[Teszt] F1 2019

F1 2019

Gamer3652019.07.01. 22:55

Talán három kört végig tudok nézni. Többre biztosan nem lesz időm. Meg kéne csinálni már azt a szekrényajtót, aztán a gyerekekkel irány a játszótér. De még úgyis alszanak, most 14 óra, 10 perc múlva kezdés. Egy kis harapnivaló bekészítve, elindul a felvezető kör, jöhet a rajt, aztán az a három kör, elég is annyi, a tavalyi verseny is unalmas volt. A rajtot azonban nem lehet elszalasztani. Szépen fel is állnak az autók, a lámpák elalszanak. De mi történik! Az első kanyar, karambol, jön a safety car, borul a stratégia, mi lesz itt kérem! Menni kéne, de most már megvárom, hogy visszamenjen a biztonsági autó, és újra rajtoljanak. Meg is van, előzgetés, stratégiaváltás. Még egy kört megnézek - már tíz kör óta ezt mondom, de mindegy -, aztán tényleg jöhet az ajtó. Erre nem elkezd esni az eső! Káoszfutam! Oké az ajtó várhat, a gyerekek meg kibírják azt a 40 percet, úgyis lement már a verseny fele, hát akkor a másik felét már csak a végégig nézzük…

Tavasztól őszig kéthetente valahogy így telnek a vasárnap délutánok (néha reggelek) már vagy jó harminc éve. És valószínű a következő harminc is így fog telni. Lehettem vagy hatéves, amikor nagyapámmal megnéztem az első F1-es futamokat. Felejthetetlen versenyek tanúja voltam, drámáknak, katarzisoknak és könnyeknek.1997 Magyarország, 1998 Belgium, 2011 Kanada, és még sorolhatnám a legendás futamokat. Élőben láttam a Senna-Prost párbajt, illetve olyan tragikus eseményeket, mint előbbinek a halála. Ilyen előzmények után adná magát, ha nem csupán nézném, de játszanám is az F1-et, ötvözve az egyik kedvenc szórakozásomat a másikkal. Valahogy eddig mégse mozgatott meg a téma. Volt egy olyan előítéletem, hogy azt a hangulatot, amit egy igazi F1-es futam adni tud, egy játékban nem lehet visszaadni. Tévedtem.

Picit féltem ettől a teszttől. A Codmasters F1-es szériája már tízéves, így lelki szemeim előtt megjelentek a sorozat elszánt, profi rajongói, akik tökéletesen ismerik a teljes szériát, és vágnak minden apró újdonságot. Mit mondhatnék nekik én!? Talán az új belépő szempontja érdekes lehet, illetve megpróbálhatom megfejteni, hogy miért és hogyan lett a sorozat majdnem tökéletes. Egy olyan versenyjáték, ami nem csupán az F1 sorozat eddigi rajongóinak kiváló választás, de azoknak is, akik egy minőségi versenyzős élményre vágynak. A félelmemet egy másik tényező is táplálta: vajon a kezdők is neki állhatnak az F1 2019-nek vagy ez egy profiknak készült a program? Az F1 2019-ben figyeltek erre. A játék egyszerre szól az új belépőknek és a profiknak.

