[Teszt] A Plague Tale: Innocence
Kapcsold jtk: A Plague Tale: Innocence (ps4)
Eddig 28 hozzszls
ne5h
2019. May 14.
Tuesday 07:00
A tesztben lthat kpek a jtk nem ltez Photo Mode-jval kszltek.


Pozitvan csaldni alighanem mindenki szeret. Kevs lvezetesebb dolog van, mint amikor az elzetesen megclzott elvrsainkat sikeresen szrnyalja fell egy produktum. Nehz eldnteni, hogy az Asobo Studio is valami ilyesmire plyzott-e tudatosan, az azonban biztos, hogy az idei v egyik titkos favoritjt ksznthettem az A Plague Tale: Innocence szemlyben.Trtnetnk az 1300-as vek kzepn veszi kezdett a kzpkori Franciaorszgban, az ppen gondtalan napjait tenget Amicia de Rune szmra pedig ktsgkvl lete legkemnyebb idszaka kvetkezik. Egyik naprl a msikra ugyanis lete a feje tetejre ll. A de Rune csald idsebb rkseknt pp egy hajtvadszatrl tr vissza apjval, amikor vratlan (s mg inkbb hvatlan) vendgek jelennek meg a birtokon. Az esemnyek innentl rohamosan fajulnak el, rtatlan krdsekbl hamar embervadszatba csapnak t, melynek clpontja az ifj hlgy ccse, a klns betegsgben szenved Hugo. Amicinak pedig nem pusztn a hirtelen nyakba szakadt felelssggel kell szembenznie, hanem a hallos fenyegetst jelent patknyhordkkal is.Az A Plague Tale (engedelmetekkel a tovbbiakban elhagyom az A eltagot) trtnelmileg hiteles korba kalauzol minket, elvgre a legpuszttbb pestisjrvny, a fekete hall (1347-52) idszakba rept vissza minket, egszen pontosan a dgvsz elterjedsnek kezdeti szakaszba. Ez pedig a jtk alaphangulatra s egyben a logikai feladvnyok mechanikjra is ersen hatssal lesz. A fejezetekre osztott trtnet egyes fzisain vgighaladva a feladatunk a folyamatos elkerls lesz, legyen sz emberi vagy ppen llati ellenfelekrl. Utbbiak ellen kezdetben kizrlag a fny jelent hatkony fegyvert, legyen sz egy fklyrl, egy lmpsrl vagy teleptett "reflektorokrl." Ezek hinyban a rgcslk msodpercek alatt rohannak le minket s csupasztanak le az utols csontig. Hasonlan brutlisan bnnak el velnk az inkvizci lovagjai, ha kiszrnak minket, bizony rvid ton elbcszhatunk Amicitl. Az elrehalads kulcsa teht az esetek dnt tbbsgben a lopakods s az szrevtlennek marads. Idvel lehetsgnk akad a frontlis sszecsapsokra is, azonban mivel a harc ersen tvolsgfgg, ezrt ha csak tehetjk, jobban jrunk, ha igyeksznk kerlni a kzvetlen konfrontcit.

A Plague Tale egyik risi ernye, hogy trtnelmi alapokra pt trtnetbe egy egszsges adag misztikumot is kever, gy a narratva msodik felben mr az alkmia s a klnfle titokzatos szertartsok is erteljesebb szerepet kapnak. Ezzel egyidben a trtnetvezets kapcsn nem egyszer volt olyan rzsem, mintha egy knyv vagy mg inkbb egy sorozat cselekmnye rajzoldna ki elttem. Ezzel egyedl csak annyi problmm volt, hogy a jtk viszonylagos rvidsge miatt nem jut kell id egyes karakterek vagy motivcik behatbb bemutatsra, gy az esemnyek s a szereplk kapcsolata is kicsit hektikusan vltozik. Erre kivl plda az Amicia s Hugo kzti testvri kapcsolat brzolsa, mely a kezdeti nygbl a folyamatosan egymsra utaltsgon t a knyszer ellenttekig s elfogadsig mindent felvonultat (s ez jl is van gy), azonban nha olyan gyorsan vltjk egymst az egyes llapotok, hogy az eredmny inkbb erltetett s enyhn vicces hatst kelt.Pedig a jtk egyltaln nem vidm felts, pp ellenkezleg, kell pillanatokban meglehetsen jl szemllteti nem pusztn a patknyok okozta puszttst, hanem a tllk kesersgt s reakcijt is a jrvnyra. Amicia jellemfejldse a fentebb emltett lugrsok ellenre is kell mlysgben kerl kibontsra, amihez j kiegsztst adnak a ksbb felbukkan mellkszereplk.

