[Teszt] Dragon Quest Builders 2
Kapcsold jtk: Dragon Quest Builders 2 (ps4)
Eddig 13 hozzszls
Gamer365
2019. July 21.
Sunday 16:07
“Be van fejezve a nagy m, igen./ A gp forog, az alkot pihen.” Ennl az idzetnl semmi nem rzkelteti jobban mit reztem akkor, amikor az els szigetet meghdtottam a Dragon Quest Builders 2-ben. A magok elvetve, a kertem nvnyekkel teli kis lugas. A vroskm szp nagy, vannak hzak, bennk a szobk dizjnosan berendezve. A madrijesztk fellltva mindenhol forms kis telkeken teremnek a nvnyek, a tbortznl kszlnek az telek.
Az embereim szorgosan dolgoznak, mindenki tudja mi a dolga. Idm van, mgis valami visszatart attl, hogy folytassam a sztorit. Ezernyi dolgot lehetne mg tenni, szpteni, kiigaztani, de mgis, j rzs htra dlni, gynyrkdni abban, amit ltrehoztam, s j gazda mdjra csak nzni, ahogy az egsz, amit nullrl felptettem llegzik, l, mozog. Motivl persze, hogy tovbb fzzem a trtnetet, vrnak mg ismeretlen szigetek, tervrajzok s clok, a folytats semmihez sem foghat rzse megvan, n mgis csak elgedetten htra dlk. Szuper jtk ez!De kezdjk az elejn! A legels pillanatban a hamistatlan Dragon Quest hangulat s vilg ragadott meg. Nem titok, mindig is brtam a szrit, de a DQXI annyira beszippantott, mint kevs videojtk. s akkor most itt egy teljesen ms stlus spin-off, ami ugyanabban a trtnetvonalon jtszdik, mint a XI. rsz!? Ide vele! Ahogy a Builders 1 a DQ els rszre ptett, gy most a msodik epizd a DQ2 sztorijt folytatja, rdekesen s sokat hozz tve a DQ univerzumhoz, valamint az Eldrick-tetralgihoz. A pusztts istene Malroth legyzetett Eldrick leszrmazottai ltal. Ezutn jvnk mi, az ptk, akinek a feladata, hogy szembe szlljon a Malroth s Hargon megmaradt kvetivel. A felts j, persze ha nem ismered a DQ2 vilgt az sem baj, a sztori teljesen nllan megll a lbn.A DQB2 nem a sztoritl lesz igazn kivl, ez csak segt, hogy a DQ fanokat megnyerje magnak. A DQB sorozat klnlegessge, hogy profin egyesti a klasszikus JRPG s a Minecraft legjobb elemeit. Sokig elkpzelni sem tudtam, hogyan lehet ezt a kt stlust grdlkenyen tvzni, de a vgeredmnyt ltva azt kell mondanom tkletesen sikerlt. A jtk els fl rja minden ktsgemet eloszlatta. A jtkmenet az elz epizdhoz kpest sokat fejldtt. Egy-egy sziget meghdtsakor nem kell szinte nullrl jra kezdeni az jabb helysznt. A msodik rszben szinte minden kpessgnk s eszkznk megmarad, gy egyre nagyobb s impoznsabb birodalmat pthetnk fel.

