[Teszt] Timespinner
Eddig 9 hozzszls
ne5h
2018. oktber 17.
szerda 09:00
Napjaink trendjei kztt elkel helyen szerepel a jtkok klnbz retro-kntsbe csomagolsa, legyen az szimpln csak a ltvnyt rint vagy esetleg a jtkmenetre is kihat. Utbbi kategriba sorolhatjuk a Timespinnert is, ami nem csak a felsznen tnik gretesnek, de a vele eltlttt rk alatt is.Az idmanipulls nem idegen tmakr a jtkokban, az egyik legismertebb kpviselje taln a Prince of Persia sorozat. A platforming s harcok sorn hasznlhat kpessg sarkalatos pontja volt a jtknak s nincs ez msknt a Timespinner esetben sem. Lunais, a winderiai nvtelen trzs tagja a legjabb kivlasztott, akinek feladata a nvad eszkz vdelme. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, pont a beiktatsi ceremnia sorn ri tmads a falut, Lunais pedig egy fleg idn tvel kalandba kerl.

A jtkmenet alapja a klnbz gmbkkel val harc, melyet jl egszt ki fhsnk idmegllt kpessge. Ez kezdteben nagyon limitlt, mindssze nhny msodpercig trhetjk meg az id vasfogt, a ksbbiekben, megfelel fejlesztssel mr jval hosszabb ideig lvezhetjk az idtllsgot, ami egyttal nagyobb taktikzsi lehetsget is biztost.A homokrval val jtk a kzlekeds sorn is hasznos kpessg lesz, az idztsen pedig igen nagy hangsly lesz, mivel az els rkban mozgstrunk meglehetsen korltozott, gy bizonyos kiszgellseket s prknyokat csak ellenfeleinkrl s ms tereptrgyakrl rhetnk el, ezek azonban az esetek tbbsgben nem vrjk meg ttlenl, amg mi a dolgunkkal vgznk.

A harcok sorn a mr emltett gmbket tudjuk klnfle vltozatokkal, valamint eltr passzv kpessgekkel felruhzni, a jtk egy bizonyos pontjtl pedig klnbz leosztsokat is sszellthatunk, amik kztt gyorsan vlthatunk, akr harc kzben is, hogy a lehet leghatkonyabbak legynk. Az egyszer tmadsok mellett lehetsgnk lesz mg egy ersebb, rvid feltltst kvn csapst is elereszteni, az esetek dnt tbbsgben azonban elbb rontanak neknk, mint hogy legyen idnk aktivlni, ezrt inkbb csak felvgsra j egyszerbb ellenfelek ellen, a komoly harcoknl nem igazn tudjuk hasznt venni. Ezek mell fog jl jnni a velnk lv familiris is, aki a tvolsgi harcban lesz nagy segtsgnkre, illetve mindegyikk rendelkezik egy-egy egyedi kpessggel is, ami lehet akr a mi gygytsunk, akr az ellenfelek mrgezse.A Timespinner j rzkkel hozza be az jabb mechanikit, a kezdeti platformerkedshez hasznland idmanipullst a ksbbiekben a duplaugrs helyettesti, az gy felszabadul lehetsgeket pedig a komolyabb harcok sorn hasznlhatjuk fel. Szintn rmmel fogjuk venni, amikor a szegnyes mentsi pontok mell megjelenik a trkp adott pontjaira val gyorsutazs, amivel sok backtracking rvidthet le.

Ha mr a backtrackinget szba hoztam, a jtk ersen pt a metroidvania jtkokbl ismers felfedezsdire, ahol is a trkp bizonyos terleteire csak ksbb lesz lehetsgnk visszatrni, megfelel felszerels vagy kpessg birtokban. A kezdeti korltozott mentsi lehetsg (ez ksbb sem lesz tbb, csak a teleportlssal lesz knnyebb a halads), valamint az egyes terleti znkba folyamatosan visszatr ellenfelek gondoskodnak rla, hogy soha ne akarjunk knnyelmek lenni.Br maga a plyadizjn viszonylag egyszer alapokbl dolgozik, az egyes helysznek jl elklnlnek egymstl, ksznheten nem pusztn az egyszer megvalstsnak a ltvny tern, hanem a zennek is, amik biztosan tudatjk velnk, ha j terletre rkeznk. Ezzel kapcsolatban sajnos fj pont, hogy az egyes bettek kztt nha egyik pillanatrl a msikra vlt a jtk, ahogy egy-egy znbl ki-be lpkednk, ez pedig kpes sokszor kizkkenteni s vgs soron inkbb negatvumknt felvonulni. Hasonlan problmt jelenthet, hogy a trtneti szl mellett teljesthet klnbz mellkkldetsek nha meglehetsen homlyosan rjk krl, merre is kne mennnk, gy elfordulhat, hogy a teljes trkpet keresztl-kasul bejrjuk, mire rakadunk, pontosan hova is kellett volna mr a legelejtl fogva tartanunk.

A harcokrl mr ejtettem nhny szt, a bossfightok azonban mg rdemelnek nhny sort. Br ezek mindegyike ugyan kevs szm tmadsi smt tartalmaz, ennek ellenre is jl sikerlt belni az ltaluk knlt nehzsgi vet. Ezek azok a pillanatok, amikor a korbban begyjttt klnbz tmadssal rendelkez gmbket, a hsges familirist s az idmeglltst a lehet legjobban kell kombinlnunk annak rdekben, hogy gyzedelmeskedjnk. A harcok egyike sem kvn emberfeletti reflexeket, azonban ha kiismerjk a boss-ok smit, egyszeren tudunk ellentmadst intzni ellenk.A Timespinner amolyan idztett bombaknt robbant be, hiszen els rnzsre nem felttlenl ltszik rajta mindazon remek megvalsts, amik egy ktsg kvl kellemes jtkk teszik. Az gyesen adagolt jtkelemek, a metroidvania alapok, a jl felptett s sajt kedvnkre formlhat harcok egytl-egyig pozitv irnyba billentik a mrleget. Ha nem lennnek ott azok a frnya aprsgok a kldetsekkel s a csapong zenkkel, alighanem mg inkbb kimagaslan beszlhetnnk rla.

8/10

Timespinner | Platform: PC, PS4 (tesztelt), PS Vita
Kiad: Chucklefish | Fejleszt: Lunar Ray Games
Megjelens: szeptember 25. | r: €20

[4] lokolbasz
okt 21., vasrnap 17:19 #9
Vlasz Alan Wake Up (#8) zenetre
Ez mennyire sznalmas...
okt 18., cstrtk 17:10 #8
Vlasz Spaceghost (#7) zenetre
Inkbb Castlevania: Symphony of the Night, lsd els kp KATT!
okt 18., cstrtk 8:31 #7
Azt senki se ltja, hogy ez teljesen Megaman X? Traileren az a lebeg tag tisztra sigma, a csaj mozgsai ahogy pattog a falon s dashel ugyanez a mozgs, a bossoknak a harcterlete az is teljesen megaman x, de mg a lvsek is hasonltanak, meg a robbansok ahogy kivilgosodik kzben a kperny.
"Ajndk csnak, ne nzd a lapt" [PSN ID: Vordengo]
[22] friedmannt
okt 17., szerda 14:37 #6
Vlasz ne5h (#5) zenetre
ja.
akkor tvedtem.
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
okt 17., szerda 14:19 #5
Vlasz friedmannt (#4) zenetre
Amikor a hivatalos oldalon ezzel a lerssal jellemzik a jtkot, akkor nehezen hiszem, hogy a fejlesztk akarjk kerlni ezeket a jelzket: "Timespinner is a beautiful 2D Metroidvania about a young woman who travels through time to destroy the empire that killed her family."
I am such a B.A.
[22] friedmannt
okt 17., szerda 14:17 #4
Vlasz friedmannt (#3) zenetre
Kicsit igazsgtalan vagyok a jtkkal szemben, csak mostanra csmrlttem meg ezektl a jelzktl... A fejlesztk amgy prbljk elkerlni ezeket a szavakat, csak mi jtkosok cmkznk mindent ugyangy
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[22] friedmannt
okt 17., szerda 14:15 #3
Vlasz friedmannt (#2) zenetre
ja s kicsit rougelike is
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[22] friedmannt
okt 17., szerda 14:15 #2
ez a metroidvaniak dark souls-a


muhaha
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[5] Hastur
okt 17., szerda 12:58 #1
Jellegtelen grafika, gagyi zene, fjdalmasan rossz dialgusok, gyenge jtkmenet.
Hamar ment a sllyesztbe.
Nem csoda, hogy az egsz letnket vgiglmodjuk. bren lenni, s mindent olyannak ltni, amilyen... ezt senki nem brn sokig. (Terry Pratchett)