[Teszt] Lovely Planet 2: April Skies

Lovely Planet 2: April Skies

siklaraSimon Klára2019.06.27. 17:00

Cuki FPS? Nem sok ilyen van, de a QUICKTEQUILA 2014-es játékának folytatásában ultrarelisztikus grafikával megjelenített náci katonák másvilágra küldése helyett egy absztrakt formákkal teli pasztelles világban ugrabugrálhatunk mérges kocka ellenfelek lövedékei elől fülbemászó dallamokra. Ez dióhéjban a Lovely Planet 2: April Skies.

A Lovely Planet 2 sorszáma ellenére a kis indie csapat negyedik Lovely Planet játéka, 2016-ban ugyanis kiadták a Lovely Planet Arcade, majd egy évvel később a Super Lovely Planet cimű két spinoff részt is. A második rész a 2014-es Lovely Planet csiszoltabb és nehézségét tekintve jóval hozzáférhetőbb változata, amelyben öt világ másodpercek alatt teljesíthető kis pályáin kell a lehető leggyorsabban eljutnunk a végcélt jelző lila oszlophoz. Ezt igyekszenek megnehezíteni a ránk indokolatlanul zabos piros kockafejek, akik szakadatlanul köpik ránk a lövedékeiket, és akiket mind hatástalanítanunk kell nyomi kinézetű fegyverünkkel a pálya sikeres teljesítéséhez, miközben csapdák vagy elhibázott ugrások is végezhetnek velünk. Az egyes pályák abszolválása egyébként nem különösebben nehéz (ezt az első rész kedvelői közül páran fájlalják is - én nem játszottam vele), a hangsúly azonban a hogyanon van.

A képernyőre olykor japán feliratokat hányó és a szakadékba zuhanást ordas LOL felirattal értékelő program varázsát az acsik, titkok és a lehető legjobb értékelés hajhászása adja. Még az összetettebb pályákon sem nagy kunszt az útvonal és a helyes időzités begyakorlása, meg persze az ehhez szükséges több (egyre több) próbálkozás után végigszaladni. Az izgalmak ott kezdődnek, amikor próbálsz minden pályán olyan gyorsan végigmenni, hogy megkapd a maximális háromcsillagos értékelést, vagy amikor nekiállsz keresni a kis zöld ellenfeleket, akiket lelőve titkos pályákat nyithatsz meg. Az faék egyszerűségű és viszonylag hasonló, ugyanakkor roppant színes és pszichedelikus kis helyszínek rövidségük mellett azért sem válnak unalmassá, mert a Lovely Planet 2 elképesztően pörgős, és ha meghalsz vagy máshogy hibázol, egy szempillantás alatt vissza is kerülsz az elejére, hogy újra nekiugorhass.

Színesítik az alapvetően minimalista összképet az olyan fokozatosan bevezetett jópofa játékmechanikák is, mint a “barátságos” kék kockák, akikre nem szabad lőni, a lebegő és egy idő után a súlyunk alatt lezuhanó platformok, vagy a váratlanul felröppenő almák, amiket ha nem lövünk le a levegőben, mielőtt földet érnének, már jön is a game over. A játék mesteri szinten elsajátítását talán mégis az nehezíti meg leginkább, hogy bár rendkívül fürgék és mozgékonyak, már-már balett-táncoshoz hasonlóan légies mozgásúak vagyunk, nincs célkeresztünk, ezért a pontos lövések is komoly precíziót és szorgos gyakorlást igényelnek, márpedig az értékelésnél a gyorsaság mellett a pontosság is számít. Szerencsére így sem kell órákat töltenünk egy-egy pálya kimaxolásával, hiszen tényleg csak pár másodpercesek, ráadásul a haladást sem gátolja, ha csak simán teljesitettük a rekordidő felállitásával és egyéb részletekkel nem foglalkozva, igy a Lovely Planet 2 hossza valahová 2 és 7 óra közé lőhető be. Maximalisták ezen felül a végigjátszást követően a pályák Jin és Jang szimbólummal jelölt nehezített változatán is végigsuhanhatnak, a jó értelemben idétlen zene úgyis megadja hozzá a szükséges pörgést és lendületet.

Ha nincs sok időd játszani, de szívesen próbára tennéd a képességeidet egy olyan indie kuriózummal, ami egyszerűsége és Katamarit idéző bizarrsága ellenére rövid idő alatt is képes berántani, ráadásul egy FPS műfaj legjellemzőbb sajátosságait a feje tetejére állító cukiságbomba, akkor a Lovely Planet 2-vel érdemes tenned egy próbát. Pörgős, addiktiv, néha kicsit idegesítő, és pont annyit vehetsz ki belőle, amennyit szeretnél, mert a könnyed szórakozáson túl teret enged a lehető legjobb teljesitményt önsanyargatásnak is.

8/10

*** Lovely Planet 2: April Skies | Platform: PC

Kiadó: tinyBuild | Fejlesztő: QUICKTEQUILA | Megjelenés: június 18.***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

15 órája
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
8

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==