[Teszt] Dreams
Eddig 14 hozzszls
Gamer365
2020. March 01.
Sunday 11:40
Bngyr haj, pufks fi l a nappali sznyegn. Ersen sszevont szemldkkel tanulmnyozza a „Basic Zsebknyv” cm olvasmny knyvtri pldnyt, aminek mosottas srga fedelhez lassan lapjai is hozz sznezdnek. A fakeretes televzi kken vilgt eltte, rajta unottan pislkol kockakurzorral horkol a Commodore 64. Lzas ptygs. Hmmgs. jabb sorok. Az alkot elszntan prgeti a viseltes oldalakat, majd mly llegzetet vesz. Diadalittasan magasba emeli kezt s rcsap a Run felirat gombra. A kpernyn feltn nhny klmnyi pixel pedig mr az vilga.Az elmlt kt ht bennem ezeket a pillanatokat idzte fel. A zg 486DX2 mellett Duke Nukem 3D sprite elemekkel s szektor aktivtorokkal pepecsel tizenvest s az RPG Maker menrengetegben bolyong gimnazistt. A gyermek vgtelen fantzijt s a szrke mindennapokba belefsult kreativitst. Az alkots rmt. A Dreams nem csupn a Media Molecule elmlt tz vben hajszolt “jtssz, alkoss, oszd meg” formuljnak kiteljesedse, de a stdi kvetkez vtizednek alapkve is. St, taln a Te karriered?A Dreams egy kivteles kreatv eszkztr

Brmilyen formja vagy terlete is rdekeljen az alkoti folyamatoknak, itt valsznleg tallsz eszkzt ahhoz, hogy megmutasd magad. A Dreams nem csupn egy piszkosul egyedi s fejlett voxel alap grafikus motor, de hozz egy komplett 3D modellez, keyframe animtor, plyaszerkeszt, csompont szeren felptett vizulis programnyelv s egy GarageBand-hez hasonl zenei szoftver is egyben. Csak a technolgiai rszrl oldalakat lehetne rni. Ez elsre knnyen ijesztnek tnhet, de a fejlesztcsapat rengeteget dolgozott azon, hogy a szksges kpessgek elsajttsa nmagban is egy jtkos folyamat legyen. Minden feladatra szmtalan oktatanyag jut, amelyek nem csupn szraz, elre rgztett videkbl llnak, hanem aktvan bevonva, a gyakorlatban vezetnek r az egyes elemek mkdsre s folyamatosan jutalmaznak. A tanuls nyilvn ebben a formban is idignyes, aminek egy rsze az alap belltssal a DualShock kontrollert s Sixaxis funkcit is teljesen kihasznl kezels megszoksa. Ha valakit a hideg rz a mozgsrzkelstl, az tmaszkodhat kizrlag az analg karokra, de ez szmos gyors gombkombincit tesz lehetetlenn. A harmadik opci a kt Movie kontroller bevetse, de hamar rjvnk, hogy ezek is csak egyes rszfeladatokat knnytenek meg. Szerencsre miutn otthonosan mozgunk a trben, az egysges kezelfelletnek s logikus felptsnek ksznheten ksbb egyre knnyebben bvthetjk tudsunkat az ismeretlen terleteken. Ez lehetv teszi, hogy brki tfog kpet kapjon a jtkfejleszts alapjairl s egyedl is teljes projekteket valstson meg. De mirt csinln brki magnyosan?A Dreams egy fantasztikus kzssg

Az egyes fejleszti eszkzk nmagukban elg lehetsget biztostanak ahhoz, hogy bekapcsoldjunk a kreatv folyamatokba. A kzssg tagjai kztt akadnak, akik csak rszletes karaktermodelleket szobrszkodnak digitlisan - ide kellhet pldul a Move kontroller esetleg. Vannak zenszek, akik rendkvl hangulatos dallamokat szlaltatnak meg a httrben s animtorok, akik a figurk mozgst adjk. Msok kivtelesen jl boldogulnak a logikai programrszekkel s mondjuk random genertort vagy osztott kpernys mdot huzaloznak ssze - utbbirl a fejlesztk pldul azt hittk, hogy lehetetlen jelenlegi formjban. A legtbben radsul a Te kezed al is dolgoznak! Brmit hozunk ugyanis ltre Dreamsben, dnthetnk arrl hogy csak megmutatjuk vagy meg is osztjuk msokkal. A szabadon hozzfrhet elemeink esetn a rendszer automatikusan feltnteti a nevnk az alkotk kztt, ha esetleg valaki beemeli azt egy nagyobb projektbe. Ennek ksznheten mr most hatkonyan mkd csapatok alakultak ki s a bels asset-tr is rohamosan bvl. Akr azt is megtehetjk, hogy a villmgyors s jl szrhet keresvel egy teljes jtkot legzunk ssze a mr meglv elemekbl. Bizonyos alkotk ehhez komplett tematikus szetteket hoznak ltre s tesznek kzz, azonos stlusban megalkotott modellekkel, krnyezeti elemekkel, animcikkal s akr hangokkal is. Az elmlt egy v tapasztalata azt mutatja, hogy br a Dreams kzssge most is csak nagyjbl flmillira tehet, de minden tagja kivtelesen aktv, egyttmkd s segtksz. Itt mg a kommenteket is lvezet olvasni egy-egy folyamatban lv projekt alatt. A Media Molecule csapata radsul pontosan tudja, hogy az eszkztr tnyjtsa csak az els lps volt, ezrt folyamatosan figyelemmel kveti a fejlesztseket. Klnbz tmkra pl kzssgi versenyeket szervez, rendszeres streamekben mutatja be a legjobb alkotsokat s foldalra emeli az arra rdemeseket. A jtkosnak elg csupn szrfzni kzttk!A Dreams egy vgtelen tartalomszolgltat

Mert akkor sincsen problma, ha a fenti lehetsgek nem voltak kpesek felpiszklni a fantzidat. A Dreamiverse fogyaszti oldalrl ppen annyira innovatv, rdekes s szrakoztat tud lenni. A sokoldal s flexibilis eszkztrnak ksznheten mr most kpviselteti magt szinte az sszes jtkstlus. 3D s 2D platformerek, bels nzet lvldk, akci-szerepjtkok, logikai s puzzle cmek, trgykeress s dialgusvlaszts kalandjtkok, sta szimultorok, horror lmnyek, autversenyek, vrospt vagy ppen krkre osztott stratgiai jtkok? Mindenbl kaphatsz egy kis kstolt. Az utols kifejezs viszont fontos. Ezek folyamatban lv munkk. Szemtelen msolatok. Csrz j koncepcik. Prbavltozatok. Br a korai hozzfrsnek ksznheten nagyon gyakran tallunk meglepen polrozott darabokat, jelenleg egyik sem fog hsz percnl tovbb tartani. A teljes rtk projektek bershez nyilvn ennl jval tbb idre van szksg. Ez most egy "bite-sized" falat-lmny. De gy is van felptve! Az egyedi technolginak ksznheten pillanatok alatt suhanhatunk msok lmai kztt. Tltsi id lnyegben nincsen. gy gyakran azon kaptam magam, hogy a nhny perces prbk sszessgben rkra nylnak el. Mindig van valami rdekes. Mindig ott a kvetkez izgalmas koncepci vagy lenygz kpi vilggal megldott alkots. Radsul a jtkok mellett tallunk ltvnyos technolgiai erfitogtatsokat, fix kamers mozg malkotsokat, rvid animcis filmeket s videklipeket is. Mindezt akr webes felletrl (indreams.me) is nyomon kvethetjk s egyetlen kattintssal bedobhatjuk az rdekes darabokat a “jtszd ksbb” szekciba. Elg megnzni a kritikban feltn kplopatokat, melyek mindegyikt n ksztettem a tesztidsztak alatt. Mondanom sem kell, hogy mekkora potencil bjik meg kzttk.A Dreams egy mvsz lma

Ezt prblja megmutatni a Media Molecule ltal a jtkhoz csomagolt els mozifilm hosszsg alkotsuk is. Az Art’s Dream br szintn nem fog msfl-kt rnl tovbb tartani (duplja, ha a rejtett jutalmakat is felkutatjuk), remekl demonstrlja, hogy mire kpes a rendelkezsnkre ll eszkztr. A magba fordult, nmarcangol zensz vvdsa egyrtelmen a csapat legrettebb trtnete, ami tele van gynyr kpekkel, jpofa szitucikkal s szerethet karakterekkel. Na meg nhny flbemsz musical betttel. Mindekzben bravrosan vltogatja a gameplay elemeket. Az egyik percben mg egy hack’n’slasht jtszunk, a kvetkezben mr egy repls szekvencit, amit ksbb egy platformerbl tvlt twin stick lvlde zr. Ha pedig hihetnk az greteknek, akkor ez csupn az els fecske ami tlk rkezett s a jvben tovbbi bels fejlesztsek vrhatak a Dreams lomvilgba.A Dreams csupn a kezdet!

Mert a teljes vltozat megjelense csak egy fontos lps volt a sok kzl a kijellt ton. A jelenleg elrhet online ponttbla s kanap ko-op lehetsgek mell hamarosan rkezik a teljes netkddal elltott tbbjtkos opci s PSVR tmogats is. A Dreamiverse projektjei naprl-napra vlnak sszetettebb s csiszoltabb, a kzssg ltal bvtett assett-tr pedig folyamatosan duzzad tovbb minsgi darabokkal. Mindekzben a #MadeInDreams hashtag egyre nagyobb figyelmet kap. Nem csupn a Playstation hivatalos Youtube csatornjn tntek fel felhasznlk ltal ksztett jtkok rvid reklmjai, de a napokban az egyik els sikercmrt (Blade Gunner) felels ausztrl fiatalember mr konkrt llsajnlatot is kapott egy eurpai fejlesztstditl. Ennek fnyben nem lennk meglepve, ha a kvetkez generci neves jtkfejleszti kzl nhnyan a Dreams lomvilgbl kerlnnek a plyra.

Akr Te is! Ha rzel magadban megfelel ambcit s mutatsz nmi rdekldst a jtkipar irnt, akkor ez egy remek lehetsg, hogy kiprbld magad. De taln akkor sem szabad a 40 dollros indulrral a polcon hagyni, ha mindssze a jelenleg apr darabokban felknlt lmnyekre, egyedi tletekre s folyamatosan fejld projektekre vagy kvncsi. Mert a Dreams ktsg kvl egy genercit meghatroz alkots. Az marad mindssze vita trgya, hogy pontosan melyik.

sQr

Dreams | Platform: PlayStation 4 (PS4 Pro tesztelt)
Kiad: Sony Interactive Entertainment / Fejleszt: Media Molecule
r: 11.990 HUF | Megjelens: 2020. februr 14.

[33] backstab
Mar 02., Monday 21:09 #14
Vlasz backstab (#6) zenetre
...s meg is van a Damascus Camo! Vgre elkezdhetek normlisan jtszani.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[55] axl
Mar 02., Monday 13:47 #13
Vlasz sQr (#12) zenetre
Efltt valahogy tsiklottam, de ez gy dupln rvendetes, mivel gondolom a trhellyel is kmletesebb, ha vals idben rakja ssze a klnbz dolgokat digitlis "tervrajzok" alapjn. Egyre jobban rdekel.
Minden jtk szerepjtk
moderator sQr
Mar 02., Monday 12:31 #12
Vlasz axl (#11) zenetre
Ahogy fentebb is rtam, radsul nem is tlt le semmit. Mivel minden Dreamsben kszl, nem trol kszen asseteket. ppen ezrt nincs tltsi id sem sokszor. Mocsok rdekes az egsz techolgia, ha valakit rdekel az ilyesmi.
Twitter: sequeeer
[55] axl
Mar 02., Monday 12:15 #11
Vlasz sQr (#9) zenetre
Kszi! Ja, ht az online multi az egyrtelm, engem fleg az rdekelt, hogy egyedl / loklis multiplayer-ben hasznlhat-e PS Plus nlkl is, ha nem akarok tartalomkrelssal szszlni (rtsd: le tudok-e tlteni msok ltal ksztett dolgokat kiprbls cljbl). Ezek szerint igen, ennek rlk.
Minden jtk szerepjtk
[27] arpi0912
Mar 02., Monday 11:26 #10
Vlasz eandre (#7) zenetre
Vglis elbb utbb szinte az sszes MM jtk bekerlt eddig ps plusba de nem lepdnk meg ha nem mostanban kerlne bele. Ennek a szoftvernek jt tesz az id.
n inkbb azt gondolom, hogy ezt a platformot tovbb fogjk bvteni ps5n is. Tl sok benne a potencil s tl sokig ksztettk, hogy ne gy tegyenek vele.
moderator sQr
Mar 02., Monday 11:13 #9
Vlasz axl (#8) zenetre
Jelenleg tudtommal egyetlen elemhez sem szksges a PS+. Ha megrkezik a teljes online multiplayer tmogats, akkor lesz ez inkbb krdses.
Twitter: sequeeer
[55] axl
Mar 02., Monday 11:09 #8
Engem maga az alkots rsze nem mozgat meg klnsebben, viszont arra kvncsi vagyok, msok mit kpesek sszehozni benne. Szerintem majd ksbb ruhzok be r, az id ilyen tekintetben abszolt nekem dolgozik.

(Egybknt van benne brmilyen megkts arra vonatkozlag, hogy a felhasznl rendelkezik-e PS Plus elfizetssel vagy sem? Gondolok itt elssorban olyasmikre, mint tartalom le- s feltltse.)
Minden jtk szerepjtk
[16] eandre
Mar 02., Monday 10:24 #7
Gyans hogy PS plusra adjk majd.
[33] backstab
Mar 02., Monday 9:28 #6
Sajna ahogy nzegetem a Twitch videkat, a tervezs-pts elkpeszten nehzkesnek tnik. Ha valaki, aki 17 napja jtszik a jtkkal, perceken t nygldik azzal, hogy egy kockt tmretezzen, s egy msik kocka mell illessze, az nem valami j jel. Ezek szerint az n esetemben nem vekig, hanem egy leten t tartana megalkotni Dreams-ben a Parasite Eve 3-at. gyhogy megyek is vissza CoD-ozni, mr csak hrom pisztoly hinyzik a Damascus Camo-ig...
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
moderator sQr
Mar 02., Monday 8:56 #5
Vlasz Pickle Rick (#4) zenetre
Sterling mindig j ellenvlemny hozzm. n is azrt kvetem. t nem rdekelte az alkots rsze a dolognak s lthatan nem ppen a minsgi darabokat nzte meg, hanem a bugyuta prblkozsokat emelte ki nagyobbrszt - Art's Dream-rl szt sem ejt. De szoks szerint gy is kivl ellenplus, mg ha most nem is volt annyi rve mellette. n is ajnlom megtekintsre!
Twitter: sequeeer
Mar 02., Monday 8:16 #4
Pfejj ez egy j hossz s maniros reklm inkbb... helyette mondjuk Jim Sterling vlemnye -> KATT!
"You know I'm right, Morty, because I'm *burp* smarter than you."
[27] arpi0912
Mar 01., Sunday 21:28 #3
Szuperl sszefoglaltad s j hogy nem pontoztad mert az csak vitaindt lenne max.
Az uzols mondatokkal hasonl vlemnyen vagyok. Mr rgta azt mondom ha ezt jl menedzseli a sony simn lehet egyfajta utnptls program jtkfejlesztknek.
Mar 01., Sunday 17:41 #2
Szp munka sQr!
"This is our time to medicate..."
[26] Orichalcos
Mar 01., Sunday 16:58 #1
A Blade Gunner tipikus pldja annak, amikor az lombl valsg lesz.
Gamertag: oriic
Friss hrek

28 | Gamer365 Podcast 2020 jnius - The Last of Us 2 tvSpecil

Br felvettk mr pr napja, most mr elrkezettnek ltjuk az idt - valszn te is a vgre rtl mr a Last of Us 2-nek, ha a jtk rdekelt, s rajtatartottad a szemed a megjelensen. Spoileresen beszlgetnk az idei v egyik legizgalmasabb jtkrl.

1019 | [Maradj otthon s nyerd meg!] SpongeBob SquarePants: BFBB (PC)

Mindannyiunk letn nyomot hagy a jelenlegi helyzet. A felels jtkos otthon marad s pozitvan tekint a jvbe, mi pedig a Gamer365-nl azon fradozunk, hogy j kedvvel tltsk egytt az idt, s ne lankadjon jtkos kedv. SpongyaBob rkezik kettes dagllyal - egy PC kdot sorsolunk ki a jtkbl!

10 | The Last of Us Part II - innen indulj!

A Last of Us Part II az v taln egyik legjobban vrt megjelense, amelyet hihetetlen vrakozs, felforduls s fogadtats vezett. sszeszedtk nektek egy helyre a legfontosabb tartalmainkat, ha a jtkkal kapcsolatban szeretnl informcihoz jutni, vagy a frumtrsakkal kibeszlni a ltottakat.

1 | Oktberben jn a Little Hope

Megjelensi dtumot kapott a Dark Pictures kvetkez rsze.

pc,xbox1,ps4 1 | Sky Beneath: hivatalos bejelents

Gravitcival jtsz puzzle kaland a kvetkez genercira is.

7 | [Chechpoint] Warren Spector

Itt az IDDQD Checkpoint podcast kvetkez adsa - benne egy remek tma (Warren Spector) s egy specilis vendg (siklara), azaz dupln megri a katintst!

10 | [NaconC] Test Drive Unlimited Solar Crown

jraled a npszer autverseny szria a KT Racing kezben.

pc,xbox1,ps4 4 | [NaconC] Werewolf: The Apocalypse

Az Eartblood els jtkmenetet mutat villansai is befutottak.