[Teszt] Need for Speed Heat

Need for Speed Heat

GhzSzabó Ákos2019.11.15. 16:56

Pár hete az Ubi teljesen váratlanul bejelentette, hogy a “futószalag” sorozatait pihenő pályára küldi pár hónap, esetleg év erejéig, hogy megkapják a megfelelő időt és törődést ahhoz, hogy a játékosok a lehető legjobb élményt kapják a jövőben. Na ez igazából azt jelenti, hogy a Breakpoint bukása arra késztette a stúdiót, hogy egy kicsit átgondolja a jövőbeni stratégiáját. Jelen pillanatban lehetetlen megmondani, hogy mi lesz belőle, de maradjunk bizakodóak, hogy sikerül egy kicsit megújítani az elfáradt sorozatokat. Ez az egész csupán annyiban kapcsolódik jelen cikkünk tárgyához, a Need for Speed Heat-hez, hogy talán a fentebb írt újratervezés erre a sorozatra is ráfért, hiszen olyannyira elhasználták már az amúgy rettentő sikeres és idén 25(!!!) éves brandet, hogy a legújabb üdvöskéjük kis túlzással fű alatt jelent meg. Pedig hosszú idő után talán az egyik legjobb Need For Speed játékról beszélhetünk.

Ha az elmúlt évek próbálkozásainak relatíve kudarcát egy mondatban kéne megfogalmaznom - annyi a probléma, hogy a Forza Horizon létezik. A FH igazából a NFS következő evolúciós ugrása. A baj csak ugye csak annyi, hogy egy sikeres “open world” verseny játék, pláne ha annyira brutálisan minőségi mint a FH elég egy generációnak. Pedig a Heat egyáltalán nem lett rossz, sőt kiválóan szórakoztam vele! Egyszerűen csak az összehasonlításban nem tud előrébb törni.

Ami már rögtön a kissé sablonos történeten is érződik. Kezdők vagyunk, most jöttünk a városba, nem ismer senki, találkozunk egy szimpatikus lánnyal aki egy "badass" versenyző. A kisasszonynak egy legenda az apja és nyomi a bátyja. Megtetszünk neki, alapítunk egy bandát és lenyomunk mindenkit. Lesznek közben “rossz” fiúk és sok korrupt rendőr bácsi is megkeseríti a dolgunkat, de a jó mindig győzedelmeskedik. Kis túlzással egy kötelező opcionális történet az itteni sztori. Túl kell lenni rajta és mehetünk is a világba száguldozni, mert ha valamiben, hát ebben a Heat piszok jó lett. Adott egy jó nagy terület, Tenyérváros (Palm city, b0cs!) ahol jó sok tennivaló van. Vannak szétzúzásért rimánkodó óriásplakátok, sebességcsapdák, elrejtett flamingók és falra festett irka-firka graffitik. Ezeket érdemes megtalálni, összeszedni, mivel értékes alkatrészeket és fincsi új autókat is kapunk értük.

A Heat egyik nagy dobása a nappali és az éjszakai módok közötti választás lehetősége. Nappal pénzt fogunk gyűjteni, este pedig kifestjük a kocsit, a főhősünket, felszereljük a neont a kocsi alá és indulhat is a “riszpekt” gyűjtögetés. Egész jó ez a mechanika és a két mód dinamikája. Pláne úgy, hogy bármikor tudunk közöttük váltogatni. Még külön kis kihívás lista is van, amit mi tudunk kiválasztani attól függően, hogy melyik napszakban szeretnénk csapatni. A legnagyobb különbség abban van, hogy éjszaka ellepik a várost a rend éber őrei. Bármikor és bárhol felbukkanhatnak, egyáltalán nem érdekli őket, hogy esetleg éppen egy verseny közepében vagyunk vagy csak simán gyönyörködünk az éjszakai fényekben, ha gyorsan megyünk akkor ők gátlástalanul le akarnak majd kapcsolni. Minél tovább üldöznek és minél tovább maradunk életben, annál nagyobb lesz a szorzónk és ezáltal a jutalmunk is. No persze csak akkor ha sikerül elmenekülni így megúszni a kis éjszakai hancúrt velük. Mert, kár tagadni, a zsernyákok odateszik magukat rendesen - mint minden hasonszőrű játékban, itt is szépen dróton jönnek utánunk. Mehetsz te akárhogy, ha nem vágod le az utat, vagy bújsz el mindenféle hidak alatt, könyörtelenül utolérnek és elkapnak. Később azért jobb lesz a helyzet, de sok rendőrt magunkra húzni sosem lesz egy túl bölcs dolog.

Ahogy lépkedjük a szinteket, úgy lesznek elérhetőek a jobbnál jobb autók. Még példákat sem mondok mert annyi van. De komolyan. És a legszebb, hogy szinte mindent ki- és le tudunk rajtuk cserélni. Minden részegység tuningolható, szinte az alap autóból is egy decens szörnyet tudunk varázsolni. Van kis millió matricázási opció de a legjobb, hogy egy gombnyomással megoszthatod a műved és egy gombnyomással le is töltheted a “kommuniti” által kreáltakat. Akik erre rá vannak gerjedve, azoknak ez egy igazi paradicsom lesz. Természetesen online is csapathatjuk, ahol barátok vagy idegenekkel oszthatjuk meg a világunkat ami mindig is egy jó móka volt és az is marad.

Ami viszont a legnagyobb élvezet a játékban, az a vezetés. Nagyon el lett találva. A szimulátor simogatók persze azonnal fussanak tovább, meg akik annyira profik, hogy a kasztni rengésből megmondják, hogy mi a jó meg mi a nem. Mert ez itt kérem szépen árkádos mulatság, de annak nagyon jó. Méghozzá azért, mert nagyon szépen testre szabhatod minden autónál, hogy hogyan viselkedjen a kanyarokban, beállíthatod a menettulajdonságokat annak fényében, hogy te milyen stílusban vezetsz. Még egy futam közben behívható menü is van, ahol rögtön át is állíthatjuk a főbb dolgokat akár verseny alatt is. A legnagyobb hangsúly a driftelésen van. Ha az nem megy, akkor sajnos sok sikerélmény nem fog minket érni. Egyszerűen muszáj megtanulni és nem szabad feladni, egy - egy beállítás megváltoztatása csodákra képes. Driftelni pedig nagyon jó! Amikor közel maximális sebességénél sikerül egy visszafordító, kvázi hajtűkanyart tökéletes ívben bevenni, az valami olyan tesztoszteron szaggató, két kézzel mellkas-veregető tarzan üvöltős pillanat, amit maximum akkor érez az ember amikor férfiként sikerült elindítani egy mosást.

Grafikailag szerintem, láttunk már szebbet nála, Palm city is egy picit üresnek tűnik néha, viszont amikor egy jobb zene üvölt a fülünkbe, éjszaka szakadó esőben a brutálisan felcicomázott drágaságunkkal éppen móresre tanítjuk a mezőnyt, na akkor abszolúte beütött nálam a régi jó öreg NFS hangulat. Tudjátok, az amit annyira szeretünk és sajnos annyira hiányoltunk az elmúlt években. Most írhatnám, hogy egy jó kis iparos munka a Heat de nem teszem, mivel nagyon rég nem volt olyan, hogy egy este kétszer is csontra kifaggyon egy játék a PS4-en. Tudjátok, az a villanással egybekötött full kék halál. Néha a hangok és a zene veszett össze egy kicsit, nem tudták eldönteni, hogy éppen mikor és mi szóljon, de más problémával nem nagyon találkoztam és remélem ezeket is javítják majd az érkező patchek formájában.

via GIPHY

A Need For Speed Heat nem fogja megváltani a világot és semmiképpen sem taszítja le trónjáról a regnáló Forizon sorozatot, viszont egy nagyon pozitív és reménykedésre okot adó lépés a sorozat életében amit ebben a formában akár egy tovább polírozott második rész is követhet. Sok év után idén először lehet talán nyugodt szívvel ajánlani az aktuális NFS részt, ha az ember nem hatalmas elvárásokkal ül le elé és szeretne egy igazi vérbeli, relatíve tartalmas arcade autóversennyel nyomulni, az garantálom, hogy nem fog csalódni.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

15 órája
12

Heti megjelenések

1 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

3 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

4 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

5 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

5 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

6 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

6 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

7 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

8 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

8 napja
21

Heti megjelenések

8 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

2024.04.11.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==