Game Boy: tíz fontos játék a múltból

Game Boy: tíz fontos játék a múltból

mcmackoGéczy Attila2019.04.22. 12:31

Épp harminc éve jelent meg a Nintendo Game Boy (egészen pontosan 1989. április 21-én Japánban), és mi tagadás, a mai napig imádjuk mi is a kis masinát. Satoru Okada és Gunpei Yokoi képpontmátrix-kijelzőjű zsebszörnyetege a világ egyik kedvenc videojáték konzoljává vált, és a fejlesztett kiadásaival bő tíz évig a felszín felett tudott maradni.

Mivel ünnep van, és ilyenkor előkerül a nosztalgia, ezért gondolkodtunk, miként is foghatnánk meg a visszaemlékezés lényegét. Az ilyenkor szokásos toplistákat baromi nehéz univerzális ízléshez igazítani, ezért kicsit másabb utat választottunk: összeszedtünk szerintünk tíz igen fontos játékot, amelyek véleményünk szerint kiemelkedő részei a Game Boy könyvtárnak, és jó eséllyel ti is találkoztatok velük az európai piacon. Gyertek velünk és idézzünk meg a szürke csodamasina tán számotokra is legemlékezetesebb megjelenéseit!

Tetris - 1989

Mivel is kezdhetnénk, mint a Bulletproof által felügyelt Pajitnov-játék átiratával. A Tetris nem egyszerűen egy tökéletes logikai-ügyességi játék volt, hanem a cím, amely tíz másodperc alatt igazolta bármelyik laikusnak a gép létjogosultságát. Az univerzálisan értelmezhető játékot itthon is játszották kicsik-nagyok, a programmal pedig a mai napig el lehet ütni az időt, hogy ha az ember keze ügyébe kerül a Game Boy. A Tetris utazás a múltba, és őrült harc a Tetriminók ellen. Spoiler alert:

Probotector 2 - 1994

A Contra európai átirata robotokat és sokkal menőbb címet kapott. (Mondd ki hangosan: PROBOTEKTORR!) Ezek a címek a 8-bites éra zászlóvivői voltak a Konaminak köszönhetően. A Probotector második része azért brutális teljesítmény a kicsi Game Boy masinán, mert az akkor már 16-bites gépekre költözött Contra 3 modernebb esszenciáját skálázta vissza a markodba. Tedd csak be a Game Boy-ba a kazettát, nem fogsz hinni a szemednek!

Pokémon Red/Blue - 1996

Nem lehet tudni, hogy a franchise erejével és a gyerekbolondító szörnyecske-gyűjtögetés koncepciójával előre számolt-e a Game Freaks, de ami a Pokémon Red/Blue után jött, arra mi, játékosok nemigen számítottunk. A Pokémon viszont önmagában is egy kiváló JRPG volt, csúcs harcrendszerrel, okos mikromenedzseléssel, aminek a gyökereit a mai napig alkalmazzák a Poké-játékok. Nem öregedett túl jól, de a maga korában maga volt a csoda. Ugye te is sejtetted, még az internetes mankók kora előtt, hogy Magikarp mögött valami turpisság lesz majd? (Kacsint!)

Kirby's Dream Land 2 - 1995

Kirby első álomföldje, majd a NES-en felfokozott pályafutása a Game Boy-os Dream Land 2 után csúcsosodott ki - Kirby ekkor lett kikezdhetetlen, örökérvényű Nintendo-szupersztár. A beszippantható ellenfél-tulajdonságok és a három famulus olyan mélységet adott a központi játékmechanikáknak, amit 1995 környékén el sem tudtunk képzelni egy Game Boy játéktól. A Kirby's Dream Land 2 veretesen állja az idő próbáját, zenéje, látványvilága és tartalma kortalan klasszikussá emeli a HAL játékát.

Donkey Kong - 1994

A Donkey Kong Country szárnyalása előtt DK már gurított egy nagyot: a Mario-t logikai feladatok, és klasszikus-árkádos Donkey-s játékmenetbe keverő 1994-es játék hihetetlen tartalommal, komoly kihívással és parádés Super Game Boy hátterekkel/palettával lepett meg mindenkit. A Donkey Kong szintén vastagon megelőzte a korát, mindenféle visszatetszés nélkül szórakoztat 2019-ben is. Ha kimaradt, ezt sem késő manapság pótolni!

A következő oldalon tovább robog a nosztalgiavasút!

Dr. Mario - 1990

Gunpei Yokoi maga felügyelte a Nintendo válaszát az orosz slágerre. Mario dokiruhába bújt, és vírusok ellen küzdött. Mindegy, hogy NES-en, vagy Game Boy-on játszottad az eredeti Dr. Mario-t, a játékmenet kortalan időcsapdaként szippantott be mindenkit, aki a Tetristől már kezdett becsavarodni. Nem csodáljuk, hogy hazai retro-eseményeken a mai napig előkerül versenyjátékként.

Super Mario Land 2 -1992

Bár valószínű sokan az első részt tennék a listába, a cikkíró ragaszkodása a második szereplését harcolta ki. Amíg az első Land egy hordozható formába álmodott 8-bites platformjáték volt, amely okosan követte a NES-es Mario Bros stílusát, addig a Super Mario Land 2 is a jövőbe tekintett, és olyan rétegeket, olyan minőségi Mario játékmenetet prezentált, amit sokan a 16 bites gépeken is szívesen láttak volna viszont. Ja, ebben a részben debütált Wario is!

Metroid 2 - 1991

Vallomással kezünk: a Metroid 2-t a maga idejében, gyerekfejjel kevesen értettük, a cikkíró pl. annak idején nem is jutott benne sokáig. Most, a 3DS remake után végigjátszva az eredetit, nem lehetett fogást találni Samus visszatérésén. A készítők a Super Metroid által megalapozott modern metroidvania előtt is képesek voltak zsebben hordható szekvencialitást és időt álló tartalmat fabrikálni. A Metroid 2 lebilincsel, elkápráztat és sikerélménnyel gazdagít, mai szemmel kicsit öreges megoldásai ellenére is. A program hangképe? Próbáld meg eredeti hardveren játszani, egy profi stúdiófejhallgatóval. Az élmény le fog taglózni!

Shadow Warriors - 1991

A Ninja Gaiden Game Boy-os kiadása remek akciót és a műfajnak megfelelő kihívást hozott. Az érzés, hogy egy teljes értékű nindzsás akciójátékot hordoztál a zsebedben a maga idejében szinte hihetetlenül menőnek számított. Nézzetek csak rá a videóra, a Shadow Warriors-ban benne van a kilencvenes évek elejének esszenciája. Bár maga a játék nem volt túl hosszú, azért a betanulással együtt sokáig el lehetett mókuskodni a végigjátszással.

The Legend of Zelda - Link's Awakening - 1993

A Zelda, amely minden várakozást felülmúlt. Két évvel a SNES-es Zelda után egy a 8-bites korszakon jóval túlmutató epizódot kaptunk GB-re, amely ötvözte a Link to the Past komplexitását a korábbi 2D-s platformer szakaszokkal. A labirintusok és titkok tökéletes leosztásban érkeztek, ezt a tökéletes grafika, a tökéletes hangulat és a tökéletes hosszúság egészítette ki. Nincs mit szépíteni: a The Legend of Zelda: Link's Awakening egy tökéletes játék, amely 2019-ben is érdemesnek találtatott egy Switch remake-re. Nem késő visszamenni Game Boy-ra és megnézni, miért is az a nagy hype!

Az emlékezetes Game Boy játékok listáját még hosszú ideig lehetne sorolni. Kinek egy dallam, kinek egy pálya, vagy egy univerzumokon átrepítő borítófestmény is örök emléket jelentett. Mi maradt ki? Mit látnál még szívesen a listán? Írd meg a lenti kommentszekcióban, és folytassuk közösen a megemlékezést!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

11 órája

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

20 órája
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

1 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

3 napja
21

Heti megjelenések

3 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

5 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

6 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

7 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

7 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

8 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

9 napja
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==