[GC2019] Horrorkavalkád

Horrorkavalkád

siklaraSimon Klára2019.10.02. 14:00

Felhozatal tekintetében az idei gamescom is elkényeztette a horror kedvelőit, ezért ismét egy cikkben gyűjtöttük össze az olyan borzongató címeket, amelyeket ki is próbálhattunk. Ilyen volt a lélektani horror Martha is Dead és Those Who Remain, a Resi 2-t idéző Daymare: 1998, a bújkálós Follia - Dear Father, és a vérben tocsogó Blasphemous.

Martha is Dead

(LKA; LKA; PC; megjelenési dátum nem ismert)

Számomra a gamescom egyik legkellemesebb csalódása a Town of Light mögötti olasz LKA következő belső nézetes lélektani horrorja, a Martha is Dead, amely bár sok párhuzamot mutat a csapat előző játékával, egészen más módon tűnik húsbavágóan felkavarónak. A történet 1944-ben, a második világháború idején játszódik Toszkánában, előzménye pedig, hogy egy kislánynak a dajkája elmesél egy féltékenységből tóba fojtott fehér ruhás nőről szóló mesét, amely tizenöt évvel később az akkor már a háború borzalmai és lánytestvére halála miatt mentálisan sérült fiatal nő fejében összemosódik a babonával és saját tévképzeteivel. A játékos a Town of Lighthoz hasonlóan sosem tudhatja biztosan, hogy amit lát, az a természetfelettinek, avagy Irena elmeállapotának tudható-e be, így a valóság és az ő fejében lévő álomvilág közti éles ellentét alapvetően meghatározza az ezúttal is nagyrészt általunk formált történetet.

A fotorealisztikus grafikájú és lehető legvalósághűbb prezentációra törekvő demót a játékot író Luca Dalcò mutatta be, aki olyan érdekességeket említett, mint hogy a teaserben is látható toszkánai ház a valóságban is létezik, vagy hogy a főbb szereplőket megszólaltató szinkronszínészek angol, német és olasz nyelven is beszélnek, hogy a játék három szinkronnyelve közt váltogatva is mindig ugyanaz legyen a hangjuk. Mivel a kor- és valósághűségre szintén maximálisan törekvő Town of Light-ot a SOMA-hoz hasonlóan zseniálisnak tartom, amiért „sétaszimulátor” létére egészen heves érzelmeket váltott ki belőlem, Dalcò úrral szűk egyóra alatt országos cimborák lettünk. Nem tudom, pontosan mivel éri el ezt a hatást, és garantált, hogy a Martha is Dead is csak egy egészen szűk réteghez fog eljutni, és még kevesebb embernek fog csontig hatolni, de én jó eséllyel megint köztük leszek.

Those Who Remain

(Camel 101; Wired Productions, WhisperGames; PC, PS4, Xbox One, Switch; 2019 vége)

A Those Who Remain szintén egy belső nézetes lélektani horror, amelynek mélypontra került főhőse, Edward egy éjjel beveti magát az éjszakába és a találkahelyül megbeszélt útmenti motelhez hajt, hogy véget vessen házasságon kivüli kapcsolatának. Azzal nem számol, hogy Dormont városkájában az utóbbi időben radikálisan megszaporodtak a megmagyarázhatatlan eltűnések, és amint leszáll az éj, a hátramaradottakon eluralkodik a rettegés, a sötétben pedig egy bűneik által létrehívott gonosz mozgolódik, amely mindig árgus szemekkel figyel...

Edwardot irányítva túl kell élnünk az éjszakát lehetőleg úgy, hogy közben ne őrüljön bele a látottakba. A szűk félórás demóról alapvetően az Alan Wake és az It Follows cimű 2014-es horrorfilm alapötlete jutott eszembe, noha itt nem követ senki, csak túlvilági fénytől izzó tekintetű és minket bámuló árnyalakok gyülekeznek a sötétben, nekünk pedig állandóan fényforrások közelében kell maradnunk, különben végünk. Egy érdekes játékmechanika, hogy időnként szó szerint ajtó nyílik a világ alternatív létsíkjára, ami hasonlít például a Stranger Things-es Upside Downra (ami meg ugye a Silent Hillekből vette az ötletet). Ilyenkor a továbbjutáshoz odaát kell megváltoztatnunk valamit, ami aztán kihat Edward világára is, akár a jó öreg Soul Reaveres fejtörők esetében, bár a demó során azokhoz képest egyelőre jócskán egyszerűbb, feladatokat kellett végrehajtani, például valamit arrébb rakni, hogy ne állja a fény útját. Az első félórája kissé vontatott, de benne van a pakliban, hogy a Those Who Remain csak lassan indul, és a későbbiekben a tartogat pár hátborzongató meglepetést.

