[Teszt] Knowledge is Power: Decades és Chimparty
Eddig 10 hozzászólás
mcmacko
2018. november 14.
szerda 09:00
Két partijáték is befutott így az ünnepi időszak elé, a címekben pedig az a közös, hogy a PlayStation 4 és a mobilok platformját összefonó PlayLink rendszerében működnek. Mit is jelent ez? Beröffented a PS4-et, közös wifi hálózatra hozod a telefont és a konzolt, majd a telefonos PlayLink app segítségével magát a telót használhatod kontrollerként. Így akár 4-6 játékos is csatlakozhat a küzdelemhez, és még csak DS4 kontrollerekre sem lesz szükség ehhez.

Lássuk, hát, mivel fogunk idén szilveszterkor kockulni![Teszt] Knowledge is Power: Decades

A Knowledge is Power első része járt már a tesztlaborban; tavaly ilyenkor jött ki a Wish brit humorral és érdekes trivia-koncepcióval felvértezett játéka. Érdemes elolvasnotok a tavalyi írásunkat, ugyanis ebben összefogaljuk a KiP játékmenetét. Ehhez képest a Decades mit sem változott, inkább tekintsünk úgy a csomagra, mint egy tartalmi bővítésre, vagy a tipikus boost packra, vagy egyéb plusz kontentre amit mondjuk egy táblás játékhoz is meg tud venni az ember. Ennnek ellenére a Decades külön szoftverként funkcionál, sőt, meglepő módon az eredeti appal sem működik, így külön le kell tölteni hozzá az új keretet.


Amikor viszont beindul a kvíz, onnantól a jól ismert hangulat, látvány és játékmenet jön be, néhány új aprósággal, friss buffal-debuffal (PowerPlay módosítók), és egy átszervezett tematikai rendszerrel. A Decades, mint a nevéből is kiderül, a nyolcvanas évektől felfelé, évtizedenként szervezi a témáit, ezzel segítve azokat a játékosokat, akik mondjuk a Goonies moziba kerülésekor, de még csak az HBO-s sugárzáskor sem éltek még. Vagy épp fordítva, azokat a „véneket”, akik a diplomaosztó utáni partin Spice Girlsre riszáltak, de pl. a kurrens hip-hop előadóknak még csak a nevét sem hallották. Ez egy korrekt megközelítés, és tovább fokozhatja a játékosok közötti vicces feszültséget, máskor pedig nagy összeborulásokat hozhat „hú, de jó, hogy te is a 80’-as évek rockzenei kínálatát választottad”-jellegű felkiáltásokkal. A program látványa pöccre megegyezik a korábbi Knowledge is Powerrel, de a direkt darabos animációk mellett, mintha (mintha-mintha) megdöccenésre hajlamosabb volna a Unity motor. Immár hat játékos nyeszetelheti egymást a kvíz során, ráadásul az érintőképernyő is bevonásra kerül egyes szívató powerupok esetében… Így könnyen belátható: ha a korábbi epizód bejött a haveri társaságnak, úgy a Decades-szel sem fogtok rosszul járni.[Teszt] Chimparty

Egy újabb Mario Party variáns, de természetesen ez is PlayLink rendszerre hangolva. A Chimparty színes majomparádét kínál, és az irányítást szinte „egygombos” érintőképernyős megoldásokra hangolja. Éppen ezért kiváló hozzáférhetőséget és azonnali játékot garantál még játékos nooboknak is. Persze a kontroll nem mindig egyértelmű, de minden minijáték típus előtt van egy kis bemelegítés (legalábbis először) így mindenki belejöhet a majmócák vezérlésébe. A figurákat jellemzően egy időzítő kurzor rakja irányba, vagy magunk a gombnyomás hosszúságával végezhetjük el a célzást, utána pedig ugrással, szökkenéssel, urambocsá’ a levegőben való pukizgatással terelgethetjük a majmokat hosszabb ugrás, több banán, nagyobb pontszám, vagy csak simán a többiekkel való kibabrálás irányába.


A tipikus táblás partyjátékok minden fontos eleme itt van: a cinkelt dobókockától a táblán egymást piszkáló figurákon át a visszadobó, előrevető lépésekig. A tipikus mezők minijátékokat indítanak, itt jön a csavar, amely minijátékok pályái attól függnek, hogy a játékasztalnak melyik zónájában tartózkodunk. A kalózhajón nyilván kalózos terep van, az űrbőli meteorra lépve pedig pszichedelikus idegen bolygókra terel minket a játékmester. Így tizennyolc féle játékot kapunk, amely a pályavariánsokkal együtt 90 szintet jelent. A Chimparty emellett jól is néz ki, a karakterek nagyon cukik (és trendi mivoltukból fakadóan mindenféle őrült, megnyitható jelmezekkel pimpelhetőek), csak talán a játékok mennyisége és tartóssága lehet hosszú távon kérdéses. A NapNok dán gárdája korrekt módon folytatja a Frantics-el megkezdett PlayLink sort. Nem Nintendo színvonal, de simán vállalható, és akár családi szórakozásnak sem utolsó mulatság a Chimparty.

nov 14., szerda 19:54 #10
Én is rákérdeztem itt, ott és azt a választ kaptam, hogy a Chimparty magyar, méghozzá szinkronnal, de a többi sajnos nem kap magyarítást!
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[2] nayrobi
nov 14., szerda 19:15 #9
Válasz theSickness (#8) üzenetére
Most már csak azt kellene kideríteni, hogy mi a helyzet a másik három játékkal.
nov 14., szerda 18:04 #8
Válasz nayrobi (#4) üzenetére
A Decades angol, a Chimparty magyar lett.
[2] nayrobi
nov 14., szerda 17:45 #7
Egy másik fórumon írta egy srác hogy megvette a Chimpartyt és van rajta magyar szinkron/felirat. Érdekes.
nov 14., szerda 17:12 #6
Válasz nayrobi (#4) üzenetére
Így van, most olvastam vissza a hsz-ed! Akkor ezek így lehet kimaradnak most. Vagy reménykedem, hogy később kapnak még hozzá feliratot. Anno is így volt, hogy később kapta meg valamelyik játék!
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
nov 14., szerda 17:09 #5
Szeretjük ezeket a Play Link játékokat, nagyon jó ötletnek tartom ezeket a Sony-tól. Kérdés: Megkapják ezek a játékok is a magyar szinkront/feliratot?
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[2] nayrobi
nov 14., szerda 14:57 #4
Válasz mcmacko (#3) üzenetére
Köszi! Kár, nem is értem, a fórumokat olvasva a playlinkes játékok vonzerejét a magyar nyelv adta, játszhatott együtt az egész család vagy a haverok mindenféle nyelvtudás nélkül.
nov 14., szerda 14:41 #3
Válasz mcmacko (#2) üzenetére
Sajnos minden igyekezet ellenére nem sikerült ebbe a két játékba magyarítást tenni.

A Chimpartynál elég egy ember, aki kicsit képbe hozza a csapat többi részét a játékmenet-magyarázatokról.

A másiknál mindenképp kell középfokú angoltudás.
"This is our time to medicate..."
nov 14., szerda 11:17 #2
Válasz nayrobi (#1) üzenetére
Ezeken nem volt, de megkérdezem, hogy lesz-e. Megjelenés előtti verziókat teszteltünk (de feltételezem, ezek közel vannak a végleges állapothoz.).
"This is our time to medicate..."
[2] nayrobi
nov 14., szerda 10:17 #1
Azt lehet esetleg tudni, hogy a héten megjelent 5 playlink játék közül melyik kapott vagy fog kapni magyar feliratot/szinkront?