[Teszt] Nintendo LABO - Vehicle Kit

Nintendo LABO - Vehicle Kit

kevinyCsángó Kornél2018.11.19. 19:23

Bár a LABO első két készlete közel sem durrant akkorát, mint amekkorára a bemutatkozást követően számítottunk, ez nem torpantotta meg Nintendo-ék lelkesedését. A következő kreatív-interaktív-kartonpapír-bütykölde nem ígér kevesebbet, mint a földet, vizet és levegőt meghódító tribrid gépjárművet és ez alá egy nagy nyílt világot és megannyi szórakoztató játékmódot. Melyik gyermeknek nem futna össze a nyál a szájában a fentiek hallatán? De vajon mit kínál ez a kiadó által csak ‘örökgyermekekként' emlegetett kreativitásra hajló felnőtt korú játékosnak?

Még ha kicsit nehezen is veszi rá magát napjaink rohanó világában az egyszeri játékrajongó egy többórás hajtogatási procedúrára, azért LABO-zni (és ezalatt most az összeszerelést értem) még mindig nagyon kellemesen relaxációs és kreatív látásmódot fejlesztő folyamat. A “hajtogatási segédlet” szerepét betöltő szoftver továbbra is professzionális, kényelmesen használható: minden alkatrészt, minden illesztési és hajtási folyamatot mindenféle oldalról és nagyításból megcsodálhatunk általa, emellett pedig őrült viccekkel próbálja feldobni a kreatív-kartonozástól kevésbé lelkesedő felhasználók kedélyállapotát.

Néhány pillanatkép a kartonszörnyetegek összeszereléséről

Bár *amikor a Variety Kit-et teszteltem*, az anyagválasztást illető borús prekoncepcióim (értsd: a kartonpapír nem fogja állni a megpróbáltatásokat) szerencsére nem bizonyultak igaznak, ezúttal azért volt bennem egy kis félsz. Mégpedig amiatt, mert amíg egy karton-zongora különösebb szájhúzogatás nélkül túlél egy kis klimpírozást, azért egy karton-pedál, amire az alkotó elemek jellegére túlzottan nagy figyelmet nem fordító gyermek önfeledten ráugrik, az már más műfaj. Szerencsére ezúttal is alaposan tévedtem: már az összeszerelés közben láttam, hogy alaptalanul aggodalmaskodok, ugyanis statikailag annyira egyben vannak a szerkezetek, hogy elég emberesen kellene beleszállni ahhoz, hogy megroggyanjon. És ha már a tervezést méltatom, akkor rugóznék még ezen picit: egészen elképesztő szerkezeteket fogunk alkotni, amiket a program oktató modulja természetesen kíméletlen részletességgel elmagyaráz, az egyes elemek funkcióitól kezdve a JoyCon-ok szerepéig.

Már a pedál összeszerelését követően (ami a bal JoyCont belehelyezve a HD rumble-nek köszönhetően olyan autentikus rezgés élményt ad, mint amikor a kereklámpás zsiguli lengéscsillapítóját egy Bon Jovi-s fogvájóra cseréljük) megnyílik az első játék, a Slot Cars. Ezen együgyű kis bohózat olyan, mintha Carrera versenypályák férjhez mentek volna az Excitebike-hoz: a gázpedál finom játékával keresgéljük azt a szűk mezsgyét, ahol az autónk a legjobb eredményt éri el, de nem esik ki a pályáról egy meredekebb kanyart követően. Van belőle kétjátékos mód is: ilyenkor érhető tetten, hogy mennyire figyelt a kedves felhasználó a működést bájosan taglaló oktatóra, mert ugye a pakkban csak egyetlen pedálra való karton található és egy ilyen kis maflaságért nem hiszem, hogy gyorsan kosárba dob az ember még egy Vehicle Kit-et. A megoldás? Szépen lefigyeled, hogy milyen mozgást végez a másik JC a pedálban és azt imitálva máris tiétek a Nagy Lehetőség. Oké, nem annyira zsigeri élmény, mint a változatos frekvenciákon rezegtetett pedált taposni, de hogy menjetek két kört a gyerkőccel, arra tökéletes.

