[Teszt] The Occupation

The Occupation

siklaraSimon Klára2019.03.11. 11:30

A The Occupation a nyolcvanas évek Nagy-Britanniájának egy alternatív történelmi síkján játszódó politikai thriller, amelyben egy sajátos módszerekkel dolgozó oknyomozó újságírót alakítva nyomozunk egy robbantásos merénylet ügyében, méghozzá valós időben.

1987-ben járunk egy észak-angliai városban, a fiktív Turing Cityben, ahol a feltehetőleg kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Bowman Carson Group cég főhadiszállása található. Pár hónappal korábban az intézmény egyik épületében robbantás történt, amely során huszonhárom dolgozó életét vesztette, és amelynek elkövetésével a cég egyik alkalmazottját vádolják. A terrorizmussal gyanúsított férfi pechére még bevándorló is, ezért a tragikus esetet követő társadalmi nyugtalanság egyre erősödő idegengyűlöletbe és erőszakos lázongásokba csap át. A Bowman Carson egy többek közt az egyéni szabadságjogokat megnyirbáló és nyíltan bevándorlóellenes törvénycsomaggal, a Union Acttel oldalná meg a helyzetet, ezen a ponton pedig lehetetlen nem észrevenni a történet Brexites párhuzamait.

A fejlesztő White Paper Games tudatosan készít sokakat érintő társadalmi problémákkal foglalkozó narratív játékokat (ld. előző kalandjátékuk, a demenciát feldolgozó Ether One), ezúttal azonban az eredeti ötleteket és a játék világába tett rengeteg szeretetet aláássa a frusztráló megvalósítás.

Néhány intermezzót leszámítva Harvey Miller oknyomozó újságírót irányítjuk, aki Miller jelentés címen ír könyvet a pár hónappal korábbi robbantásról, és ügynöke révén érkezik a Bowman Carsonhoz, hogy a cég három fontosabb alakjával interjút készítsen a végzetes estéről. A csavar ott van a dologban, hogy eleve korán érkezik, így mindegyik interjú előtt van ideje kicsit körbeszaglászni, és nem feltétlenül legális módszerekkel minél több információt és tárgyi bizonyítékot összeszedni a beszélgetésekig. A Deus Exből ismerős módon szellőzőkben kúszva és ablakokon bemászva juthatunk be irodákba, hogy meghallgassuk a dolgozók üzenetrögzítőjét, de lopkodhatunk ajtónyitó ID kártyákat, vagy papírfecnikről begyűjthetünk ajtónyitó kódokat és számítógépes jelszavakat is. A hasznosnak tűnő emaileket floppyra mentve ki is nyomtathatjuk vagy el is faxolhatjuk, később pedig szinte már hackerkedhetünk is belsős programok futtatásával, de néha a régimódi hallgatózás, vagy a biztonsági őrök szokásainak kifigyelése is célravezető. Megfigyeléseink és feladataink Miller noteszában vannak vezetve, míg a tárgyakat és feljegyzéseket az aktatáskájába pakolhatjuk.

Mindez valós időben zajlik, vagyis amikor az első megbeszélésünk 16 órakor lesz a cég PR-osával, mi pedig 14:58-kor érkeztünk meg, akkor tényleg egy óránk van a tőlünk telhető legjobban felkészülni. Az idő múlását a karóránkra pillantva követhetjük, és mivel mások számára is telik az idő, bizonyos szereplők bizonyos időpontokban hagyják ott az irodájukat, hogy elintézzenek valamit, a takarító adott időpontban megy kitakarítani némelyik helyiséget, a csipogónkon néha üzenetet kapunk, hogy két perc múlva számítsunk hívásra a közeli telefonfülkében, és így tovább.

Ez egy zseniális ötlet, amitől nem csak valósághű az egész nyomozósdi, de tétje is van, hiszen minden perc számít. Ráérős bámészkodás és az ismeretlen helyszín alapos felderítése helyett sietnünk kell lehetséges nyomokat találni, és alaposan megemeli a vérnyomást, amikor egy irodába beslisszolva azon izgulunk, nehogy ránk nyisson az őr, amint épp elmerülünk valaki számítógépes levelezésében, vagy a széfjét próbáljuk kinyitni. Persze ilyen helyiségekben eleve nincs is semmi keresnivalónk, ezért az idővel úgy kell versenyt futnunk, hogy közben a legtöbbször még lopakodunk is, és ha úgy alakul, akkor valaki asztala alá kucorodva várjuk, hogy ismét tiszta legyen a terep.

Ez egészen addig hangzik szuperül, amíg rá nem jössz, hogy a játékban egyáltalán nem lehet menteni, hanem majd ő ment a több mint egyórás fejezetek végén, ha pedig menet közben nagyon elszúrsz valamit, ott kell hagynod a gépet, vagy egy bug miatt elakadsz, mint én több esetben, akkor kezdheted az egészet előlről. Világos, hogy ez szándékos dizájndöntés, mert így még inkább van tétje minden tettünknek, és még idegőrlőbb, ahogy telnek a percek, de a jelenlegi technikai problémák mellett ez oltári nagy kiszúrás. Amikor PS4-en a bevezetőben a falba szorulva óbégatott az őr, az még nekem jött jól, de aztán az első fejezetet háromszor is újrakezdtem, mert egyszer beragadtam a szellőzőbe, egyszer lebuktam és az NPC többszöri felszólítására sem tudtam elhagyni a tiltott helyiséget, mert elállta a kijáratot, egyszer meg a fejezet legvégén nem indult el az átvezető. Ezen a ponton erősen érett a formabontó „végig sem viszem, csak írok róla egy rage reviewt” gondolata, de aztán mintha a játék is összeszedte volna magát, és végül sikerült végigvergődnöm rajta.

Sokkal boldogabb ettől sem lettem, mert a menet közben egyre ismerősebb kliséket bedobó történetet végül olyannyira nem én írtam a tetteimmel, hogy egy bináris választással ért véget, azt pedig már a bevezetőben lelőtték, hogy ki a felelős a robbantásért (bár a motivációk valóban csak a befejezésre derülnek ki). A főszereplők kidolgozottsága, szinkronja és a világépítés egyébként példás, és a Manchesterszerű angol iparváros hangulatát is nagyon jól megragadja a műfajokat sajátosan ötvöző játék, de ezek kicsit mind elsikkadnak a politikai krimi zavaros és szükségtelenül túlbonyolított részletei mellett. A bejárható helyszínek részletgazdag felépítése, valamint a rengetegféle lehetséges útvonal és megoldás ugyanúgy az újrajátszhatóságot erősítik, mint a sok plusz információ, ami elsőre kimarad, de az egész élmény annyira tömény és frusztráló, hogy csak kevesek fognak másodjára is belevágni. A további bugok sem segítenek, például amikor felvett tárgyak tűnnek el a tárgymenüből, vagy feljegyzések nem kerülnek be az aktatáskába, a szándékosan nehézkes irányítást pedig még nem is említettem. Ez ugyanúgy szándékos, mint a mentés hiánya, hiszen ritka adrenalinpumpáló egy floppyt egy műanyag csőből kihalászni, aminek először le kell csavarni a tetejét, de a játék élvezetét főleg konzolon jelentősen rontja (egérrel jobb a helyzet).

Igazi kihagyott lehetőség a jelenlegi formájában sok türelmet igénylő The Occupation, amely így az eredetinél is szűkebb réteget fog csak tudni megszólítani, és legérdekesebb ötlete, a valós időben nyomozás is egyszerre a legjobb és legrosszabb benne, mert a történethez hasonlóan amikor működik, akkor fantasztikus, amikor meg nem, akkor nagyon nem. Nagy kár érte, mert kilenc ember négy éven át keményen dolgozott rajta, és a maga nemében tényleg egészen egyedi kalandjáték, amely azonban túlságosan visszaél az ember idejével. Egy kiadós bugirtás azért sokat javíthat az összképen.

***The Occupation | Platform: PC, PS4 (tesztelt), One

Fejlesztő: White Paper Games | Kiadó: Humble Bundle***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

23 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==