[Teszt] Tokyo Mirage Sessions ♯FE Encore

Tokyo Mirage Sessions ♯FE Encore

Gamer3652020.01.15. 15:00

Érdekes dologgal rukkolt elő a Nintendo 2013 januárjában. Egy rövid Direct során felvillant a Shin Megami Tensei X Fire Emblem munkacím, majd hosszú időre a sötétben hagyták a Shin Megami Tensei rajongóit, akik már sóvárogva vártak egy újabb játékot a sorozatból. Ekkor a Fire Emblem éppen a csúcson volt az Awakeningnek hála, készült a következő 3DS rész, valamint a cipher nevű gyűjtögetős kártyajáték. Ismét eléggé felfutott név lett, pedig sok szempontból egy forrdulópont volt az Awakening projekt.

Egy valamit nem értett senki, hogy ezt a két játékot, két univerzumot milyen módon akarják összehozni. Tippek voltak, lévén a Devil Survivorök már tettek egy kirándulást a taktikai játékok irányába, de ez még óvatos próbálkozás volt, továbbra is a már megszokott Megatenes harcokat kaptuk a rácshálós taktikázással ötvözve. Végül nem ebbe az irányba ment el a végső formájához közel kerülő tesztalanyulnk, viszont az eredmény ettől függetlenül meglepően impozáns lett. Csak szegényke rossz gépre érzekett.

A Nintendo illetve a kiadók elég vehemensen ráfeküdtek, hogy megmentsék a WiiU-ra érkezett játékaikat, egy-két kivétellel eddig mind megkapta a második esélyt, hogy szélesebb közönséget is elérjen. A legtöbben éltek is vele és bár van még néhány fájdalmas hiányzó, de lassan a végére érünk (?) a WiiU portoknak. A Tokyo Mirage Sessions #FE itt a Gameren speciel méltatlanul hanyagolt cím volt (Mea culpa! - macko), ezen oknál fogva nézzétek most el nekem a hosszúra nyúlt bevezetőt.

Most, hogy letudtuk a szokásos vargabetűket, rá is térek a tesztalanyunkra.

Aki a SMT sorozat komor, világvége történetére számított, az csalódni fog. Olyan löketet kapunk viszont a japán idol kultúrából, hogy az első szakasz után szivárvány fog folyni a füleinkből is. Elég hamar beigazolódik a gyanúnk, hogy itt nem az anyasorozat, hanem a Personák, azon belül is a 4-5 harsányabb világai azok, amik dominálni fognak. Ez rossz? A rövid válasz az, hogy nem, sőt! Az egyetlen hátulütője talán az a dolognak, hogy elidegenítheti az alap SMT sorozat rajongóit, akik a fősodorbeli megoldásokat várták. Lévén a mostani cím már remake, ez már ennyi év távlatából nem akkora meglepetés, de a megjelenéskor okozott némi fejvakarást.

A harsány leírás tökéletesen illik a megjelenítésre is. Giccses (jó értelemben), vidáman túljátszott karaktereket kapunk, ahogy pedig bővül a csapat úgy mélyülnek a kötelékek. Az egész egy kicsit a Persona 4-5 social link rendszerére hajaz, de nem olyan idegörlő módon oldja meg, hogy fogat csikorgatva hozzunk döntéseket, mindig azon aggódva, hogy miből maradunk ki, illetve mi lett volna ha a másikat választjuk. A karakterek ábrázolása szép, az ellenfél dizájn hozza a szokásos Atlus szintet, a csaták pedig egy egy koncertre hajaznak a villódzó fényekkel és a táncmozdulatszerű támadásokkal. Higgyétek el, hülyén hangzik de impozáns és élvezetes lett a végeredmény.

A játékmenet ezzel szemben egy kicsit kettős lett. Egyrészt a szabad barangolások eléggé nyögvenyelősek, kicsik a terek amik között töltögetős megoldással váltunk. Úgy kell elképzelni mint a Resident Evilek szobáit, egy terület, majd töltés az ajtónál, megtöri a játék gördülékenységét és amikor ugyanez az utcán a zebránál történik, kicsit lebiggyen az ember szája. A dungeonok szintén nem a legfantáziadúsabbak. ugyanaz a folyosó-sarok kombó, más textúrával, mint a Persona 4-ben, egy kicsivel több belső fejtörővel, de a közelébe sem ér az SMT-vonal megoldásainak.

Ahol viszont igazán üt a játék az a harcrendszer, ami iszonyat összetetté válik, így simán a sorozat egyik legjobbja lesz. Aki játszott már Megaten játékkal az egyből otthon fogja magát érezni az elementális támdásokkal, buffokkal és debuffokkal operáló összecsapások alapja ugyanaz, amire rájönnek a kombózásoknilletve a később mgnyíló közös támadások. A történet felénél is tud új mechanikákkal meglepetést okozni. Jár a pacsi érte.

Hatalmas plusz pont a hangoknak és a zenének is. A zenei rész értékeléséhez nyilván fogékonynak kell lenni a stílusra, de akinek bejönnek az animék opening és ending popmuzsikái az megtalálja a számítását. Hála az égnek mostanra egyre jellemzőbb de mégis ki kell emelni, hogy (közel) teljes szinkront kapunk, aminek az élvezeti értékéből az von csak le, hogy kizárólag japánt, így egy mukkot sem értettem belőle. Emiatt anno morogtak is a nyugati kiadásnál, de nem szándékoztak úgy látszik ebbe plusz energiát fektetni, így a remasterben (remakeben?) is kénytelenek vagyunk ezzel és az angol feliratokkal beérni.

Összességében egy hatalmas feelgood játékot kapunk érdekes, izgalmas történettel, kiforrott harcrendszerrel és szemkápráztatóan színes vidám látványvilággal. A cikk végén megemlítem, hogy nem szóltam a Fire Emblem integrációjáról, ennek pedig két oka van. Egyrészt aki a Fire Emblem rajongójaként venné meg, az engedje el a Mirage-t, aminek semmi köze ahhoz a sorozathoz játékmenet tekintetében, ez egy vérbeli Megaten játék. Másrészt pedig bármilyen mélyebb leírás a játékról orbitális spoilereket hozna. Oké, benne van Tiki, de a többiről hallgatok mint a sír! Próbáljátok ki!

Shifty Fox

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

7 órája
4

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

6 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==