Fokozatosság. Ez volt nálam az F1 2019 kulcsszava. Jellemző, hogy amikor először rajthoz álltam az ausztrál pályán, fél kört nem tudtam megtenni. Próbálkoztam, próbálkoztam, de az eredmény nevetséges volt. Vagy egy megpördülés, vagy egy akaratlan szabálytalanság, esetleg egy vezető szárny letörése vetett véget a versenyemnek. Az első alkalommal, amikor végig mentem - utolsóként, 15 másodperces hátránnyal, de megpördülés, sérülés és szabálytalanság nélkül - úgy örültem, mintha nyertem volna. Mert a játékban volt valami, egy olyan hangulati és játszhatósági elem, amiért nehéz volt letenni. Mivel a 20. hely azért nem nevezhető vonzó perspektívának, elkezdtem megnézni mennyire gondoltak a kezdőkre. Szépen kikapcsoltam a szabályokat, a sérülést, bekapcsoltam minden vezetéssegítő elemet, és neki álltam annak, amit az elején kellett volna: tanulni. A játék pedig ebben partner volt és szépen fogta a kezemet. A segítségekkel és egy kis gyakorlással egyre kevésbé volt nehéz ott maradni az ideális íven, fékezni, kigyorsítani, manőverezni. Alig egy óra múlva ráéreztem az egészre és elkezdtem élvezni a dolgot. Megvolt a sikerélmény. A kvalifikációt már nagy előnnyel nyertem egy Alfa Romeóval, és elsőként kezdve szépen behúztam életem első versenyét. Egy dolog azonban még mindig hátra volt. Ha nincs előttem senki, akkor jól megy a játék, de mi van, ha előzni kell? Elkezdtem tehát egy versenyt az utolsó helyről. És ekkor éreztem rá, mennyire jól adja vissza az igazi F1 hangulatát a játék. Az érzést, ahogy üldözöl valakit, a feszültséget, ahogy a pilóta keresi a pontokat, hogy előzni tudjon, beáll szélárnyékba, a másik kétségbeesve próbál védekezni, ember és technika összecsap, kerék a kerék ellen megy a két autó, és nem tudod mikor lesz az a pillanat, hogy az egyikük hibázik, és kenődnek 250-nel fel a falra mindketten. A játékban minden egyes előzést, manővert, meg kell tervezni, át kell gondolni és hiba nélkül kell kivitelezni. Mert ez F1, nem rally, nem Forza és nem is GT. És ahogy jöttek a sikerek, úgy bátorodtam fel. Bekapcsoltam a szabályokat, a törést, majd következett a többi vezetést segítő elem kikapcsolása. A tanulás lassan véget ért és ezzel még teljesebbé tettem az F1-es élményt. Igazi F1 pilóta lettem.

Ezen a ponton kinyílt a teljes játék, én pedig csak kapkodtam a fejem. A tartalmi rész - a sorozat eddigi hagyományaihoz hűen - egészen pazar. Számtalan bajnokság, karrier lehetőség áll előttünk, ezernyi feladattal és kihívással, akár kisebb bajnokságokat is csinálhatunk, hogy aztán neki fussunk egy teljes szezonnak. Itt elérkeztünk két fontos újításhoz. Ezúttal az F1 járgányok mellett a 2018-as F2-eseket is választhatjuk, sőt a karriernél ezeket a futamokat is le kell nyomni. Az F1 és F2 mellett itt van újra a Legends opció, ahol a F1 történetének legjobb autóit próbálhatjuk ki. Egészen varázslatos élmény volt beülni Senna McLaren MP4/4-be, Mansell 1992-es Williams FW14-ébet, vagy Jenson Button 2009-es Brwan GP-jébe, csakhogy a kedvenceimet említsem. A DLC-t letöltve pedig magának Sennának és Prostnak az irányítását is átvehetjük, és újra élhetjük a két legenda párbaját. A régi autókat egészen érdekes volt vezetni, teljesen más vezetéstechnikát igényelnek. Az egyetlen furcsaság, hogy bajnokság esetén a legendás autók egymás ellen versenyeznek, ami számomra levont az élményből, sokkal jobb lett volna a régi szezonok teljes mezőnyét lemodellezni, de persze az lehet, már egy másik játék lenne.

Ritka pozitív élmény volt az F1 2019. Hihetetlen élvezetes és tartalmas az anyag. A karrier mellett a fejlesztési rendszerben is fantasztikus mélységek rejlenek. Akik az F1 tech-pornó részét szeretik azok is szépen el tudnak mélyülni a beállításokban, kerék, ERS, DRS és az ég ki tudja mennyi féle dologban. Grafikailag a játék hozza az elvárt szintet. A pályák és az autók gyönyörűek, a visszajátszásnál az avatatlan szem azt gondolhatja igazi F1-es futamot lát. Az emberi szereplőkön lehetne talán egy kicsit fejleszteni. Az F1 2019 bizonyosan nem egy tökéletes F1 szimulátor. Szerencsére nem is akar az lenni. Ellenben egy kiváló versenyjáték, ami tökéletesen hozza a száguldó cirkusz hangulatát, életérzését. Ennél többre pedig nincs is szükség.

Veres Miki

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 órája
7

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==