[Teszt] Claybook
Kapcsold jtk: Claybook (wiiu)
Eddig 1 hozzszls
keviny
2019. prilis 20.
szombat 07:37
Jpr gyurms szettinggel felvrtezett jtk ltott mr napvilgot, gondolunk elssorban a Neverhood/Armikrog.-ra vagy akr a Wii U-s fonllovag Kirby kalandra. Ellenben, ahol konkrtan a gyurmzs kerlt volna tertkre, no, olyat aligha. Csak semmi pnik: a Claybook nven fut, tesztnk trgyt kpz kpzdmny csak rszben tesz eleget a fentinek, tbbnyire azonban nem tbb, mint egy icipicit megbolondtott marble-jtk.



Mit rtnk marble-jtk alatt? Adott egy golybis, ennek tjt abajgatva kell eljutnunk A pontbl B-be. A Claybook annyit csavar a formuln, hogy a 1. goly gyurmbl van ; 2. emellett mdjban ll kockv, hengerr s tglahasbb is tvltozni. Ezek a formk – fizikai tulajdongaik okn – egsz mshogy viselkednek a terepen, szval a vltogats nem csak ildomos, de szksges is. Emellett a Claybook prblkozik vltozatos kldetsekkel megbzni, szval az „rd el a csekkpontokat-jajj de gyes vagy” alap varicik mellett akadnak kalandosabb feladvnyok is: gyurmaobjektumunk kpes a (termszetesen 100% gyurma) krnyezetet testvel alaktgatni, ezzel elidzve az objektva abszolvlsra kedvez hatsokat. Pldul: van egy gyurmatartly, amiben hmplyg a folykony gyurma. A kvnalom az, hogy az a szmtyi kerljn t a tartly melletti ednykbe. Mit teszel? Nyilvn kaparsz egy kis medret a tartlytl az ednyig, utna meg kirgod a hz falt, nem?



Ez gy egsz jnak nz ki papron, de a megvalsts sajnos hagy nmi kivetnivalt maga utn. Egyfell az irnyts finoman szlva sem reszponzv, gy a plyk preczebb megkzeltst ignyl rszein elfordulhat, hogy a j kedves random felmenit emlegetjk a plyaterveznek s ersen latolgatjuk, hogy kilpnk s soha tbbet nem indtjuk el ezt a nagy, rosszillat barna gyurmt. Msfell, ami a kldetsek vltozatossgt illeti: letudva nhny misszit, gy fogjuk rezni, hogy a lehetsgek trhza egy lepukkant szocrel trsashz alagsori trolja. s ezen sajnos a plyakszt se nagyon segt, mert egyrszt a bbeszdsg nem jellemz r, (rtsd: nesze, itt az editor, hasznld ahogy akarod) msrszt amikor elkezd az ember trben plyt tervezni analg karokkal s gombokkal, akkor gyakran lt maga eltt sajtreszelket s citromot lebegni. Meg mg akr jalapent is.



Technikailag amgy egszen rendben van a jtk, a cseppfolys gyurmk pldul egsz ltvnyosan hmplygnek. Ha kisgyermekkorod ta rkmozg gyurmaobjektum szerettl volna lenni, akkor ennl immerzvebb lmnyt aligha tallhatsz, plne, hogy a plyk htterben egy ijeszten uncanny kisfi irnyt egy joystick-al - szrrelis, hol tart ma mr a tudomny.


A teszt a Switch verzi alapjn kszlt.

[8] reptai
pr 20., szombat 14:43 #1
n PC-n jtszottam (kontrollerrel), s nem volt gondom se az irnytssal, se az editorral, br utbbinl lehet, hogy azrt, mert mr megszoktam az ilyesmit ms sandboxoknl. Nem egszen rtem a 4/10-et - a "kldetsek" lehetnnek nehezebbek, rezheten fiatalabbakra terveztk, de a Little Big Planet-het hasonlan a jtkosok editlmnyai megoszthatak. Olyan 7-8 kz tennm, ha elfogadjuk, hogy egy light puzzle sandbox is lehet jtk.
Claybook adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2019. mrc 12.
Kategria: Akci
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
4
Ami tetszett
+ ha szereted a gyurmt: itt tallsz
+ decens ltvnybeli megoldsok
+ rdekes alaptlet...
Ami nem tetszett
- ...ami sajnos nem bontakozik ki
- az irnyts rugalmatlansga...
- ...tallkozik a suta plyatervezssel
- szkszav, bartsgtalan editor
Olvasi rtkels: 15 (1 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

1 | [Teszt] Claybook

Ha esetleg az oviban tmentl dmperbl, de megrntottak gyurmbl, ne keseredj el: itt van neked a Claybook cm csoda, amely kivteles hatkonysggal kszt fel a ptvizsgra. Mg estre kakas kalcsot is gyr ma.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba