[Teszt] Observer (Switch)
Eddig 7 hozzszls
Gamer365
2019. februr 15.
pntek 17:49
Igaz, szz vvel tbb kellett hozz, hogy Orwell rmlma megvalsuljon, de vgl bekvetkezett a vzi. A Switch platformra jra kiadott Observer els fl rjban valahogy a knyv ugrott be, elszr nem rtettem mirt. Miutn azonban az egyik polcon kiszrtam az 1984-et, rjttem, hogy nem kpzeldtem a forrsokat illeten. A jtkban rengeteg elrejtett, vagy ppen fjdalmasan szem eltt lv utalssal tallkozhatunk menet kzben amiket miutn szrevettem, rjttem, hogy itt msra kell figyelni, nem egy tucat staszimultort kaptunk.Az egsz jtk a ltsra van felfzve. A fenti regny bortjnak ikonikus szeme mindenhol villog, az emberekkel jellemzen csak az ajtkon lv com-rendszeren keresztl kommuniklunk, a fhsnk pedig observer-knt (hmmm...hmmm…..) jrja vgig az emeleteket, szobrl szobra kutatva tovbbi nyomok utn. Mindent csak megnznk, megvizsglunk a klasszikus trgy management s a HUD teljes egszben hinyzik. A vilg amit kapunk, ltvnyban a ‘80-as s a korai ‘90-es vek scifijeit idzi, egy adag kelet-eurpai bjjal (nem csoda, hisz a fejlesztk otthonul szolgl Krakk a helyszn). Mr a jtk elejn egy Ladban csrgnk, a tkrrl egy klasszikus zld Wunder Baum lg, mikzben mindenfle high tech ktyvel van a verda felszerelve.

Ez a kettssg magban a jtk sznterl szolgl pletben is megvan. Szakadt laktelepi laksok kopott ajtajaira felszerelt elektronika csng, a vezetkek mindenhol lgnak, a szmtgpek billentyzete a rgi Commodore-okat idzi. Az egsz azonban csak addig hat idegennek, amik bele nem gondolunk, hogy inkbb kzelebb ll ez a kp a jelenlegi vilg lehetsgeihez mint elsre gondolnnk. gy van felpimpelve a jtk krnyezete, hogy nem hat annyira idegennek, csak beptettk az j cuccokat a mr meglvkbe, gy knny megszokni a ltvnyt.A vilgban az emberek, amikor nem melznak, megerstett ajtkkal vdett laksukba hzdva tltik az idejket VR-gpekre kapcsoldva vagy ppen a holokivettt bmulva prblnak a radar alatt maradni. Ebbe mi, a rend kiss megkopott rei zavarunk nekik bele, mivel egy nagyon is szemlyes gy miatt rkeznk s itt is ragadunk egy a teljes pletre kiterjed lezrs alatt. Nem tudok nem arra gondolni, hogy a fejlesztk tartottak egy kis terepszemlt, s vgigcsengettek egy-kt laktelepi tmbt, hogy feltrkpezzk milyen reakcikra szmthatnak az emberektl. Elg szles palettt kapunk a 9 ves kislnytl a hbrg apn t az udvarias, segtksz polgrtrsig, akirl a beszlgets elrehaladtval kiderl, hogy egy beteges dhng kukkol. Meglepen relisan sikerlt brzolni a karaktereket. Mg gy is, hogy tnyleges embert csak elvtve ltunk, az esetek tbbsgben csak a zrt ajtn keresztl kommuniklunk, mikzben az ajtn lv vide megjelentn pszichedelikus kpek villognak.

A fhsnk egy klasszikus cyberpunk zsaru (Rutger Hauer megformlsban). gy be van drtozva, hogy bizonyos idkznknt egy syncrozine nev gygyszert kell szednie, hogy az implantjai rendesen mkdjenek, aminek az adagolsa illetve a hzban val felkutatsa a mi feladatunk. Ennek hinyban a scannelsek lelassulnak, a ltsunk pedig pixelesedik, ahogy a mestersges szemnk megzavarodik. Na igen, a scannels. Ebbl kapunk hrom flt, a bionyomokat s az elektromgneses teret feldert nzet mellett egy jjellt ll a rendelkezsnkre, amit elgg gyakran fogunk vltogatni a szemlk sorn. Az pletben val nyugodt htvgi stnkat ugyanis nem egy brutlis gyilkossg helyszne fogja tarktani, amely helyeken j alaposan krl kell nznnk minden ltez mdon, ha elre akarjuk grdteni a trtnetet. Ez a “detektv mdos” vizsglds azonban nem csak ezekre a sztori helysznekre korltozdik, nmelyik laksba a fszlon kvl is bejuthatunk, aminek a jutalma jellemzen valamilyen mellkkldets lesz, esetleg a mr emltett gygyszerbl marhatunk fel egy adaggal, vagy ppen a meglep rszletessggel megrt httrtrtnetbl kapunk egy szeletet a gpeken lv hreket elolvasva vagy az emailekben kutakodva.Van mg egy aspektusa a jtknak, ami kiemelst rdemel (nem, nem a lopakods rszek amiket nem toltak tl, hla az gnek): A fhsnk az lkn tl (fl)holttestek agyban tallhat chipre is r tud kapcsoldni, s ilyenkor kvzi visszajtssza, mi trtnt velk. Itt a jtk tugrik egy linerisabb jtkmenetre s egy iszonyatosan hangulatos rmlomszer szakaszon kvethetjk vgig az esemnyeket a vgkifejletig. Ezeken a szakaszokon is tallhatak feladvnyok, de sokkal ktttebben, mint a jàtk tbbi rszben. Viszont ezrt vizulisan sokszorosan krptolnak (mr ha beveszi a gyomrunk ezt a ltvnyt). rzsre a Max Payne rmlom szakaszaihoz ll legkzelebb a hangulat, de bekszntek a F.E.A.R. Almhoz kthet jelenetei is. A ksztk itt sem a megszsra jtszottak, nem ugyanazt kapjuk minden alkalommal. Mshogy nz ki egy knok kztt haldokl tudatalattija s mshogy egy VR-ban ragadt n, akinek az elmje egy autista kislnyval olvadt ssze. A vizulis megvalsts minden esetben egyedi (s groteszk).

Ha mr szba jttek az inspircis forrsok, meg kell emlteni nhny marknsabbat is. A vilg egy jval mocskosabb, sztesettebb Deus Ex. Mr-mr lopst kiltva ltem fel nhny megoldsnl. Ez olyan szinten jelen van, hogy tekintettel a trbeli tvolsgra, csont nlkl hozz illeszthet lenne ahhoz az univerzumhoz. Az inspirrcis forrsok kztt tisztelett teszi a Fallout is, filmek kzl pedig a Dredd Br, a Johnny Mnemonic s a Freejack s itt-ott a Blade Runner vagy ppen az Altered Carbon ami beugorhat mind a ltvnyrl, mind a vilgrl. Igazi B kategris finomsgok ezek, amire Rutger Hauer vrprofi szinkronja csak rtesz egy lapttal.A Switch verzi mondhatni mr a szoksosat hozza. Handheldben csak a szmtgpek menjeinek rintkijelzn val navigcijt kapjuk extraknt, ltvnyban pedig a mr visszahzott rszletessg textrkkal (s elmismsolt tkrkkel) tallkozhatunk, mint a legtbb olyan tiratnl, ami nem a Skyrim (ahol flelmetes munkt vgeztek a porttal). Ezek dokkolt mdban nem olyan szembetnek, de azrt rezheten megzabolztk a ltvnyt a PC verzihoz kpest. A stabil kpfrisstst mindkt mdban sikerlt hozni, gy a flelmem, miszerint Hollow szint diavettst kapunk, alaptalan volt. Mr gy szemre persze, nem vagyok Digital Foundry s nem kapok szjhabzst akkor sem, ha 29fps-re “zuhanna” a kpfrissts, de azrt az eltelt vek alatt elknyelmesedtem n is, itt viszont nem volt ilyen gondom. Azt azrt megjegyeznm, hogy kemnyen meghajtja a gpet, nha azt hittem kirepl a kezembl, gy prgtt a hts. A handheld jtkokban szemly szerint azt szeretem, hogy ltalban amit bukunk ltvnyban, azt sokszorosan nyerjk handheld md kzelsgvel, kzvetlensgvel. Az >OBSERVER_ flelmetesen immerzv jtk, viszont a ltvnyvilga elgg nehz falat lehet, gy nem rt kisebb szneteket beiktatni.

