[Teszt] Red Faction: Guerilla ReMARStered
Eddig 18 hozzszls
Stinger
2018. jlius 16.
htf 07:00
Kvncsi lennk arra a szelekcis folyamatra, amellyel a THQ Nordic az elmlt vek sorn felvsrolt kisebb-nagyobb stdik mltbli jtkait vlogatja ki egy msodik esly erejig. Vajon milyen szisztma szerint halsztk ki a GTA4-el kb. egyidben megjelent Red Faction: Guerilla-t a kzpszersg mocsarbl s mirt pont ezt a jtkot ? Klti krds, hiszen a jtk anno nem volt rossz darab s a legtbb kritikt is a sztori s a ltvny kzpszersgrt, nem pedig a jtkmenetrt kapta.A rajongkkal egytt mi is leginkbb a destruktv hajlamrt s a krnyezet rombolhatsgrt szerettk a Volition lvldjt – na meg a marsi ltrt, mert a jtk affle “Vrs bolyg GTA” ggynvvel keringett a kztudatban, amely nem is llt tlzottan messze a valsgtl. Vglis mg mindig szebb letet lt, mint a kritikusi nyavajgs totlis flrertelmezse kvetkeztben kifacsart Red Faction: Armageddon, amely aztn egy kiherlt generikus csshooter kpben ltta meg a napvilgot, durva 38.4 millis vesztesget okozva a THQ-nak (amelynek a kvetkezmnyt mostanra mr mindenki tudja, ugye).

Na de szmoljunk le a mlttal, amgyis mindenkinek jr egy msodik esly. Klnsen, ha a Vrs Frakci tagja az illet, s a Darksiders: Warmastered Edition srcai dolgoztak rajta. Az igazsghoz hozztartozik, hogy mikor a Nordic (ksbb THQ Nordic) megszerezte a franchise jogait, idvel szp lassan elkezdtk patchelgetni a korosod jtkot – errl pedig csak onnan tudunk, hogy a Steamen egyre-msra jelentek meg a performancia fixek s az online multiplayer funkcikat kijavt csomagok. Akkor mg nem volt vilgos, de ez volt az els lps egy potencilis ReMARSter elksztshez, amelynek minsge szerencsre nem a fantziads elnevezsen alapszik. [Megjegyeznnk, hogy az eredeti rsz Steam tulajdonosai ingyen megkapjk a ReMARSter vltozatot, ami nagyon derk hozzlls a kiadtl.]Remastereknl kvzi de facto szablly vlt, hogy a jtk alapvet mechanikjhoz, trtnethez s lnyegi esszencijhoz nem nylnak hozz, mindsszesen a technikai rszleteken reszelnek kicsit, hogy a sorjs lek ne vgjanak egybl lyukat a retinnkba. Itt sem trtnt mskpp, de a higgadt (?) fejldst produkl textrahzs s a natv 4K tmogats mellett azrt szerencsre jutott energia az alapjtkhoz megjelent sszes DLC sszehalszsra is (belertve a Samanyt felvonultat elzmnysztorit, amellyel gyakorlatilag a teljes Red Faction: Guerilla lmnyt megkapjuk jrastva, kurrens genercis platformokra csomagolva). Kb. ennyi a trtnet, mert a jtk maga kottra ugyanazt az lmnyt nyjta mint kilenc esztendvel ezeltt - leszmtva, hogy manapsg a teljesen fldig rombolhat sandbox krnyezet mr nem akkora kurizum - kivve, ha azt kifejezetten a rajongk krtk.

