[Teszt] 11-11: Memories Retold
Kapcsold jtk: 11-11: Memories Retold (ps4)
Eddig 3 hozzszls
drag
2018. november 07.
szerda 19:00
Amennyire npszer alapanyag volt anno a msodik, annyira radar alatt maradt sokig az els vilghbor a videojtk-palettn - egy-kt feldolgozs persze mindig akadt, igazn komoly nyilvnossgot azonban ezek nem kaptak. Az elmlt vekben viszont mr tbb pldra is emlkezhetnek a jtkosok: ott volt pldul a Ubisoft-fle Valiant Hearts, aminek remek fogadtatsa volt, de persze nem mehetnk el sz nlkl az igazi nagygy, a Battlefield 1 mellett sem, ami kifejezetten a tmval prblt meg egyedit hzni az FPS-mfajban. Most pedig itt van a legjabb fecske, mghozz egy egszen klnleges kollaborci, az 11-11: Memories Retold ugyanis a francia DigixArt (Lost in Harmony) s a Wallace and Gromittal hress vl Aardman stdi egszen klnleges szerelemgyermeke, mghozz egy sztorikzpont kalandjtk formjban.A cmben szerepl 11-11 a vilghbor utols napjra, az 1918. november 11-n alrt fegyversznetre utal, s nem rulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy a Memories Retold trtnete is ppen ekkor r vget, hiszen a folyamatos "visszaszmllssal" mr az els pillanatokban egyrtelmv teszi ezt. Maga a cselekmny ugyanakor viszonylag nagy idtvot karol fel, hiszen a kt fhs, a kanadai Harry s a nmet Kurt kt vvel korbban csppen bele a hbor borzalmaiba: elbbi egyszer fnykpsz-kalandknt, utbbi pedig az eltnt fia utn kutatva. A trtnelem ezen slyos esemnye azonban mindkettejket a mlybe rntja - a nem vrt fordulatoknak hla a sztori sokkal tbbet tartogat annl, mint amit els pillantsra gr.Kezdetben gy tnhet, hogy a Memories Retold kt kln szlon igyekszik bemutatni a hbor borzalmait, ezek azonban meglehetsen hamar sszefondnak, gy rengeteg helyzetet lhetnk t kt klnbz szemszgbl. A koncepci szerencsre mkdik, az 11-11 ugyanis vgig izgalmas tud lenni - elssorban a folyamatos bizonytalansgrzet miatt, hiszen ltalban mi magunk is annyira elveszettnek fogjuk rezni magukat, mint maguk a szereplk. De ami miatt igazn j a Memories Retold, az a nagyon ers rzelmi tltet, amit leginkbb olyan elemekkel r el a jtk, mint a csald, a szerettek, a tvolsg, meg persze a telitallatnak bizonyul llati szereplk hangslyozsa.Ami az 11-11 "jtk" rszt, mechanikit illeti, egy meglehetsen egyszer darabrl van sz. Tbbnyire csak mszklnunk s beszlgetnnk kell a viszonylag kevs szabadsgot nyjt helyszneken, idnknt ellve egy-kt fott, illetve megszerelve valamilyen masint. Trgyakkal val interakcik, illetve gyessgi rszek viszont csak ritkn vannak, radsul ezek is szinte teljesen mellzik a kihvst - rzdik, hogy inkbb csak sznesteni prbljk az lmnyt a gameplay-jel, mintsem mlysget adni annak. Kicsit esetlen is a jtk ezen mechanikai egyszersgbl addan, ami valamelyest rontja az sszkpet. Vannak gyjtgetnivalk is, amik leginkbb a hborhoz nyjtanak httrismereteket, de ezeket elg knny elhagyni, mivel a fejezetek rvidek, radsul elg hirtelen "point-of-no-return"-kkel operlnak, gy a maximalistknak a vgigjtszs utn garantltan vissza kell mg mennik egy kis keresglsre.

Ami egy fokkal mr rdekesebb, azok a dntsi lehetsgek, melyek lehetnek meglehetsen konkrtak (meghzod a ravaszt?) s ersen kzvetettek (milyen fott kldesz haza?) is. Elgazsok vannak, ez nem krds, st, olykor egszen aprnak tn dntseknek is lesz komoly kvetkezmnye. m sszessgben az a jtkos rzse, hogy inkbb csak sodrdik, mint irnyt, az ok-okozati sszefggs ugyanis olykor mg utlag sem egyrtelm. Ez pedig 2018-ban - tbbek kztt egy, a mfajt s a mechanikt j szintre emel Until Dawn utn - kicsit kevsnek tnik.Bizonyra sokakat mozgat a kpek alapjn, de mg nem rintettk: igen, a Memories Retold egszen egyedi s klnleges kpi vilggal br. Igazbl olyan az egsz, mintha vzfestkkel lenne megfestve, ami egyrszt ad az egsznek egy kis mvszi rzetet, msrszt ersen elfedi a rszleteket. Ez utbbi nem csak azrt j, mert tbbet bz a jtk a fantzinkra (ami nveli az immerzit), hanem mert az 11-11 sajnos elg gyenge lbakon ll technolgiailag, gondolva itt fleg a framerate-problmkra s a lagymatag animcikra. gy taln nem is baj, hogy egy ersen homlyos lencsn keresztl ltunk mindent...

Mechanikai egyszersgvel s a nha kiss nehezen kvethet "elgazsaival" az 11-11 messze van attl, hogy elregrdtse a kalandjtk mfajt. Maga a trtnet, illetve annak felptse viszont abszolt megr egy vgigjtszst, gy aki szereti az ers rzelmi tltettel br interaktv drmkat, az egy tmjban s megvalstsban egszen egyedi darabra lelhet a Memories Retold szemlyben.

11-11: Memories Retold | Platform: PC, PS4 (tesztelve), One
Kiad: Bandai Namco | Fejleszt: DigixArt, Aardman Animations
Megjelens: november 9.

nov 08., cstrtk 10:35 #3
Vlasz liquid (#2) zenetre
Szeretni fogod.
Found.
nov 08., cstrtk 9:05 #2
Ez az a jtk, amit mr csak a tmja miatt kiprblok.
And since you asked: no. It's massive.
[2] Hurin
nov 07., szerda 22:14 #1
A kor nagyon rdekel, s a trtnetmesls is jnak tnik a fentiek alapjn, szerintem beprblom, ksz a tesztet!
11-11: Memories Retold adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: N/A
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2018. nov 09.
Kategria: Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
6
Ami tetszett
+ Vgig izgalmas, kt szlon fut cselekmny
+ Erteljes rzelmi tltet
+ Mvszi kpi vilg
Ami nem tetszett
- A dntsi kvetkezmnyek sokszor nem egyrtelmek
- Technolgiailag gyenge lbakon ll
- Knnyen elhagyhat gyjtgetnivalk
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

3 | [Teszt] 11-11: Memories Retold

Az els vilghborhoz mg mindig ritkn nylnak a videojtkok, az elmlt vekben azonban tbb olyan cm is megjelent, ami leginkbb ezzel a tmavlasztssal igyekezett felhvni magra a figyelmet. Most itt van a legjabb, az 11-11: Memories Retold, ami tbb szempontbl is egy egyedi kalandjtk lett. Teszt.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba