[Teszt] Exception
Eddig 0 hozzszls
ne5h
2019. August 19.
Monday 12:30
A platformer mfaj viszonylag hls jszg, hiszen nhny, vtizedek ta kbe vsett alapot kell megfelelen kivitelezni s nagy baj mr nem is lehet. A gondok akkor kezddnek, amikor a ksztk (egybknt nmileg jogosan) csavarni akarnak egyet a formuln s valami jjal, szokatlannal felrzni a zsner llvzt. Ilyenkor azonban mr jval knnyebb tvtra trni, amit az Exception is elkvet.Trtnetrl nagyon komoly mlysgekben nem kell beszlnnk, mind a jtk vizulis krtst, mind a plyk s ellenfelek megvalstst egy igen egyszer gondolat adja: az ids Joli nni az internetet bjva belefut egy hirdetsbe, amire kattintva aztn annak rendje s mdja szerint jl meg is fertzi az ezredfordul hajnalrl htramaradt Pentium III-as szmtgpt. Itt jn kpbe az ltalunk alaktott antivrus(?) katona, akinek szent ktelessge leszmolnia a krtkony programokkal.

Maga a jtkmenet is hasonlan egyszer alapokon nyugszik, fhsnk az etalonnak szmt ugrs, sprint s falugrs mell egy kzelharci tmadst is kap, ennek segtsgvel aprthatja a vrusokat. Sokkal rdekesebb a jtknak azon megoldsa, miszerint a plyk bizonyos pontjain megfelel trgyak aktivlsval magunk krl talakthatjuk az egyes plyaelemeket: az alattunk lv padlbl mellettnk lv fal lehet, trben teljesen kifordulhat allunk egy komplett szakasz, feje tetejre llhat krlttnk a krnyezet s gy tovbb.Az egybknt rdekesnek hangz koncepci 2 ersen megkrdjelezhet fejleszti dntsen boltik meg. Az els, hogy a jtk alapllapotnak tartja a speedrunt, lvn minden plyn folyamatosan ketyeg egy stopper, ami a teljestshez szksges idnket mri, radsul a plyk vgn mg ranglista is vr minket. rtelemszeren minl gyorsabban vgznk, annl jobb rtkelst kapunk. Amire egybknt azrt van szksg, mert az rtkels sorn kapott csillagok felhalmozsval tudunk j tmadsformkat megnyitni a karakternknek. Ez nem is nmagban jelent problmt, hanem a msodik ponttal prhuzamba lltva.

A msodik pedig az, hogy a kpessgek fejlesztshez specilis trgyakat kell gyjtennk, amik termszetesen nem az idelis ton vannak elszrva, teht ezek megtallshoz bizony el kell idznnk a plykon. Ami azt eredmnyezi, hogy rosszabb idvel teljestjk ket, teht ksbb tudunk egy-egy j kpessget megnyitni. Radsul a plyaelemek elmozgatsa csak egyirny folyamat, vagyis ha mr trtnk egy ilyen "ellenrzponton," nincs lehetsgnk visszamenni egy korbbi szakaszra, csak ha az egsz plyt jrakezdjk. Kicsit 22-es csapdja rzsem volt az egsz megoldstl.Az sem segti el az Exception pozitv megtlst, hogy az alaptletnek szmt plyaelem forgats sorn a kiindulsi mozgsunk s mozdulatunk megmarad, ez pedig sokszor azt eredmnyezi, hogy a vlts utn nincs lehetsgnk korriglni. Mirl is van sz a gyakorlatban? Eljutunk egy pontra, ahol a lebeg kapcsol aktivlsval az eddig lbunk alatt lv platform 90 fokban elfordulva egy falat kpez, amire fel kne ugranunk. Viszont mi rossz oldalrl (rtsd, nem abbl, amit a fejleszt meglmodott) aktivljuk a kapcsolt, gy a fal a htunk mg kerl, mi pedig kizuhanunk a semmibe, mivel az ugrs sorn szerzett rpplynk megmarad, fggetlenl attl, hogy krlttnk a krnyezet hogyan vltozik.

Mindezek mell rkd jtktermi ltvnyvilgot s illeszked zenei krtst is kapunk, ezen a tren teht nem kell szgyenkeznie az Exceptionnek. A mozgkpes anyagokon elsre soknak tn prgs-forgs s stroboszkpszer villdzs a gyakorlatban sokkal kevsb fraszt; persze ha valaki nagyon rrez a rohanglsra (br a fentiek tkrben ez nem tnik kimondottan knnynek), akkor valban egy extra terhelst kap az idegrendszernk.Az Exception els rnzsre rendelkezik annyi egyedisggel, hogy egy gretes platformernek nzzk, vgeredmnyben azonban pont az a kivtel, ami ersti azt a bizonyos szablyt. Ha valaki ennek ellenre is ki lenne hezve egy kis ugrlsra, akkor szerencst prblhat vele, azonban knnyen tallni nla jobb kpviselt is a palettn.

5/10