[Teszt] Draugen
Kapcsold jtk: Draugen (pc)
Eddig 4 hozzszls
siklara
2019. June 09.
Sunday 10:00
Ragnar Tørnquist a Longest Journey alkotjaknt vlt ismertt, sajt studijnak 1923-ban jtszd legjabb kalandjtka pedig egy Isten hta mgtti kis norvg halszfaluba kalauzol minket, ahov az amerikai Edward Charles Harden eltnt hga nyomt kveti a vele utaz fiatal gymoltjval egytt. A skandinv termszetfeletti kriminek is beill Draugen egy leginkbb interaktv filmknt vagy staszimultorknt jellemezhet alig prrs kaland, amely azonban tartogat pr kellemes meglepetst.



A Graavik nev festi szpsg falucskba csnakkal egy fjordon keresztl rkez Edward s ksrje, a kamasz Alice („Lissie”) a helyi kzssget meghatroz Fretland csaldhoz igyekszik, akik utoljra lttk az eltnt Betty-t, m a hzukhoz rve a klns pros senkit nem tall. Mi tbb, mintha megllt volna az id s az egsz falu kihalt volna, a dombtetn ll Fretland hzig vezet ton egy llekkel sem tallkoznak. Ezzel kezdett veszi a nyomozs immr nem csak Betty utn, hanem annak feldertsre is, hogy vajon mi trtnhetett Graavikban.



A mindsze 3-4 ra hossz, pr nap esemnyeit feldolgoz kaland legfbb sajtossga, hogy mg ezen a vilg ltal ltszlag teljesen elfeledett helyen sem vagyunk szinte sosem egyedl, mert a cserfes (kicsit taln tlsgosan is cserfes) Lissie vgig ott van krlttnk. A rejtlyektl teljesen felvillanyozott lny szinte folyamatosan beszl hozznk, tleteket ad, olykor kikri a vlemnynket – ilyenkor megjelenik pr vlaszlehetsg, amelybl olykor csak egyet, olykor egyms utn tbbet is vlaszthatunk – vagy csak nyzsg a httrben. A trtnet is a helyben tallt nyomok s feljegyzsek mellett elssorban a kt fszerepl kapcsolatra s interakciira pl mr csak azrt is, mert viszonylag korn rdbbennk, hogy az ltalunk irnytott Edward mentlisan nem egszen stabil, ezrt kzel sem megbzhat narrtor. A kiss merev s rideg szobatuds s a mg gyermeteg s lnk fantzij lny ersen eltr szemlyisge ad leginkbb tmpontot, hogy mindig valahol flton keressk az igazsgot, de ahogy haladunk elre, egyre tbb a furcsasg, s az idilli tj is meglepen stt titkokat rejt.



Rvidsge miatt ennl tbbet nem igazn lehet elrulni a trtnetrl, amely az egybknt viszonylag kicsi helyszn szpsge s hangulata mellett egyrtelmen a Draugen legersebb pontja. A nagyszer rs olykor tvutakra visz s tartogat pr vratlan fordulatot, a vgs nagy csavar azonban nmi mfajban val jrtassggal elre sejthet, m ez mgsem vesz el az erejbl, ahogy a melankolikus lezrs utn is j rzs maradt bennem hinyrzet helyett. A prbeszdek s a szinkronhangok kivlak, a Dreamfall Chapters-re emlkeztet zent pedig ezttal is Simon Poole szerezte. A csapat ezttal is az Unreal enginet hasznlta vilga letre keltshez, amelyet a belltsokkal mkolva fekete-fehren, vagy klnbz szrkn keresztl is nzhetnk, Lissie animcija s mimikja pedig olykor egszen leth – mskor sajnos kevsb. Amin a Draugen nmikpp elszhat egyeseknl, az a kt fszerepl milyensge (nekem Lissie nha sok volt) s a staszimultorokra jellemz kevs interakci s relatv esemnytelensg: „csak” jvnk-megynk, olvasgatunk, beszlgetnk, meg nha lerajzoljuk a tjat.



Szerencsre Tørnquistk nem ma kezdtk a kalandjtkok ksztst, ezrt rtenek hozz, hogyan tegyenek egy kis helysznnel, kevs szereplvel s csak els rnzsre pofonegyszer cselekmnnyel operl rvid trtnetet izgalmass s egyediv. A Draugen nem csak a norvg fejlesztcsapat korbbi jtkainak s a skandinv krimik kedveli, hanem brki szmra kellemesen borzongat egyests kiruccans lehet az lomszp virtulis fjordok s hegylncok kz.

Draugen | Platform: PC (tesztelt), PS4, Xbox One
Kiad: Red Thread Games | Fejleszt: Red Thread Games | Megjelens: mjus 29.

[35] wodbear
Jun 09., Sunday 16:18 #4
Vlasz Laza (#2) zenetre
Vagy mondjuk gy mint nlam. Steam link-el bels hlzaton megy a tv-re a jel a pc-rl
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
Jun 09., Sunday 15:23 #3
Vlasz Laza (#2) zenetre
Az a baj, hogy a laptopom az elsdleges munkagpem s ezt hasznlom jtkra is. Szpen elfutogat rajta minden. Van rajta HDMI, dokkolm is van hozz, sorakoznak az USB s BT kpes kontrollerek a laksban.
Mgis egyszerbb lelni a kanapra, benyomni az X vagy a PS gombot a kontrolleren, s mr mehet is a mka.
Hogy kicsit finomtsam a dolgot - most is meg van nyitva 15 tab, hrom Word doksi s egy vektoros szerkesztprogram - mert dolgozok, s ezeket nem is akarom bezrni, amg ksz nem vagyok a leadsra vr anyaggal. Addig ezt a konstellcit nem akarom egy Steam indtssal, meg jtkkal sszekutyulni...
"This is our time to medicate..."
[34] Laza
Jun 09., Sunday 14:59 #2
Vlasz mcmacko (#1) zenetre
2019-ben rdekes mg ilyeneket olvasni. vek ta mkd dolog HDMI-vel a TV-re ktni a PC-t s brmelyik konzol kontrollert vezetk nlkl hasznlni. Nlam pl egyszerre rajta van monitoron s TV-n, egy gombnyoms a kett kztt vltani ... s mg mindig az X360 kontroller a best, legyen sz brmirl

A jtk meg brutl hangulatos, ha lesz egy nyugodt htvgm megnzem.
GamerTag: LazaHunter ... Diablo 3 Battle Tag: LazaHunter#2295 ... Steam: **Laza** Twitch: http://twitch.tv/lazahun
Jun 09., Sunday 14:00 #1
Megvrom belle az idn ksbb rkez konzolos kiadsokat. Nagyon vrom mr, hogy TV-n, knyelmesen nyomjam vgig!
"This is our time to medicate..."
Draugen adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2019. May 29.
Kategria: Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+ gynyr s hangulatos helyszn
+ izgalmas s tbbrteg cselekmny
+ leth prbeszdek s kivl szinkron
+ plds lezrs
Ami nem tetszett
- kevs interakci, amitl olykor kiss vontatott
- nha idegest trs
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

4 | [Teszt] Draugen

A Longest Journey alkotjnak legjabb jtka egy Isten hta mgtti kis norvg halszfaluba kalauzol minket, ahov az amerikai fhs eltnt hga nyomt kveti a vele utaz fiatal gymoltjval egytt. Teszteltk a skandinv termszetfeletti kriminek is beill Draugent.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba