[Teszt] Blasphemous

Blasphemous

GhzSzabó Ákos2019.09.23. 16:31

Ki ne ismerné a hét fő bűnt? Álszent az, aki csak hírből, sokkal inkább ember az akinek kedvence is van. A Blasphemous főhőse a “Bűnbánó” pontosan azért teremtetett, hogy megtisztítsa a mocskos, lezüllött világot a fertőtől. Az “igaz(?)” isten, the Miracle nevében indulunk útnak csúcsos sapkánkban és méretes kardunkkal, hogy az emberiség történetében sokadszor vérrel és pusztítással hirdessük az igét. Ha akarják, ha nem.

Az “istenkáromló” le sem tagadhatná, hogy a metroidvaniák és a soulsok szerelemgyereke, azoknak minden bájával és limitációjával egyetemben. A kézzel rajzolt 2d Art és animációk sokasága egészen fantasztikus minőséget képvisel, nem lehet megunni hosszú órák után sem. Magát az eretnek világot a spanyol származású nagy hatású festő, Francisco Goya művei ihlették. A szintén spanyol székhelyű fejlesztő stúdió bevalottan merített ihletett Goya művészetéből, főleg a kései úgy nevezett “fekete képek” és “A háború borzalmai” sorozatainak vizuális világa köszön ránk vissza és ver sokszor mellbe irdatlanul. A nyers, néha gótikus, de mindenképpen brutális ábrázolás megjelenik szinte mindenben, kezdve a helyszínek nyomasztó hangulatától egészen az ellenfelek groteszk, eltorzult és pokoli megjelenítéséig. Minden helyszínnek megvan a maga hangulata, mégsem lóg ki egyik sem a saját maga által felállított stílustól, ami igazából végig érződik a kalandozásaink során. Az animáció, a saját és a lények mozgása mind-mind remek lett, látszik rajta, hogy rengeteg időt és energiát fordítottak rá. Azonban sajnos ez nem mondható el a játék minden aspektusára.

Sokan azt hiszik, hogy egy jó hack ‘n slash játékot pikk-pakk meg lehet csinálni, csak nézzen ki valahogy és legyen nyakon öntve a már ezerszer bevált metroidvania recepttel. Sajnos a valóságban nem ennyire egyszerű a helyzet. Magával a harccal itt sincs semmi gond, tudunk ütni, ugrani, védekezni és parry-zni, valamint varázsolni. Viszont aki a Dark Souls-okhoz hasonló mélységet vár tőle, az csalódni fog. A néha felugró kivégzés opció az egyik leglátványosabb eleme a harcnak, nagyon sajnáltam, hogy nem lehet folyamatosan használni. A játékmenetre sokkal inkább jellemző a ‘“trial and error” megközelítés, azaz - és itt jön talán képbe a DS vonal - nagy valószínűséggel ha először találkozol egy ellenféllel az meg is fog ölni. Vagy legalábbis az életed felét leviszi, az egészen biztos.

A halál viszont itt nem akkora visszatartó erő, tekintve, hogy elég sok helyen találunk mentési pontként szolgáló “álló csillárt” - valamint nem is veszítünk szinte semmit, csak a speciális képességünk használatához szükséges csíkból egy kis darabot. Ami egészen addig úgy marad ameddig nem megyünk vissza a “lelkünkért”, vagy ahogy az egyházaknál mindig is működött, meggyónjuk bűneinket (értsd, fizetünk érte keményen) és meg is üdvözülünk. Az igazság az, hogy ezek a speckó képességek jelentik szerintem az egyik leggyengébb pontot a harc mechanikákban; egyszerűen nem elég hasznosak ahhoz, hogy rendszeresen használjuk őket, cserébe ilyenkor eltolunk egy hosszabb animációt, ami alatt ugyanúgy sebezhetők vagyunk, így nagy valószínűséggel rosszabbul jövünk ki a dologból mintha simán levertük volna az ellenfelet. A boss harcok sem különböznek sokban az általános gyakástól, mindegyiknek van egy mozdulatsora amit ha kiismerünk és a megfelelő pillanatban támadunk akkor könnyedén lenyomhatóak. Ettől függetlenül természetesen látványosak és menők, valamint megfelelően változatosak.

A metroidvania stílus annyiban köszön vissza, hogy a világ különböző részekre van osztva ami egy központi hub-ból érhető el. Minden területhez ajánlott egy adott képesség megszerzése, amit nyilván egy másik terület főnökétől szerzünk majd meg. Én elég kevés titokkal és csak pár gyűjtögetni valóval találkoztam, mint a lebegő gyertyatartó és genyó helyeken elhelyezett nevesített lelkek. Képességeink némi pénzmag ellenében tovább fejleszthetőek illetve repertoárunk bővíthető mindenféle trükkel, de egyik sem fogja szignifikánsan megváltoztatni az alap harcmechanikákat. Ahogyan a szintén megtalálható passzív képességek sem.

A Blasphemous egy kiemelkedő vizualitással és hangulattal megáldott remek iparosmunka, ami azonban ezenkívűl sajnos semmi olyat nem tud felmutatni, amivel beírhatná magát a stílus bibliájába. Ettől függetlenül én remekül szórakoztam vele és ha csak egy kicsivel is mélyebbre tudták volna álmodni a játékmenetet, hosszú ideig emlékeztünk volna rá.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

2 órája
2

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

14 órája
4

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

18 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

20 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

3 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

6 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

7 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==