[Teszt] Paper Dolls Original
Kapcsold jtk: Paper Dolls (ps4)
Eddig 0 hozzszls
Gamer365
2019. July 23.
Tuesday 13:35
Kezdjk azzal, hogy kt Paper Dolls jtk elrhet jelenleg a klnbz platformokra, egy lltlag bn rossz VR verzi s a nemrg bemutatott Original. A Paper Dolls VR tavaly mjusban jelent meg Steamen, majd PSVR-ra oktberben, az j, nem (felttlenl) VR vltozat pedig idn prilisban PC-re s jniusban Xbox One-ra s PS4-re. Mi most a PS4-re megjelent nem-VR verzit prbltuk ki. Az eredeti kiads technikailag annyira rossz volt, hogy rdemben senki nem foglalkozott mssal, csak azzal, hogy ki volt az a tehetsgtelen nyomorult, aki kitallta, hogy lpkedni a Move kontrollerek ravaszval kell. Ezen mg tllendltek a kritikk, de a tragikus felbontson, olcs kivitelezsen s a glitcheken mr nem lehetett. Nyilvnval, hogy senkit nem rdekelt a sztori, ha technikailag irnythatatlan a jtk, plusz annyira stt a jtk, hogy a tovbbjutshoz szksges elemeket sem lehet ltni.Na, az Original legalbb az irnytsi gondokat kiiktatta, ezzel egytt mg mindig indokolatlanul stt a krnyezet, noha ab start zseblmpval kezdnk neki s a gyertykat meg lehet gyjtani. Ha tallunk gyuft. A sttsg bven tlmutat a hangulatkeltsen, a mindenfle trgyakat s dokumentumokat nagyjbl csak azrt lehet megtallni, mert ha pont rjuk nznk, vilgtanak. De csak akkor. Ahhoz viszont kiss elnagyolt a grafika, hogy pixelrl pixelre vgignzzk, htha van valami, ami amgy rdekes vagy hasznos. Mrpedig a trtnetet mshonnan nem nagyon fogjuk megtudni, mint a szthagyott cetlikbl. A VR szett ebben a verziban opcionlis, de abszolt nem javasolt, mindssze annyit ad az lmnyhez, mintha mozivsznon jtszannk, csak ugye gyalzatos felbonts mellett. Hagyomnyos mdon a grafika sem szrny, DualShock kontrollerrel pedig teljesen rendben van az irnyts. (Kivve, amikor egyszerre kne lenyomni a krt s a ngyzetet. Azt nem tudom, hogy gondoltk.) A textrk kiss elnagyoltak, a bevilgts gyenge, nhol teljesen rszlettelen az egsz, de sszessgben vgl is hangulatos az atmoszfra.Valsznleg a tvol-keleti mili miatt. A hz egybknt Csing-korabeli, amivel, legalbbis mi, itt Eurpban, Tvol-keleti Tanulmnyok nlkl nem megynk sokra; Kna utols csszri dinasztija 1644-tl 1912-ig regnlt, ez gy azrt kellen tg intervallum, de aki behatbban ismeri a knai trtnelmet s kultrt, a berendezs, ruhzat s rsos dokumentumok alapjn nyilvn be tudja lni, hogy nagyjbl mita ksrtenek arrafel a felbukkan szellemek.

Tulajdonkppen ez az egyetlen kiemelked aspektusa a Paper Dollsnak. A viszonylag egyedi enterir (azrt nem vittk tlzsba) s kulturlis httr, illetve az eurpai szemmel kiss egzotikusabb lgkr. Egybknt abszolt tlettelen s kifejezetten unalmas. Pedig tele van fejtrkkel, nem is kifejezetten rosszak (kivve azok, amelyek igen, vagy amelyek knaiul vannak), de valahogy temtelen az egsz. A temp pedig kibrhatatlanul lass.Szerencse, hogy lehet sprintelni, de kifejezetten szerencstlen, hogy csak 3 msodpercig. gy klnsen bosszantv vlik, mert sok esetben nem rtana igyekezni a fhsnkkel. Mk, hogy a szellemeknek nem jut eszkbe benzni az asztal al… Egybknt a szoksos dramaturgia s plyaszerkeszts adja magt. Aprop, idegest dolgok. Az ajtk hangja. Tekintve, hogy baromi sokat kell nyitogatni ket a labirintusszer, gyakran egymsba fut trelrendezs miatt, lehetnnek vltozatosabbak a hanghatsok. A tbbi hang pedig annyira jellegtelen, hogy tz perccel a jtk utn is nehz felidzni, hogy milyen volt a zene, vagy volt-e egyltaln. Nyilvn volt, csak teljesen felejthet. Menteni viszont ne felejtsnk el, nincs auto-save s csak egy helyen lehetsges. Ez amgy jpofa, egszen old-school megolds.A trtnetre visszatrve, Yang Ming-Yuan (vagyis mi) autbalesetet szenved a kislnyval, Mollyval s mikor felbred, egy lefejezett hullval tallja magt egy szobban. Termszetesen azonnal a kislny keressre indulunk, az ajtk viszont masszv (s jl megklnbztethet) zrakkal lljk az utunkat. Egy tbbelemes puzzlival nyit a jtk, kzepesen kreatv, nem kifejezetten nehz feladvnnyal, amely az alapvet mechanika s logika megismershez megfelel. A fenyegetettsg-rzs viszont hinyzik, ahogy brmifle utals arra, hogy hol vagyunk s egyltaln mirt. A naplbl egyrtem, hogy valami mentlis betegsggel kzdnk, Molly is megkrdezi mg a bevezetben, hogy bevettk-e a gygyszereinket, de ez valahogy elg szerny motivci, hogy elinduljunk. s sajnos a ksbbiekben sem rasztanak el minket rdekfeszt rszletekkel.Egy kellen romos, stt s lepusztult hz rgi, knai relikvikkal, vzkkal s fali krpitokkal alapveten hangulatos. De a feszltsg fenntartshoz nem elg, hogy nha a nyakunkba ugrik egy egybknt jl kivitelezett szellem, amit radsul QTE elven ksztethetnk megfutamodsra. Valahogy az egsz jtk nem ll ssze, nincs dinamika, repetitv a krnyezet s nagyon lassan fejldik a trtnet, amit amgy lehet, hogy rdemes lenne megismerni. Csak nekem speciel nem volt kedvem addig vnszorogni a folyoskon krbe-krbe, hogy brmi rdemi progresszit felmutassak. Nem mellesleg elvileg a jtknak nincs is vge a sztori szempontjbl. Az ilyesmit, mrmint, hogy a jtk epizodikus vagy tbb rszbl ll, illik azrt egyrtelmen kzlni a jtkossal, mieltt elkrnk tle akrmennyi pnzt. Jelen esetben csak 14 eurt, de akkor is.

AliceWake

Paper Dolls adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2019. Jul 25.
Kategria: Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
5
Ami tetszett
- Tvol-keleti mili
- Sok puzzle
Ami nem tetszett
- Ismtld krnyezet
- Ignytelen jump scare-ek
- Gyenge trtnetvezets
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

0 | [Teszt] Paper Dolls Original

Milyen az, amikor egy Csing-korabeli tvol-keleti hzban ragadunk sok-sok szellemmel, s kevsb szellemes fejtrkkel? A Paper Dolls Original ezt a felllst prblja meglovagolni, s rszben sikerl is neki. Miben nem hast a jtk? Ezt a tesztnkbl kidertheted!
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba