[Teszt] Shenmue 3

Shenmue 3

Gamer3652019.12.15. 23:00

2001-ben, amikor megkaptam a Dreamcastet szüleimtől tizenhatodik születésnapomra, már tudtam a Shenmue létezéséről - nehéz is lett volna kikerülni, 576 konzolos címlappal, 99 százalékos (100?) értékeléssel együtt. És bár a játékra még akkor egy jó fél évet várnom kellett, végül nem csalódtam: 16 évesen, kritikai érzék nélkül befalva mindent ami japán, Ghost in the Shelltől szamuráj történeteken át egészen a japán nyelvtanulással való kekeckedésig: gyakorlatilag úgy éreztem, hogy ezt a játékot nekem készítették. Úgy tűnt, hogy a Shenmue egy alternatívát mutatott a röviddel utána megjelenő GTA3-al szemben: míg ott a lopás és a bűnözés volt a középpontban, itt egy sokkal pacifistább megközelítésre, már-már morális alapokra helyezték rá a játékmenetet.

De azon túl, hogy a Shenmue azonnal a kedvencemmé vált, azért ténylegesen forradalmi dolgokat csinált a maga idejében, amit aztán a 2001 végén megjelent folytatás még magasabb szintre emelt. Micsoda közhely, bontsuk is ki gyorsan: a gameplayben minden feszesebb, átgondoltabb lett, emellett sikerült a történetben duplacsavart hozni, hiszen ezúttal nem csak a játékos érzi magát egy teljesen új környezetben. Hanem maga Ryo Hazuki, a bosszúszomjas tinédzser is, aki egyelőre még nem is sejti, hogy mennyire nem lenne neki jó ezen a ponton találkozni apja gyilkosával - hisz esélye sem lenne. A Shenmue II kihozott mindent abból, amire a Dreamcast és a zsáner képes volt - és utána következtek a csend és a nosztalgia évei. Néha felmerült az emberben, hogy "mi lett volna, ha....", előkerült a hivatalos soundtrack, na de remény már nem volt semmi másra a sorozattal kapcsolatban.

És ezt a tizennyolc évet törte meg most a Shenmue III, ami végül tényleg megjelent. Leszállt a földre, vagy hát mondjuk ki: kimozdították délibáb szerepéből, és már lehet foglalkozni vele, lehet beszélni róla. Ami elsőre nem feltétlenül előny, ezt be kell vallanom. A Shenmue III ugyanis több sebből vérző, erősen kompromisszumos alkotás, amit csak és kizárólag azok fognak értékelni, akik valahogyan elvégezték azt a munkát, hogy beintegrálták a Shenmue I-II filozófiáját és játékmenetét az elvárásaik közé. Néha csodálkozom, hogy bizonyos játékoknál elvárjuk, hogy egy számozott folytatás új játékosokhoz szóljon, míg mondjuk a Trónok Harca hatodik szezonjánál nem kérdezzük azt, hogy "Jó, jó, de mit nyújt ez azoknak, akik most ültek le a tévék elé?". A szexen és az erőszakon túl, persze. A Shenmue III semmit nem nyújt ugyanis azoknak, akik nem régről visszatért barátként tekintenek rá. Nem is célja. Kívülről nézve ez egy fura, alulfinanszírozott, robotanimációkkal megtámogatott valami, bugyuta minijátékokkal, egy random MMO-nál is gyengébben leimplementált gyűjtögetéssel, egy közepes Batman-klónhoz sem felérő harcrendszerrel, súly nélkül.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy veterán Shenmue-játékosként (akármit is jelentsen ez) ne lettek volna nehéz óráim a játékkal, főleg az elején. Voltak. Konkrétan nem tudtam értelmezni a helyzetet. "Fú, hogy eljárt fölötte az idő", gondoltam, amit az követett, hogy "oké, eljárt, de tegnap játszottam az előző résszel, annál azért csak jobb az irányítás, a grafika, nem?" De. Ha így nézzük... és a harc még így sem lett szigorúan jobb, mint az elődje - egyszerűen hiányzik a súly a mozdulatok mögül, hiányzik az az audiovizális visszacsatolás, amit már TÉNYLEG bármelyik Arkham-klón meg tud csinálni, kb. hasonló büdzséből. Nem tudom, hogy miért, de ez a súlytalanság problémának mindenképp probléma.

Aztán szépen lassan, teltek az órák, elkezdett megnyílni és változni a játéktér, és a tulajdonképpen a Shenmue II epilógusának tekinthető falu után végre az érdemi történetmesélés is beindulni látszott. Belerázódtam a napok ritmusába, nem zavartak már annyira a minijátékok és az apró-cseprő hülyeségek, amik tulajdonképpen tényleg az eredeti Shenmue-játékok varázsát is adták. Aztán persze jött az újabb pofon, méghozzá a fináléval kapcsolatban. Nem akarom senkinek leleplezni, hogy pontosan mi történik, de annyit elárulhatok, hogy nem történik elég dolog ahhoz, hogy elégedett legyek. Tizennyolc éven át vártunk a folytatásra, és ehhez képest a tizenhat fejezetre osztott történetből ha az első rész volt egy, a második rész pedig további három fejezet, akkor itt most maximum egy, legfeljebb kis jóindulattal még két fejezetet ismerhetünk meg a történetből. De ami ennél is fájóbb, hogy azok a kérdések, amik a játék mitológiáját övezik (főleg a két tükörrel kapcsolatban), azok nem hogy nem lettek megválaszolva, de talán még több kérdés merül fel velük kapcsolatban.

De túl szigorú vagyok. A Shenmue lényege mindig is az volt, hogy a fontos történetbeli fordulatokat dolgos hétköznapok kisérik. Ryo nem csak átvezetőről átvezetőre ugrándozik, mint egy modern sorozat training montázsában, de nem ám. Minden egyes előrelépéséért meg kell dolgozzon, legyen szó targoncáról, könyvek cipeléséről, fahasogatásról, virágszedésről, vagy a még mindig kínosan csaló minijátékokról. Lehet tehát, hogy én a képzeletemben azt vártam, hogy Yu Suzuki "megembereli magát", és egy tömör, nyers robosztus fináléban legalább a hátralévő történet felét bedarálja, de erre esély sem volt. Nem is élveztem volna valószínűleg. A Shenmue III-at viszont lehet élvezni: abban a pillanatban, ha elengedem a bennem bujdosó kisördögöt a "bár kétszer ennyi pénzük lett volna"-ról, a harcrendszerről meg arról, hogy bár ne lenne az NPC-k kétharmada ugyanolyan agyhalott, mint húsz évvel ezelőtt. De akkor ez már valóban valami egészen más lett volna, valami, ami már a Shenmue-rajongóknak is idegen. És ahogy telnek az órák, a harcrendszer maga elviselhetőbbé válik, sőt: még meg is lehet szeretni azt, főleg ha szigorúan vesszük a gyakorlást, és minden skillt kimaxolunk, amilyen gyorsan csak lehet. Hogy ez mennyire arról szól, hogy jobbá válik a rendszer, vagy csak beüt a Stockholm-szindróma: nem tudom. Nem is biztos, hogy számít - elvégre hányszor hallottuk már játékoknál és sorozatoknál, hogy "x óra után fog csak összeállni, és utána be fog jönni!".

A Shenmue III tehát egy különleges, a szó legszorosabb értelmében vett hiánypótló darab. De nincsenek már illúzióim vele kapcsolatban: a rajongóknak is lehetnek jogos fenntartásaik vele szemben, és míg az előző két játék bátor mérföldkő volt a konzol történetében, addig a Shenmue III nem vállalkozik, nem is vállalkozhatna ilyenre. Ennek megfelelően kell a helyén kezelni - és várni, hogy talán összekapartak annyi pénzt a Kickstarterrel, az Epic Game Store-deallel, meg a kiadóval, hogy megérje nekik még egy részt finanszírozni. És még egyet, és még egyet. A videójátéktörténelem egy picit teljesebb lett a játék által, ez biztos, de csak egy picit. A történet további része még a jövő zenéje - és kezdem úgy érezni, hogy nem olyan biztos, hogy elégedettek lennénk egy lezárással. Bármilyen lezárással, hogy pontosabb legyek.

Oldern

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

18 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

1 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

1 napja
2

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

2 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

2 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

3 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

4 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

9 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

9 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

9 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==