[Teszt] Civilization VI - Switch
Eddig 9 hozzszls
elvis
2018. december 03.
htf 17:06
Sid Meier 1991-ben, egy tbls jtkot alapul vve, ltrehozta a programot, amit anno nappalokon s jszakkon t jtszottunk, valaki PC-n, Amign, Mac-en, Atarin, msok valamely akkor divatos konzolon. A Civilization jtt, ltott s meghdtotta a stratgiai jtkok piact. Sejtettk, hogy lesz folytats, de a legvadabb lmainkban sem gondoltuk, hogy 2018-ban is egy j Civ megjelensrl hallunk majd - hordozhat Nintendo platformon.gy huszonht v tvlatbl visszatekintve sszesen 6 szmozott epizdot, nhny mellkszlat (Colonization, Alpha Centauri, CivCity: Rome), kt dt, de vgtelenl egyszer konzol/mobil verzit (Civilization Revolution I-II) s egy hatalmas zsknyi DLC-t kaptunk a frencsjztl. Ami a teszt apropjt tekintve szmunkra relevns, hogy az els s msodik rszt, illetve a buttott mechanikj Revolutionket leszmtva, konzolos portot egyik szmozott epizd sem kapott az eredetin fell. 2016 vgn az emberisg fejldtt s eljutott a szmozott rszek kztt a hatodikhoz, sok-sok jdonsggal, sok-sok vltoztatssal rkezett a korbbiakhoz kpest. (rdemes korbbi tesztnket is elolvasni!) Kzben, a technolgia fejldsvel - nhny kr alatt kifejlesztettk a PC-kkel sszemrhet teljestmny mobiltelefonokat, tableteket - egy vvel a desktop verzi utn megjelent a Civ VI mobilokra is.s el is rkeztnk a jelenbe: pontosabban az r MMXVIII. vnek november havnak 21. napjra, amikor is a Civilization VI betoppant Nintendo Switch konzolra is. A siker bortkolhat volt, hiszen a jtk desktopon s mobilon is jl muzsiklt, mirt pont a Nintendo verzi lenne az, ami nem illik a sorba? rlnk? Nagyon rlnk ennek! Kaptunk egy Civilization-t, amit vgre a TV eltt vagy a buszon lve is jtszatunk. Ez utbbi persze rejt magban nmi kockzatot, hiszen a monds: "Just one more turn" a hatos Civ-re is igaz, gy vigyzni kell, hogy egy-egy hadjrat nehogy a buszvgllomson rjen vget.

Kistestvr? Nem kistestvr. Testvr. St ikertesk. A Switch verzi megegyezik a PC vltozattal. Persze nem ugyanaz, hiszen billenty-egr irnyts helyett kontroller (+opcionlisan touch) vezrlst kaptunk, amit Firaxis team a lehetsgekhez mrten jl valstott meg. Vannak dcgsebb rszek, de alapveten jl jtszhat a program!Alapveten jl jtszhat, de tanulni kell! Tanulni kell a piktogramokat - vagy be kell kapcsolni a hinteket. Ami nem volt magtl rtetd, bele kellett mszni a controls menbe, hogy megtalljam a gombot (ha te sem tallod, akkor a "-" gomb az, amit nyomnod kell!). Tanulni kell a navigcit. Az egeres jtkosoknak teljesen egyrtelm, hogy kattintanak egy gombra, ami megjelenik a HUD-on. Kontrollerrel el kell naviglni a gombra: jobbra-balra-jobbra s "A". Ez a metdus teljesen jl mkdik akkor, amikor a gombok egyms mellett vannak; de mi trtnik akkor, ha van egy extra gombunk, elklnlve a tbbitl? Fel? Nem. Le? Nem. Mg egyet jobbra s akkor aktivlhatjuk a telepeseknl pldul a vros alaptst. Nansznak tnik, de vgtelenl bosszant, amg ezekre az aprsgokra r nem rez a fldi haland.Amiben mg klnbzsget mutat a Switch verzi az asztalihoz kpest, az a felhasznli fellet; stratgihoz mrten szks. Tl pici szelete ltszik egyszerre a trkpnek, ami, ha a Switchet, mint kzi konzolt tekintnk, rthet, de egy 120 centis TV eltt lve inkbb picit fjdalmas. A helyzeten csak ront, hogy a HUD mrete szintn a handheld (touch) mdra lett optimalizlva. A kezelszervek simn el tudjk foglalni a kperny 40%-t is, fleg, ha a sgkat is bekapcsolja a kezd jtkos. Szinte mindent lthatunk, csak a lnyeget nem.sszefoglalva: a Nintendo Switch port nem kistestvr, mert egy teljes rtk Civilizationt kaptunk vgre konzolra 22 v ta elszr, testvrknt viszont kicsit olyan... Tyrion Lannister - okos, de mgsem egy Jaime! Ha Civ s Nintendo rajong is vagy, akkor tetszeni fog a most megjelent vltozat is! Az irnyts s a megjelents hibi ugyan emltsre mltak, de knnyen megszokhatak, a Civ lmny Switchen is ugyan az lesz: "Just one more turn!"

[7] Sith Lord
dec 05., szerda 21:12 #9
Vlasz herooftime (#8) zenetre
Pfff..
[20] herooftime
dec 05., szerda 13:13 #8
Vlasz Sith Lord (#6) zenetre
iOS
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo
[23] CeXzer
dec 04., kedd 22:11 #7
s ami mg nagyobb s nekem deal breaker klnbsg, hogy nincs mg az els kiegszt se, pedig mra msodik is a nyakunkon.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[7] Sith Lord
dec 04., kedd 21:39 #6
Emlegetttek hogy van mobilon is. Azt hol lelem? Mert a play store-ban nem ltom.
[36] kis
dec 04., kedd 6:59 #5
n iPad Pro2.-n jtszok vele, s a 10 col is nha kevsnek tnik, br egyltaln nem vszes. Ami gond, az a nagyobb trkpen, sok ellenflnl fellp vrakozsi id krnknt, mg animci gyorstsnl is. Gondolom Switch-en mg hosszabb lehet ez az id.
[13] szako
dec 04., kedd 0:20 #4
Fantasztikus megjelens Switch-re!

Hozzk ki mg valamelyik Heroes of Might&Magic-et s a kvetkez vtizedben elleszek a gppel!
dec 03., htf 23:13 #3
Vlasz Lampec (#2) zenetre
Kell, s kell hozz a logikai gondolkodsmd s (krkre osztottsga ellenre) a multitasking szemllet is.
Mondjuk teher alatt n a plma, szval...
"This is our time to medicate..."
[3] Lampec
dec 03., htf 23:10 #2
Mindig is szemeztem a jtkal, mennyire kell hozz az angol?
Sose nyomjl full kretnt!!!
dec 03., htf 22:29 #1
n is nyomom, nekem nagyon tetszik, egsz hamar beleszoktam az UX-be is, de Elvisnek igazat adok!

BTW, debt cikk ennyi v utn!!!!
"This is our time to medicate..."