Az elejn, amikor hajtrttknt megrkeznk a szigetre, persze mg sz sincs birodalomrl. St, gyakorlatilag nullrl kezdnk, s az els pr rban a jtk elg szorosan fogja a jtkos kezt. Ez a tanuls idszaka: alapok elsajttsa, eszkzhasznlat, tervrajzhasznlat, kisebb kldetsek, az anyag s eszkzbeszerzsek mikntjt ismerhetjk meg. Ez a profiknak taln sok - illetve tl hossz - lesz, msoknak viszont lds. Van egy vltpont, kb. amikor megkapjuk a vgtelen trolkapacits zskot. Onnantl kezd kinylni a jtk s egyre nagyobb szabadsgot kapunk. m a szabadsg soha nem vlik partalann. Mindig van egy jl meghatrozott cl, amit el kell rni, hogy tovbb lpjnk. Az elejn mg egyszerbb dolgok, mint pld. egy szoba vagy hzik felptse s berendezse, saltatermeszts miegyms, hogy aztn jjjenek az egyre komplexebb feladatok.A DQB2 amellett, hogy tkletes hozza a Minecraftra jellemz kreativitst, egyben egy vrbeli JRPG. Mondjuk nem azrt mert olyan komplex vagy eredeti harci rendszere lenne. Egyszer folyamatos a harc, inkbb funkcionlis, de teljesen j, szintlpssel, fejleszthet fegyverekkel stb. JRPG jellege a teleplsek s az eszkzk fejlesztsben cscsosodik kik igazn. Hihetetlen lvezetes, amikor ellltunk vagy megtallunk egy alapanyagot vagy tervrajzot, felptnk egy hzat, megoldunk egy kldetst, vagy pp tovbb nveljk terletnket. Bontunk s ptnk. Terveznk, kiviteleznk, aztn nzzk, ahogy az egsz elkezd mkdni. Az emberben vezredek ta bele van kdolva az alkots s teremets semmihez sem foghat vgya s rme. s a DQB2 ezt az rzst ragadja meg s elgti ki. Ebben rejlik a jtk ereje. Az 50 rs sztori, az egyre vltozatosabb s rdekesebb kldetsek, az els rszhez kpest sokkal intelligensebb NPC-k (harcolnak, kzdenek, tevkenyek), a gazdag tartalom csak ahhoz kellenek, hogy ne fulladjon unalomba, s megmaradjon a motivci. s ezt profin csinlja a jtk.

A Switch verzirl

Ha valahov, ht a Nintendo Switch platformjra tkletesen illeszkedik a Dragon Quest Builders 2 jtkmenete s lmnycsomagja. s min meglepets, a program csodaszpen muzsikl a hordozhat gpen. A kp les, a jtkmenet folyamatos, az egsznek van egy letisztult hatsa - persze ebben benne van az is, hogy a nagygpes ltvnyhoz kpest pr effekt vissza van fogva. A karaktermodellek, a textrk (anyagi hatst ad ruhk pl) viszont eszmletlen jl festenek a kezedben, s az irnytssal sincs gond, amitl kicsit szintn tartottunk. Csak hogy a problmkat se rejtsk vka al: a program meglehetsen sokat tlt els indtsnl, durvbb helyzetekben picit meg tudjuk azrt trni a motor folyamatossgt, s ht soha jobbkor nem jhet az ersebb aksival rendelkez Switch - a program mellett ugyanis szalad az id, s peregnek lefel az akku zemidejt jelent szzalkok is. Ja s mg valami: ltta valaki azokat az apr betket a handheld zemmdban, mieltt a felhasznli felletet jvhagytk? - mcmacko
Audiovizuls oldalrl voltak azrt fenntartsaim. A grafika nyilvn nem r fel egy fsodorbeli DQ jtkhoz, de azrt szp. A zenknl ugyanez, nagyon jk, mert a sorozatban megismert dallamokat hallhatjuk viszont, m a midi hangszerelstl mg mindig nem tudtunk megszabadulni. Nekem hinyzott a szinkron is, sokat hozztett volna a hangulathoz.

Ahhoz a hangulathoz, ami egybknt tkletes. Megvan benne a DQ epizdok egyedi s stlusos hangulata, a nyugalom, a meseszersg, a jtkossg. Egy igazi nagybets jtk, egy olyan alkots, ami szrakoztatva pihentet. n mindenkinek csak ajnlani tudom a DQB2-t, akik vgynak egy kreatv, lvezetes kalandra.

Veres Miki

[27] Rotten
Jul 23., Tuesday 17:14 #13
Vlasz mcmacko (#8) zenetre
Szerintem az adott jatekos igenyei nem befolyasoljak az adott jatek szolgaltatasait.
Ami tobbet nyujt az tulmutat a masikon, akarhonnan nezi az ember.
[27] arpi0912
Jul 23., Tuesday 9:36 #12
Vlasz Rotten (#6) zenetre
Hiba ha bottal se piszklnm s taszt.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
[36] kis
Jul 23., Tuesday 9:07 #11
Sajnos a harc mg mindg gagyi, de megrtem valamennyire, mert nem errl szl a jtk.
Jul 23., Tuesday 8:47 #10
Vlasz Kester (#5) zenetre
Igen, btran.
[33] backstab
Jul 22., Monday 23:23 #9
Vlasz Kester (#5) zenetre
Mindenkppen.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Jul 22., Monday 23:20 #8
Vlasz Rotten (#6) zenetre
Attl fgg, hogy ki mit keres a stlusban.
"This is our time to medicate..."
Jul 22., Monday 23:20 #7
Vlasz Kester (#5) zenetre
Szerintem btran.
"This is our time to medicate..."
[27] Rotten
Jul 22., Monday 19:20 #6
Vlasz arpi0912 (#4) zenetre
A Minecraft egy csoppet tulmutat ezen.
[9] Kester
Jul 22., Monday 14:18 #5
Vlasz backstab (#3) zenetre
Szval ha kimaradt az els, rdemesebb ezzel kezdeni?
[27] arpi0912
Jul 22., Monday 9:37 #4
Ezerszer inkbb ez mint a minecraft, ha mr ilyen ptgets jtkrl beszlnk. A DQ hangulata megvan, s gy szmomra sokkal fogyaszthatbb.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
[33] backstab
Jul 21., Sunday 23:36 #3
Az els rszt is imdtam, de ez sokszorosan fellmlta. Gyakorlatilag az sszes idegest rszletet kigyomlltk, amit utltam az eldben. Tbb darabot is lehet egyszerre craftolni ugyanabbl a trgybl (vgre). A fegyverek, szerszmok tbb nem kopnak. A kalapcs s a fegyver kln gombra kerlt. A zuhansba nem lehet belehalni. A 3D tervrajzokon pontosan lehet ltni, mit hov kne rakni. Trkp nzetben brmelyik utazsi ponthoz lehet teleportlni. Siklerny. Aut. FENEKETLEN ZSK! Egyszval minden rszletn ltszik: olyanok alkottk meg, akik rengeteget jtszottak a DQB-vel, s szerettk volna mg jobb tenni. Pl. a jtkosok hinyoltk az els rszbl a vzesseket, ht beleraktk. Mirt ne? Dbbenetes mennyisg tartalom van ebben a 2 GB-os kis jtkban (az eldje alig 700 MB volt).
Kt dolog zavart egy kicsit:
-Iszony sok a duma. Igaz, a szvegek jpofk, humorosak, de nha 20-30 gombnyomsba is belekerl, hogy egy prbeszden tvergdjek. Tudom, japn jtk...
-A jtk iszony hosszan "fogja a kezed". Gyakorlatilag a tutorial rsz minimum 20-25 ra, tugorhatatlanul. Ez persze azokat zavarja majd igazn, akik rojtosra jtszottk az els rszt.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Jul 21., Sunday 19:41 #2
A nyri bdzsbe nem fog belefrni, de listra tettem - csatlakozva az alattam szlhoz: ebben benne van az a hangulat / bjos univerzum, amit a Minecraftbl hinyolok
And since you asked: no. It's massive.
[3] Lacek92
Jul 21., Sunday 19:00 #1
A minecraft ugyan nem tudott komolyabban behzni, a DQ jtkokat nagyon szeretem, mindenekeltt a hangulatuk miatt, az pedig gy tnik, itt is adott, teht minden bizonnyal ez kapni fog egy eslyt. Csak ne lenne ennyire brutl hossz backlogom...
Dragon Quest Builders 2 adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Namco
Fejleszt: Namco Bandai
Megjelens: 2019. Jul 12.
Kategria: Stratgia
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+ kivl jdonsgok
+ alkots s teremts rme
Ami nem tetszett
- lassan indul be
- midi zenk, nincs szinkron
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

13 | [Teszt] Dragon Quest Builders 2

Milyen a Dragon Quest, ha a hagyomnyos RPG kalandok helyett (mellett) a Minecraft ltal meghonostott ptkezst keverjk ssze a (mg mindig) nagyon megkap Dq univerzummal. A krdsre most mr msodszor kapunk vlaszt, s az eredmny kifejezetten remek. Teszt.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba