[Teszt] Observation
Eddig 4 hozzszls
Gamer365
2019. jnius 15.
szombat 22:22
Igazn nem lehet panaszuk a kicsit lassabb tempj, de tletes, jl megvalstott sci-fi jtkok kedvelinek - szinte mr vente megjelenik egy-egy “nemgyilkols” alapokra helyezett darab. Az Event[0], Lone Echo, Tacoma, Deliver us the Moon utn most itt az Observation, s br a No Code Studio neve nem felttlenl cseng ismersen, elz PC-s jtkuk, az Untold Stories ktelez darab a stlus rajonginak.Ja, hogy a stlusrl mg nem beszltnk: az Observation egy…. Puzzle staszimultor? Logikai jtk? Valahol a kett kztt van az igazsg: a sztori szerint egy rlloms mestersges intelligencijnak, SAM-nek “brbe bjva” (nesze….) egyengethetjk az egyetlen hs-vr szerepl tjt, de sz szerint: az lloms moduljait sszekt ajtkat fogjuk nyitni / zrni, tzet oltunk, hibt keresnk, kdot fejtnk… s egy csom minden mst, de ez sajnos mr spoiler kategria.A puzzle-k nem kifejezetten nehezek, de nem is tl szjbargsak - a megolds mindig kznl van, nincs pixelvadszat, megfigyelni (obszervlni, khm) s gondolkodni viszont egyenesen ktelez. Az lloms kamerinak kicsit Watch Dogs-ra emlkeztet forgatsa / zoomolgatsa kellemesen klausztrofb hangulatot krel, s a vltozatossggal sincs klnsebb gond: a durvn hat rs jtkidben alig van ismtlds, az egyetlen kisebb problmm a jtk vgvel volt, ami… nem rossz, csak… hha, ht tnyleg nem egyszer spoilermentesen rni egy sztori alap logikai jtkrl!

GUI - The Game

John McKellan, a jtk fmuftija 2014-ben mg a Creative Assembly keretein bell tolta az ipart, mghozz az Alien: Isolation f UI (felhasznli fellet) grafikusaknt, s ezt igazbl le sem tagadhatn - mg akkor sem, ha az Observation ellenllt a ksrtsnek, s nem a mr jl bevlt retro-70-es, 80-as stlust, hanem egy kicsit realistbb, “maibb” vonalat kvet.Megijedni azrt nem kell, nem kvetelmny az egyszer szveges terminlok felttel nlkli imdata: minden izeg, mozog, grbl, zsizseg, ahogy azt egy AI bels nzetnek kpernyre lmodstl csak elvrhatjuk, az interakci pedig mindig pofonegyszer s intuitv.

It’s full of polygons!

Az Untold Stories kiss egyszer (de hangulatos) grafikja utn szemltomst rdobtak a budget-hegyre a srcok s jakarik, gy az Observation-nak nincs tl sok oka szgyenkezni: az lloms mr-mr fotorealisztikus, a tles fnyek s rnykok pedig remekl mutatnak, hla a kls atmoszfra teljes hinynak. Taln az egyetlen komolyabb botls Emma 3D modellje, animcija, s szemei... sajnos ezek nem olyan sznvonalak, mint a jtk tbbi rsze, s nha kihzzk a jtkost az amgy rendkvl sr atmoszfrbl, plne, hogy a szinkron amgy remek. Aprop szinkron: Kezia Burrows mr bizonytott Amanda Ripley szerepben, s a SAM-et alakt Anthony Howell ( volt a Call of Cthulhu fhse) sem marad el tle.Nem tl nehz prhuzamot vonni a 2001: rodsszeia s az Observation kztt: nyugodt hang rlloms AI, bajban lev asztronauta, megmagyarzhatatlan esemnyek - ugyan nem hiszem, hogy a jtk akkora klasszikus lesz a maga mfajban, mint a film, de a stlus rajonginak itt s most ez egy kihagyhatatlan darab.

8/10

#untoldstories #thewitness #adrift

reptile

[55] KiswechPS3
jn 20., cstrtk 11:54 #4
Nem birtam tovabb, tegnap este komolyabban nekiultem. Jo lesz ez
TOMORROW IS IN YOUR HANDS #2019.11.08
[55] KiswechPS3
jn 16., vasrnap 15:59 #3
Elkezdtem mar, beleneztem, majd az egyik fulledt nyari este tok jo lesz
TOMORROW IS IN YOUR HANDS #2019.11.08
jn 16., vasrnap 10:41 #2
Nagyon jonak tunik, a nyarra en is beutemezem.
"This is our time to medicate..."
[16] Zangpo
jn 16., vasrnap 9:15 #1
Kszi a tesztet. Szeretem a mfajt. Mindenkppen teszek egy prbt vele.
"Egyesek olykor azzal gyakorolnak rnk nagy hatst, hogy mondanak valamit. Msok azzal, hogy csendben maradnak." XIV. Dalai Lma /PSN ID:Zangpo/