[Teszt] Yakuza 3 Remastered

Yakuza 3 Remastered

mcmackoGéczy Attila2019.10.09. 00:05

Bő tíz éve, hogy a Yakuza 3 megjelent, és ezzel (na meg a Playstation 3 erejével) szintet lépő SEGA tovább görgette Kazuma Kiryu epikus történetét. Szerettük, nem szerettük? Általában az első pont érvényesült a rajongók oldaláról, de szinte az is biztos, hogy itthon kevesebben találkoztunk vele. Az európai megjelenés környékén nálunk nem volt akkora penetrációja a Playstation 3-nak, mint akár hasonló idő elteltével a négyes masinának. SEGA-ék persze nem ezért gondolták fontosnak piacra küldeni a 3-4-5 epizódot; tudjuk jól, hogy ha elő kell állni egy újramatricázott pénznyelő pacsinkóval, akkor a kiadó nem rest tüsténkedni. Szerencsére a Yakuza remaster megjelenéseknek már csak az alapjátékok minősége miatt is lehet létjogosultságuk…

Ezen a ponton megjegyezzük, hogy, az eredeti játékról készült 2010-es tesztünk simán olvasható az oldalunkon, mégpedig itt: KATT!

A harmadik rész is ígéretei alapján tudja mindazt, amit a remaster gyűjtemény mindhárom játékra ígér. Van itt minden, amit 2019-ben elvárhatunk egy újrakevert PS3 játéktól. 1080p-s felbontás 60 FPS-el, ami nem csak azért elengedhetetlen, hogy a korábbi recés rendertől tisztább képet kapjunk, hanem azért is, mert a 60 FPS tükörsima megjelenítése tényleg hozzátesz a letisztult japán konzoljátékos élményhez. Ebben már a Yakuza 3 most szépen teljesít a két másik remaszti érkezése előtt. Persze olyan szintű újrakeverésre ne számítsunk, amit az első két játék kapott, vagy ami a Yakuza hatodik eljövetelének szintjére tenné a vizuált - ám a program az ismerős helyszínek, és mostanában kicsit talán sokszor látott karakterek látványa mellett is kellemes összképet nyújt. Olyat, amit 2019-ben is oda lehet tenni a SEGA portfólióba.

Játékmenet és tartalmi vonatkozások tekintetében is vannak apró finomságok. Az eredeti Yakuza 3 egy notóriusan elkapkodott port volt, nem túl erős szövegkönyvvel és kimaradt (kivágott) mellékszálakkal. Az új fordítás szövege jóféle, de mondjuk minimum irodalmi szinten kell vágni az angolt, hogy emlékezetből, így itthoni fejjel összehasonlító elven mérjük össze az újat egy tíz évvel ezelőtti játék elmékével. A mellékes tartalmak természetesen hiánytalanul jelen vannak, de sajnos kicsit öregesnek és száraznak tűnik így a játék mondjuk az eldugottabb minigame elfoglaltságok tekintetében, vagy pláne a Song of Life vagy a Kiwami 2 ismeretében. Ugyanez igaz a mozgatásra, az animációkra, a harc dinamikájára. Mindezek inkább 2009-re mutatnak, mint 2019-re, de ezzel együtt sem gondoljuk, hogy a Yakuza 3 remasztija ősz szakállal botorkálna - csak megszoktuk a jót. Persze itt is vannak kiemelkedő miniküldetések, jópofa adalék a fegyverek rendszere. Hogy a kiegyensúlyozottság jegyében értékeljünk, menjünk vissza egy kicsit a negatívumok felé: az is biztos, hogy a mikromenedzsment és RPG-szisztémák tekintetében megint visszaléptünk pár lépést a legutóbbi kiadások óta, így aki pont emiatt kattant rá a Yakuza vonalra, az lehet kicsit csalódni fog.

A sztori és a játék dinamikája szerencsére ilyen távlatból is kiemelkedő magasságba teszi fel a fejlesztők narratív és játéktervezői potenciálját. Kazumával a fókuszban egy emberi történetet élhetünk át, ahol az árvaház, az idősebb generáció fiatalokkal szembeni felelőssége, és a gengszterlét szívfacsaró aspektusai egymást váltják a történetmesélésben. Bár nem feltétlenül ajánlható mindenkinek a Yakuza 3 remasztija, a régi rajongókat, vagy esetleg az epizódot eddig skippelő játékosokat nincs okunk eltántorítani az új kiadástól. Akik viszont belépési pontot keresnek, menjenek vissza az első Kiwami epizódig. A remaster-vonaton úgysincs megállás. Október 29-én jön a Yakuza 4, február 11-én pedig az ötödik epizód. Csak ki ne fulladjunk a nagy sárkánydömpingben.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

5 órája
4

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

17 órája
6

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

21 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

23 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==