[Teszt] Project Warlock

Project Warlock

LotharFuchs Róbert2018.11.12. 16:30

A Project Warlock első látásra nem tűnik komplikált esetnek: egy sötét hangvételű, régi iskolából érkező FPS, ami természetéből fakadóan rétegjáték, cserébe a célközönségnél jó eséllyel betalál. Elég megnézni egy rövid trailert róla, és az egyszeri játékos könnyedén eldöntheti, hogy kell-e, vagy sem. Vagy mégsem?

Az olcsó gondolatvezetési húzásért elnézést, de a Project Warlock zsákjában ott mocorog az a bizonyos macska. Vagy legalábbis valami. A kiszabadításához át kell verekednünk magunkat számos építőelemen, úgyhogy nem is húzom a drága időt, és kezdem a megkerülhetetlennel, a fegyverarzenállal. Egytől kilencig minden szám alatt egyből két különböző céleszköz található, és ha ez nem lenne elég, fejlesztéssel mindegyik további két irányba módosítható, ami nem ritkán drasztikusan belenyúl a működésükbe. Számszerűleg tehát nem lehet ok a panaszra, változatosság terén sincs probléma, azonban az egyensúly egyértelműen megsínylette a bőkezűséget. Néhány jóformán használhatatlan, míg némelyik indokolatlanul erős szinte minden szituációban. A már említett fejlesztések leírásai nem adnak teljes képet a várható pluszokról, ami már csak azért is bosszantó, mert az ezt biztosító pontokat elég szűkmarkúan méri a játék. És akkor valamiért egyetlen egy, lőszer helyett manát használó darab is került a repertoárba, ami végképp érthetetlen koncepció, ugyanis erre az erőforrásra külön mágiarendszer épült, ami ismét egy vegyes felvágott.

Az ötlet maga ugyan szuper, egy boszorkánymester kizárólag lőfegyverekkel amúgy is elég nagy képzavar lenne, de a rendszer beillesztése hagy némi kívánnivalót maga után. Pörgős, régi vágású lövöldeként nincs pontosabb, benagyítós célzásra lehetőség, ehelyett nyolc varázslat valamelyikét lehet a jobb egérgombbal elsütni. Az első egy szimpla, manát nem igénylő fényforrás, ami nem csak az amúgy számtalan titkos helység feltárására szolgál, de néhány pályán egyenesen létszükséglet. És ez sejteti is az első problémát a dologgal, ami már a fegyverek terén is előkerült: a balansz. Kifejezetten sok gyakorlást igényel már maga a metodika elsajátítása, hogy a drága pontokért megvásárolt mágikus trükköket jól rotáljuk, amihez még hozzáadódik a kaotikusan adagolt mana utánpótlás is. Mivel a fényforrás gyakran igényelt, a játékmenet pedig gyors tempójú, a nagy kapkodásban könnyedén el lehet verni a ritka erőforrást nem kívánt varázslatokra. Mindezt megfejelték egy attribútum fejlesztős rendszerrel, ami pedig a játék rougelike mivoltából, illetve a már sokat emlegetett egyensúly hiányából fakadóan az életerő és a muníció kapacitás tuningolása felé tereli a játékost. Háttérbe szorítva ezzel pl. a meglehetősen felesleges fizikai erőt, ami csupán a két közelharci fegyver esetében tényező, vagy épp az ominózus mana kapacitást. Az ezekhez kötött perkek tovább mélyítik a szakadékot, és a siker érdekében szinte mindenkit ugyanabba a mederbe terelnek. Később persze, egy végigjátszás után például érdekes kísérletezésre adhat okot a perk rendszer, de első nekifutásra abszolút nem ösztönöz a szokatlanabb karakterfejlesztésre.

És ez részben a roguelike jelleg sara, amivel már a trailerben is riogatja a potenciális vásárlókat. Itt azonban (ismét) muszáj belemenni a részletekbe, miután sokaknál a puszta szó hallatán összeszorul a pénztárca. Ami bár érthető, de nem biztos, hogy a Project Warlock esetében indokolt. A három fokozat legkönnyebbikén ugyanis végtelen darabszámú élettel rendelkezünk. Manuálisan ugyan itt sem lehet menteni, de a 60 pálya mindegyike olyan rövid (kb 5 perc), hogyha ne adj isten menet közben vagyunk kénytelenek felhagyni a mészárlással, az adott pálya elejéről bármikor folytathatjuk. A közepes szint sem fogja igazán megizzasztani az átlagnál ügyesebb boszorkánymestereket (sajnos), így a véges élet és roguelike életvitel valójában csak a legnehezebb fokozaton gyakorol érdemi hatást. Ami ízléstől függően lehet jó, vagy éppen rossz hír, de a lényeg, hogy nem olyan hangsúlyos elem, mint amilyennek elsőre hallatszik.

Mindezt leszámítva azonban egy kifejezetten szórakoztató játékról van szó, ami az alapokat magabiztosan hozza, és amiről eddig nem sok szó esett. Mert mit is lehet mondani egy jó oldschool FPS-ről? Élvezet benne halomra lőni a számtalan rosszarcút, sok-sok pályán, nagyjából 5-7 órán keresztül. Kisebb keverési bakiktól eltekintve a zenei háttér is kiválóan passzol, a Unity motorral meghajtott, 90-es éveket idéző, 2,5 dimenziós, a korszakot fémjelző billboardos (értsd: minden objektum feléd néz, mint pl. anno Duke Nukemben) látványvilág pedig pazar. Bár állítólag indokolatlanul erőforrás igényes, de ezt nem tudom megerősíteni az i5-ös, GTX 1060-as tesztgéppel (még jó). A pályadizájn nem rázza fel a szakmát, viszont sima aszfaltként terül el a már emlegetett gyors játékmenet alatt (ami egyébként még gyorsabb az autorun bekapcsolásával, amit valamiért kis túlzással titkol a játék). A hibái ellenére egy puritán, de annál kifejezőbb „jó” jelző illik rá a leginkább, amit a zsáner kedvelői - hozzám hasonlóan - jó eséllyel élvezni fognak.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

8 órája
6

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==