Mindenesetre marsi lzadnak lenni tovbbra is j dolog, mg ha a kopottas, vrses sznben pompz ingerszegny krnyezet nem is kecsegtet tl sok ltvnnyal (de annl tbb PUSZTTSSAL!). A jtk gerinct most is az EDF (Earth Defense Force) ellen kzd marsi felszabadt erk mozgalma adja, amelybe egy vgzetes hallesetnek ksznheten a fhs, Alec is belecsppen. Vgl, az rzelmi hullmvast egszen odig fajul, hogy embernk egy szem termintorknt meneteli vgig majd az egsz jtkot, pedig sem bels fmvza, sem szuperkpessge nincs - leszmtva a robbantsi kpessgeket, amely state-of-the-art kpes sztrottyantani a krnyezetet.Az RF: Guerilla remaster framework a korai sandbox jtkokra jellemzformcikkal fedi le a kalandmodul jelents rszt: vagy az EDF-et gyengt kldetsekre indulsz, melyeket a Safehouse-okban, illetve a bzisokon aktivlhatsz, esetleg zsoldosnak llsz s mellkkldetsekkel abzlod az ellensget. Akad mg egy harmadik (s egyben legszimpatikusabb) megolds is: felkapsz egy szedett-vedett roncsot s elindulsz a vrs nirvanba puszttani mindent, ami csak l s mozog. Mindhrom opci ugyanoda vezet, azaz: az EDF kzpontok likvidlsa kzben szp lassan felszabadulnak majd az egyes szektorok, melyek a jtk vgt is jelentik majd idvel. Az eleinte izgalmas robbantgatst ksbb felvlt lszer- s tzerhinyt az sszegyjthet alkatrszekbl, nyersanyagbl, illetve fmhulladkbl gyrhatjuk ki – igaz, a jobb darabokrt derekasan meg kell szenvedni, de alapveten mg ez sem szksges a vgigjtszshoz, csupn csak megknnyti azt.A legnagyobb problma azonban nem a kalandmodulok egyszersge, hanem hogy a jtk kptelen ers impulzust elltetni az agyban ahhoz, hogy legyen lendleted vgigjtszani. A sandbox jelleg 2009-ben egyedl a GTA4-ben volt igazn jelen, a Red Faction: Guerilla marsi krnyezete (hiba a sokfle plet, a retro s high-tech jrgny, vagy fegyver) csak eleinte vonz: egybkt sivr s unalmas, a felpiszklt ltvnyvilgot pedig manapsg mr nem tudja kellen ellenslyozni a rombolhatsg s a vandalizmus kr ptett akciorientlt mivolta. Trtnet ugyan akad, de kb. annyi mondandja van, mint a Doomnak, a textrk pedig pontosan annyi “tuningot” kaptak, amennyi ahhoz szksges, hogy raggathassuk az "tlagos" jelzt. Ennyi, nem tbb: a Red Faction: Guirella ReMARSTered egy ml gondolat, melyet jobb lett volna szp emlkeinkben tovbb rizni, de ki tudja: lehet, hogy csak mi vagyunk mr tl regek ehhez.

Red Faction: Guerilla ReMARStered | Platform: PC, XO (Tesztelt) PS4
Kiad: THQ Nordic | Fejleszt: KAIKO Games
Megjelens: 2018. jlius 3.

[7] reptai
jl 19., cstrtk 18:29 #18
Atadtam a virtualis sallert a "remarstered"-ert
[27] lacapaca
jl 19., cstrtk 14:21 #17
Vlasz szako (#16) zenetre
Ja-ja. n az a korosztly vagyok, akinek akkor megvolt az az lmny is
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
[13] szako
jl 19., cstrtk 12:52 #16
Vlasz lacapaca (#15) zenetre
PS2-n is a rombolhatsg volt bennk a nagy truvj.
Ott mg nem lehetett mindent lerombolni, csak a krnyezet bizonyos elre meghatrozott elemeit (taln hardveres limitcik miatt).

Ugyanakkor a PS2-es rszek FPS-ek voltak, szemben a kt utolsval. (PS4-re is le lehet egybknt szedni a PS2-eseket, ha valakit rdekel.)
[27] lacapaca
jl 19., cstrtk 12:32 #15
Vlasz chris breezy (#14) zenetre
Mg Ps2 idejben volt az elsõ 2 rsze. A PC-sek ingyen megkaptk ezt az upgrade-et. Konzolon akinek meg nem kell nem veszi, aki meg kvncsi r, megveheti. Nem olyan bonyolult ez.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
jl 18., szerda 16:43 #14
Vlasz Alan Wake Up (#11) zenetre
Akkor az totl elment mellettem, de ez csak tovbb ersti a a gondolatot miszerint, szksg volt erre?
psn id: xX-brizom94-Xx
[13] szako
jl 18., szerda 2:10 #13
"Attol, hogy egy jatek metacriticje 80% feletti, mg lehet kzpszer"

Ez tkletesen ellentmond a pontozsi rendszer rtelmnek...

Azt termszetesen elismerem, hogy mindenkinek szve joga egy jtkot pozitvan vagy negatvan megtlni (engem sem hoznak lzba 90 pont felettiek olykor), de ez a jtk objektven nzve sem kzpszer.

A rombolhatsg pontosan az a faktor, amiben a legjobb volt a vilgon a megjelensekor - s lssuk be, 10 vvel ksbb mg mindig senki nem volt kpes letasztani a trnrl...

Nem szksges "emellett" semmi extrt nyjtania. Nem ltezik msik sandbox jtk ilyen szint rombolhatsggal azta sem. (Sajnos a rgi sandbox szrikat, mint a Driver vagy a Mercenaries, vagy kiherltk, vagy nem folytattk ebben az vtizedben.. )
jl 17., kedd 15:32 #12
Vlasz szako (#10) zenetre
Attol, hogy egy jatek metacriticje 80% feletti, mg lehet kzpszer, szmos plda ltezik erre. A Red Faction esetben mg ki is lett emelve, hogy nem rossz ltalnossgban, de elssorban a rombolhatsgrt szerettk, a tbbi terleten semmi kiemelked nem volt benne. Ez a faktor egybknt lehet indok erre a fajta remasterre, csak nmagban ez mr kevs ahhoz, hogy idll s rtkes produktum legyen. Nincs pontszm, mert remastereket nem szoktunk pontozni, de az eredmny biztosan tkrzi ezt.

Ettl fggetlenl aki anno szerette, az most is fogja s jrastva j vtel is lehet.
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
jl 17., kedd 6:38 #11
Vlasz chris breezy (#6) zenetre
Mindkett? Van vagy ngy..
[13] szako
jl 17., kedd 1:43 #10
"Vajon milyen szisztma szerint halsztk ki a GTA4-el kb. egyidben megjelent Red Faction: Guerilla-t a kzpszersg mocsarbl s mirt pont ezt a jtkot?"

Kzpszer jtk 80 feletti metascore-ral...?
LOL

KATT!
KATT!
KATT!
[2] semeniuk
jl 16., htf 19:44 #9
Lehet bolond vagyok,de n Brom ezt a Red Faction dolgot. A mltkor toltam vgig az Armageddon-t is,az is k.....j
n ennek rlk! Amilyen jtkok vannak manapsg,ez se rosszabb semmivel sem....
[27] lacapaca
jl 16., htf 18:43 #8
Vlasz Stinger (#7) zenetre
Ok, csak mindaz nlam az idzett mondattal borult. Mert a fldig rombolhat sandbox (s itt akr a sandbox kittelt el is hagyhatnnk, mert nem csak ott, hanem ltalnosan) krnyezet szerintem mg mindig kurizum. ppen ezrt n nem is jelentenm ki ennyire egyrtelmen, hogy mit nem tud ellenslyozni. Ha 10 ve is emiatt benne volt a potencil, ma is ugyangy benne lehet. Nyilvn nem a mai AAA felhozatallal fog versenyezni (rban sem teszi) De tud olyat nyjtani, amit a mai jtkok nem.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
jl 16., htf 16:34 #7
Vlasz lacapaca (#5) zenetre
A vgs zrsban kifejtsre kerl
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
jl 16., htf 14:55 #6
n sok remasztit rtek, van letjogosultsaguk de ennek aztn minek?
Mind2 rsze teljesen kzepes:/
psn id: xX-brizom94-Xx
[27] lacapaca
jl 16., htf 13:36 #5
Vlasz Stinger (#2) zenetre
Persze. Csak ennek fnyben nekem furcsa volt a cikk elejn felvetett dilemma, meg az idzett mondat.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
jl 16., htf 13:35 #4
Meh. Akkor PC-n jtszottam, nem dobtam magam hasra tle. Most abszolt van mit jtszani ehelyett...
"This is our time to medicate..."
jl 16., htf 13:07 #3
Vlasz lacapaca (#1) zenetre
Ha valamirt, ht a rombolsrt mennk vissza vele jtszani.

Nem mondom, hogy minden jtkba kell rombolhatsg, de j lenne, ha AAA szinten renesznszt ln egy kicsit a dolog.
jl 16., htf 11:43 #2
Vlasz lacapaca (#1) zenetre
Nincs ezzel gond, tbb helytt is ki van emelve a fenti iromnyban, hogy ez az egyik f tnyez, amirt szerettk s szeretjk ma is a jtkot. Nem akkora != nem.
"Cerberus. Humanity First." | Twitter/XBLive/NNID: StingerHU | 3DS FCode: 1779-1409-5762
[27] lacapaca
jl 16., htf 11:13 #1
"a teljesen fldig rombolhat sandbox krnyezet mr nem akkora kurizum"
Erõsen gondolkodnom kell, hogy mitõl nem az. Van mg egy puszttsra kihegyezett Just Cause sorozat, de azon kvl nekem nemigen jut eszembe ms. s szerintem pont ez legitimlja ezt a jtkot ma, mert ppen hogy, manapsg minden mintha jval statikusabb lenne. Mg a j reg Battlefield sorozatban is az az egyik legizgalmasabb vltozs, hogy gy nz ki, visszatrnek a teljes rombolhatsghoz.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.