[Teszt] Amnesia Collection
Eddig 16 hozzszls
mcmacko
2018. oktber 15.
htf 16:12
Mivel mssal kezdhetnnk egy Amensia jtk cikkt, mint hangos s szernytelen mltatssal? A Fricitonal munkjban ott voltak a PC-s indie szcna ldbrt borzol Penumbra magvai, de az egyedi jtkmenet s hangulat olyan alapokat fektetett le, amelyre a blockbuster Alien jtk, a kzputas Outlast, de akr a Layers of Fear is pteni tudott. Khm, szinte vicces, hogy 2017-ben a Resident Evil sorozat megjulsa is valahol az Amnesiig nylik vissza, s ht a staszimultorok, stahorrorok s a streamer kznsg sikongats ignyeit kielgt ijesztgets hulladkok is sokat ksznhetnek az szaki horrornak.

Teljesen jogos ht, hogy 2018-ban mg mindig van jogalap Amnesia portokat piacra dobni. A 2016-os PS4 kollekci utn most az Xbox One vltozat krmre nztnk r, amely a teljessg ignyvel veselkedik a sorozat llomsainak.Kezdsnek mindjrt ott cscsl a menben az eredeti 2010-es Amnesia, amely a felhasznli felletvel is a PC-s originlra emlkezteti az embert. St, sajnos klalakjban is. Ami b nyolc ve indie mrcvel mg ltvnyos s hangulatos volt, az ma Xbox One X-en, 55 colos televzin msfl genercis lemaradsban van, s sajnos ezen az rzsen nem segt, hogy a hallucincis/tltsz pszmkat alkalmaz effekteknl tsztaszaggatsba megy t a jtk. Namost ilyenkor vagy 10 al esik az FPS mutat, vagy (inkbb ez lesz az rdemi magyarzat) maga az effektus vltja t a kpet direkte olyann, hogy az ember szeme eltt megnylik az egsz tr-id grblet. Ygg-Ygg! Annyi biztos, hogy nem kellemes a hats, s ha ez mvszeti dnts volt, akkor nem biztos, hogy ezzel jl jrunk, mert a hangulatfokozs helyett kizkkent gy ltni a ltnivalkat.A jtk maga amgy mg most is dten kellemes borzongst biztost. A szimpla terepet jl ellenslyozza a jtk felderts-halads kalandjtkos mivolta. Az v, amit az alkotk a feszltsg felptsre dolgoztak ki, pldartk. A lebilincsel jtkmenetbl sorra ksznnek vissza azok a momentumok, amiket az elmlt t-hat v horrorjtkaiban lthattunk. Ha pedig kevs volna a jbl, ott van a csomagban az els rsz sztorijt kiegszt DLC is, hogy egy kicsit tovbb nyjtsuk a rettegst.

Msik gon pedig a kettes szm epizd, a Vega ltal remek tesztben kiveszett A Machine for Pigs robbantja rnk a komfortzna burkt. Ez a rsz alaposan visszavesz az eld jtkossgbl, s kicsit azt a vonalat kszti el, mint pl. amit a mr emlegetett Bloober jtknl, a Layersnl, vagy a Somnl is tapasztaltunk. Sokkal tbb stafikls, nulla trgy- s erforrsmenedzsels, mg tbb felfedezs, s kevesebb stresszes tallkozs a gonosz lnyekkel – ez a disznlkods rsz f receptje. Persze ennek az epizdnak is megvannak a tagadhatatlan elnyei, a piac mai trendjeit figyelembe vve pedig a Chinese Room grdjnak igaza volt az Amnesia lmny finomtsval kapcsolatban… Technikai rtelemben kb. ugyanazt kapjuk, mint az eldnl, de taln kicsivel folyamatosabb a temp, s sokkal vltozatosabb, kidolgozottabb a terep. Ezzel egytt a korbban emltett genercis hivatkozsok nyomba sem rhet a jtk, szigoran a technolgiai alapokat tekintve.Az Amnesia Collection felems csomag – technikailag szinte semmit nem nyjt egy flszeg portolson tl, a jtkok viszont mg vek mltn is elviszik a htn az egsz bulit, plne gy az szi horrormaratonok szezonjban. Kicsit olyan amgy visszatrni ehhez a kt cmhez, mint a mai ijesztgets rmfilmek utn jranzni a huszadik szzad msodik felnek klasszikusait. Mr akkor is ott volt a kellktr, csak a forma igazodott s ntt fel a kor elvrsai s technikai lehetsgei mentn. A kollekci 2018-ban is bizonytja, hogy az Amnesia nagybets Klasszikus, amit illik odatenni a videojtkos horrormfaj nagyjai kz!

[11] frg_dnl
okt 18., cstrtk 13:44 #16
Akkor nem egy egsz htvgs kalandrl van sz kszi. Mindenkpp szaktok r idt mindkt jtkra.
[5] Hastur
okt 17., szerda 8:32 #15
Vlasz Necroman Mk2 (#14) zenetre
Akkor te a Machine for pigs sztorijban valamit nagyon, nagyon flrenztl.
Dark descentben meg nem csak a bjkls volt az ijeszt hanem az egsz rettenetesen nyomaszt hangulat s a sok emberi kegyetlensg.
Nem csoda, hogy az egsz letnket vgiglmodjuk. bren lenni, s mindent olyannak ltni, amilyen... ezt senki nem brn sokig. (Terry Pratchett)
okt 16., kedd 22:35 #14
Vlasz Hastur (#3) zenetre
Nekem csak addig volt flelmetes, amg nem tanultam meg a zenre figyelni. Onnantl kezdve azonban tudtam mr, hogy mikor kell elbjnom, s mikor jhetek ismt el.
A MfP viszont csalds volt, fleg, hogy nlam a sztori ersen BioShock + Portal 2 koppintsnak tnt.

frg_dnl s siklara: Kb. 3-4 ra vgigvinni, azaz egy b este alatt megvan.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
okt 16., kedd 22:31 #13
rvendetes, hogy Xbox-ra is megjelent a kollekci, de egy hivatalos VR kiads szerintem nagyobbat tne. Vagy lehet nem mernk a ksztk meglpni, mert sokan szvrohamot kapnnak.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
moderator Ghz
okt 16., kedd 14:02 #12
Vlasz Delta squad (#11) zenetre
Szlj apudnak krlek, hogy belpve maradt az accountja. Kszi!
Xlive/psn: ghz365 http://twitter.com/Ghz365
okt 16., kedd 13:04 #11
lajos bexar ettol en is ugyanugy szoktam sokszor nem bir ezt
okt 16., kedd 12:50 #10
A malacmasina mr vek ta vr rm, de vglis mikor ptoljam, ha nem oktberben.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[17] helihobby
okt 16., kedd 11:38 #9
"Mr megint egy dilis" .... horror.
Els magyar Neo-Geo forum: http://neo-geo.hu Szerviznk: http://f27szerviz.hu
[15] Joel1970
okt 16., kedd 10:29 #8
Imdtam 2010-ben PC-n,majd ksbb PS4-gyen.Ezt a verzit mr nem veszem meg.De aki mg nem jtszott ptolja be!
RESIDENT EVIL 2
[11] frg_dnl
okt 15., htf 23:47 #7
Mr egy ideje ott van a steam knyvtramban el kellene vgre kezdenem.
okt 15., htf 20:33 #6
Vlasz Frumoz (#4) zenetre
Max az els 20 perc alapjn gondolja gy az ember szerintem...
"This is our time to medicate..."
[5] Hastur
okt 15., htf 20:14 #5
Vlasz Frumoz (#4) zenetre
Pldul? Mert n eltte meg azta is minden ms horrornak nevezett jtekon csak stoztam meg mosolyogtam.
Nem csoda, hogy az egsz letnket vgiglmodjuk. bren lenni, s mindent olyannak ltni, amilyen... ezt senki nem brn sokig. (Terry Pratchett)
[48] Frumoz
okt 15., htf 20:04 #4
Mg PS4-en prbltam ptolni, de szerintem ez mr nagyon nem llja meg a helyt. Ok, mfajteremt meg mittomn, de ezer meg egy jobb jtkot tudnk mondani ebben a zsnerben.
MEDIOCRE
[5] Hastur
okt 15., htf 19:40 #3
Vlasz KiswechPS3 (#2) zenetre
Konkrtan nem tudtam hogy nznek ki a szrnyek ameddig kvgig nem vittem annyira bjkltam, meg mr az elejn minden rnyktl meg zajtl elspadtam valamit ott nagyon eltalltak.
A Machine for pigs soha nem flelmetes, a sztori viszi a htn az egszet de gameplay tern az nulla sajnos. Hinyzott az a nyers terror belle mint a Frictional games Amnesijban van,
Nem csoda, hogy az egsz letnket vgiglmodjuk. bren lenni, s mindent olyannak ltni, amilyen... ezt senki nem brn sokig. (Terry Pratchett)
[53] KiswechPS3
okt 15., htf 19:37 #2
Vlasz Hastur (#1) zenetre
A Machine for pigs vge elgg megrak igen, n az els rszt imdtam, mg a hype eltt nyomtam mieltt annyira felkapott lett. Rendesen dobogtatta a szvet egyes helyzetekben.
Once, there was an explosion...
[5] Hastur
okt 15., htf 19:29 #1
A Dark descent valban flelmetes, az egyetlen jtk volt amin tnyleg fltem s nyomasztani tudott.
A Machine for pigs ltszik hogy nem Frictional games hanem thechineseroom, viszont annak meg a vge felejthetetlen s gy ltalban egy nagyon szomor trtnet.

SPOILER KATT! ez zsenilis volt.
Nem csoda, hogy az egsz letnket vgiglmodjuk. bren lenni, s mindent olyannak ltni, amilyen... ezt senki nem brn sokig. (Terry Pratchett)