[Teszt] The Complex
Eddig 11 hozzszls
Vega
2020. April 03.
Friday 19:00
Ha megengedtek nekem egy risi kzhelyet, az let a legnagyobb rendez. A The Complex ugyanis tmavlasztsval valsznleg sosem kaphatott volna annyi figyelmet, mint pont most, mrcius vgi megjelensekor.
A jtk kezd jelenetben egy dlkelet-zsiai orszgban elszabadul egy vrus vdtelen emberek sorozatos hallt okozva. Br vilgjrvny nem lesz belle, az t vvel ksbb folytatd trtnet nhny ponton hasonlsgokat mutat a val vilg trtnseivel. Elnzve az eladsi listkat, szerintem a kilencvenes vek eleje ta nem is nyitott ilyen jl a pnztraknl lszerepls fmv-jtk.



Pedig a The Complex tnyleg nem akar (s vgkpp nem tud) tbbnek ltszani annl, ami: msfl rn keresztl mesl egy trtnetet, amiben bizonyos pontokon neknk kell meghoznunk a kritikus dntseket, amelyek egyben elgazsknt is szolglnak a nyolc befejezs valamelyikhez vezet utakon. A trtnet a maga egyszer mdjn egybknt tbb-kevsb rdekes, a kiad nhny vvel ezeltti Late Shiftjhez tudnm hasonltani, csak annl egy fokkal jobb sznszek jtszanak el egy kicsivel minsgibb sztorit, kb. imdb hatpontnulls szinten. Egy londoni metrn vrt hny n elszlltsa utn a kivizsglst vezet doktorn bent ragad egy fld alatti laborban, amit egyszerre r kls s bels tmads is - a feladat nem csak a kijuts, de a beteg elltsa s a kutatcg rejtett titkainak felfedse is lesz.



A jtkban feltn sszes szereplvel polt viszonyunkat megtekinthetjk egy szzalkos skln, ez amolyan szimptia-index, de kzben az fszerepl szemlyisgnek alakulst is szemmel kvethetjk t paramter formjban (pl. mennyire nyitott vagy neurotikus), ezek a dntseinktl fggen alakulnak. Persze ez igazbl nem befolysol semmit a paramtertr, nem jelennek meg tle ms dntsi opcik, ellenkezleg: ez a dntsek kvetkezmnyeinek szmszer lekpezse, ami az rdekessg-faktoron kvl semmit nem tesz hozz a jtkhoz.



Mint ahogy egy olyan elem sincsen a Complexben, amit ne lthattunk volna akr vtizedekkel ezeltt, igazbl nem tesz hozz semmit a zsnerhez, csupn el akar meslni egy trtnetet nyolc klnbz vgkifejlettel, mr ha valakinek van trelme ennyiszer vgiglni (rszben) ugyanazokat a jeleneteket (sszesen nagyjbl 125 dntsi pont van, amibl kb. 80 minden egyes vgigjtszsnl vissza fog ksznni). Ennek ellenre a kimondottan jl beltt rcmke s a hamistatlan guilty pleasure grete simn elegend lehet. Plne, ha valaki a mai idkben inkbb a laborok hamis biztonsgt vlasztva szeretne hallos vrusokkal foglalkozni. Ha film lenne (j, igazbl most is majdnem az), egszen biztosan az “egyszer nzhet” jelzvel illetn legtbbnk.

The Complex | Platform: Nintendo Switch, PlayStation 4 (tesztelt), Xbox One, Steam, macOS
| r: 4000 HUF | Kiad: Wales Interactive | Fejleszt: Good Gate Media, Little Jade Productions | Megjelens: 2020 mrcius 31.

[8] reptai
Apr 07., Tuesday 17:49 #11
Vlasz Vega (#10) zenetre
Nem kell elhalasztani, de kifejezetten rajatszani szerintem izlestelen.
Apr 07., Tuesday 16:18 #10
Vlasz reptai (#9) zenetre
Lehet azt is csinlni, amit a Disaster Report csinlt (vekkel elhalasztottk a jtkot taln Fukushima miatt), de azt gondolom ebben a helyzetben ez az zleti viselkeds a ritkbb.
[8] reptai
Apr 07., Tuesday 15:38 #9
Vlasz Vega (#6) zenetre
Akiben van egy kis meltosag.
Apr 06., Monday 17:47 #8
Vlasz Vega (#6) zenetre
+1
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
[55] axl
Apr 06., Monday 17:07 #7
Vlasz Vega (#6) zenetre
Ez az igazi vrusmarketing. Szerintem a RE3-nak is jl jtt, ahogy a TLoU Part II-nek is jl jtt volna, ha nem toljk el a megjelenst pont a vrus miatt. KATT!
Minden jtk szerepjtk
Apr 06., Monday 15:42 #6
Vlasz axl (#5) zenetre
Igen, az els negyed ra sztorifeltse ersen hasonlt, utna teljesen ms vonalon megy ez a trtnet.
Ettl fggetlenl a marktingkommunikciban meglovagoltk a "vrust" - ki ne tette volna...
[55] axl
Apr 06., Monday 10:59 #5
Vlasz Necroman Mk2 (#3) zenetre
n nem nagyon rzkeltem klnsebb thallst a jtk sztorija s az aktulis helyzet kztt. Vrus-vrus, de kb. ennyiben ki is merltek a hasonlsgok.

Kicsit SPOILER (mr ha egyltaln rdekel valakit):

Ez inkbb amolyan kamaradrma-jelleg cucc, kevs szereplvel. A klvilg reakcija is csak annyi, hogy a helysznen tartzkod emberek (rthet okokbl) megijednek, amikor valaki vrt hny a metrn s az errl kszlt felvtel miatt esik a cg rszvnyrfolyama. Nincs karantn (csak a laborban) s senki nem kezd pnikszeren WC paprt felhalmozni.

.
.
.

Amgy tnyleg nem rossz cucc. Tegnap "vgigjtszattam" a felesgemmel is s tetszett neki, ami fura, tekintve hogy pl. a Telltale sorozataival pont a kvzi-film jellegk miatt kptelen jl szrakozni ("ezekben tl sokat pofznak"). Ketten egytt nagyjbl az elrhet jelenetek felt lttuk s kt (ugyan nem gykeresen) eltr vgkifejletet, szval az emltett jtkoknl azrt nmileg nagyobb benne a varici (mg ha nyilvn sok is az tfeds, a minimlisan eltr jelenetek s a ltszat-dntsek).
Minden jtk szerepjtk
Apr 06., Monday 8:52 #4
Vlasz Necroman Mk2 (#3) zenetre
Hja, br szerintem lehet a ksztk is elcserlnk a norml kerkvgst a szolidabb siker krra.
"This is our time to medicate..."
Apr 05., Sunday 20:43 #3
Azrt ahhoz mr mekkora "mzli" kell, hogy pont egy ilyen tmj jtkot fejlesszen valaki egy vilgjrvnyt megelzen.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
[55] axl
Apr 04., Saturday 19:12 #2
Vlasz axl (#1) zenetre
Megvettem, vgigjtszottam (pontosabban nztem) egyszer, egsz j volt. Maholnap leltetem el a felesgemet is ksrleti jelleggel, megnzni hogyan dnt. Valsznleg nem fogom egylt helyemben tbbszr egyms utn leprgetni, de idrl-idre j lesz visszatrni hozz. Gyakorlatilag kt mozijegy rrt vettem egy olyan filmet, ami minden megnzssel egy kicsit mst ad. Ennyirt szerintem simn megrte, mg ha tnyleg nem is nyjt semmi forradalmit sem interaktv film fronton, sem trtnet tern. Ahogy rtad, guilty pleasure.
Minden jtk szerepjtk
[55] axl
Apr 03., Friday 21:20 #1
Felkeltetted az rdekldsemet, ennyirt szerintem be is hzom. Kszi a tesztet, enlkl teljesen radar alatt maradt volna!
Minden jtk szerepjtk