A Plague Tale ugyanis gyesen pti fel az illzit, miszerint a jtk egsze Amicia s Hugo dujra pl, s br a trtnet szempontjbl valban ez a helyzet, a jtkmenet sorn tbbet fognak egymstl kln tlteni a testvrek, mint egytt. Ezt a hzst elismeren fogadtam, ugyanis tartottam tle, hogy Hugo esetleges pesztrlsa nagyon rnyomja jelenltt a jtk egszre, ezltal nmileg megbklyz. Szerencsre azonban pont kell temben vltjk egymst a tbb szereplre pt fejezetek s feladvnyok, valamint az egyedl teljestend, nagyobb szabadsgot nyjt szegmensek.Hasonlan meglep, ahogy a kraftols az elrehalads sorn nem csak fokozatosan megnylik, de ezltal lehetsget is ad r, hogy a feladvnyok bizonyos rszt nem kizrlag egyetlen mdon teljestsk. A rendelkezsre ll felszerelsek kztt ugyanis a kezdeti fny- s tzgyjt eszkzk mellett ksbb tallunk olyat, ami ppen a fnyforrsok kioltsra szolgl, st, ideiglenesen mg a veszedelmes patknyhadakat is terelgethetjk. Arra azonban figyelnnk kell, hogy a rendelkezsnkre ll eszkzk nmelyiknek ellltsa a fejleszts rovsra mehet. Bizony, a Plague Tale is alkalmazza azt a nem jkelet mdszert, miszerint a klnbz lszerek gyrtsa bizonyos mrtkben ugyanazokat a nyersanyagokat hasznlja, mint amivel a clba juttatsukat biztost cszli tuningolsa is.

A lineris felpts ellenre a Plague Tale igyekszik egy minimlis jrajtszhatsggal is kszlni, hiszen az egyes fejezetekben rejtett trgyakat is tallhatunk, melyeket 3 eltr kategriba sorol a jtk. Ezek egyike sem jelent semmilyen jtkbeli elnyt, mindssze nmi extra felfedezsre btortanak minket az egybknt korltozott helyszneken.Ha pedig a helyszneket szba hoztam, kivl alkalom, hogy tkssek a jtk egy olyan elemre, ami a leginkbb szembetn. A Plague Tale elkpeszten jl nz ki. Nyilvn nem ltat minket j grafikai mrfldkvekkel, viszont knnyszerrel van partiban az elmlt esztend bolckbustereivel. Az sszhats nhol kiss gyengcske, amikor azonban egy tli hessben megpillantunk egy vrat, akkor ember legyen a talpn, aki nem csettint elismeren. Hasonlan dicsr szavakat rdemel a zenei oldal is, melynl inkbb egy-egy kiemelked bett lehet emlkezetes, azok azonban tkletesen passzolnak az adott jelenetekhez. Egyedli negatvumknt a szinkront tudnm felhozni, melynl az angol hangsvot reztem kicsit gyengnek, rthet mdon htrnyban volt a francia dialgussal szemben.

Ha pedig a negatvumokat emltettem, mg egyre ki kell trnem. Ezek pedig nem msok, mint a jtk bossfightjai. Dacra annak, hogy a Plague Tale fleg a lopakodsra s a csendes rtalmatlantsra helyezi a hangslyt, nhny ponton knytelenek lesznk nylt harcba bonyoldni, ezek kzl pedig mindenkppen kiemelkednek a mr emltett sszecsapsok. Ennek az az oka, hogy ezeknl a jtk ltvnyosan sajt maga ellen dolgozik. Vagy a kzdtr picit alkalmatlan (a cszli miatt kell egy minimlis tvolsg az ellenfelektl), vagy a helyszn kialaktsa nem idelis, esetleg a kett egytt. Valamint itt ti fel igazn a fejt a picit sutcska mozgsbl add kamerakezelsi nehzsg. Ezek egyike sem gbekilt hiba, azonban ltvnyos kontrasztban vannak a jtk tbbi rszvel, ezrt igazn szembetnek.Az A Plague Tale: Innocence bszkn kpviselheti az AA jtkok tbort, az Asobo Studio alkotsa knnyszerrel lehet az idei v egyik meglepetscme. A trtnelmi idutazsra pt testvrdrma br pont trtnetvezetsben kiss elnagyolt, jtkmenet tren kell vltozatossgot tartogat, amit radsul remek audiovizulis oldallal fejel meg. Amennyiben pp egy nhny napos elfoglaltsgot nyjt kalandjtkra vgyntok, rdemes lehet vigyz szemetek Prizsra vetnetek.

A Plague Tale: Innocence | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One
Kiad: Focus Home Interactive | Fejleszt: Asobo Studio | Megjelens: mjus 14.

[35] wodbear
May 20., Monday 17:02 #28
Vlasz zaz (#27) zenetre
A vgefel majd hidegrzs lesz nha Most pr napig nem is jtszok semmivel...hatsa alatt vagyok mg
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[73] zaz
May 20., Monday 16:01 #27
3, fejezetben vagyok, eddig pard!
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[35] wodbear
May 20., Monday 12:36 #26
Vlasz ne5h (#25) zenetre
Valban gyesen elrejtettk a fellelhet trgyak javt. Nmelyiket tudom is, hogy hol hagytam el, de a kaland hevben nem trtem ki rjuk
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
May 20., Monday 10:07 #25
Vlasz wodbear (#24) zenetre
Nekem is nagyjbl 50%-os volt a felfedezsi arny els krben.
Ezt is j ltni egybknt, hogy egy alapveten teljesen lineris jtkban ennyi apr zugot ltre tudtak hozni.
I am such a B.A.
[35] wodbear
May 20., Monday 9:51 #24
Vlasz ne5h (#23) zenetre
Szmomra mr nem titkos Favorit Rg kapott el ennyire egy jtk.
Èn is biztosan jra fogom majd jtszani valamikor, s minden zeg-zugot bejrok. Br most is alaposan krbe jrtam a terepet mindig, de tuti akad egy halom felfedezetlen hely mg (hiszen kb csak a fele rejtett trgyat talltam meg)
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
May 19., Sunday 21:41 #23
Vlasz wodbear (#22) zenetre
Nem vletlenl hivatkoztam r titkos favoritknt.
n most pp a msodik vgigjtszst nyzom, igyekszem mindent sszeszedni/megcsinlni, ami elsre kimaradt s j ltni, hogy mennyi apr prbeszd s jelenet van, amik teljesen jdonsgknt hatnak, radsul ezek tovbbi adalkokat adnak a karakterek jellemeihez (nyilvn fleg Amicia s Hugo esetben).
I am such a B.A.
[35] wodbear
May 19., Sunday 17:56 #22
Vlasz ne5h (#12) zenetre
gy szmoltam, hogy egy hnapig is el fog hzdni a vgig jatszas mivel naponta keveset vagy egyltaln nem is tudok jtszani vele. De most htvgn gy addott, hogy bele tudtam tenni egy halom rt s a vgre is rtem.
Ht gyerekek nlam az v meglepetse az biztos. A vge fel mr tbbszr is a hideg futkosott a htamon. Elgg bele tudtam lni magam, izgultam, megdbbentem, csaldtam....nagyon tetszett az egsz, vltozatos tudott vgig maradni, ezltal nem untam egy perct sem. A nagyszer zenei alfests is rengeteget dobott az egszen.
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[35] wodbear
May 15., Wednesday 21:21 #21
Els 3 fejezet utn azt kell mondjam ez nagyon betallt nlam. Sajnos knytelen vagyok apr lptkben jtszani de alig tudom ott hagyni a jtkot. A ltvny, a hangulat s maga az egsz atmoszfra teljesen hatalmba kertett.
Egybknt elg jl optimalizlt lett, egy ers kzepes konfigom van de 1440p ultrn vgan 60+ fps mindentt.
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[18] Balee
May 14., Tuesday 21:52 #20
Alig vrom, hogy tolhassam, Elvileg holnap jn.
PS4 Pro | PlayStation VR | Nintendo Switch | Xbox One X | New 3DS XL | Wii U
[1] abanobbob
May 14., Tuesday 21:20 #19
I am very happy with this news.
I thought it would be good, so I will buy it will not hurt. Test a little good thank you
www.tech4ubox.com/
[30] gabi1818
May 14., Tuesday 15:14 #18
mr a legelejn megtetszett mikor mg csak pr ksza video volt a jtkrl, ezek alapjn ktelez darab szmomra is
That's How I Roll!
[5] Asher
May 14., Tuesday 13:50 #17
Ennek nagyon rlk. Remltem, hogy j lesz, gy biztos megveszem. J kis teszt!
Currently Playing:Final Fantasy II (PSP), Final Fantasy XII(PS2), Prince of Persia: Warrior Within (PS3)
[11] FooLman
May 14., Tuesday 13:01 #16
Valoszinuleg megveszem. Eddig ugy voltam vele, hogy nagyot akarnak, de nagyot is buknak.
Akkor most orulok.
...ami gma bugzik, az lma efix marad...
[35] wodbear
May 14., Tuesday 12:31 #15
Vlasz ubul86 (#13) zenetre
Igen, ez gy nagyon kellemes meglepets, mindenhol szp pontokat kap.
Fltem, hogy reperitiv lesz a fnnyel val logikai rsz.
Mel utn be is szerzem.
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[35] wodbear
May 14., Tuesday 12:30 #14
Vlasz ne5h (#12) zenetre
n is szeretek elkalandozni, szval azzal a 13 rval szmolok n is
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
[20] ubul86
May 14., Tuesday 11:36 #13
Vlasz wodbear (#4) zenetre
mint ahogy beszltk is mshol, mr annak rltem volna hogy ha ilyen 6-7 pontokat kap, instant vtel...gy meg fleg
Inkbb a tudat hasadjon,mint az atommag.
May 14., Tuesday 11:33 #12
Vlasz wodbear (#9) zenetre
Mnusz 1-2 rval szmolhatsz, mint emltettem, n nhol meglehetsen lassan haladtam, de sszessgben szerintem 10-12 ra simn kijn a jtkidre.
I am such a B.A.
[27] arpi0912
May 14., Tuesday 11:31 #11
Fent volt eddig is a listmon, rlk neki hogy j lett a vgeredmny. Csak lenne idm erre a sok j jtkra amik mostanban jnnek.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
[55] KiswechPS3
May 14., Tuesday 11:25 #10
Szuper, hetvegen biztosan le is nyomjuk
TOMORROW IS IN YOUR HANDS #2019.11.08
[35] wodbear
May 14., Tuesday 10:46 #9
Vlasz ne5h (#6) zenetre
Rvidebbet szmtottam az alapjn ahogy emltetted, de gy ez nekem tkletesen elg lesz egy hnapig is
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
May 14., Tuesday 10:43 #8
Jaj de j!

Szerintem htvgn megveszem n is, ha lesz idm nekilni, mert ordit rla, hogy nekem val.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[33] sQr
May 14., Tuesday 10:30 #7
Vlasz ne5h (#6) zenetre
A msik kettt is knny szvvel ajnlanm. Nekem az Exodus kimondottan kellemes meglepets volt - az eldk nem tudtak megfogni a sok fldalatti helyszn miatt.

A 15 ra az abszolt korrekt nekem. n is ilyen bmszkods, fotzgats vagyok, aki benz minden sarokba alapbl. : ]
Twitter: sequeeer | PSN / XBL: Krdezd!
May 14., Tuesday 9:38 #6
Vlasz sQr (#5) zenetre
Az ltalad emltett ngyesfogatbl csak ketthz volt szerencsm (na, vajon melyik lehet? ), de ettl fggetlenl komolyan gondoltam.

A krdsedre vlaszolva pedig: nem mrtem pontosan, de szerintem olyan 15 ra krl volt az els vgigjtszsom. Ebben benne van egy egszsges adag bmszkods s keresgls is a rejtett trgyak utn.
I am such a B.A.
[33] sQr
May 14., Tuesday 9:30 #5
Vlasz ne5h (#3) zenetre
Wow. Egy Metro Exodus, Resident Evil 2, Sekiro s Days Gone [ nem rhg! ] utn ezek nagy szavak. Mg inkbb kvncsiv tettl!

rtad amgy a viszonylagos rvidsgt. Az szmszerstve nagyjbl mennyi?
Twitter: sequeeer | PSN / XBL: Krdezd!
[35] wodbear
May 14., Tuesday 9:29 #4
Nagyon rlk, hogy ilyen j pontokat kap mindentt. Nem is remltem csak titkon vgytam r, hogy ebbl a trtnetbl egy j jtk fog kislni. Kszi a tesztet.
"Az interneten tallhat idzetekkel az a baj, hogy nem tudhatjuk kitl szrmaznak" - Jzsef Attila
May 14., Tuesday 9:22 #3
Vlasz sQr (#2) zenetre
Igazn nincs mit. Nyilvn helyn kezelve, de szerintem (eddig) az idei v egyik legjobb jtka.
I am such a B.A.
[33] sQr
May 14., Tuesday 9:16 #2
Easy Allies is 8-at dobott r, meg alapveten ilyen j a fogadtatsa. Ezt holnap szerintem leemelem a polcrl akkor a Ghost Giant mell.

Kszi a kedvcsinlt ne5h! ^^,
Twitter: sequeeer | PSN / XBL: Krdezd!
[73] zaz
May 14., Tuesday 9:06 #1
10 perce vettem meg
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
A Plague Tale: Innocence adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2019. May 14.
Kategria: Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
8
Ami tetszett
+ Regnybe, sorozatba ill trtnet
+ Trtnelem s misztikum gyes keverke
+ A narratvt kiegszt, kiszolgl jtkelemek
+ Nagyokra jellemz audiovizulis teljestmny
Ami nem tetszett
- Problms bossfightok
- A jellemfejldsek elnagyoltsga a rvidsg miatt
Olvasi rtkels: 7.7 (3 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

28 | [Teszt] A Plague Tale: Innocence

Kzpkori Franciaorszg, pestisjrvny s egy szokatlan betegsg. Ezek az alappillrei az A Plague Tale: Innocence-nek, az Asobo Studio jtka pedig a patknyokra s a fny-rnykra pt feladvnyok mellett egy misztikummal titatott trtnetet mesl el, mely knyvnek is megfelelne. Mi persze jtkknt teszteltk.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba