[Teszt] Beholder 2

Beholder 2

Gamer3652019.11.16. 23:50

Elgondolkodtál-e már valaha azon, hogy szívesen elmerülnél egy totalitárius állam jelentéktelen szereplőjeként annak kifinomultan magánélet-mentes, bájosan (passzív és aktív-) agresszív mindennapos miliőjébe? Ha igen, a Beholder 2 (és annak elődje is, de ez evidens) csak rád vár! A fejlesztő Warm Lamp Games munkatársai bizonnyal 1984-könyveket reggeliznek minden áldott nap; játékukból sugárzik a klasszikus nagytestvéres életérzés összes parányi atomja, egy jó adag disztópia-szósszal nyakon öntve.

Komolyabbra (komorabbra?) fordítva a szót: vajon mennyire életképes egy ilyen téma videójátékba oltva? Önmagában sehogy, hiszen gondoljunk bele: kinek lenne kedve folyamatos terrorban rettegve, várakozva az elkerülhetetlenre (a.k.a. fekete autó) tölteni drága szabadidejét? De pakoljuk át az egészet egy alternatív univerzumba, cseréljük le a valós embereket babzsák-figurákra és toljunk bele annyi fekete humort és morbid helyzetet, ami komikussá teszi az így kicsit háttérbe tolódott, ám mindig jelenlévő sötét valóságot! Feszítsünk az egészre egy saját logikával működő kapcsolathálót, egészítsük ki egyedi perpetuum mobile rendszerekkel, végül pedig illesszük bele alaposan kidolgozott sztorivonalával felvértezve a főhőst. Kész a recept, amit immáron másodszor terelhetnek a siker útjára Warm Lamps-ék - majd' egy évvel a pc változat után a ps4 masszív felhasználóbázisát is meghódí... Várjunk csak egy percet, mennyire illeszkedik ez a zsáner a Playstation imázsába?

A tömérdek független megjelenésnek hála egész jól, a szerepjáték-elemekkel tűzdelt, szövegre alapozó kalandok gyönyörűen színesítik a konzol csilivili palettáját, esetünkben például egy szürkés pacával. A Beholder 2 (is, ahogy elődje) főként monokróm, azaz a szürke árnyalataival operál, élénk színeket ne is várjunk, nem illik a témához (kivéve a vöröset, a vér vörös). Protagonistánk, aki apja halála után (miatt?) kerül a minisztériumokat kiszolgáló bürokrata-dzsungel legaljára, feladata, hogy minél feljebb és feljebb kapaszkodjon a ranglétrán, morális dilemmáit sokszor félrerakni kényszerülve. Egy szép napon akár miniszter is lehet belőle! Előléptetésünket kérvényezni kell a megfelelű befolyás / hatalom pontmennyiség kíséretében; ha elfogadják, újabb emelet játszótere nyílik meg előttünk, még könyörtelenebb kollégákkal, még brutálisabb történésekkel.

A figurát balra-jobbra terelgethetjük, a jobb analóggal környezetünkkel (tárgyak és személyek) léphetünk kapcsolatba, gyűjtögetjük az információkat, hogy szépen lassan kiderítsük, mi történt apuval, hogy kompromittáló anyagokkal jussunk előnyhöz a brutális munkahelyi versenyben, hogy minél több pénz és hatalom és extra idő legyen birtokunkban. E három tényező dinamikus egyensúlya a játék alappillére, a napok aktív óráit hasznosan eltölteni kulcsfontosságú. Sajnos a munka szükséges rossz, javarészt irodakukackodás, kérvények kitöltése, illetve továbbítása, egyszerű, egy idő után már rutinszerű, ámde monoton és nem kifejezetten bonyolult, ráadásul irdatlan sokáig tart. A Beholder 2 érdekesebb részéhez, a nyomozáshoz, munkahelyi intrikákhoz képest nagy a kontraszt, de dolgozni mindenképpen kell. A kezelőfelület a ps4-verzióban meglepően fura és barátságtalan (bár ez lehet, hogy szándékos, plusz réteget adva a klausztrofób atmoszférához). Kicsit összevissza, minden egyes új helyzetben szokni kell, megtalálni, majd megtanulni, mi, hol helyezkedik el, hogyan tudjuk irányítani, miképp érjük el a segítő információkat stb... A munkából a kör hosszabb lenyomásával tudunk kilépni például, és eskü' nem emlékszem, hol adta ezt tudtunkra a program, ha egyáltalán. A PC verzióhoz képest még finomítottak, áramvonalasítottak is a kezelésen, ami picit így is toldott-foldott hatást kelt bennem.

A történet szerencsére kárpótol, a párbeszédek kiválóak, a sztorinak többféle vége is lehet, a morbiditás teljesen átitatja az egészet, rengeteg apró komikus momentum, képi és szöveges humor található benne - miközben a játékos, ahogy sokszor főhőse is, néha elszörnyülködve éli át az eseményeket. Játékstílusban, mechanikákban elüt ugyan az első résztől (eltekintve néhány kikacsintástól, visszautalástól bőven két különböző játékról van szó, a második rész esetünkben nem folytatás), hangulatában tökéletesen hozza az elvártakat. Atmoszféra-teremtésben jeleskedik tehát, így ha sikerül túllendülni a kicsit esetlen irányításon és a monoton zsetonhalmozáson, alaposan el tud kapni a Beholder 2. Akinek az első rész tetszett, annak bátran ajánlom, aki viszont azt nem ismeri, óvatos közeledésre intem (esetleg pár videó megtekintése után, mert nem kapja el az embert azonnal, ez a fajta program lassú tempóban keríti hatalmába az arra fogékonyakat). Mondhatnám, hogy a megfelelő mennyiségű idő belefektetése után térül csak meg, mint oly' sok minden.

7/10

Dracoo

***Beholder 2 | Platform: PC, PS4 (tesztelt)

Kiadó / Fejlesztő: Alawar / Curve / Warm Lamp Games | Megjelenés: október 22.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

WWE 2K24

Az évről évre megjelenő címeknél mindig központi kérdés, hogy érdemes-e beszerezni a legújabb epizódot. A WWE 2K24 számtalan újítással és javítással igyekszik bizonyítani, hogy ez nem is lehet kérdés.

4 órája

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

19 órája
7

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

2 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

2 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

3 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

5 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

6 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

8 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==