[Teszt] SNK 40th Anniversary Collection
Eddig 14 hozzszls
Gamer365
2019. prilis 10.
szerda 08:31
1978 nyara mozgalmasan telt, akr idehaza, akr a nagyvilgban. 1978. jnius 22. Straub F. Brn vezetsvel megalakult az Orszgos Krnyezet- s Termszetvdelmi Tancs, majd egy nappal ksbb Josip Broz Titt Jugoszlvia rks llamelnkv vlasztottk (kt vvel ksbb meghalt). Jnius 29-80-n fldrengs volt Bks megyben, jlius elejn pedig megjelentek az els AIDS betegek az Egyeslt llamokban. Aztn jlius 25-n, 2608 grammal megszletett Angliban az els lombikbi, Louise Brown. Ami azonban neknk, videojtkosoknak sokkal rdekesebb, az hrom nappal korbban trtnt. 1978. jlius 22-n, Japnban, Eikichi Kawasaki vezetsvel megalakult a Shin Nihon Kikaku, azaz az SNK. Egy mra legendss vlt cg, a ’80-as vek arcade vilgnak meghatroz csapata. A ’90-es vekben az SNK-nak ksznhettk a Neo Geo-t, egy mra kult sttuszba emelkedett konzolt, sok-sok klasszikuss nemesedett jtkkal. Az SNK teht most nnepelte a 40. szletsnapjt, az esemny pedig nem mlhatott nyomtalanul, gy tavaly november vgn Switch-re, most tavasszal pedig PS4-re megrkezett az SNK 40th Anniversary Collection.Az SNK 40th Anniversary Collection-n sszesen kt tucat SNK jtk tallhat. Leginkbb arcade anyagok, kztk pldul a Chopper I., a TNK III, vagy az Ikari sorozat. A jtkokat tnzve bevallom engem csalds fogott el. A cm alaposan flrevezetett. Azt gondoltam, hogy az SNK best of gyjtemnyt kapok, az elmlt 40 v legjobb jtkaibl, de nem errl van sz. A kiads a Neo Geo korszak eltti, azaz az 1978 s 1990 kztti SNK klasszikusokat tartalmazza. Csaldst kelt, hogy nincs a cmek kztt a The King of Fighters, a Metal Slug, a Samurai Shodown vagy a Fatal Fury, hogy csak a legjobb SNK darabokat emltsem. A vlogats az SNK B ligt vonultatja fel, szemmel lthatlag a finomabb falatokat a Neo Geo Minire tartogatta a cg.Minden ilyen gyjtemny kt szempontbl befolysolhatja az rtkelsnket. Elszr is a nosztalgiafaktorrl nem feledkezhetnk meg. Ha akkor s ott jelen voltl, akkor egszen ms szempontbl nzed ezeket a ’80-as vekbeli anyagokat. A msik, amit minden ilyen retro vlogatsnl felmerl, hogy mennyire regedtek jl ezek a jtkok? Bevallom szmomra ez utbbi volt relevns, mert a jtkok legnagyobb rszvel most jtszottam elszr. A vgeredmny felems.


A JTKOK LISTJA

1. Alpha Mission (NES/Arcade)
2. Athena (NES/Arcade)
3. Crystalis (NES)
4. Ikari Warriors (NES/Arcade)
5. Ikari Warriors II: Victory Road (NES/Arcade)
6. Ikari Warriors III: The Rescue (NES/Arcade)
7. Guerrilla War (NES/Arcade)
8. P.O.W. (NES/Arcade)
9. Prehistoric Isle (Arcade)
10. Psycho Soldier (Arcade)
11. Street Smart (Arcade)
12. TNK III (Console/Arcade)
13. Vanguard (Arcade)
14. Munch Mobile (Arcade)
15. Fantasy (Arcade)
16. Sasuke vs. Commander (Arcade)
17. Chopper I (Arcade)
18. Time Soldiers (Arcade)
19. Bermuda Triangle (Arcade)
20. Paddle Mania (Arcade)
21. Ozma Wars (Arcade)
22. Beast Busters (Arcade)
23. SAR: Search and Rescue (Arcade)
24. World Wars (Arcade)


