[Teszt] Adventure Time: Pirates of the Enchiridion
Kapcsold jtk: Adventure Time: Pirates of the Enchiridion (ps4)
Eddig 3 hozzszls
ne5h
2018. July 24.
Tuesday 08:00
Az Adventure Time szinte ordt a videojtkostsrt, hiszen az els rnzsre marhasgnak tn vilg s karakterek alaposabb megismers utn kell mlysggel is rendelkeznek, az univerzum maga pedig kpes elegend tptalajt adni a feldolgozsnak. A lehetsget mr tbbszr is felismertk, legjabb kpviselknt a Pirates of the Enchiridiont ksznthetjk, amely nmi mltidzs mellett a mai trendeket is igyekszik meglovagolni.Finn s Jake egy nyugodt este utn arra brednek, hogy Ooo vilgt hatalmas rads veszlyezteti. Fel is kerekednek, hogy vgre jrjanak a titokzatos znvz forrsnak, tkzben pedig az sszes ismert s kevsb ismert szereplvel ssze is akadnak annak rendje s mdja szerint. A du idvel kvartett bvl s mire ez megtrtnik, addigra a Pirates of the Enchiridion nagyrszt az sszes puskaport ellvi, pedig a jtknak mg kzel sem rtnk a vgre.

A trtnet felgngyltse sorn az elrasztott Ooo-ban kell klnbz helyszneket felkeresnnk, majd az ott tanyz rosszarcokat mresre tantani, mikzben az jabb kldetsek mellett mellkes tennivalkba is foghatunk. A hirtelen jtt rvz miatt mindenki kalzz avanzslt, ez pedig az egsz jtk alapjt kpezi majd, hiszen az egyes szigeteken stlszer mdon kincsesldk utn is kutathatunk akr.Adva van teht Ooo, amiben tbbnyire a hajnkkal kzlekedhetnk, az egyes terletek pedig kisebb-nagyobb szigetknt kpviseltetik magukat, amik felfedezsben a fejlesztk gyes backtracking mechanikkat helyeztek el, gy mg a jtk vge fel is megri visszamenni mr ismert helyekre, mert elfordulhat, bizonyos ajtkat s rvidtseket csak ksbb lesz mdunk feloldani.

Az open world megkzelts mellett a kalandozson tl termszetesen harcolnunk is kell, ez pedig a rgi, krkre osztott harcrendszerre pl, nmi modernizlssal. Sajnlatos mdon a mechanikk csak akkortl llnak teljesen a rendelkezsnkre, amint Finn s Jake mellett Marceline s Bmo is a csapat tagjv vlik. Ezutn viszont tnyleg nylt lapokkal jtszik velnk az Enchiridion s csak rajtunk mlik, mennyire tudjuk kihasznlni a lehetsgeket. Dacra annak, hogy nem egy risi szuperprodukcirl beszlnk, a harc kellen sok megoldst tartogat. Adva van a legalapabbnak szmt kzelharci tmads minden csapattag szmra, valamint ezen fell a ngyes mindegyike rendelkezik nhny specilis tmadssal s egy lassan tltd, de hasznos szuperkpessggel. Elbbiek rdekessge, hogy a tmadsok mindegyike tbb varinssal rendelkezik, gy tovbbi taktikzsra ad lehetsget. Azzal is szmolnunk kell, hogy a csapat ezek elstst egy kzs energiasvbl finanszrozza, teht mindig figyelnnk kell, kivel is akarunk ppen nagyobb erbedobssal tmadni.A harcrendszer tovbbi rdekessge, hogy a tmogat eszkzk, mint a gygyts, valamint a klnfle passzv hatsokat semlegest trgyak hasznlata nem szmt cselekvsnek, gy egy karakterrel egyszerre tudunk pldul egy elesett trsat felleszteni s mellette tmadni is. Ez nhny kritikus szituciban meglehetsen nagy segtsg lesz, ugyanakkor a karaktereknl elrhet egyedi s szemlyhez kttt kpessg hasznlatakor mr nem szmthatunk ilyen engedmnyekre.

Mindezek mellett termszetesen akad szintlps s karakterfejleszts, ennek rdekessge, hogy a tapasztalati pont csak az jabb szintek meglpshez kell, a kpessgek s tulajdonsgok erstshez azonban mr a pnztrchoz kell fordulni. Radsul a vgs szintek fel mr igen borsos ra van egy-egy fejlesztsnek. Itt pedig bejn a kpbe, hogy a jtk bizonyos pontjain knnyen fullad nismtlsbe (fleg amikor az ppen kipucolt helyekre kld vissza a legjabb mellkkldets). Ez pedig csak fokzdni fog, ha egy ppen elttnk ll harchoz gyengnek rezzk magunkat, ilyenkor ugyanis csak a mr ismert helyszneken kereshetnk ellenfeleket, hogy leverskkel ersebb vljunk.

Sajnlatos mdon, a Pirates of the Enchiridion leginkbb technikai oldalrl szenved problmkkal, az alapok a (vlhetleg) kimrt bdzs ellenre teljesen korrekt megvalstsban rszesltek. Nem mehetnk el azonban sz nlkl a hossz tltsi idk, a harcok eltt sz szerint 0-ra es kpfrissts (ami miatt sokszor hihetjk azt, hogy sikeresen lehalt a jtk) mellett, valamint az is kellen negatv benyomst tud tenni, hogy a felirat s a szinkron sokszor nem csak, hogy nincs sszhangban, de mg klnbznek is egymstl. Hiba az egybknt jl megtervezett jtk, a sokszor elkpeszten vicces prbeszdek, az tletes mellkkldetsek s minijtkok (a kihallgatsok zsenilisak), ha ezek mellett folyamatosan ott vannak az elbb emltett negatvumok.Mrpedig az emltett problmk vgig ott lesznek, ha valaki azonban ezeken fell tud emelkedni, nhny knnyed dlutnt tlthet el Finn s Jake trsasgban (a jtk egybknt mg maximlisan vgigjtszva sem hosszabb 15 rnl), ha viszont ezek a negatvumok eltntortanak, akkor nem ez a kalzhaj az, aminek a fedlzetre kell lpni.

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion | Platform: PC, PS4 (tesztelt), Xbox One, Switch
Kiad: Outright Games | Fejleszt: Climax Studios
Megjelens: 2018. jlius 17. | 30 eur

[25] nasty
Jul 26., Thursday 2:14 #3
Vlasz mcmacko (#2) zenetre
Milyen j hasonlat, iszonyatosan l!
vrjl !!!!!!!!!!!!!!! jl olvasok ? a nintyisek mgjn fognak elgedni
Jul 26., Thursday 0:02 #2
Simn jnak tnik - Costume Quest jut rla eszembe. Az se vltotta meg a vilgot, valszn ez sem fogja, de egyszer tuti kiprblom. Tetszik az alapkoncepci.
"This is our time to medicate..."
[1] gnter
Jul 24., Tuesday 15:29 #1
A htvgn elkezdtk, s szerintem mondanom sem kell, de nekem eddig tetszik
wek,wek!
Adventure Time: Pirates of the Enchiridion adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: 10tacle studios
Fejleszt: 10tacle Studios
Megjelens: 2018. Jul 17.
Kategria: Akci/Kaland
Online jtkmd: Nincs

A szerkesztsg rtkelse:
6
Ami tetszett
+ Knnyed open world megkzelts
+ Egyszer, de kell mlysg harcrendszer
+ Interrogation Time
Ami nem tetszett
- Technikai oldalrl gyengn muzsikl
- Bizonyos pontjain monotonn vlik
Olvasi rtkels: Mg nem rtkelte senki!
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

3 | [Teszt] Adventure Time: Pirates of the Enchiridion

Nem elszr futnak krt az Adventure Time videojtkban trtn szerepeltetsvel, a krds azonban most is ugyanaz: az alapanyag felhasznlsa mellett mennyire alkot maradandt jtkknt. Erre kerestk a vlaszt a Pirates of the Enchiridionnel.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba