STALKER: Clear Sky - teszt

STALKER: Clear Sky - teszt

LotharFuchs Róbert2008.10.31. 20:57

Ami történt, megtörtént. Ukrajna legmélyebb sebe a mai napig varasodik, hatásai alól pedig mi sem vagyunk kivételek: pl. az áprilisi radioaktív felhő csapadéka megjósolhatatlan (bár statisztikailag nem kimutatható) következményei az akkor született nemzedéket érintette a legérzékenyebben. Immáron 22 éve, hogy a világ beleremegett az emberi gyarlóság radioaktív következményeibe, és hogy a rengeteg áldozat árán most megkönnyebbülve sóhajthatjuk: újra tiszta az égbolt.

A Csernobil feletti árnyaknak még nyoma sincs, hisz az esemény friss: a tragédia hívó szava százakat vonzott a reaktor köré. Kezdetét veszi az uránnal dúsított rituálé a szebb jövő reményében. Ideológiák, hitek, célok köré rendeződve frakciók húzzák fel a kesztyűt, hogy érvényt szerezzenek saját igazuknak. Vannak, akik a robbanás okozta anomáliákban látják a tudomány jövőjét, akadnak olyanok is, akik csak a megfékezendő gonoszt ismerik fel benne, és persze azok, akik a végtelen gazdagságot várják tőle. Ezen kereszttüzek között hivatott hősünk, Scar, a túlélő zsoldos felmelegedni, és rájönni arra, hogy miért is élt túl egy olyan anomáliát, mely eddig 100% mortalitási rátával büszkélkedett.

A koncepció lényegében ez. Adott számos csoportosulás, akikkel vállvetve ólomszóró politizálásba kezdhetünk. Oroszlánrészük az alapjáték ismerőire nem hat az újdonság erejével: Freedom, Duty, Stalkerek, Renegátok, stb. Kezdésnek azonban megismerkedhetünk a címadó Clear Sky egyesülettel, akik kíváncsi szemek elől bujkálva vizsgálják (szigorúan tudományos szempontból) a zóna eseményeit. Nekik köszönhetjük életünket is, egy kiruccanás alkalmával ugyanis hajszál híján odakozmáltunk az ukrán anyaföldhöz egy váratlan kitörés végett, és ebből a nem éppen hálás szituációból kapartak össze az ominózus urak. Igen ám, de ennek meg vannak a maga következményei, melynek kibogozása jelenti a történet fő vonalát. Nem annyira intenzív és érdekes, mit a Shadow of Chernobyl-é, de ennek az az egyszerű oka, hogy a fejlesztők nem erre fektették a hangsúlyt.

A bejárható területek száma jelentősen megnőtt: a régi helyszíneket átdolgozták (hisz kronológiailag az előd előtt járunk), az újak pedig a csapatos marakodás jegyében jóval tágasabbak, bandaháborúra optimálisabb kivitellel mutatkoznak be. Ami a hangulatot illeti, ismét jelesre vizsgázott a pályatervezés: nádassal csipkézett mocsárvidék, aminek idilljét néha meg-megtör egy magányos halászkunyhó, tereptárgyaktól hemzsegő, hevenyészett bázis kibelezett szovjet tragacsokból, és így tovább. Ugyanakkor a sokat kifogásolt zóna / pályarendszer nem változott: a területek különállóak, éles határokkal szeparálva, és sajnos a láthatatlan falak sem maradtak ki a megoldások közül.

Ha már technikai megoldások között lavírozunk, térjünk át a méltán híres motor képességeire. Az X-Ray engine leszármazottja (immáron 1.5-os fémjelzéssel) tovább öregbíti a nevet: DirectX 10 támogatás, volumetrikus (értsd: térfogati) fény- és füsteffektusok, melynek köszönhetően a manapság igen közkedvelt fénysugarak is tiszteletüket teszik, illetve még az eső is kooperál az érintett felületekkel. Technológiai szempontból szinte mindent felvonultat, amire egy mai a hardver a szoftverrel karöltve nyújtani képes. Természetesen az ára is megvan, de verziószámról-verziószámra javul a performansz, és ha figyelembe vesszük, hogy a mellékelt képek erős közepes beállításokkal, egy ma már középkategóriában kullogó X1950 Pro-val készültek, akkor nyugtázható, hogy a Clear Sky a motort illetően nem szégyenkezhet.

Ismeretes a tény, hogy az alapjátékban korán elértéktelenedett a pénz. Jó és működőképes ötletnek bizonyult, hogy borsos áron fejleszthetjük a felszerelésünket. Ez a szerelők reszortja, és a fegyvereket, illetve a páncélokat képesek extra tulajdonságokkal felvértezni. A kiaknázható lehetőségek az RTS-ekből jól ismert technológiai fa elvét követik, ergo érdemes eltölteni némi időt azzal, hogy eltervezzük, játékstílusunkhoz milyen kiegészítők passzolnak leginkább (pl. távcső foglalat, csavarvonalasan huzagolt puskacső a nagyobb nyomás, valamint a golyó gyorsabb tengely körüli mozgása érdekében, stb.). A legszebb az egészben, hogy működik, és a fegyverkedvelő játékosok minden bizonnyal értékelni fogják a repertoárt. Az ereklyék múltbéli hibájából is tanultak, most már ugyanis klasszisokkal nehezebb őket megtalálni (erre külön eszközt kapunk, abból is több generáció fellelhető) és megszerezni egyaránt. Ügyességet és ravaszságot megkövetelő anomália-mezők kellős közepére helyezték őket, melyek közül némelyik üdítően ötletesre sikeredett.

A játékmenet kapcsán már érintve volt az alapelképzelés, mely szerint a magányos farkas figuráját felváltotta a falkaszellem. Ehhez hűen a legtöbb vállalt küldetés csapatban történik, ám számomra érthetetlen, hogy ha ezt az irányvonalat választották, akkor miért csak egy darab támadás paranccsal szúrták ki a játékos szemét. Egy-egy küldetés során ugyanis társaink automatikusan elindulnak a célpont felé (ált. lopakodva, de ez frakció-, terep- és célpontfüggő), arra várva, hogy megtegyük az első lépést (szóval vagy tettel). Akad azonban olyan helyzet is, hogy csak sodródunk az árral, és bizony megeshet, hogy az akciók gyors lefolyása végett akarva-akaratlanul is a mozis Rozi szerepkörben, nagyokat pislogva veszünk részt a csapatjátékban. A mesterséges intelligencia ugyan fejlődött, de még most is képes furcsa jelenetekre. Példának okáért társaink igyekeznek fedezéket keresni, de ha ez nem jön össze, néha önként és dalolva tesznek egy-egy sétát a selymes golyózáporokban. Bosszantó továbbá, hogy bár rengeteg elvégzendő feladat vár megoldásra (a frakciók bázisain, valamint a térképen jelölt NPC-knél), az “ad hoc” jellegűek kimenetele sokszor azelőtt eldől, hogy odaérnénk. Hibák tehát akadnak, ahogy azt már a S.T.A.L.K.E.R esetében megszokhattuk, de az immáron negyedik javítással bővült kiadás komoly (1.5.0.6) odafigyelésről tanúskodik a fejlesztők részéről, és azt sem szabad elfeledni, hogy rendkívül mod-barát játékról beszélünk, ergo ha olyan megoldásokba botlunk, ami nem nyeri el tetszésünket, komoly esélyünk van rá, hogy a közösség már elő is állt egy alternatívával.

Mondjunk ítéletet. Drasztikus változásokon nem esett át, de számos kellemes plusszal bővült abból kifolyólag, hogy tanult a vétkeiből, és minthogy (bár stand-alone, de) kiegészítő lemezről beszélünk, a megcélzott réteg az alapjáték vásárlói lettek. Számukra a Clear Sky garantáltan jó szórakozás lesz, egyfelől mert ezúttal komolyabb kihívások elé nézhetnek majd, másfelől pedig ők ugyanis már hibái ellenére is megszerettek egy amúgy nehezen barátkozó FPS-RPG hibridet (decens magyar szinkron ide vagy oda). Magam is elégedett vagyok az eredménnyel, pedig nem egyszer okozott bosszús pillanatokat, mégis, az utánozhatatlan hangulat, a lenyűgöző technikai eredmény (a motor személyében), és a bújával-bajával együtt karakteres, poszt-apokaliptikus PC lövölde egy űrt tölt be a piacon. Szégyenlősen mutatja bájait, míg a hibáit már-már kirakatba rakja, de ha ezen felülkerekedünk, akkor sok-sok kellemes órát tölthetünk el az első kézből prezentált, poligonizált tragédia sötét világában.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 órája

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

10 órája
7

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==