Daymare: 1998

(Invader Studios; Destructive Creations; PC, PS4, Xbox One; 2019. szept. 17.)

A kilencvenes évek klasszikus horrorjátékait, és azok közül is leginkább a Resident Evil 2-t idéző, váll fölötti kameranézetével azonban a 4. részre is emlékeztető Daymare: 1998 egy bájosan B kategóriás külső nézetes horrornak ígérkezik, amelynek rövid demójában a három főhős egyikét, Samet kísérhettem el otthonából a menekülést jelentő siklóvasút állomásáig. A természet lágy ölén élő és mentális betegséggel küzdő erdészünk felesége vérbefagyott holtteste fölött megfogadja, hogy bosszút áll a nyomokban Weskerre emlékeztető és őt a saját háza ablakán kihajító kétdimenziós rosszfiún, aki kedves neje életét kioltotta. A demó első felében a családi háztól a siklóállomásig vezető úton kellett a zombizálódott szomszédokat kerülgetni vagy shotgunnal arcon lőni (a tragikus fejlemények hátterében most is nyilvánvalóan egy titkos laborból elszabadult vírus áll), amely meglepően élvezetes elfoglaltságot jelentett. Üdítő váltásként az állomáson egy háromrészes fejtörőt megoldva lehetett a siklót működésre bírni, és azt kell mondjam, hogy bár a műfajt forradalmasítani biztosan nem fogja, húsz perc alapján alapján a Daymare: 1998 egész kellemes bűnös élvezet lehet a klasszikus Resik rajongói számára.

Follia - Dear Father

(Real Game Machine; Destructive Creations; PC, PS4, Xbox One; 2019 ősz)

A nekünk magyaroknak elég vicces című horrorjáték nem hagyott mély nyomot bennem, mivel a végigjátszható demója nem csak elég csiszolatlan, de tökéletesen jellegtelen is volt. A tizenkettő egytucat belső nézetes horror kategóriát erősítő Follia egy egyetemi campuson játszódik, ahová azt követően tesszük be a lábunkat botor módon, hogy egy email szerint az ott dolgozó kedves szüleinkkel valami szörnyű dolog történt. A főhős Marcus bőrébe bújva vérrel és hullákkal kidekorált töksötét szobákban és folyosókon bolyongva szerencsétlenkedtem egy öngyújtóval és egy gyorsan lemerülő zseblámpával, hogy megtaláljak egy továbbjutáshoz szükséges kulcsot, miközben véletlenszerűen bukkantak fel mindenféle szörnyszülöttek, akik elől csak bújkálni vagy elszaladni tudtam. Néhány nem túl fairnek érzett game over és rémült sikítozás helyett bosszús homlokráncolásra késztető, a semmiből érkező és idétlenül kinéző ellenfél után azzal az érzéssel álltam fel, hogy én erre ebben a formában nem vágyom, de az idén ősszel érkező játék még sokat kupálódhat a fejlesztés utolsó heteiben.

+1: Blasphemous

(The Game Kitchen; Team17; PC, PS4, Xbox One, Switch; 2019. szept. 10.)

A The Last Doort készítő spanyol pixelművészek új játéka egy egészen sötét és morbid akció-platformer, ami történetesen tegnapelőtt jelent meg, de Ghz tesztjéig be kell érnetek az én rövid lelkendezésemmel. A spanyol inkvizíció és dél-spanyolországi vallási néphagyományok ihlette borzalmak gyönyörű és tradicionális pixelart formájában elevenednek meg ebben a gótikus stílusú és metrodivaniát Dark Souls-jelleggel ötvöző platformerben.

Cvstodia világa az erkölcsi züllés korába lépett, lakói pedig szentségtörésük büntetéseképpen elkárhozott és vérszomjas szörnyetegekké váltak, akiket a bűneiért vezeklő kedves játékosnak kell bedarálnia. Ez egy olyan játék, aminek az első perceiben már egy bossfight vár, majd miután kivéreztetted a főellenfelet, mint egy malacot, a sebeiből ömlő vért a Penitent One nevű főhős a hegyes tökfödőjével fogja fel, amit utána iziben a fejére is csap. A játékmenetből kapott rövid ízelítő alapján a Blasphemous egy vizuálisan gyönyörű és rendkívül felkavaró, valamint kihívásokkal teli, de tanulható és megszokható ritmusú harcokat kínáló sötét kaland izgalmas nonlineáris pályákkal, fokozatosan megnyitható képességekkel, és egyre brutálisabb bossokkal. Ha a volt katolikus gimimben tudnák, mikkel játszom manapság..!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

6 órája
7

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

1 napja
13

Heti megjelenések

2 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

3 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

4 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

5 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

5 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

5 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

6 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

6 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

6 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

7 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

7 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

8 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

9 napja
21

Heti megjelenések

9 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

2024.04.13.
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

2024.04.12.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==