon funkciók ugyanarra a gombra téve. Újratöltés, guggolás stb. A rendszer egyszerű, gyors és jól kezelhető, nem nagyon lehet belekötni.

Na de mire is jó ez az egész. Egy alap koncepciót kell megjegyezni és ebben a szellemiségben konfigurálni a kütyüt. Az a lényeg, hogy olyan funkciókat tegyünk rá, aminek köszönhetően nem kell levenni egyik hüvelykujjunkat sem az analóg karokról. Tudjunk célozni, vezetni, mozogni, miközben fel tudunk ugrani, újra tudunk tölteni, fedezékbe tudunk menni stb. Ha most azon jár az eszed, hogy egy offline játékban ezek elhanyagolható tényezők, akkor félig igazad is van, viszont amint kimerészkedünk a kompetitív mezőnybe és úgy tudunk ugrálni, hogy közben zoomolva célzunk és lövünk egyszerre, az azért elég nagy előnyt jelent. Autóversenyeknél igazából csak kényelmi funkció, hogy a váltást a két középső ujjunkkal tudjuk intézni.

Ahol én sokat használtam és ami miatt utaltam fentebb arra, hogy nem kompetitív játékosoknak is segítség lehet az például a Nioh. Itt a két leggyakrabban használt, alapból a d-paden lévő itemeket tettem ki a két lapátra, így menekülés/dodgeolás és a kamera folyamatos forgatás közben is tudok gyógyítani vagy épp amire szükségem van. Divison 2-ben, a fedezékbe húzódást és az interakciót tettem rájuk, így úgy tudok futás közben fedezékbe menni, vagy átugrani valamit, hogy közben folyamatosan tudok lőni, célozni és fegyvert váltani. Természetesen ezek tényleg csak kényelmi funkciók és az igazi előnyöket a kompetitív játékban érezzük igazán de megmondom őszintén, hogy így 3 hónap után már nagyon hiányoznának ezek a plusz dolgok hiszen sokkal fluidabb és egyszerűbb sok minden.

Ami kritika érheti, hogy a legtöbb drágább kontrolleren nem kettő hanem négy ilyen pedál van, ami nyilvánvalóan még több funkció könnyebb elérését jelenti. Én nem érzem az extra két kar hiányát nagy dolognak, nyilván más lenne a helyzet, ha már használtam volna ilyet és utána kéne erre váltanom. Természetesen azért a profi joyokkal nem vethető össze ez a kiegészítő, hiszen ott sok minden más is állítható, itt pedig továbbra is csak a sima DS4-et használjuk. Az extra súly bár szerintem elenyésző, azért másoknak zavaró lehet, ezért azt érdemes figyelembe venni, attól viszont nem kell félni, hogy az amúgy sem acélos aksi időt tovább csökkentjük ezzel, mivel a kijelző szinte mindig ki van kapcsolva. Ergonómiailag nekem nem volt vele bajom, viszont az vitathatatlan, hogy megváltoztatja a kontroller fogását, hiszen bármikor markolnánk is rá, ott lesz a két új pedál. Tudom, hogy nehéz bárhol is kipróbálni ezt a kiegészítőt, de mivel az ára valóban nem túl húzós és igazából hátrányod nem nagyon lehet belőle, hiszen bármikor levehető ha nem tetszik, ezért ha szeretnéd némi extra funkcionalitással felfrissíteni a jó öreg kontrolleredet, akkor bátran tegyél vele egy próbát.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

17 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==