[Teszt] The Crew 2
Kapcsold jtk: The Crew 2 (ps4)
Eddig 23 hozzszls
ne5h
2018. jlius 03.
kedd 12:20
Vajon mikor jn el az a pillanat, amikor a Ubisoftnl vgre reszmlnek, hogy az vek sorn mr-mr hibtlann fejlesztett, alaktott, pofozgatott open world formult az istenrt sem lehet mindenre rhzni? A The Crew msodik rsze ennek tkletes iskolapldja. Vannak nagyon jl eltallt elemei, mg msok egyszeren kptelenek tovbblpni az eldben ltottaktl. St, ezttal mshol is flrecsszik a mutatvny.Beszljnk a trtnetrl? Nos, arrl nem igazn lehet, ami nmagban mg nem jelent katasztrft, a mfaj kpviseli azrt nem a bestselleri mlysg dramaturgirl hresek. Amivel nyilvn semmi problma nincs, elvgre nem is vrunk tlk ilyesmit. Ebben a The Crew 2 sem okoz csaldst, az alapfelts vgtelenl egyszer: vagyunk mi, a feltrekv senki sofr, akinek clja, hogy a legnagyobb showmsorban megmutassa, mit is tud s a vgn olyan hrnvre tegyen szert, amirl csak lmodni lehet. Eredeti? Aligha. A clnak megfelel? Mindenkppen. Ennek rdekben ahogy lpdelnk a kpzeletbeli rangltrn, gy nylnak meg az jabb s jabb versenyek s lehetsgek.

A jtkban trtn elmenetel s ezzel egytt a fejlds tipikus tanknyvi plda, kezdetben nhny indul kategriban kpviseltethetjk magunkat, nyilvn ennek megfelelen belp szint benzinfalkkal. Egyre magasabbra jutva nylnak ki mind a jrgnyok, mind a versenyek knlatai. Az elsdleges feladatunk, hogy az elrt teljestmnynk fggvnyben gyarapod rajongtborunk olyan mrtket ltsn, hogy kirdemeljk az Icon titulust. Ehhez eltte ngy tovbbi lpcsfokot kell megtennnk, a kezdeti Rookie sttuszbl, elszr Popular, ksbb Famous, majd Star szintre rhetnk, vgl pedig a mr emltett ikonikus pozciba juthatunk. Innen aztn csak a tovbbi Icon szintek halmozsa marad, egszen 9999-ig. Bevallom szintn, nehezemre esik elkpzelni, hogy valaki odig elvergdik s nem azrt, mert a The Crew 2 ennyire rossz lenne. Viszont bven akadnak olyan pontjai a jtknak, amik ha nem is drasztikus mrtkben, de kellen al tudjk sni a tovbbjutshoz fzd terveinket.Az elbb mr emltett karakter szint fejlds mell termszetesen trsul egy jrgny-, valamint verseny tpus (szp magyar kifejezssel lve) progress rendszer. Alapjraton ezek egymsra plsbl nem lenne problma, a gond inkbb a kapcsolati pontokbl akad. Kezdetben nem meglep mdon elg limitltak a rendelkezsre ll opciink, versenyek szma alacsony s a vilgban megtallhat egyb extra kihvsok teljeststl is a legtbb esetben messze vagyunk. Ezek ellen rtelemszeren csak a versenyeken val rszvtellel tudunk javtani, itt azonban elkerl a jtk egyik nagy pozitvuma: az esetek dnt tbbsgben a The Crew 2 hihetetlen mrtkben megenged. A futamok tetemes szzalkban elg pusztn egy dobogs helyet megcspnnk, nem vagyunk rknyszertve, hogy mindenron elsk legynk. Ez pedig a jrmvek fejlesztsi szisztmja miatt mindenkppen dvzletes.

Arrl van ugyanis sz, hogy az sszesen 14 klnbz versenytpus mindegyikben az adott kategriba tartoz jrmvekhez szerezhetnk alkatrszeket, amikbl aztn a mr felhalmozott verdkat tudjuk ilyen-olyan mdon tuningolni. Ez egybknt egy elg mly rendszert kapott, ahol is tbb dologra kell figyelnnk. Az els s taln legfontosabb az adott jrm kezelhetsge, ami a knnytl a profiig tart skln brhol elhelyezkedhet. A csavar a dologban viszont az, hogy ez az rtk nem felttlenl pozitv irnyba mozdul el azltal, hogy a jrgnyt fejlesztjk, knnyen megeshet, hogy egy egybknt jobb alkatrsz pont az irnythatsgot veti vissza.
s ha mr az alkatrszekre rtrtem, ez a jtk gymond RPG rsze, ahol is az jabb s jabb darabok a jrmvek megannyi tulajdonsgt kpesek mdostani. Itt azonban nem ll meg a tudsuk, egyrszt mindegyik megfelel ritkasgnak szmt (zld - gyakori, kk - ritka, lila - epikus), radsul a jobbak klnfle passzv bnuszokkal is rendelkeznek. Arra is figyelnnk kell, hogy ezek az alkotelemek klnbz szintrtkkel rendelkeznek, ezek tlaga adja meg a jrm rtkt, ami azrt fontos, mert minden versenynek van egy ajnlott minimum rtke, amit azrt clszer megkzelteni.

Valamint fontos megjegyezni, hogy br dacra annak, hogy adott gyrtk klnbz tpusai tbb versenykategriban is kpviseltetik magukat (Dodge Chargerbl pldul ppgy tallhatunk utcai modellt, mint traaut kivitelt), a jrmvek alkatrszeit csak az azonos kategriba tartozk kztt tudjuk cserlni (gy hiba van Mini Coopernk drift s rally kategriban is, a kettt nem tudjuk ugyanazokkal az alkatrszekkel fejleszteni).A fentiekbl knnyen levonhat, hogy a fejlesztsbl add folyamatos vltoztatsok miatt a jrmvek kezelhetsge mg hossz rk utn is okozhat meglepetseket, ez viszont inkbb az bersgnket teszi prbra. Knnyen megtrtnhet, hogy a korbban megfelelen megmkolt kocsi kt-hrom j alkatrsz utn nmileg kezelhetetlenebb vlik, emiatt sokkal jobban kell figyelnnk a versenyeken. s nem is ez jelenti a The Crew 2 elmenetelnek egyik nagy problmjt, sokkal inkbb a karakternkhz kttt fejldsi struktra okozza a gondokat. A tapasztalati pont jelen esetben rajongk szmval van helyettestve, funkcija azonban ugyanaz, a klnbz versenyek adott szm fannal nvelik a tborunkat, az egyes magasabb szintek elrse pedig rtelemszeren mindig tbb s tbb cspolt kvn meg. A gond ott kezddik, hogy elkpzelhet, hogy a versenyek szles spektrumt lefed knlat nem minden tagja fog mindenkinek egyarnt tetszeni (n pldul a Monster Trucktl kapartam a falat), gy mindenki csak a szmra szimpatikusokat/egyszereket fogja hajszolni, azokbl viszont nincs annyi, hogy pusztn egyszeri teljestsk utn megnyljanak az jabb s jabb szintek. Itt teht mr viszonylag hamar bejn a kpbe a farmols (plne, ha a ksbbi versenyekhez mr j elre szeretnnk felkszteni a jrgnyainkat). A dolgot nmileg slyosbthatja, hogy a magasabb hrnvvel megnyl j versenytpusoknl az induljrmvet mr magunknak kell megvennnk (a jtk elejn a kezdkategrikban meg ingyen kapjuk ket), a kategria cscsai pedig rtelemszeren tbbet kstlnak, mint a kzp- vagy alskategris trsaik. Ez pedig a fentivel egytt azt eredmnyezheti, hogy ha valaki nem rez r mindegyik versenymdra, akkor hamar azon kaphatja magt, hogy ugyanazt a kt-hrom knny, bevett versenyt ismtelgeti.

A Ubisoft nmaghoz hen megint egy hatalmas jtkteret rakott elnk, a helyszn ezttal is az USA teljes egsze, amit akr keresztl-kasul bejrhatunk vagy ha nem akarunk ilyesmivel idzni, elg pusztn a kivlasztott versenyhez teleportlni s mr kezddhet is a futam. A fejlesztk gondoltak azonban arra is, hogy a vilgban kzlekeds ne csak cltalan bolyongs legyen, gy a ktelez versenyek mellett klnfle kihvsok is sznestik (sz szerint, az egyes csoportok ms-ms sznnel jellik a sajt feladataikat) a trkpet, ezekbl is kaphatunk minimlis pnzmagot, illetve rajongkat, valamint bizonyos esetekben mg alkatrszekkel is gazdagodhatunk. Emelett a vletlenszeren felbukkan csomagok utn is megri kutatni, ezeket a kzelkben szonrr alakul minitrkp segtsgvel tudjuk megtallni s a bennk lv jutalomhoz hasonlan ezek is klnbz ritkasgak lehetnek. Vgezetl pedig a jtk Photo mode-jt ersen kihasznl fel-felbukkan Photo Op megbzsok, melyeknl az orszg adott pontjn kell megfelel kpeket lnnk tovbbi minimlis jutalom ellenben.A vilg teht nagy s tmve van tennivalval, de milyen sszkpet mutat? Alighanem a ketts a lehet legjobb kifejezs r. Ez taln a legmeghatrozbb pontja a The Crew 2-nek olyan rtelemben, hogy az ember mennyire is akar benne elveszni. Mert egyfell rendkvl hangulatos a Szikls-hegysg kanyarg szerpentinjein vagy a Colorado sivatag vgtelen, egyenes tjain vgigszguldani, mikzben a rdibl a No Good vlt, ugyanakkor a vrosi helysznek hihetetlen mrtk kontrasztban vannak ezzel a ltvnnyal. A lakott teleplsek mindegyike sivr s kicsit tall tlsgosan is letisztult, amit azzal prblnak ellenslyozni, hogy jrkelkkel pakoljk ket tele, akik viszont ugyanolyan gondtalanul tengetnk mindennapjaikat, mikzben mi 250-nel szguldva hajtunk kzjk. Az eredmny meglehetsen szrrelis s az elejn mg viccesnek is nevezhet, ksbb azonban mr inkbb elszomort, ahogy a karakterek jtszi knnyedsggel ugrlnak az autk kztt, mikzben pldul egy babakocsit tolnak. Hasonlan rdekes kivitelezst kapott a jrmvek trsmodellje, ami kis tlzssal kimaradt a jtkbl. Ez egyrszrl rthet, hiszen kicsit hasznlhatatlann tenn az egyik nagy jdonsgot, a brmikor trtn vltst aut, repl s csnak kztt, msrszrl nem kicsit fest nevetsgesen, hogy ha pldul Las Vegas fltt 500 mterrel a mreplnkrl a Porsche 911-re vltunk, az autn a zuhans utn csak nmi festksrlst tallunk.

A The Crew 2 taln legnagyobb hibja, hogy sok lehetsgrl s funkcijrl nem, vagy csak nagyon kis mrtkben beszl. Ha nem kezdnk el a menkben kutakodni, akkor csak a sokadik Icon rang utn jegyzi meg, hogy az innen szrmaz szintlpsekkel mr skillpontokat is kapunk, melyekbl jfent passzv bnuszokhoz juthatunk. Hasonlan nem tolja a kpnkbe, hogy a teljestett versenyeknl (s a kihvsoknl is) van lehetsgnk egy msodik, sokkal nagyobb megprbltatst jelent szinten is megmrettetni magunkat. Szintn emltsre mlt, hogy a jtk emltsre sem mltatja a tnyt: a versenyek bizonyos kategriiban lehetsgnk van a plyn klnbz rvidtseket s rejtett tszakaszokat hasznlni (az ellenfeleink persze tudnak ezekrl), ami egyfell gyes plyatervezsrl tesz tanbizonysgot, msrszrl a hajukra kenhetik a fejlesztk, ha mi errl nem tudunk. De taln mg ezeknl is feltnbb, hogy a nvad Crew, azaz tbbjtkos funkcikrl sem rest majdnem teljesen hallgatni. Nem nagyon reklmozza, hogyan tudunk msokkal csapatba verdni, mi rtelme van ennek s hogy egyltaln mirt is ri meg hajszolni a "Crew-lmnyt." Ezeket ugyanakkor ellenslyozza a valban csodlatos tjakon trtn hatrtalan kzlekeds, melyet csak megfejelhetnk a Photo mode-dal ksztett kpek gyjtemnyvel, valamint a "fldn-vzen-levegben" koncepcibl add tnyleg jelentsen eltr versenytpusokkal.sszegezve a The Crew 2 br kpes idrl-idre meglepni s magval ragadni, valahogy pont azon bukik meg, ami leginkbb a feladata lenne: hogy minden pillanatban lvezzk a versenyt, amibl taln mg sosem kaptunk ennyire szles palettval. Vannak ugyan tnyleg kiemelked pillanatai, ez azonban kevs ahhoz, hogy valban mlt kpviselje legyen a mfaj legjobbjainak. Hogy ez az open world megkzeltsbl addik-e, az nem biztos, mindenesetre nem is felttlenl szolglta a jtk rdemeit.

[25] rob
jl 04., szerda 19:56 #23
PvP Decemberben
ONE / PS4 / 3DS XL
[25] rob
jl 04., szerda 19:53 #22
Gamespot 8 Pont KATT!
ONE / PS4 / 3DS XL
[25] arpi0912
jl 04., szerda 13:13 #21
Vlasz theSickness (#20) zenetre
gy ltom ha egy kitallt koncepcit tvesznek (segtek a fanokkal val szintlps/elrehalads) s esetleg megvltoztatnak egy picit az mr neked nem majmols, csak az ha 1-1-ben tveszik. rtem s nincs tbb krdsem. E
zzel tnyleg eljutottuk oda ahova a magad fajtkkal el lehet, valban.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
jl 04., szerda 13:05 #20
Vlasz arpi0912 (#19) zenetre
Ez a full, kompakt koncepci egyben egy-az-egyben FH3, ennl tbbet s kevesebbet lltottam.

De eljutottunk megint oda, ahov... ht veled meg a hasonlkkal el lehet.
[25] arpi0912
jl 04., szerda 12:45 #19
Vlasz theSickness (#16) zenetre
A rajongkkal trtn szntlpst az FH meg "majmolta" a Gridb, de akr a Drit 3-bl is. De tnyleg befejezem mert mg g lesz neked, hogy n mint hozz nem rt jobban tltom hogy ki mit s honnan majmolt mint te aki annyira benne vagy. B-)
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
[25] arpi0912
jl 04., szerda 12:40 #18
Vlasz theSickness (#17) zenetre
Ha nem ltod miben majmolta az FH a korbbi Test Drive s NFS fle opewn world jtkokat, akkor inkbb rd igaz az hogy nem vagy benne, meg ugye a szoksos vrs poszt. Ha mr majmolssal jssz, akkor nem rt tisztban lenni a dolgokkal.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
jl 04., szerda 9:54 #17
Vlasz arpi0912 (#14) zenetre
Na ennyire vagy benne, meg gondolom a szoksos vrs poszt. Mr volt rla sz, hogy a haverokkal erre mg fogadsokat is ktnk.
jl 04., szerda 9:53 #16
Vlasz CeXzer (#13) zenetre
Az egsz atmoszfra-pts, a rajongkkal trtn szintlps meg a struktra alapjai kikptt FH3. Nem azrt vetem ket ssze, mert mindkett open world racer.
[18] SvladC
jl 04., szerda 9:40 #15
A bta nekem is tetszett. Az elst is szerettem, ezt is biztosan be fogom szerezni majd. Jobban is nz ki az elsnl s jobban is fut. Engem mondjuk pont a Horizon nem tudott megfogni egyik epizdjval sem. Ezek meg instant kedvencek. Kinek mi.
"Well, what possible harm could one insane, mutant tentacle do?"
[25] arpi0912
jl 04., szerda 8:29 #14
Szval ez a jtk majmol egy olyan jtkot amely a tbbit majmolta?

A cikkhez is szlva, nekem bta alapjn bejtt, ltvny szphol, nhol simn FH szint, az irnytssal sem volt gond egyik kategriban sem, pedig itt van fld, vz, leveg is. Nekem viszont mr a btban is kusza volt a sok event. Bevallom elvesztem a sok kztt, illetve hogy melyikben hol is tartok. A 6 pont nevetsges r, nlam egy 7,5-8 krl mozog, az kb relis is.
Ha a ps4 pro 115k, s a One X 159k, akkor megri nekem az a hangyafasznyi klnbsg 44k-t? Hmmmm.
[23] CeXzer
jl 04., szerda 7:41 #13
Vlasz theSickness (#10) zenetre
Ennyi ervel a Forza meg akkor a Test Drive unlimitedet. A Crew rdekessge az volt s a 2-nek is az, hogy tautzhatod az egsz USA-t, persze kicsinytve. Mg a Forza Horizon 3 kt legtvolabbi pontja kztt 10 perc alatt meg lehet tenni az utat KATT!), ebben ennl tbbe kerlt a btban eljutni Los Angelesbl Las Vegasba, pedig azok viszonylag kzel vannak egymshoz. Szerintem ez volt az els rsz sikernek is az oka, ha mr felmerlt a krds, mert ja, ms terleten nem annyira remekel az se.
s ezzel nem azt mondom, hogy a crew j jtk, mert tipikus ubisoft seklyessg, de attl, hogy hasonlt egy jtk a msikra nem kell rgtn lemajmozni. Akkor mostantl minden nylt vilg versenyauts jtk poftlan Test drive unlimited kln (st, az is Turbo Esprit kln volt, fj)? Szvsz a crew pont hogy egsz jl elklnti magt a Forztl (sajnos), n ssze nem tudnm keverni a kettt, ennl sokkal jobban hasonlt minden verekeds jtk a Street Fighterre.
The laws of time are mine AND THEY WILL OBEY ME!
[41] Kuresz
jl 04., szerda 5:57 #12
En mar az elso resz sikeret sem ertettem. A beta alapjan erre is max 6 pontot gondoltam.
"Minden multi cm exkluzv mert x-en olyan minsget ad ami pron is elrhetetlen."
[16] eandre
jl 04., szerda 1:42 #11
Beta nem gyztt meg.
jl 03., kedd 17:58 #10
A bta alapjn kendzetlenl akarja a Forza Horizon 3-at majmolni. Hrom ponton hibzott:
- kezelhetsg szempontjbl ksznviszonyban sincsenek
- a felfedezsdi nem olyan elegns / lvezetes
- hiba a mutats kls, steril s lettelen az egsz.
[33] dani0113
jl 03., kedd 16:44 #9
Az auts lmny nlam a bka segge alatt van egy FH3 hoz kpest, FH4rl meg ne is beszljnk, bele se merek gondolni hogy az milyen lesz. Ez simn 6pontos. Relis.
Xbox Live: dani0113 HUN "A mama azt mondta, hogy minden nap trtnnek csodk, nem mindenki hiszi el, de trtnnek, az biztos." Forrest Gump
[4] FecoHun
jl 03., kedd 16:19 #8
6 pont? Na ne vicceljnk màr...

Jl nz ki, hatalmas s vltozatos bejàrhat terlet. lvezetes versenyek, sokfle jàrm, az irnyts teljesen rendben van fldn, vizen, levegben is. Rengeteg tennival, minden perct lvezem. Remek jtk, nlam simn 8,5 pont.
[48] Frumoz
jl 03., kedd 16:13 #7
Vlasz ne5h (#6) zenetre
Na az j. Nekem a videk alapjn tetszett, ha lehet ktetlenl nyomni benne, az nekem elg bven.
MEDIOCRE
jl 03., kedd 16:08 #6
Vlasz Frumoz (#4) zenetre
Annak szerintem j. A versenyek nagyobb rsze lvezhet, mint amennyi nem (legalbbis nekem gy volt, pedig n aztn abszolt noob vagyok a mfajban, nekem az is elg, ha egy Saints Row-ban 300-zal bevehetek egy 90 fokos kanyart), illetve ha olyan hangulata van az embernek, akkor csak gy cltalanul is lehet autkzni benne.
I am such a B.A.
[72] zaz
jl 03., kedd 16:05 #5
Beledglenk,ha jtszanom kne vele!
Deht ugye kinek mi!
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[48] Frumoz
jl 03., kedd 15:58 #4
Alkalmi, casual rkd cuccnak j, vagy annak se?
MEDIOCRE
jl 03., kedd 15:15 #3
Sok sok apr hibàja van a jàtknak, de vannak szp pillanatai is bven. Egy kt versenytl enyhn szlva agyfaszt kapok, ilyen a fent is emltett Monster Truckosak, illetve a gyorsasàgi replsk is szàmomra. Utbbi nekem valahogy nem àll a kezemre egyàltalàn, nem gy mint az akrobata repls, az jobb. A Driftels versenyeket meg nagyon szokni kell. Sose arra akar menni a kocsi, amerre n szeretnm. A ràdikat prbàltam mind, de szinte csak a BPM ad szl, a tbbi nem gyere be, s bàr eddig csak 2x prbltam, de nekem a Spotifyal ez a rsz sem akar rendesen egytt mkdni nekem. Ha bekapcsolom a Spotit, akkor nem akar a jàtk a szerverhez csatlakozni. Ami mg sokszor idegest, az a sok pofàzàs a versenyek alatt, de ez minden auts jàtknàl gy van. Ezeket leszàmtva nekem nagyon tetszik a jàtk, itt ott nagyon szp, van ahol kevsb, de kocsikàzni ide oda, repkedni nagyon j.

Ja, s a motorok irànytàsa itt is katasztrfa.
Chill Out! Psn id: littlebraun Amaz konzolon: szent peter 360
jl 03., kedd 15:03 #2
Vlasz lacapaca (#1) zenetre
nekem bejelents ta az az rzsem, hogy tltoljk hogy behozzk a replket/hajkat. Inkbb fkuszltak volna az autkra s tnyle egy vezetes arcade open world jtkot tettek volna le az asztalra.
Az els rszt anno sikerlt egy live hiba miatt potom pnzrt megvenni. Annyit taln megrt, de valahogy n se brtam lvezni, pedig volt benne potencil, de ergya volt a sztori, egy horizon-hoz kpest pocsk a ltvny, stb...
[27] lacapaca
jl 03., kedd 14:44 #1
Mg nem olvastam el a cikket, de bta alapjn n is valahova 6 pont kr lõttem be a jtkot. Hiba szebb, meg vltozatosabb mint az elõdje, valahogy pont ugyanott bukott meg nlam mint az elõdje, nem tudtam lvezni benne a versenyeket.
Hmmm...Bugattit sem azrt vesz az ember, hogy azon morfondrozgasson, hogy egy Trabant jobban megrn-e. 4 Velorex utn meg amgy is jr.
The Crew 2 adatlap
Mg nincs besorolva Mg nincs besorolva
Kiad: Ubi Soft
Fejleszt: Ubi Soft
Megjelens: 2018. jn 29.
Kategria: Verseny
Online jtkmd: Van

A szerkesztsg rtkelse:
6
Ami tetszett
+ Ltvnyos, vltozatos jtktr
+ Szles versenyvlasztk, sok tennival
+ Kellen mly fejlesztsi rendszer
Ami nem tetszett
- Nhny elemben visszs
- Lass fejlds, knyszer megktsek
- Nem kpes igazn behzni
Olvasi rtkels: 7 (5 szavazat)
Ez a jtk nem jelent meg msik platformon

23 | [Teszt] The Crew 2

A Ubisoft tovbbra sem tgt az open world formultl, a The Crew msodik rsze pedig az eld jtktere mellett a cg tbbi jtkbl is igyekszik elemeket temelni. De hogy mennyire sikerlt ezeket egysgess kovcsolni, azt a tesztbl ti is megtudhatjtok.
Tovbb a jtk adatlapjra / frumba