Game Boy: tíz fontos játék a múltból
Eddig 38 hozzászólás
mcmacko
2019. április 22.
hétfő 10:31
Épp harminc éve jelent meg a Nintendo Game Boy (egészen pontosan 1989. április 21-én Japánban), és mi tagadás, a mai napig imádjuk mi is a kis masinát. Satoru Okada és Gunpei Yokoi képpontmátrix-kijelzőjű zsebszörnyetege a világ egyik kedvenc videojáték konzoljává vált, és a fejlesztett kiadásaival bő tíz évig a felszín felett tudott maradni.Mivel ünnep van, és ilyenkor előkerül a nosztalgia, ezért gondolkodtunk, miként is foghatnánk meg a visszaemlékezés lényegét. Az ilyenkor szokásos toplistákat baromi nehéz univerzális ízléshez igazítani, ezért kicsit másabb utat választottunk: összeszedtünk szerintünk tíz igen fontos játékot, amelyek véleményünk szerint kiemelkedő részei a Game Boy könyvtárnak, és jó eséllyel ti is találkoztatok velük az európai piacon. Gyertek velünk és idézzünk meg a szürke csodamasina tán számotokra is legemlékezetesebb megjelenéseit!


Tetris - 1989

Mivel is kezdhetnénk, mint a Bulletproof által felügyelt Pajitnov-játék átiratával. A Tetris nem egyszerűen egy tökéletes logikai-ügyességi játék volt, hanem a cím, amely tíz másodperc alatt igazolta bármelyik laikusnak a gép létjogosultságát. Az univerzálisan értelmezhető játékot itthon is játszották kicsik-nagyok, a programmal pedig a mai napig el lehet ütni az időt, hogy ha az ember keze ügyébe kerül a Game Boy. A Tetris utazás a múltba, és őrült harc a Tetriminók ellen. Spoiler alert:


Probotector 2 - 1994

A Contra európai átirata robotokat és sokkal menőbb címet kapott. (Mondd ki hangosan: PROBOTEKTORR!) Ezek a címek a 8-bites éra zászlóvivői voltak a Konaminak köszönhetően. A Probotector második része azért brutális teljesítmény a kicsi Game Boy masinán, mert az akkor már 16-bites gépekre költözött Contra 3 modernebb esszenciáját skálázta vissza a markodba. Tedd csak be a Game Boy-ba a kazettát, nem fogsz hinni a szemednek!


Pokémon Red/Blue - 1996

Nem lehet tudni, hogy a franchise erejével és a gyerekbolondító szörnyecske-gyűjtögetés koncepciójával előre számolt-e a Game Freaks, de ami a Pokémon Red/Blue után jött, arra mi, játékosok nemigen számítottunk. A Pokémon viszont önmagában is egy kiváló JRPG volt, csúcs harcrendszerrel, okos mikromenedzseléssel, aminek a gyökereit a mai napig alkalmazzák a Poké-játékok. Nem öregedett túl jól, de a maga korában maga volt a csoda. Ugye te is sejtetted, még az internetes mankók kora előtt, hogy Magikarp mögött valami turpisság lesz majd? (Kacsint!)


Kirby’s Dream Land 2 - 1995

Kirby első álomföldje, majd a NES-en felfokozott pályafutása a Game Boy-os Dream Land 2 után csúcsosodott ki – Kirby ekkor lett kikezdhetetlen, örökérvényű Nintendo-szupersztár. A beszippantható ellenfél-tulajdonságok és a három famulus olyan mélységet adott a központi játékmechanikáknak, amit 1995 környékén el sem tudtunk képzelni egy Game Boy játéktól. A Kirby’s Dream Land 2 veretesen állja az idő próbáját, zenéje, látványvilága és tartalma kortalan klasszikussá emeli a HAL játékát.


Donkey Kong - 1994

A Donkey Kong Country szárnyalása előtt DK már gurított egy nagyot: a Mario-t logikai feladatok, és klasszikus-árkádos Donkey-s játékmenetbe keverő 1994-es játék hihetetlen tartalommal, komoly kihívással és parádés Super Game Boy hátterekkel/palettával lepett meg mindenkit. A Donkey Kong szintén vastagon megelőzte a korát, mindenféle visszatetszés nélkül szórakoztat 2019-ben is. Ha kimaradt, ezt sem késő manapság pótolni!

