[Teszt] Metro 2033 és Last Light Redux - Switch
Eddig 5 hozzászólás
keviny
2020. February 25.
Tuesday 15:00
A Metro atmoszférája igazán különleges. Emlékszem, amikor gyermekként először utaztam rajta és ezzel álmodtam. Hogy a nagyanyámék házában, a kis konyhai függöny mögül elkezd be-befújdogálni a szél, majd egyre intenzívebbé válik és végül megérkezik ez a fura alakú szerelvény, a strandkorlátkék színével és a kotongumi lámpáival. De nem csak én álmodtam Metróval, hanem például jeles filmrendezőnk, Antal Nimród is - ha már témánál vagyunk, mindenképp el szeretném mondani, mennyire szeretem a Kontrollt, főleg Milkovics Mátyás zenei aláfestését - vagy például Dmitry Glukhovsky, akinek regénye nyomán a 4A Games gondozásában készült Metro 2033 és Last Light végre eljutott a Nintendo hibrid masinájára.Természetesen ezeknek a Switch-port cikkeknek egyik fontos, ámbár annál unalmasabb témaköre, a "mit vágtak meg, hogy osztották fel, miként működik most" szentháromság, szóval essünk gyorsan túl rajta: a portok némileg meglepő módon házon belül készültek a 4A konyhájában, ez pedig már magában hordoz egyfajta megnyugtató üzenetet, hogy "nyugi, srácok, nem bíztuk a szélre". És valóban nem: a vizuálon alig észrevehető a csorbulás a nagygépes konverziókhoz képest, egyedül a képfrissítés 60-ról 30-ra degradálása bánthatja egyesek fürge szemét. Ami még esetleg fel lehet hányni a Switch verzió szemére, azok a töltési idők: némely pontokra eljutva ugyanis van, hogy egy percig is elmalmozhatunk, mire elénk tárul a következő alagút, de szerencsére az esetleges elhalálozást követő respawn-ra ugyanez már nem mondható el. (Ejj, hol vannak azok a régi "szép" idők, amikor a Tomb Raider II-ben egy elvétett ugrást követően kimentem kávét főzni...)És hogy milyen érzés 2020-ban felülni (az amúgy márciusban tizedik születésnapját ünneplő) szerelvényre? Nos, a miliő még mindig igen hatásosan működik: egyfelől a Metro különleges atmoszférája, másfelől mint poszt-kommunista ország polgárának nem ismeretlen bájos szovjet-orosz kultúra, harmadrészt a fiktív atomháborút követő reménytelen jövőkép, ahol Juliskának három melle van, Jancsi pedig szárnyas mutánssá transzformálódott. A túlélőhorror és néhol a narratíva kedvéért csak sétaszim elemeket felvonultató lövöldözés még mindig jól működik, bár a mutánsok fantáziátlansága és egykaptafa megjelenése mára már kissé fájó, suta mesterséges intelligenciájuk időnként kínosan megmosolyogtató. Mégis: a belsőnézetű lövöldék nem kifejezett híveként rendesen magába szippantott az alagút, belém nézett a mélység, én pedig visszanéztem rá.Bár nem kifejezetten utazásra lett kitalálva - mondjuk pont egy sötétben közlekedő busz hátsó ülésén játszottam, szóval gyorsan rá is cáfolok magamra - a Metro 2033 és Last Light Redux Switch portjai igazán igényes munkák. Nehéz belőni a célközönséget, hisz ezeket a játékokat már mindenki játszotta - öncáfolat nr. 2 - ha valami oknál fogva kihagytad volna, ez egy remek lehetőség a poszt apokaliptikus mélységben való elmerülésre.

[2] vem
Feb 28., Friday 17:53 #5
Érdekelne, de én még mindig nem bírok FPS-t játszani konzol kontrolleren (PC-n az egérrel+billentyűzettel is csak éppen hogy )
https://www.youtube.com/channel/UCXrWwrQEMxnSiyzrU5wK2DQ
Feb 27., Thursday 14:28 #4
Válasz cajos (#3) üzenetére
Az a szitu, hogy nekem ez sokkal kevésbé félelmetes (sötétség ide, vagy oda), mint pl. egy Resi. Vannak benne jumpscare részek, de talán NEM annyira halálosak az ellenfelek. Mínusz a könyvtár, ugyebár. De azt is meg lehet ugrani.
"This is our time to medicate..."
[13] cajos
Feb 27., Thursday 14:21 #3
Nem játszottam vele, túlságosan paráznék tőle

OFF: Viszont nem tudom megszokni az orosz szerzők nevének angol átiratát. nagyon megszoktam az átkosból, hogy magyarul fonetikusan leírjuk, tehát: Dimitrij Glukovszij. Mint Csajkovszkijt, Tolsztojt, stb.
Vagy ezzel én vagyok csak egyedül?
Kinek nem inge, ne vegye gatyára... PSN / Steam: elcajos
Feb 27., Thursday 12:41 #2
Válasz mcmacko (#1) üzenetére
Előrendelve!
Xbox360,Wii U ID: MIGHun
Feb 26., Wednesday 13:06 #1
A sétaszimes hasonlatot még soha nem hallottam a játékkal kapcsolatban, de nagyon találó. Amikor nem eksön van, az tényleg ilyen felderítős, horrorisztikus, sétaszimes, narrálós. Ja, iszonyat jól néz ki a játék a Switch kijelzőjén, mindenképp handheld módban toljátok (nem túl világosban).
"This is our time to medicate..."