[Teszt] Etherborn
Eddig 2 hozzszls
ne5h
2019. jlius 26.
pntek 07:03
A mvszjtkok mindig is klnleges "llatfajt" jelentenek, hiszen az alapvet keretek mellett az alkot nmileg szokatlan mdon prbl meg egy zenetet kzvetteni, ha pedig ezzel nem vagyunk egy hullmhosszon, knnyen csorbulhat a produktum megtlse. Az Etherborn esetben ez csak rszben ll fenn, a jtk sajnos ms ponton is orra bukik.Minden egy fval kezddik, ami vlhetleg a Tuds fjnak helyi megfelelje, ugyanis egy rajta/benne l entits folyamatosan beszl hozznk, prbl elmeslni egy trtnetet. A foszlnyokban adagolt histria az elrehaladsunk sorn bontakozik ki, azonban vgig annyira sejtelmes marad, hogy bizonyos pontig a befogadn mlik, hogyan is definilja a hallottakat.

Sokkal rdekesebb a jtk valdi jtkmenete, mely alapjaiban egy minimalista logikai platformert testest meg, a feladvnyok sorn azonban a krlttnk lv krnyezetet kell felhasznlnunk. Arrl van ugyanis sz, hogy az egyes plyk kialaktsnl bizonyos pontokon kpesek vagyunk akr a falakra is felszaladni, ezltal megvltoztatni, milyen irnybl is hat rnk a gravitcis vonzs, ezltal pedig j tvonala jnnek ltre.Kicsit olyan az egsz, mint amikor a Fez sorn forgott a vilg krlttnk, az Etherborn azonban az izometrikus nzet miatt ms trrzetet nyjt, ez pedig nha pont sajt maga ellen dolgozik. Sokszor knny a ltszg miatt elvteni egy-egy ugrst, illetve nehezen felmrni, pontosan merrl is kne egy feladatot megkzelteni. A dolgon az sem segt, hogy a betekintsi szg csak minimlis szinten mdosthat, ezrt el kell fogadnunk a fejlesztk ltal szabott korltokat ezen a tren.

Ezt ellenslyozand, maga a jtk egyltaln nem hossz, az 5 plya egyenknt legfeljebb 15-20 percet vesz ignybe, feltve ha a fentebb emltett aprsg mellett rjvnk az egyes feladvnyok nyitjra. Az els vgigjtszs utn kapunk egy New Game + mdot is, itt azonban csak a feladvnyok megoldshoz szksges trgyak kerlnek ms, nehezebben elrhet helyekre, de ennl nagyobb vltozsra nem kell szmtani.A minimalista megkzelts a jtk dizjnja mellett a zenei oldalon is rzkelteti magt, nincsenek bonyolult, tlkomponlt bettek, a teljes felhozatalt szp magyar kifejezssel lve "chill zennek" lehetne nevezni, amit az ember akr akkor is hallgathat, ha ppen lazulna egy kicsit.

Az Etherborn koncepci szintjn mindenkppen rdekes, sajnlatos mdon azonban a fejlesztk vagy nem tudtak, vagy nem akartak tbbet kihozni belle, gy mire belerzdnnk az egyedi vizulis ltvnyba csomagolt feladatokhoz, mr a vgre is rtnk a jtknak. Ez pedig csak azrt sajnlatos, mert apr hibi ellenre egyedi alkotsrl beszlhetnk, ami ppen csak ideig-rig kpes lektni az rdekldket.

6/10

Etherborn | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One, Switch
Kiad: Altered Matter | Fejleszt: Altered Matter
Megjelens: 2019. jlius 18.

jl 30., kedd 0:07 #2
Vlasz Lacek92 (#1) zenetre
Nekem meg egy PSV jtk, amit forgatok reggel ta a fejemben, de csak nem akar beugrani...
"This is our time to medicate..."
[3] Lacek92
jl 29., htf 19:55 #1
Nekem errl a jtkrl egy rgi PS1-es kedvencem, a Kula World jut eszembe. Azta sem tallkoztam annyira addiktv puzzle-solving jtkkal.