Aztán a kormányt összeszerelve (ez úgy önmagában egy jó négy-öt óra) nyílik meg a fő csapásirány, az Adventure Mode, melyben kedvenc járgányunkkal egy szép nagy nyílt világú terepet fedezhetünk fel. Elnézve a külcsínt erős a gyanúm, hogy a Breath of the Wild technológiája kerreg a felszín alatt, de sajnos a játék nyújtotta lehetőségek már közel sem ennyire impozánsak. Bár tartalom, felfedeznivaló van bőven, ezek igencsak egykaptafa, sekélyes megoldások. Például egy karámból elkóborolt négy tehénszobor, (!) gyűjtsd össze és vidd vissza őket a helyükre. Persze a kőbocik ott meresztik a mereszthetőt a karám 20 méteres körzetében, szóval gyaníthatóan nem ez lesz Életed Kalandja, viszont mint ahogy azt korábban említettem, egy kiskrampónak tökéletes első játék lehet, pláne abban a korban, amikor amúgy is jelentős figyelmet fordítanak a különféle közlekedési járművekre.

Az Adventure mód mellett szerencsére azért van még más is: a Rally módban időre kell többféle checkpoint kapukon átkormányoznunk a járgányunkat, Circuit módban klasszikus versenyfutamokat teljesíthetünk, a Battle mód pedig olyasmi, mint az ARMS és a Smash Bros keveréke: kisautónk két nagy ököllel van felszerelve, ezekkel kell módszeresen agyoncsapni a másik versenyző felet, vagy egy jólirányzott horoggal kiütni a pályáról. Ezutóbbi amilyen jól hangzik, sajnos a valóságban annyival körülményesebb: kicsiny járgányunkat pozícionálni eleve nehézkes (pláne ebben a kameranézetben), az öklök találati felületei pedig elég kicsik. Valamint a többjátékos élvezetekhez szükség volna egy másik pedál/kormány kombóra, mondjuk szerencsére a Toy-Con garázsban különféle alternatív metódusokat is összehegeszthetünk, például a kettes számú játékos irányításának Pro Kontrollerre történő átvariálását.

A problémám - csakúgy, mint a vari-jeti pakk esetében - hogy a tökéletes célcsoport, akik 100%-ig tudnák élvezni ezt a produktumot, az nagyon-nagyon szűk vagy talán nem is létező metszetei a mindennel (is) játszó gyermekek és az alkatrészeket magabiztosan egyedül is legyártani képes fiataloknak. A magyar lurkók eleve hátrányból indulnak, mivel ugye az ékes nyelvünk nincs a támogatottak között. Bár az oktató anyagból már csak a képek alapján össze lehet rakni az eszközöket, akik erre képesek, már nagy valószínűséggel nem arra áhítoznak, hogy kőteheneket szedjenek össze a karám mellől. Gyanítom, hogy ha már autózni akarnak, akkor inkább valamelyik Forzával száguldanának, vagy (a célhardver mellett maradva) a Mario Kart-ban durrantanák tarkón a havert egy piros tekivel. Apropó, ha már Mario Kart: a megépített kormány és pedál használható perifériaként a Mario Kart 8 Deluxe-ban, szóval ha mindig is dedikált kormányra vágytál a kedvenc barátságpusztító játékodban, hát, most megkaptad.

Bár a kapcsolt játékok fura identitás zavarral küzdenek, a Vehicle Kit jelentős előrelépés a korábbi LABO csomagok mellől. LABOzni, azaz kartonból valami működőképes eszközt hajtogatni még mindig baromi élvezetes tevékenység, még akkor is, ha egy felnőtt embernek ez az élvezet az esetek túlnyomó többségében az elkészült köcölle kipróbálásáig tart csak. Sebaj, a többit bízzuk csak bátran a környezetünkben nyüzsgő gyerkőcökre, ők gyaníthatóan imádni fogják.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

15 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==