[Teszt] Tokyo Mirage Sessions ♯FE Encore
Eddig 6 hozzszls
Gamer365
2020. January 15.
Wednesday 14:00
rdekes dologgal rukkolt el a Nintendo 2013 janurjban. Egy rvid Direct sorn felvillant a Shin Megami Tensei X Fire Emblem munkacm, majd hossz idre a sttben hagytk a Shin Megami Tensei rajongit, akik mr svrogva vrtak egy jabb jtkot a sorozatbl. Ekkor a Fire Emblem ppen a cscson volt az Awakeningnek hla, kszlt a kvetkez 3DS rsz, valamint a cipher nev gyjtgets krtyajtk. Ismt elgg felfutott nv lett, pedig sok szempontbl egy forrdulpont volt az Awakening projekt.Egy valamit nem rtett senki, hogy ezt a kt jtkot, kt univerzumot milyen mdon akarjk sszehozni. Tippek voltak, lvn a Devil Survivork mr tettek egy kirndulst a taktikai jtkok irnyba, de ez mg vatos prblkozs volt, tovbbra is a mr megszokott Megatenes harcokat kaptuk a rcshls taktikzssal tvzve. Vgl nem ebbe az irnyba ment el a vgs formjhoz kzel kerl tesztalanyulnk, viszont az eredmny ettl fggetlenl meglepen impozns lett. Csak szegnyke rossz gpre rzekett.A Nintendo illetve a kiadk elg vehemensen rfekdtek, hogy megmentsk a WiiU-ra rkezett jtkaikat, egy-kt kivtellel eddig mind megkapta a msodik eslyt, hogy szlesebb kznsget is elrjen. A legtbben ltek is vele s br van mg nhny fjdalmas hinyz, de lassan a vgre rnk (?) a WiiU portoknak. A Tokyo Mirage Sessions #FE itt a Gameren speciel mltatlanul hanyagolt cm volt (Mea culpa! - macko), ezen oknl fogva nzztek most el nekem a hosszra nylt bevezett.

Most, hogy letudtuk a szoksos vargabetket, r is trek a tesztalanyunkra.

Aki a SMT sorozat komor, vilgvge trtnetre szmtott, az csaldni fog. Olyan lketet kapunk viszont a japn idol kultrbl, hogy az els szakasz utn szivrvny fog folyni a fleinkbl is. Elg hamar beigazoldik a gyannk, hogy itt nem az anyasorozat, hanem a Personk, azon bell is a 4-5 harsnyabb vilgai azok, amik dominlni fognak. Ez rossz? A rvid vlasz az, hogy nem, st! Az egyetlen htultje taln az a dolognak, hogy elidegentheti az alap SMT sorozat rajongit, akik a fsodorbeli megoldsokat vrtk. Lvn a mostani cm mr remake, ez mr ennyi v tvlatbl nem akkora meglepets, de a megjelenskor okozott nmi fejvakarst.A harsny lers tkletesen illik a megjelentsre is. Giccses (j rtelemben), vidman tljtszott karaktereket kapunk, ahogy pedig bvl a csapat gy mlylnek a ktelkek. Az egsz egy kicsit a Persona 4-5 social link rendszerre hajaz, de nem olyan idegrl mdon oldja meg, hogy fogat csikorgatva hozzunk dntseket, mindig azon aggdva, hogy mibl maradunk ki, illetve mi lett volna ha a msikat vlasztjuk. A karakterek brzolsa szp, az ellenfl dizjn hozza a szoksos Atlus szintet, a csatk pedig egy egy koncertre hajaznak a villdz fnyekkel s a tncmozdulatszer tmadsokkal. Higgytek el, hlyn hangzik de impozns s lvezetes lett a vgeredmny.

A jtkmenet ezzel szemben egy kicsit ketts lett. Egyrszt a szabad barangolsok elgg nygvenyelsek, kicsik a terek amik kztt tltgets megoldssal vltunk. gy kell elkpzelni mint a Resident Evilek szobit, egy terlet, majd tlts az ajtnl, megtri a jtk grdlkenysgt s amikor ugyanez az utcn a zebrnl trtnik, kicsit lebiggyen az ember szja. A dungeonok szintn nem a legfantziadsabbak. ugyanaz a folyos-sarok komb, ms textrval, mint a Persona 4-ben, egy kicsivel tbb bels fejtrvel, de a kzelbe sem r az SMT-vonal megoldsainak.Ahol viszont igazn t a jtk az a harcrendszer, ami iszonyat sszetett vlik, gy simn a sorozat egyik legjobbja lesz. Aki jtszott mr Megaten jtkkal az egybl otthon fogja magt rezni az elementlis tmdsokkal, buffokkal s debuffokkal operl sszecsapsok alapja ugyanaz, amire rjnnek a kombzsoknilletve a ksbb mgnyl kzs tmadsok. A trtnet felnl is tud j mechanikkkal meglepetst okozni. Jr a pacsi rte.

Hatalmas plusz pont a hangoknak s a zennek is. A zenei rsz rtkelshez nyilvn fogkonynak kell lenni a stlusra, de akinek bejnnek az animk opening s ending popmuzsiki az megtallja a szmtst. Hla az gnek mostanra egyre jellemzbb de mgis ki kell emelni, hogy (kzel) teljes szinkront kapunk, aminek az lvezeti rtkbl az von csak le, hogy kizrlag japnt, gy egy mukkot sem rtettem belle. Emiatt anno morogtak is a nyugati kiadsnl, de nem szndkoztak gy ltszik ebbe plusz energit fektetni, gy a remasterben (remakeben?) is knytelenek vagyunk ezzel s az angol feliratokkal berni.sszessgben egy hatalmas feelgood jtkot kapunk rdekes, izgalmas trtnettel, kiforrott harcrendszerrel s szemkprztatan sznes vidm ltvnyvilggal. A cikk vgn megemltem, hogy nem szltam a Fire Emblem integrcijrl, ennek pedig kt oka van. Egyrszt aki a Fire Emblem rajongjaknt venn meg, az engedje el a Mirage-t, aminek semmi kze ahhoz a sorozathoz jtkmenet tekintetben, ez egy vrbeli Megaten jtk. Msrszt pedig brmilyen mlyebb lers a jtkrl orbitlis spoilereket hozna. Ok, benne van Tiki, de a tbbirl hallgatok mint a sr! Prbljtok ki!

Shifty Fox

[3] Wakka
Jan 16., Thursday 13:45 #6
imdom a persona 5-t, de ez valahogy sose fogott meg cikkek s videk alapjn hiba prbltam meggyzni magam.
Jan 16., Thursday 12:23 #5
Vlasz Shifty Fox (#4) zenetre
Volt, hogy mr a rendels gombon volt az ujjam, megnztem egy videt s vgl elbizonytalanodtam. Tipikusan az a jtk, amihez kellett volna egy demo, hogy meggyzzn.
[22] Shifty Fox
Jan 16., Thursday 11:55 #4
Vlasz V. Miki (#3) zenetre
Ez ennek a jtknak a tragdija, mindenki "meg akarta" venni, meg "rdekelte", meg "majd", aztn Oscar... azaz bevtel-bcsi meg nem gytt.

Mrmint tt siker nem lett, pedig gondolom azrt feljebb pozcionltk elzetesen.
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
Jan 16., Thursday 9:18 #3
Sokszor meg akartam venni WiiU-ra, de valahogy idegenkedtem tle s kimaradt. Taln majd most.
[1] Ganzer
Jan 15., Wednesday 23:32 #2
Ha Megaten akkor jhet, switchre majd behzom
[23] bandee23
Jan 15., Wednesday 23:06 #1
Vennm, de csak jvre jtsszank vele. gyhogy majd ksbb. De a WiiU-s limited itt figyel bontatlanul.
NNID: bandee23 3DS: 2552-2406-9956 Switch: SW-1593-2224-3235. PSN: kalmanlehocz