A következő oldalon tovább robog a nosztalgiavasút!
>>

ápr 27., szombat 20:24 #38
Válasz Sakee (#37) üzenetére
Gibraltár eleve mekkora jó hely...
"This is our time to medicate..."
[30] Sakee
ápr 26., péntek 9:42 #37
Gibraltáron voltunk,ott kaptam, 1994/5 talán. Egy Stallone-film játék volt hozzá először.
SakeeHUN@XBLive,ProjeCt Scorpion ONE X, BFV/nOOb, van Szamszung telephónom is meg Csáomi is.
ápr 26., péntek 8:29 #36
Válasz Basara (#35) üzenetére
Na a Land 1-re már szinte csak alig emlékszem az első két pályán felül. Neki kéne futni újra.
"This is our time to medicate..."
[14] Basara
ápr 25., csütörtök 9:26 #35
Super Mario Land 1 volt az egyetlen játék ami fizikális erőszakot váltott ki belőlem... szegény gameboy bánta mert őőő... szétfejeltem... amit persze azonnal megbántam utána Késöbb lett egy gameboy colorom de az már nem ugyan olyan volt feelingben még a nagy szürke tégla. ( pár éve emulátoral megint neki estem a super mario land-nak... a szokásos pályán újra éreztem dagadni az ereket a halántékomon szó egyből kikapcsoltam mielőtt új monitort kellet volna vennem... )
Bastich
[31] Matild
ápr 23., kedd 22:20 #34
Válasz mcmacko (#33) üzenetére
KATT!
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
ápr 23., kedd 17:03 #33
Válasz Matild (#30) üzenetére
Kinek hogy, én alig birtam megszeretni...
"This is our time to medicate..."
[48] soliduss
ápr 23., kedd 16:15 #32
Válasz Piki (#20) üzenetére
Nekem a Gameboy után a psp adta még talán és adja a mai napig ugyan azt a feelinget.

A gyerekeknek szereztem azóta 3 db DS-t... de nekem az örök szerelem a Gameboy/ color és a psp maradnak handlehad fronton....
[48] soliduss
ápr 23., kedd 16:13 #31
Válasz mcmacko (#24) üzenetére
Nem szemrehányásnak szántam a "?" jelet ....

ezek a játékok voltak meg anno nekem... egyedül a kis 1300 lelkes faluban... nem volt akkor kábeltévé... se zsibi a közelben ahol lehett vásárolni. Nyíregyházán volt egy király kis garázs konzol bolt... ott mérték súlyos pénzekben a játékokat

Minden játék egy kincs volt akkor, a sárga kazis nintik mellett. Amit akkor és ott letett a nintendo arra nincsenek szavak.
[31] Matild
ápr 23., kedd 14:32 #30
Nyilván kimaradt rengeteg minden, de gyerekek... Wario Land!

Az abszolút best. (jobb mint a Mario Land-ek!!44!)
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
[14] grosy
ápr 23., kedd 13:34 #29
Válasz Lacek92 (#28) üzenetére
Elsőre is tudtam, hogy mire gondolsz, de számos olyan cím van, ami ma is megállja a helyét, ilyen pl. az általad említett Metroid II. is. A fent is szereplő Donkey Kong, pedig a valaha volt egyik legjobb logikai platformer.
[2] Lacek92
ápr 23., kedd 12:35 #28
Válasz grosy (#11) üzenetére
Ez csak azért nem pontos diagnózis, mert a SNES-t meg imádom, ami ugye nagyjából egyidős a GB-jal. és azok a klasszikusok, amiket pl. a SNES mini kínál, tökéletesen kiállták az idő próbáját és megállják a helyüket a mai legjobb 2D játékokkal szemben is. NES-re, Game Boy-ra szerintem ez nem igaz. Persze ettől még tiszteletre méltó mérföldkövek a játéktörténelemben, szóval véletlenül sem fikázni akarom őket, csak a retro játékok öregedéséről filózgattam
ápr 23., kedd 10:22 #27
Castlevania II: Belmonts Revenge - talán az első nagy videojáték szerelem, a kissé félresikerült Adventure után óriási ugrás, baromi jó kastélyok, boss harcok... legmélyebb álmomból felkeltve térképet tudnék rajzolni az egész játékból, minden titkos szobával, még talán azt is, hogy melyik gyertyában milyen item van... végigtoltam párszor, na.

Battletoads - bár ugyanazzal a borítóval jelent meg, mint a NES-en ugyanezen a néven futó játék, a tartalom teljesen más. És szerény véleményem szerint sokkal fogyaszthatóbb, kevésbé a totális szadizmusra épít (na, persze ez nem azt jelenti, hogy nincs benne) és a pályatervezésben is fantáziadúsabb, mint a nagygépes tesója. Oké, nincs benne pause zene, de simán a legjobb Battletoads játék, imo.

Wario Land - hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig igazán jópofa kis platformer-akció (inkább az utóbbi) játék, egy csomó kalandelemmel. Méltatlanul alulértékelt.

Revenge of the Gator - ez egy sima mezei flipper, aligátorokkal. Mivel csípem a krokikat és a flipperektől sem riadok vissza...

The Legend of Zelda: Link's Awakening - bár már sokan megtettétek, nem hagyhatom szó nélkül, hogy mennyire szeretem ezt a játékot. Mind világépítésben, mind dungeon-dizájnban, karakterekben csuklóból elébe megy a sokak által etalonnak tartott A Link to the Past-nak - nem véletlenül készül ebből remake, amit nyilván nagyon várok.
let the sun never blind your eyes
[4] werdy
ápr 23., kedd 10:18 #26
Válasz grosy (#11) üzenetére
Pontos válasz. Nyári (vagy több nyári?) "diákmunkából" összekuporgatott pénzemből vettem meg Ausztriában az eredeti GameBoy-t (mint első konzol), hogy aztán hónapokig csak a Tetris-szel játszak (nem volt pénz másik játékra). Kis maxolódott rendesen. Aztán szépen lassan Mario Land, Mario Land 2 (takaró alatt elemlámpával), Alien 3, Mystic Quest, Metroid 2... Első konzol, persze, hogy örök emlék
http://www.werdy.hu http://www.sidripalliance.com
ápr 23., kedd 10:06 #25
Hé, hol van a Skate or Die?
Nem kapok privát üzeneteket az oldalon, ne is írj! :)
ápr 23., kedd 9:38 #24
Válasz soliduss (#23) üzenetére
"Mi maradt ki? Mit látnál még szívesen a listán? Írd meg a lenti kommentszekcióban, és folytassuk közösen a megemlékezést! "

Le lehet ám írni részletesen, hogy miért voltak ezek fontosak neked.
"This is our time to medicate..."
[48] soliduss
ápr 23., kedd 8:54 #23
Super R.C pro...
Horozható Street Fighter és Mortal Kombat ?

vagy egy jó Mega Man?
ápr 22., hétfő 22:35 #22
Válasz grosy (#21) üzenetére
Nem probléma.
"This is our time to medicate..."
[14] grosy
ápr 22., hétfő 22:27 #21
Válasz mcmacko (#5) üzenetére
Ismersz egy villamosmérnököt, aki kicserélné?
[3] Piki
ápr 22., hétfő 20:44 #20
Életem egyik meghatározó kézikonzolja volt, rengeteget játszottam vele. Az első modelt (4 elemes fekete-fehér) kaptam ajándékba szüleimtől még általános iskolás koromban (96 körül), öcsémnek pedig később lett egy Colorja. The Legend of Zelda: Link's Awakening, Solar Strike, Killer Instinct, Tetris, Mortal Kombat II és Looney Tunes Martian Revenge! játékok voltak meg hozzá. Meg emlékszem, hogy az egyik balatoni nyári táborban egy srácnak megvolt a Super Mario Land, azzal is rengeteget játszottam.
Volt már DS-em, PSP-m és PS Vitám is, de talán a Game Boy óta nem kötött le annyira egy kézikonzol sem. Annak idején csak egy sárga kazettás kínai NES gépünk volt itthon a Game Boyon kívül, akkor tényleg hihetetlen volt, hogy a kezemben egy ugyanolyan minőségű játék ment, mint ami a tévében. Boldog születésnapot Game Boy!
[32] backstab
ápr 22., hétfő 20:33 #19
Kid Dracula, Darkwing Duck, Double Dragon 2... Bármikor végigjátszom őket fejben.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
ápr 22., hétfő 19:25 #18
Válasz reptai (#17) üzenetére
Na, most már can't unsee it...
"This is our time to medicate..."
[8] reptai
ápr 22., hétfő 19:21 #17
Többe került ez, mint tíz font
[26] shearer
ápr 22., hétfő 18:39 #16
Nekem ugyan csak (?) Super GameBoyom volt, hordozható soha, de a Metroid 2, Mario Land 2 és a Link's Awakening nagy kedvencek voltak. Meg volt még egy Megaman, amit nagyon szerettem, mind a mai napig az egyetlen, amit quicksave nélkül végignyomtam. Aztán ezeken kívül olyan sok más emlékezetes GB-s játékélményem nincsen, félelmetes mennyiségű szemét jelent meg rá, és régen sokkal nehezebb volt megtudni, hogy mi az ami tényleg jó.
Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.
[37] carville
ápr 22., hétfő 18:31 #15
Meg most jutott eszembe a Gameboyos Bomberman, pontosabban a sok közül szerintem ez volt meg: KATT! De most a neten csak Coloros képeket látok róla, ez a kazetta bizonyítja, hogy sima Gameboyon is kellett futnia, mert én azon játszottam.
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[37] carville
ápr 22., hétfő 18:26 #14
Nekem a Pokemon Trading Card Game volt meg, szóval azt tenném a listára, meg persze Super Mario Land 1>2
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[30] sting
ápr 22., hétfő 18:26 #13
Khmm, khmm,

Bionic Commando
ápr 22., hétfő 17:53 #12
A kvarcjátékok fénykorában mikor a tojásokat kellett a farkassal elkapkodni egy napon elmentem egyik osztálytársamhoz és ott megláttam ezt a csodát. Szinte elképzelhetetlen volt számomra, hogy ebben lehetett cserélni a játékokat és emellett sokkal összetettebbek voltak mint amelyeket kvarcjátékokon láthattunk. Aki gyerekként akkor még nem élt az el sem tudja ezt képzelni mekkora élményt nyújtott a Gameboy a maga szürkeárnyalatos kijelzőjével és játékfelhozatalával. A mostani fiatalok ezt egyáltalán nem tudják már értékelni.
[14] grosy
ápr 22., hétfő 17:51 #11
Válasz Lacek92 (#10) üzenetére
Ez a kérdés csak azért fogalmazódott meg Benned, mert "pont" az a 10 év hiányzik az életedből
[2] Lacek92
ápr 22., hétfő 16:33 #10
Akkoriban menő lehetett, ma viszont ezek a játékok jóformán élvezhetetlenek. Jó, a Tetris örök, de megszállott retro fanokon kívül ki játszaná végig mondjuk a Metroid II-t, teszem azt egy Hollow Knight vagy Guacamelee helyett?
[22] friedmannt
ápr 22., hétfő 16:26 #9
ugyan nincs hivatalosan gameboy mini, de azert en nagyon varom, hogy iden legyen.
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[67] Lavitz
ápr 22., hétfő 14:56 #8
Ennek itt a helye: KATT!


Lav itz in the air ==> https://twitch.tv/lavitzintheair | Élő játék streamek!
ápr 22., hétfő 14:47 #7
Válasz parandroid (#2) üzenetére
Az Asterix-ek/Infogrames platformerek borzasztó nehezek voltak, csak az rémlik ezekből...
"This is our time to medicate..."
ápr 22., hétfő 14:47 #6
Válasz Hwopapa (#3) üzenetére
A DKL volt az originális GB játék, nem tartottuk annyira fontosnak, mint a fenti 10-est.
Wario Land, Gradius 2, Battletoads, Kid Icarus... több minden is kimaradt... De ahogy fentebb is írtuk, a lista soha nem lehet teljes és univerzális.
"This is our time to medicate..."
ápr 22., hétfő 14:45 #5
Válasz grosy (#4) üzenetére
Lehet azt cserélni.
"This is our time to medicate..."
[14] grosy
ápr 22., hétfő 14:04 #4
Sajnos az a baj, hogy a régebbi címek, mint pl. Zelda alapkiadása ma már játszhatatlan, mert a mentésért felelős elem élettartama nem bír 26 évet
[25] Hwopapa
ápr 22., hétfő 13:44 #3
A Donkey Kong Country lemaradt srácok - na ha valami, akkor az rendesen meghajtotta a kis gépet

Jómagam tavaly előtt vettem egy color-t, játszottam rommá az összes fenti címet.
PSN-XBox: Snake.aZ.eKe / Switch: SW-6493-2649-5593
ápr 22., hétfő 13:38 #2
Először GameBoy Color-öm lett valamikor 2001 magasságában, és a legtöbb játék, amivel játszottam kifejezetten arra készült (a Harry Potter játékok voltak a nagy kedvencek). Viszont kifejezetten azért rángattam a szüleimet a veszprémi Tesco kasszájához, mivel a Pokémon Blue-val volt egybecsomagolva a szerkezet, ami az általános iskolánkban óriási népszerűségnek örvendett, szóval nemcsak hogy az pörgött messze a legtöbbet a gépen, de szerintem a mai napig nem tettem bele single-player játékba többet mint a kék Pokémonba. Ezen kívül ami még így megmaradt, hogy pörgött az a Super Mario Land, a Tetris, a Kirby, a Battletoads, valamelyik Asterix és Obelix, valamelyik Batman, a Street Fighter II, a Terminator 2, meg valamelyik VB-s focis játék volt. De biztosan volt még egy csomó minden, csak már nem emlékszem.
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
[14] grosy
ápr 22., hétfő 13:30 #1
A valaha volt legjobb konzol. Soha semmi sem fog felérni hozzá. Akkor azt, amit adott, sosem feledjük