A ’80-as vek jtkainl sokszor szembeslk azzal, hogy az id mindent megszpt. Gyakran rzem azt, hogy a 16 bites korszak eltti jtkokkal nagyon nehezen tudok jl szrakozni. gy az SNK 40 is csak akkor t igazn, ha a ’80-as vek nagy rajongja vagy. Illetve ha imdod a shoot’em up s lvldzs stlust. Utbbi esetben ktelez a vtel, mert a lemezen tallhat jtkok nagy rsze - a fentebb felsorolt cmeken kvl ott az Alpha Mission, a Prehistoric Isle in 1930, vagy a Bermuda Tringle - ebbl a zsnerbl kerlt ki. Van nhny kivtel is, mint pld. a platformer Athena, az akci RPG Crystalis vagy az auts Munch Mobile, de ezek a cmek finoman szlva sem regedtek jl.Technikai szempontbl az SNK 40 tkletes. Az emulcival nincs klnsebb problma s a ktelez tartalmi kvetelmnyeket is hozza az anyag. Van Museum md, mindenfle rdekessgekkel, archv cuccokkal. Sokszor a jellegzetes, ’80-as vekbeli art work-ket tbbet nzegettem, mint amennyit az adott jtkkal jtszottam. A megfradt kocajtkosok sok knnytst - id visszatekers pld. alapbl van - is bekapcsolhatnak az egyes darabokhoz. rdekessg, hogy a jtkok nem csupn arcade, de konzolos, leginkbb NES-es vltozatai is felkerltek (hozzteszem az arcade vltozatok sokkal szebbek s jtszhatbbak). rdekes volt ltni a PS4-en fut jtknl, a Licensed by Nintendo feliratot. A konzol s az arcade vltozatok mellett vlaszthatunk a programok angol s japn vltozatai kztt is.Nem voltam maradktalanul elgedett az SNK 40-nel, tbbet vrtam, legalbb egy-kt klasszikust a ’90-es vekbl. gyhogy a vlogatst csak olyanoknak tudom j szvvel ajnlani, akik retro rltek s szeretik a klasszikus arcade lvldzs stlust.

Veres Miki

[20] herooftime
pr 13., szombat 16:49 #14
Vlasz Lacek92 (#13) zenetre
Azrt mert 8 biten az volt hogy a videojtk egy j dolog volt, de a 2D jtkok igazn a 16 bites rra forrtk ki magukat jra.

ps1/n64en az volt a "wo faktor" hogy egyltaln 3D azt erltettk ha kellett ha nem, mai szemmel mr nem az igaziak, viszont a 2D mr tkletes volt (lsd ps1es castlevania, suikoden2) csak sajnos mindenki 3D lzban gett.
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo
[2] Lacek92
pr 13., szombat 11:02 #13
Az Atari 2600-tol kezdve vgigprobaltam az osszes jelentos konzol osszes nagy cimet (emulatoron) mar csak azert is, hogy tudjam, mivel jatszottam volna, ha 10 vagy 20 evvel korabban szuletek. Megbegy gamernek azert ilik ismerni a tortenelmet.

Azt kell mondjam, a 16bites konzolok elott nagyon keves jatek van, ami szamomra jatszhato es szorakoztato ma is. Pl. Mario jatekok, vagy ilyen logikai, mint Tetris, ezek jok, de akcio es strategiai vagy rpg jatekok iszonyat nyogvenyelosek.

Erdekes viszont, hogy SNES-re bazisok kedvencem van, PS1-en ellenben egy csomo klasszikus pl MGS 1, RE sorozat, Medievil szinten elegge szenvedosek, elsosorban iranyitas szempontjabol.
pr 10., szerda 23:29 #12
Vlasz backstab (#4) zenetre
Minsgi kontent!
And since you asked: no. It's massive.
pr 10., szerda 21:39 #11
J kis darab, a ZSOLTI ltal lert kutatmunka miatt pedig klnsen kiemelked vlogats. Igaz, leginkbb csak SNK rajongknak.

backstab:
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
[6] VM
pr 10., szerda 20:34 #10
Vlasz backstab (#4) zenetre
Ezen nagyon jt nevettem! Egybknt a bal analggal msz, a jobbal forogsz. Szar.
[9] Saya
pr 10., szerda 20:18 #9
Ikari Warriors. Az els C64 jtkaim kztt volt. Teljesen odavoltam, hogy ketten is lehet jtszani s a tankokba is be lehet lni (nem gy, mint mondjuk a Commandoban). Tnyleg repl az id.
[14] grosy
pr 10., szerda 19:21 #8
Vlasz backstab (#4) zenetre
Az ilyen kommentekrt szeretem ezt az oldalt. Ksz, Haver, vendgem vagy egy italra, ha egyszer tallkozunk
(Mondjuk egy frumtallkozn)
[2] FrY
pr 10., szerda 16:01 #7
Vlasz backstab (#4) zenetre
Megknnyeztem ezt a kis “memort”.
I'll SHOW yoU The TRUTH!
[22] Shifty Fox
pr 10., szerda 12:49 #6
n ezekre a jtkokra nvrl nem emlkszem. Viszont gyerekkoromban volt az utcnkban egy dupla garzs. Egy id utn kiderlt, hogy rkd gpeket javtottak ott, a btym pedig ismerte a srcot gy ingyenjtk volt orrvrvsig neknk sokat mostanban fedezek fel jra, innen ismerem ah Ikari-t s a Gokden Axe-ot is.
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
[32] backstab
pr 10., szerda 12:27 #5
Szval csak azt akartam krdezni: hogy oldottk meg az Ikari Warriors irnytst? Twin stick shooter lett?
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[32] backstab
pr 10., szerda 12:27 #4
Imdtuk az arcade Ikari Warriors tekergets joystickjt, fleg, hogy a balkezes haverom is vgre normlisan tudott jtszani vele. Azt hittk, ez a jv:
KATT!
(Ezton is ksznm a balatonfredi dlben dolgoz bfslnynak, hogy a reggeli holtszezonban szabadjtkra lltotta neknk az automatt, aztn persze mikor szllingzni kezdtek a vendgek, kizavart minket frdni s barnulni, mert ht akkoriban mg azt sem tudtuk, mi az az UV-sugrzs, s olyan feketn mentnk haza, mintha egy indiai meneklt csald lennnk, feltve, hogy az indiaiak Wartburggal emigrlnak, na de mindegy, nagyon j fej csaj volt, s nagyon csinos, br a bikinialsja all kikandikl szrmk manapsg mr ignytelensgnek hatna, de ht ez a 80-as vek volt, akkoriban ez a szexepil non plus ultrja volt, s mg tz ves fejjel is rendkvl izgalmasnak talltuk, szval kszi te lny, brhol is jrsz manapsg, mg harminc v elteltvel is emlkszem rd, risten, de reg vagyok, akkor te mr javban nagymama vagy, a francrt kell minden jnak elmlnia, no de ne szomorkodjunk, az let rvid, jtsszunk tbbet!)
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[11] ZS0LTI
pr 10., szerda 11:23 #3
Vlasz VM (#2) zenetre
Igen, a jtk cme elgg flrevezet, elszr n is azt hittem, hogy ez egy best of lesz az elmlt 40 vbl (Metal Slug-gal, King of Fighters-szel meg hasonlkkal). Ez tnyleg inkbb egy mzeum. Annak viszont kirly.
[6] VM
pr 10., szerda 11:10 #2
Vlasz ZS0LTI (#1) zenetre
J, hogy mondod, hatrozottan volt egy olyan rzsem, mintha egy mzeumban jrnk, ahol csupa ritkasgot mutatnak be. Taln a cmet kellett volna egy picit pontostani.
[11] ZS0LTI
pr 10., szerda 11:06 #1
A PS EU blogon volt egy j cikk errl a jtkrl, igazbl itt nem arra megy ki a jtk (haha), hogy a rgi kedvenceinket viszontlssuk, hanem ez egy fajta trtnelmi visszatekints, s ritka klasszikusok megrzse az utkornak. Hatalmas kutatmunka van a jtk mgtt (nhny Japn-only arcade masina mr szinte teljesen eltnt, s ha most nem kotorjk el a poros board-okat egy isten hta mgtti helyrl, taln rkre elvesznek), mshol meg a specilis arcade irnytst (pl "csavargats") kellett a modern kontrollerekre tszabni. Ha gy nzzk, 10/10 a cucc.

KATT!