sszessgben sokkal tbbet kaptam, mint vrtam. Egy knnyedebb cyberpunk sztorira szmtottam, erre belenyomtk a fejem egy mocskos, paranoid vilgba, ahol mindenki mindenkit figyel. Az emberek flelmt, br gyakran csak kzvetetten rezzk, mgis vgig jelen van. s ilyen visszafogott eszkztrral ezt elrni nem kis teljestmny.

Shifty Fox

febr 16., szombat 20:06 #7
Vlasz Shifty Fox (#6) zenetre
Ja igen, flrerthet voltam: a staszimeket nem kedvelem, csak ha valamit nagyon el tudnak tallni, a horrort viszont nehezen viselem, inkbb ez lenne kizr ok. Az Observer tmja meg nagyon is n vagyok, szval kszi, gy mr rdekel!
[21] Shifty Fox
febr 16., szombat 19:57 #6
Vlasz theSickness (#5) zenetre
Melyik rsze? Sta van bven, de egy fokkal "jtkosabb" mint az tlag.
Ha a horrorra vagy kvncsi, hogy az-e, akkor igen. De nem a minden szekrnybl kiugrik valami" fajta (ebbl 2 darab jelenet ugrik be hirtelen), hanem inkbb pszicho-rorror. Egy oldalrl az elme turkalsok olyan "Sejt" szeren elvontak (s elborultak), msrszrl pedig a cyberpunk mocskos, punk vonulatbl van benne egy nagy kanllal. Olyan agyadba mszan bizarr az egsz.

SPOILER(ish)

Erre mg rtesz egy lapttal, hogy a fhs implantjt nem arra talltk ki, hogy holttestek agyban turkljon vele, de tlendl ezen s nem tesz tl jt neki.
PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
febr 16., szombat 19:27 #5
Ami nekem nem jtt t: korbban azzal riogattak, hogy rszben stahorror. Jl t lettem baszarintva?
[15] Joel1970
febr 16., szombat 13:46 #4
J jtknak tnik.Teszek vele egy prbt!
.
[21] Shifty Fox
febr 16., szombat 8:32 #3
Vlasz Beegabor (#2) zenetre
Nagyon megtoltk azokat a rszeket azt biztos.

Viszont az egsz jtkban piszok ers volt a szimbolizmus, gyakorlatilag nem volt semelyik jelenet sem olyan random, mint amennyire elsre tnt. Mindegyik jelkpezett valamit de tlsgosan rhagytk a ksztk, hogy utananznk-e a dolgoknak, ltalban az emailek voltak a kulcsok.

Lehet rdemes lenne sztszedni az lmokat mi mit jelent.
PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
[4] Beegabor
febr 15., pntek 20:41 #2
Nekem ezek a hekkelt szakaszok annyira nem jttek be. Nagyon tl volt jtszva, akrcsak a Layers of Fear-nl. Minden fordulsnl trtnik valami megmagyarzhatatlan, durr a flembe hangeffekt. Jobban tetszett volna, ha csak nyomozs, infgyjts van,,npc beszlgets, mert ez a rsze nekem nagyon bejtt
febr 15., pntek 18:58 #1
Ksznjk az anyagot Shifty!
"This is our time to medicate..."