[Teszt] Journey to the Savage Planet

Journey to the Savage Planet

Gamer3652020.02.16. 23:00

Halihó hétalvó! Khm. Üdv újra köztünk Űrkrapek 32! Vagy 33? Fene tudja. Őszintén szólva úgy a tizedik után már nem igazán követtem a halálaid számát. Nyugi-nyugi. Mindaddig tudok egy újabb klónt alkotni belőled, ameddig szükségünk van a munkádra. Hát nem csodálatos dolog a kapitalizmus? Látom a fegyveredet már megtaláltad az asztalon. Ohh. A békés kolonizálók első számú eszköze. Na gyerünk! Egy egész bolygó várja, hogy felfedezd. Ne félj, az érzékelőim szerint nincs intelligens élet rajta - és ez az érkezéseddel sem sokat változott.

A Journey to the Savage Planet egyértelműen legjobb tulajdonsága, hogy nem próbál többnek mutatkozni vagy egy szemernyit is komolyan venni magát. A Typhoon Studios első játékán ennek ellenére tisztán látszik, hogy a videójáték-ipar veteránjai alkotják a csapatot. Többen közülük olyan szériákon dolgoztak, mint a Far Cry és az Assassin's Creed, most viszont hátrahagyták a megkopott Ubisoft sablonokat és valami egészen szerethetőt dobtak a polcokra.

Névtelen főhősünk a negyedik legnagyobb űrkutató társaság, a Kindred Aerospace kijelölt önkéntese, aki éppen úticélját elérve az AR-Y26 nevű planétán landolt. Na jó. Technikailag inkább becsapódott. Lényegében mindegy, mert a cég csak az odaútra állja az üzemanyagot. Célunk, hogy új otthont találjunk az emberiségnek, ezt pedig természetesen a teljes flóra és fauna dokumentálásával, esetleg annak szisztematikus kiirtásával érhetjük el. Meg persze nem árt összetákolni a Javelin, üzemanyagot szerezni és te magasságos egek mi az a felhőkbe nyúló alien torony előttem?

Az első ami fel fog tűnni, az a változatos eszközökkel megjelenő humor, ami az egész játékot átjárja. A szatirikus FMV reklámok az űrhajó képernyőin, a Kindred főnökének esetlen bejelentkezései, a karakterválasztás abszurditása (lehetünk Lassie is), na és persze a velünk tartó mesterséges intelligencia állandó szarkasztikus kommentárja a kezdetektől megadja az alaphangulatot. Nem feltétlenül a legszofisztikáltabb módon, de csak ritkán fárasztóan. Ahhoz, hogy mindez működjön, persze szükség volt néhány kompetens szinkronhangra is, ami mellé ráadásul sikerült a hanghatásokkal és néhány hangulatos zenei betéttel is felnőni.

A következő szembetűnő elem az lesz, amikor a nyitóhelyszín egy enyhe Breath of the Wild áthallással belenyal a retinánkba. A játék üdítően színes, pofátlanul stílusos és néhol meglepően kreatív vizuális dizájn tekintetében. A látótávolság még konzolokon is kiemelkedően nagy, amihez mindössze néhány darabosan mozgó animációnál kellett meghúzni a nadrágszíjat valahol a látóhatár szélén. A vertikálisan is bátran terpeszkedő környezet, a végtelenül jópofa lények és a minden bozót mögül csalogató rejtett zugok könyörögnek azért, hogy felfedezzük őket!

Még szerencse, mert a játék leginkább erre épít. Felvázol egy ismerős metroidvénia alapot, majd elengedi a kezed. Térkép nincs. Felesleges is lenne. A három nagyobb szintre bontott területen kiválóan lehet tájékozódni az iránytű és az aktuális küldetés jelölésének segítségével. Jeges gleccserek, vízeséssel tarkított buja növényzetű részek és szikkadt kövek között fortyogó lávás területek várnak - és akkor még csak a kezdő szintről beszéltem! A pályadizájn kiváló, a játék pedig jutalmazza a kíváncsiságot és a kísérletezést, amiben legtöbbször az ugrálás kapja a főszerepet. Akit kiver a víz a belső nézetű platformerkedéstől az azért megnyugodhat: soha nem kell majd egy mozgó tű fokára ugrani szaltóból. Sőt, olykor alternatíva is akad.

Mert alapvetően mégis mit kell csinálni a kegyetlen planétán? Metroid Prime szerűen scannelni minden idegen dolgot ami elénk kerül. Gyűjtögetni a három alapanyagot (karbon, aluminium, szilikon) a különböző sziklákból és az abszolút véletlenül mellettünk elhalálozó ellenfelekből. Valamint megtalálni néhány idegen ötvözetet tartalmazó gömböt. Ha követed a fenti néhány pontot, akkor fokozatosan új földöntúli játékszerek akadnak a kezedbe és a meglévőket is fejlesztheted az űrhajó 3D nyomtatóját rugdosva. A valódi őrület ezután kezdődik!

Túl távol vagy magasan van valami? Dobj le egy zselés ugrópadot. Még mindig? Fejleszd a dupla vagy akár triplaugrást! Most sem éred el? Próbáltad már a űrcsákját? Néhány felületre tehetsz olyan gumót, amibe megakaszkodik. Túl gyors az ellenfél? Itt egy ragacsos alien guanó! Vagy egyszerűen dobj neki egy ilyen csalit és majd a többiek felfalják. Esetleg próbáltad már a hanyag “bitchslap”-et? Na jó. Néha lövöldöznöd is kell majd. Főleg a főellenfelek alig észrevehetően az arcodba tolt, világító sárga pontjaira. Ehhez egy szánalmasan funkcionáló pisztoly áll a rendelkezésedre, ami a fejlesztések segítségével válik egyre halálosabbá - de szórakoztatóvá igazán soha. Hé', senki nem mondta, hogy ez egy FPS.

A harc így soha nem is jelent különösebben kihívást. Minden morcosabb idegen lénynek maximum 3-4 könnyen kiismerhető és jól telegrafált mozdulata van, ami a szobányi méretűekre is igaz. Néhány érdekesebb variáció akad, de ezek is maximum az idővel rendelkezésünkre álló “gránátfajtákból” kívánnak meg egy plusz beiktatott lépést. Szerencsére a remek karakterdizájn azért minden esetben szinten tartja az élményt.

Főleg ha ott szerencsétlenkedik mellettünk valaki! Bár kompetitív többjátékos mód nincs, a teljes kampányt végigjátszhatjuk egy meat body-val! Ohh. Inkább ne kérdezd mi az. A ko-op játékmechanikában ugyan nem ad hozzá sajnos semmit az élményhez, de élvezet bevezetni valakit az ismeretlenbe. Mondjuk bíztatni, hogy menjen ahhoz a furcsa növényhez, ami gyanús gázt ereget. Vagy rúgjon bele abba az ártatlannak tűnő vörös csirkeszerű lénybe. Majd tagadni, hogy mi dobtunk csalit a hátára ami miatt a fél állatkert kergeti. Ez a felállás lesz egyébként az egyetlen járható út, mert jelenleg ko-op esetén csak a hostnál menti az előrehaladást a játék, így a partnerünk nem folytathatja egyedül ott, ahol abbahagytuk. Ezzel rendesen aláásva a közös felfedezésnek.

A végére talán úgy tűnhet leolvadt az arcomról a mosoly, de ez korán sincs így. Valamivel kevesebb, mint 12 óra után hiába láttam a befejezés(eket), még rengeteg rejtett zuga maradt a bolygónak, amit fel akarok fedezni. Sőt, kacérkodom a platinum trófeával, mert még azoknak a leírása is szörnyen jópofa. Esetleg nem kell valakinek egy idegenvezető? Persze nem tökéletes a játék. Nem is forradalmi. Egyszerűen csak egy annyira szerethető hét pontos, hogy hazudok rá egy nyolcast azoknak, akik nem olvassák el a kritikát. De az maradjon a mi titkunk, oké?!

sQr

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 órája
2

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

13 órája
4

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

17 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

19 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

3 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

6 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

6 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

7 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==